Curierul Zilei - Centralã termicã vs sistem centralizat
PRIMA PAGINA arrow CAMPANII arrow Centralã termicã vs sistem centralizat

*** Trei noi săli de sport în Piteşti      *** Seminar împotriva abuzurilor copiilor     *** PASTILA de UMOR      *** Sistarea furnizării apei potabile în Municipiul Piteşti, cartier Găvana III     *** Primăria cumpără utilaje      *** Intrarea Maicii Domnului în Biserică     *** Concert-lecţie marca Florin Totan     *** Încă două cursuri gratuite la Centrul Cultural Mioveni      *** „Jurnal de război”, lansată la Tîrgul Gaudeamus      *** A ameninţat cu maceta ca să primească băutură     *** A plonjat cu maşina în rîul Tîrgului     *** Angajat de la Dacia dispărut de o săptămînă     *** Fraţii, sub control judiciar     *** Fumatul, factor principal în apariţia cancerului     *** Veteranul Ionuţ Butoi, portdrapel la paradă      *** FCSB va juca trei meciuri la Piteşti!     *** „Vom face spectacol!“     *** Sala Sporturilor ar putea primi finanţare      *** Olympic Gym Piteşti, pe podium la Campionatul Naţional de Gimnastică     *** 8 medalii la Campionatele Mondiale de lupte     *** Doar un punct, pentru echipele argeşene     *** Karate: Medalii pentru CS Dacia     *** Liga II, Etapa 17     *** Liga Naţiunilor    

 
introducere Imprimare E-mail
(10 voturi)
marţi, 13 iulie 2010

CENTRALÃ TERMICÃ VS SISTEM CENTRALIZAT

 - introducere - 

 

În momentul de fațã, putem sã spunem cã problema principalã cu care se confruntã piteștenii este alegerea sistemului de încãlzire. Eliminarea subvențiilor la cãldurã, randamentul scãzut al instalațiilor și infrastructura învechitã din sistemul centralizat fac ca majoritatea piteștenilor sã-și facã griji în privința facturii de întreținere de la iarnã.

 Cum este mai bine? Cu centralã? Așa se pare. Plãtești cît consumi, ai cînd vrei, avariile sînt rare si nu dureazã mult. Alte argumente pro: consumul global pe asociație este mai mic. Dacã este prea cald, nu deschizi geamul (la majoritatea celor branșați la sistemul centralizat robineții sînt înțepeniți, sau, oricum e mai comod așa). Reglezi temperatura cu termostatul sau din robinet. Îți elimini pierderile, ești mai interesat de anveloparea pereților exteriori (termosistemul), iți pui termopane, eventual izolezi și tavanul sau podeaua, în funcție de etaj.
Dezavantaje: costul inițial mare, costuri de service (dacã nu apar defecțiuni, oricum, din doi în doi ani trebuie fãcutã o verificare care acum costa circa 200 lei), spațiu suplimentar ocupat în casã, riscul mai mare de scurgeri de gaze și eventual explozie (oricît ar fi de sigure, este o “gura de foc” în plus în apartament), țevi mai multe în casã (în majoritatea cazurilor coexistã țevile de la sistemul centralizat cu cele ale centralei), cost mai mare la curent electric (centrala funcționeazã electric, dacã se oprește curentul, e moartã). Și, n-aș vrea sã enumãr la dezavantaje și o așa-zisã taxã de poluare, care se zvonește ca ar trebui aplicatã și mãrirea cotei parte pentru țevile comune care trec prin apartament (deocamdatã nu le luãm în calcul, dar dau de gîndit). Ideale ar fi centralele cu condensare, care au consumul mai redus cu 10 - 15% și eliminã noxe mult mai puține, dar costã dublu fațã de cele convenționale (cele prin condensare sînt la ordinea zilei în țãrile dezvoltate).
Avantajele sistemului centralizat? Ar fi multe dacã imobilismul autoritãților locale n-ar fi existat. De ce în București sînt foarte puțini debranșați? De ce în țãrile dezvoltate centralele de cartier sînt la modã? Cazul ideal, care ar bate centrala de apartament: centralã de cartier, țevi preizolate de la punctul termic la bloc, țevi noi, izolate, în subsolul blocurilor. De aici, țevi individuale de apã caldã și cãldurã, pentru fiecare apartament, contorizate individual cu aparate amplasate în subsol sau la intrarea în apartamente, în funcție de situație. Se citesc de cãtra furnizor, lunar, plãtești cît consumi și nu suferi dacã vecinul tãu nu a plãtit. Lui i se închide robinetul, nu si celorlalți.
Dar toate acestea au costuri uriașe, și pentru autoritãți și pentru cei rãmași în sistem. Pentru cei rãmași costã proiectul, înlocuirea conductelor, aparatele de mãsurã e energiei termice etc. Oricum, la majoritatea blocurilor, țevile nu au fost schimbate, sînt ruginite sau colmatate pentru cã și-au depãșit durata de viața, deci tot ar trebui înlocuite. În cazul ideal, în care nu existã nimeni debranșat, sînt șanse. În cazul în care sînt deja debranșați, este puțin probabil cã cei rãmași sã facã fațã acestor cheltuieli. Și actuala hotãrîre de Consiliu Local, care te obligã sã ceri acordul vecinilor și asociației de locatari pentru debranșare. Dacã asociația nu este de acord sã suporte cheltuielile de redimesionare a instalației pentru cei rãmași, ce faci? Faci singur proiectul și execuția pentru cei nedebranșați și apoi mai ai bani sã-ți pui centralã? Este puțin probabil ca cei rãmași sa mai aibã bani de redimensionare (dacã aveau bani, probabil își montau centralã) iar cei deja debranșați, dacã s-au vãzut cu sacii în cãruțã, cu siguranțã nu se gîndesc sã cotizeze, în solidar, ca membri ai asociației de locatari.
Dezavantajele în momentul de fațã sînt nete. Cîteva le-am punctat la comparația cu cei care au centrale proprii. Consumuri enorme de gaze sau alți combustibili, poluare mai mare. Cine oprește, sau reduce cãldura cînd pleacã din casã? Cine încearcã sã reducã pierderile cînd vede cã vecinul stã cu geamul deschis sau a rãmas cu vechea tîmplãrie de la construcția bolcului. O soluție ar fi montarea de repartitoare de cãldurã Dar nici toți cei care le-au montat au avut cuvinte de laudã la adresa lor. Pierderi mari pe rețeaua de transport și în subsoluri (țevi neizolate, cu izolații deteriorate, colmatate, mai groase și mai lungi, decît ar fi necesar pentru cã în majoritatea blocurilor mulți s-au debranșat, calorifere colmatate), vechiul CET Gãvana, cu cogenerare, uzat fizic și moral mai sînt alte cîteva dintre dezavantajele sistemului centralizat.
Ce ne dorim prin acest demers?  În primul rînd opinii pro și contra celor douã sistme. Apoi, cazuri concrete. Cît ați plãtit iarna trecutã factura. Dacã v-ați debranșat acum, cum ați procedat, ținînd cont de piedicile pe care le pune actuala hotãrîre de consiliu local (vecinii, membrii asociației, proiectul de redimensionare). Dacã ați pus centralã, cu cine, ce tip, cît a costat (nu se vor da datele de identificare ale firmei, adicã adresã sau telefon, ci numai denumirea, pentru detalii solicitați pe e-mail). Comentariile care nu sînt tematice, care fac reclamã, conțin cuvinte obscene vor fi șterse.

 

Procedurile de debranșare precum și cadrul legal le puteți gãsi accesînd link-urile de mai jos:


http://www.primariapitesti.ro/portal/arges/pitesti/portal.nsf/BD0DBFA372423FA2C225773E004ADB60/$File/HCL_187.pdf

http://www.termopitesti.ro/

Comentarii (9) | Vizualizari: 20083

 
Centralã termicã de apartament vs încãlzire sistem centralizat Imprimare E-mail
(45 voturi)
marţi, 13 iulie 2010

Aici puteți posta comentarii referitoare la avantajele fiecãrui sistem (sînt persoane mulțumite și de sistemul centralizat), valoare facturi la întreținere la cei din sistemul centralizat sau gaz plus celelalte cheltuilei de asociație, pentru cei cu centrale, în luni de vîrf, specificînd numãrul de camere, eventual etajul, dacã blocul este izolat termic și alte aspecte tematice. Ar fi de interes și pãrerea concetãțenilor noștri stabiliți în afara țãrii, care locuiesc la bloc.

 

Comentarii (19) | Vizualizari: 29532

 
Procedura de debranșare Imprimare E-mail
(29 voturi)
marţi, 13 iulie 2010

Aici puteți posta comentarii referitoare la problemele pe care le-ați întîmpinat în încercarea de a vã debranșa de la sistemul centralizat, eventual ce v-a determinat sã vã debranșați.

Comentarii (25) | Vizualizari: 29060

 
Costuri instalație încãlzire Imprimare E-mail
(27 voturi)
marţi, 13 iulie 2010

Aici puteți posta comentarii referitoare la costurile finale de execuție a insalației de încãlzire cu centralã proprie, proiectul de gaze, ce tip de centralã, calorifere, țeavã ați achiziționat, cu cine ați efectuat lucrarea etc. De asemenea, dacã sînt asociații de proprietari care au fãcut demersuri pentru redimensionarea instalațiilor din sistemul centralizat, cost proiect și execuție, ce presupune lucrarea etc.

Comentarii (11) | Vizualizari: 20990

 
Costuri execuție termosistem Imprimare E-mail
(32 voturi)
marţi, 13 iulie 2010

Aici puteți face referire la costurile de anvelopare a imobilului (termosistem), materiale, sfaturi, executanți etc.

Comentarii (4) | Vizualizari: 18480

 
embedgooglemap.net


 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!

Google Analytics


Zi record

Marţi, 06.11.2018

--- 3.709 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Mersul trenurilor

Flag Counter


PRchecker.info