Curierul Zilei - Joia Mare-Cina cea de Taină
PRIMA PAGINA arrow social economic arrow Social Economic arrow Joia Mare-Cina cea de Taină
 Publicitate pdf
Joia Mare-Cina cea de Taină
(1 vot)
Thursday, 25 April 2019


Joia Mare-Cina cea de Taină


În Joia Mare se prăznuieşte Cina cea de Tai­nă, cea la care s-a instituit Taina Sfintei Îm­păr­tăşanii numită şi Euharistia, spălarea pi­cioarelor ucenicilor de către Hristos, rugăciu­nea din grădina Ghetsimani şi vinderea Dom­nului de către Iuda, evenimentele consem­nate în Noul Testament.                

Cina cea de Taină, adică aşezarea Sfintei Cuminecături. (Matei 26, 20-30; Marcu 14, 17-31; Luca 22, 14-38; Ioan 13) „Şi luînd pîinea, mulţumind, a frînt şi le-a dat lor, zicînd: Acesta este Trupul Meu care se dă pentru voi; aceasta să faceţi întru pomenirea Mea. Asemenea şi paharul, după ce au cinat, zicînd: Acest pahar este Legea cea nouă, întru Sîngele Meu, care se varsă pentru voi.”(LUCA 22,19-20)
 Aşadar, unul dintre cele mai importante momente din Săptămîna Mare a fost ultima cină pe care Iisus a luat-o cu ucenicii săi înainte de a fi prins şi răstignit. Reţinut de istorie ca „cina cea de taină”, momentul are o semnificaţie aparte, fiind cel în care, folosind pîinea şi vinul, Mîntuitorul le arată ucenicilor cum urmează să fie jertfit pentru păcatele omenirii. Evangheliile realatează momentul cinei din seara în care Mîntuitorul a fost trădat şi prins, arătîndu-l pe Iisus cu ucenicii săi în „camera de sus”. Ştiind că pînă la Învierea Sa, sînt ultimele momente cu cei 12 apostoli, Iisus le dă uceinicilor săi un exemplu de smerenie şi umilinţă, spălîndu-le fiecăruia picioarele, dîndu-le o poruncă: „Să vă iubiţi unul pe altul, precum Eu v-am iubit pe voi. A urmat apoi descoperirea trădătorului şi cina în care Mîntuitorul le-a arătat ucenicilor săi cum are să fie „frînt” pentru păcatele oamenilor. „Domnul Iisus, în noaptea în care a fost vândut, a luat o pâine. Şi, după ce a mulţumit lui Dumnezeu, a frînt-o şi a zis: „Luaţi, mîncaţi; acesta este trupul Meu care se frânge pentru voi; să faceţi lucrul acesta spre pomenirea Mea“. Tot astfel, după cină, a luat paharul şi a zis: „Acest pahar este legămîntul cel nou în sîngele Meu; să faceţi lucrul acesta spre pomenirea Mea, ori de cîte ori veţi bea din el. Pentru că, ori de cîte ori mîncaţi din pîinea aceasta şi beţi din paharul acesta, vestiţi moartea Domnului pînă a veni El”, este unul dintre pasajele din Biblie care descrie cum s-a desfăşurat Cina cea de taină.
 Acest eveniment, „Cina cea de taină”, a fost surprins şi de artistul Leonardo Da Vinci, în celebra sa pictură murală, adăpostită în biserica Santa Maria delle Grazie, din Milano, fiind una dintre cele mai cunoscute şi valoroase lucrări de artă din lume.
 În Joia Mare se înroşesc ouăle. Este a patra zi din Săptămîna Mare sau Săptămîna Patimilor şi mai e cunoscută drept Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagră, Joimăriţa. Joi seara se ţin Cele 12 Evanghelii, slujbă cunoscută sub numele de Denia celor 12 Evanghelii, la care participă femeile. Tot în zona extracarpatică, femeile merg cu o sfoară cu noduri şi se tot desface cîte un nod la fiecare evanghelie. Fac acest lucru, de obicei femeile gravide, ca să nască uşor. Şi tot în unele părţi din zona extracarpatică, în această perioadă se fac focuri pentru sufletele răposaţilor care se spune că vin şi se aşază la streaşină. De aceea, nu se mătură, ca să nu se facă praf prea mult, care să fie aruncat în gura morţilor.
M.Sandu

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 592

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Comentarii

Ceauşescu se ascunsese într-un tunel care pleacă şi azi ...
Bravo Viorel Boteanu !ai surprins exact esenta mecanismului ce a stat la baza votului pentru cei 2 "gropari" ai neamului...
22/08/19 13:47 Mai mult...

Ceauşescu se ascunsese într-un tunel care pleacă şi azi ...
Am transmis astazi un comentariu decent, dar nu apare postat. Functioneaza cenzura pe site-ul Curierului?
22/08/19 12:38 Mai mult...

„În trei ani vreau să duc echipa în Liga I!“
Dica vb numai de bani , de jucatori ca cer bani .Dica ia si tu exemplu de le Balint a facut din nimic anul precedent pe ...
22/08/19 09:03 Mai mult...

Ceauşescu se ascunsese într-un tunel care pleacă şi azi ...
Păi dvs., d-le Smeureanu, când scrieţi despre politică, minţiţi (inclusiv prin omisiune) aproape tot timpul! Dar l...
22/08/19 08:19 Mai mult...

Ceauşescu se ascunsese într-un tunel care pleacă şi azi ...
Că nu este alta mai frumoasă și mai de folos în toată viața omului zăbavă decât cetitul cărților (Miron Costi...
22/08/19 07:37 Mai mult...

Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zi record

Marţi, 20.08.2019

--- 9.253 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

 
Flag Counter


PRchecker.info