Curierul Zilei - Tehnici de pescuit la crap folosite primăvara
PRIMA PAGINA arrow sport arrow sport arrow Tehnici de pescuit la crap folosite primăvara
Fapt divers *** ️ S-a răsturnat cu maşina în şanţ     Fapt divers *** ️ A distrus o maşină de epocă     Fapt divers *** ️ Casă distrusă de o oală cu ceară uitată pe foc     Social *** ️ Firmele îşi plătesc cu greu facturile!     Sport *** ️ Meci doar pentru palmares!     Sport *** ️ Proiectul de învăţare a primului ajutor, un succes!     Social *** ️ „Campionii Bucuriei” a reunit la start 200 de copii!     Sport *** ️ Piteştenii Preda şi Ungureanu, favoriţi la medalii!     Sport *** ️ Strategii folosite primăvara la crap    
 Publicitate pdf
Tehnici de pescuit la crap folosite primăvara Imprimare E-mail
(0 voturi)
sâmbătă, 11 mai 2019

Curierul zilei vă prezintă speciile de pescuit

Tehnici de pescuit la crap folosite primăvara


Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru, iar în fiecare săptămînă vă vom prezenta cîte o baltă de pescuit din Argeş, şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cît mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi. În această săptămînă, vă vom prezenta tehnicile de pescuit la crap folosite primăvara. Seby Ploscariu, secretarul clubului de pescuit la crap C.S Free Carp din Deva şi unul dintre cei mai redutabili pescari de crap din România, a descris cu lux de amănunte pe blogul „Jurnal de pescar” tehnici de pescuit la crap folosite primăvara, detaliile legate de monturi – hotărîtoare în economia unei partide pe timp de primăvară şi cîteva reţete pretabile pentru pescuitul de primăvară.

Dacă tot ne-am scăpat de friguroasa iarnă, iar acum primăvara ne amăgeşte când cu zile frumoase şi însorite, când cu zile mohorâte şi reci, vă propun o scurtă incursiune în pescuitul tehnic al crapului cu boiliesuri adecvate acestui anotimp. Prepararea boiliesurilor home-made a devenit o practică uzuală printre pescarii amatori de crap care nu fac rabat de la acest obicei. Pînă şi pescuitul tehnic la crap, pe timp de primăvară, necesită monturi de fineţe şi boiliesuri mici.

Montaje şi monturi

Primăvara devreme cînd apele sînt încă reci sau în plin proces lent de încălzire, în abordările unor partide tematice la crap trebuie să ţinem cont de cîţiva factori importanţi. „În primul rînd trebuie să ne alegem un loc pe baltă, propice pescuitului de primăvară, un loc care să aibă în zonă stuf, cocioace, structuri pe care se pot depune diferite sedimente sau pe care se dezvoltă diferite forme de viaţă ori vegetaţie şi care constituie hrana de zi cu zi a crapului. Trebuie să luăm în considerare ca nivelul apei în zona aleasă să fie relativ mediu spre mic, aşa încît soarele amiezii să o poată încălzi, cunoscând deja faptul că primăvara crapii preferă în perioadele cu soare, să patruleze malurile încălzite” spune Seby. Observaţia este cît se poate de pertinentă, iar după cum ştim, există locuri fierbinţi în funcţie de fiecare anotimp în parte. Monturile trebuie să aibă cîrlige de mărime mică, nr. 6 – 8, iar momeala din nou trebuie să fie mică, respectiv boiliesuri de 8,10,12,14 mm ataşate pe un fir de păr subţire, maleabil, bine reglat faţă de cîrlig, totul ataşat unei strune care să îşi facă simţită prezenţa cît mai tîrziu atunci cînd crapul dă tîrcoale în căutarea momelii noastre. Plumbii folosiţi trebuie să fie destul de uşori, plecînd de la 40 de grame pînă la 80 de grame, bine camuflaţi, asemănători pe cît se poate cu culoarea substratului pentru că în această perioadă apa este rece şi limpede iar lumina soarelui nu face altceva decît să scoată în evidenţă monturile necorespunzătoare iar crapul care nu este nici foarte activ devine extrem de suspicios. Acum plumbi camuflaţi se găsesc într-o gamă diversificată în magazinele de specialitate bine aprovizionate, fiind consacrate cîteva modele de la firmele celebre – Korda etc. Sînt plumbi care arată ca nişte pietricele sau îmbrăcaţi cu un camuflaj ce imită substratul pietros-nisipos. În fine, pescarii atenţi la astfel de detalii folosesc cu încredere şi acei plumbi ecologici care sînt tot mai căutaţi. Aceştia ar trebui să fie culisanţi sau semiculisanţi, pentru a lăsa timp crapului să plece cu momeala fără să simtă opunere de vreun fel şi totodată să avem bambine foarte uşoare, doar cît să ne folosim de ele ca reper vizual şi fără a fi lestate.

Tehnici de nădire

Boiliesurile alese pentru pescuitul de primăvară ar trebui să fie în primul rînd cît mai solubile, adică să se dizolve rapid în apă. Este important să nădim cît mai silenţios, fie cu băţul cobra (aruncătorul de bile), fie cu săculeţi solubili sau pungi ataşate monturilor, dar o nădire uşoară. După ce am ales locul, am hotărît asupra monturii folosite şi am pregătit mixurile cu care vom nădi, vom arunca cîteva bile pe fiecare montură, făcînd patul de nadă. Mai avem la îndemînă varianta de a renunţa la nădirea din baston în favoarea nădirii doar cu săculeţii solubili ataşaţi monturilor, aceştia putînd conţine spărturi de boiliesuri, diferite pelete, seminţe înmuiate sau fierte alături de arome, atractanţi, lichide nutritive etc. După fiecare peşte capturat putem să reîmprospătăm locul prin lansarea altor săculeţi solubili sau din baston cu alte cîteva boiliesuri solubile. Important este ca nada aruncată în apă să fie puţină, atît cît să dea semnalul că există mîncare în zonă, în schimb cînd vine crapul pe patul de nadă, cea mai atractivă şi vizibilă trebuie să fie nada ataşată cîrligului. Putem asocia nădirea din baston cu ataşarea săculeţilor solubili sau a pastei ataşată pe plumbi doar să nu facem exces din aceasta, pentru că sigur prea multă nadă va sătura repede crapii interesaţi, sau va da de lucru mult acestora pînă să ajungă la monturile noastre. Pentru vizibilitatea momelilor putem adăuga folosirea monturilor de tip pop-up, îndeosebi pe substratul buruienos, unde acestea nu ar putea avea o vizibilitate adecvată.

Reţete-minune

Gama de boiliesuri pentru pescuitul de primăvară este extrem de variată şi o putem găsi în cele mai multe dintre magazinele de specialitate sau pe Internet. Seby ne sfătuieşte ca în cazul în care sîntem începători în pescuitul cu boiliesuri, să nu încercăm să ne facem singuri bilele, ci mai degrabă să apelăm la variantele ready-made disponibile în comerţ. Dacă totuşi vrem să ne preparăm singuri boiliesurile putem apela şi la pachetele Handy Packet, care conţin toate ingredientele atît solide cît şi lichide şi care sînt comercializate la pachete de 1 kg şi pînă la 25 de kg, alături de instrucţiuni de folosire şi cîteva reţete care se pot prepara uşor acasă. Ulterior, cînd fiecare va învăţa făinurile şi ingredientele ce pot fi folosite în formarea unei reţete de boilies, mai ales prin intermediul site-urilor de specialitate, va învăţa lichidele nutritive, proporţiile pentru fiecare, atunci se va merita să încerce.

Reţete personale testate cu succes pe bălţi:

Reţeta 1:
Biscuiti pt. cîini (pisaţi fin) …….. 300 gr
Bird Food ………………………   200 gr
Făină de Porumb ………………  200 gr
Caseină …………………………  200 gr
Lapte praf ………………………  100 gr
Extract de Ficat ………………   20 ml
Ulei de ficat de morun ………… 20 ml
Betaine pur ……………………… 1 gr
Aromă peşte
6 – 10 ouă, în funcţie de mărimea lor
Pentru bile tari boilesurile se fierb, pentru cele solubile se lasă doar la uscat.
Reteta2:
Făină de peşte (albitură) ……………… 250 gr
Bird Food ……………………………….. 200 gr
Lactalbumina …………………………….100 gr
Gluten de Grâu ………………………… 100 gr
Faină de Creveţi …………………………1 linguriţă
Sare fină …………………………………1 lingură
Ulei de arahide ………………………… 1 lingură
Aromă Spice sau Cuişoare
5 – 7 ouă, în funcţie de mărimea lor (sau în locul ouălor, lapte de porumb ca boilesurile să fie solubile)
Făină de Soia ………………………………   300 gr
Bird Food ……………………………………. 250 gr
Făină de Grîu ………………………………  200 gr
Lactalbumina ………………………………   100 gr
Caseina ………………………………………  50 gr
Gluten de Grâu ………………………………100 gr
Ulei de arahide ………………………………1 lingură
Sweetner
Aromă de fructe sau carne
Colorant (la alegere)
6 – 10 ouă, în funcţie de mărimea lor (sau în locul ouălor, lapte de porumb ca boilesurile să fie solubile)
Reţeta 3:
Bird Food ………………………………….. 250 gr
Cînepă măcinată fin ………………………100 gr
Făină de Grâu ……………………………  200 gr
Făină de Soia ……………………………  250 gr
Făină de pelete ……………………………200 gr
6 – 10 ouă, în funcţie de mărimea lor

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:



Cod:* Code


Vizualizari: 563

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului



Comentarii

Şofer profesionist, băut
Felicitări în sfârșit pentru polițiștii de la Draganu. Sper ca aceasta constatare a fost făcută de cei care î...
25/05/19 14:30 Mai mult...

Patru decenii de istorie, patru decenii de glorie!
Gentea plus PSD fac legea nu vă amăgiți acest ins nu a făcut nimic pt. Orașul Pitești iar cu Fotbalul nu o să pro...
25/05/19 10:11 Mai mult...

Patru decenii de istorie, patru decenii de glorie!
Vintilă mai bun, a lucrat cu Hagi la Galata la Viitorul a antrenat Voluntari are experiența mai mare decat Dica .
25/05/19 07:24 Mai mult...

Schimbarea regulamentului, amânată
Faceti dracului din gura,cine va crede?de aia a fost blat la Clinceni?
25/05/19 03:38 Mai mult...

Gusturile şi voturile nu se discută!
Va cunosc de cateva zeci de ani, D-le GS-in calitate de concetatean de o generatie apropiata; imi pare rau ca abia acum...
24/05/19 17:31 Mai mult...

Exclusiv

 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Google Analytics

Zi record

Marţi, 07.05.2019

--- 3.387 vizitatori unici ---





Sfinții zilei

Horoscop zilnic

 
Flag Counter


PRchecker.info