Curierul Zilei - Pescuitul crapului primăvara pe Dunăre
PRIMA PAGINA arrow sport arrow sport arrow Pescuitul crapului primăvara pe Dunăre
Aniversare
 Publicitate pdf
Pescuitul crapului primăvara pe Dunăre
(0 voturi)
Saturday, 18 May 2019

Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Pescuitul crapului primăvara pe Dunăre


Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru, iar în fiecare săptămînă vă vom prezenta cîte o baltă de pescuit din Argeş, şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cît mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi. În această săptămînă, vă vom prezenta cum trebuie abordată o partidă de pescuit primăvara pe Dunăre. Înformaţiile au fost oferite de Alex Matea, pescar de crap cu o experienţă vastă atît în pescuitul de competiţie cît şi în domeniul media, scriitor al multor articole, review-uri, teste şi realizator al mai multor serii de filme de pescuit la postul tv Fishinng&Hunting.

Aşteptarea care ne măcina după o iarnă lungă a luat sfîrşit. Gîndul de a fi pe malul apei, în mijlocul naturii, se compensează odată cu sosirea primăverii. Cînd vorbim de pescuitul crapului de Dunăre primăvara, în general ne referim clar pînă în perioada de prohibiţie, ceea ce înseamnă că nu avem decît o lună în general la dispoziţie, iar aceea este luna martie şi foarte puţin în aprilie ( 5-10 zile maxim) cîteodată nici măcar 30 de zile adunate, în funcţie de cît se lungeşte iarna sau nu.
Din start vorbim de apă de maxim 10-15 grade Celsius, în luna aprilie abea se ating aceste grade pe Dunăre. Ştim că Dunărea e încă rece, aşa că, cel mai probabil, crapii, sînt pe fundul apei ci nu “între ape”( cum zic pescarii), scormonind stratul de mîl, care începe să prindă şi el viaţă. Iata deci o primă indicaţie: momelile scufundătoare, ar da un bun rezultat. Cînd apa începe sa se încălzească, abordaţi mai întîi malurile cu apă mică, în general cele care sînt cel mai mult expuse la soare.

De ce trebuie să pescuim cu fire subţiri primăvara pe Dunăre

Un fir gros, 0.40 de exemplu, pe ape curgătoare, produce vibraţii, pe care crapul le percepe şi se sperie de acestea, pur şi simplu este alungat din zona unde pescuim. Această teorie se aplica cu preponderenţă primăvara, deoarece crapul vine după iarnă, şi este sensibil la orice, trebuie să îl luăm uşor cum s-ar zice. Un mic sfat pentru această problemă ar fi ca după lansare cînd aşezăm lanseta pe suport, să nu întindem firul la maxim, ci să îl lăsăm să facă “burtă” un pic de tot, adică să îi lăsăm o mică curbură, în acest caz vibraţiile dispar şi nu ajungem la situaţia mai sus menţionată. Pe de altă parte ar fi recomandat să avem pe tamburii de rezervă un 0.28 – 030 mm.

Alegerea firelor şi a plumbului în funcţie de locul unde pescuim

Crapul în general are treabă cu modul în care prezentăm momeala: distanţa de mal, greutatea plumbului (un plumb greu face gălăgie la impactul cu apa, însă ajută foarte bine la autoînţepare). Tot timpul trebuie să existe o concordanţă între grosimea firului, mărimea plumbului cu locul în care pescuim. De exemplu: un loc cu mal înalt, în faţă avem întinsura care se adînceşte treptat 2,3,4,5 metri, curent destul de puternic fără agăţături pe o distanţă de 30-40 de metri. În aceste condiţii eu aş folosi un plumb de 60 gr, fir 0.28 – 0.30, alegere ce s-ar dovedi corectă, însă dacă aş pescui pe un loc, apă 4-6 m la mal, agăţături, curent mult mai lent faţă de locul de mai sus, aş folosii un 0.40 – 0.45 cu plumb de 120-150 gr. Primăvara avantajul pe întinsură ar fi de partea noastră deoarece fizic vorbind, apa mai mică de la mal se încălzeşte mult mai repede faţă de cea de la adînc, din gropane, iar crapii urcă mult mai des pe întinsură primăvara faţă de vară/toamnă unde rezultatele ar fi aproape 0. În timp ce pe al 2-lea loc avantajul ar fi de partea crapilor în orice parte din an. Concluzia: Locul dictează echipamentul, nu peştii!.

5 sfaturi folosite în pescuitul crapului primăvara

Dupa o pauză de iarnă, primele partide de pescuit ale anului sînt aşteptate ca “pîinea calda”. Dintr-un exces de dorinţă de a fi pe malul lacului, foarte mulţi dintre noi încercăm să “fortăm” începerea sezonului de pescuit, chiar dacă nu sînt tocmai toate variabilele atmosferice puse la punct. Vreau să vă fac o mică lista a unor lucruri decisive din punctul meu de vedere pentru a avea o primă partidă de pescuit cu rezultate mulţumitoare, adică să prindem măcar un crap.
1. Alegerea unui lac
bine populat
Este clar că dacă vreţi să aveţi cîteva trasături, astfel de lacuri sînt cele pe care se va prinde crap, chiar şi la cîteva zile după ce apa s-a dezgheţat. De obicei pe astfel de lacuri, hrana naturală nu este suficientă în raport cu numărul crapilor din lac. Aşa că aceştia vor începe să caute hrana chiar dacă apa încă este extrem de rece.
2. Folosirea
momitoarelor
Acest tip de pescuit dă cel mai bun randament în cazul partidelor scurte, cu atît mai mult folosirea lor în perioada rece este necesară. Umplute cu destulă nadă bine legată pentru a se desface progresiv pe substra vor fi prima variantă de a avea cîteva trăsături. O nadă bine echilibrată şi care se leagă foarte bine fără apă este Nada Crap Tournament.
3. Momeli mici şi uşurate
Crapii nu sînt într-o dispoziţie de hrănire foarte bună, fiind amorţiţi de temperaturile scăzute ale apei. Este indicată folosirea unor cîrlige mici dar şi a unor momeli de dimensiuni reduse, iar dacă acestea sînt şi flotante, cu atît mai uşor vor fi aspirate de către crapi. Pop-upurile de 8mm sînt o variantă foarte bună. În acelaşi timp dacă alegeţi să folosiţi nada vie ca momeală, atunci recomandarea mea ar fi să o uşuraţi printr-un pop-up ori prin folosirea altor viermi care sînt flotanţi.

4. PVA
Pe lîngă momitorul cu nadă, un mic săculeţ pva umplut cu particule prăfoase, pelete, seminţe, chiar şi viermuşi ori alte produse care fac puţin nor, vor creşte atractivitatea zonei de lîngă momeala de cîrlig. În primul rînd verificaţi ca plasa pva să fie una care să se dizolve şi în apa rece. Nu este nevoie de nişte săculeţi de mari dimensiuni, o “mînuţă” de amestec este suficient. Pentru săculeţii pva se poate face un amestec dintr-o nadă cu o granulaţie mai mare şi cîteva pelete.
5. Schimburi dese
ale lansetelor
În această perioadă rece, crapii sînt comasaţi pe anumite zone ale lacului. Dacă nu există trăsătură într-un interval de maximum o oră de la lansare, atunci plasaţi monturile pe alte zone pînă cînd găsiţi un loc care să producă o trăsătură. Dacă asta se va întîmpla, atunci cu siguranţă vor mai veni trăsături de pe acea zonă.

Momeala pentru crap primăvara (aprilie-mai)

În această perioadă, pe lîngă momelile animale precum rîma, vierme, larvă, puteţi încerca să pescuiţi şi la porumb în conservă sau chiar boilies. În această perioadă vă recomand porumb în conservă dipuit în alcool (ţuică ori CSL). De asemenea, la începutul lunii mai, crapul începe să tragă şi la cuburi de mămăligă, iar pentru asta vă recomand să aromaţi mămăliga cu un pic de vanilie sau chiar cu miere de albine. Concluzii: încercaţi nade bazate pe acool pentru dispersie rapidă, nu nădiţi excesiv, încercaţi atît momeli animale cît şi vegetale, căutaţi zone cu ape mici, însorite şi ferite de vînt, adăugaţi opţional în nadă rîme tăiate ori viermi opăriţi.

Năditul la crap în perioada lunii Mai

Această lună este delicată, crapii încep să iasă la depus, dar mai şi mănîncă. Aici s-ar impune o nadă pe bază de feromoni, însă dacă nu o puteţi procura, atunci puteţi să îi atrageţi cu ceva seminţe de cînepă, sau de ce nu, cu un alcool dacă apa este încă rece, iar dacă apa este călduţă, puteţi deja să intraţi pe năditul clasic de vară, un pic abundent şi cu seminţe şi spărturi.

Reţetă de nadă pentru crap folosită primăvara

- 1 kg TTX
- 400 grame srot de floarea soarelui
- 15 g piper
- 20 grame usturoi
TTX-ul va fi lăsat la muiat cu apă fără clor (nu vă recomand apa de robinet). După ce acesta a tras apa de care a avut nevoie, adăugam piperul, usturoiul şi srotul de floarea soarelui. De ce usturoi în această perioadă? Pentru că tot acum ies mugurii de stuf, care în general pentru crap, au o aromă apropiată de usturoi. Va fi atras de ceea ce preferă să mănînce în această perioadă, tocmai de asta este oarecum necesar usturoiul. Aceasta nadă este recomandată pentru ape reci. Adică în perioada aprilie-mai cînd temperatura apei nu depăşeşte 18 grade.

Reţetă de nadă pentru ten primăvara tîrziu (luna mai)

Începînd cu luna mai, şi tenul începe să mănînce, iar acesta este un gurmand cînd vine vorba de arome dulci, fermentate sau leguminoase.
1kg TTX
200 gr. miere de albine
un pliculeţ de anason stelat
500 gr. făină de mălai (sau mamaliga)
200 ml apă
TTX-ul va fi combinat cu mămăliga (mălaiul) pînă cînd se vor omogeniza. Cele 200 gr. de miere de albine vor fi adăugate în 200 ml apă împreună cu anasonul stelat. Le vom omogeniza bine de tot şi le vom lăsa aşa timp de cîteva ore. Vom adăuga ulterior această compoziţie în nada formată din TTX şi mămăliga. Este o nadă excelentă pentru ten în această perioadă.                  M.Duinea

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 590

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Comentarii

Au furat un rucsac cu bani!
Justitia din Romania tinde spre zero barat! Si atunci Sectia de Control Juduciar iata ca isi cam are rostul si chiar sa ...
20/09/19 14:42 Mai mult...

După puncte, la Chiajna!
Foarte bine le face acest NON antrenor ei l-au lasat sa faca ce vrea , a facut praf echipa din anii trecuți ,de ce ? ce...
20/09/19 14:17 Mai mult...

După puncte, la Chiajna!
Toata liota asta de contestatari,luati-va de mana si mergeti la antrenamentele FC Arges,priviti cum se lucreaza,analizat...
20/09/19 13:49 Mai mult...

După puncte, la Chiajna!
Degeaba scriem aici deoarece nu postati tot ce scriem. Afara cu ametitul de Dica, sluga ordinara,rusinea fotbalului roma...
20/09/19 11:39 Mai mult...

După puncte, la Chiajna!
Bai domnule Dica, cum nu ai putut sa aduci jucatori bun? Pai decat 15 si prosti mai bine 3 si buni. Ai dat afara o echip...
20/09/19 10:41 Mai mult...

Catalog 2019
Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zi record

Marţi, 03.09.2019

--- 4.591 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

 
Flag Counter


PRchecker.info