Curierul Zilei - Tot ce trebuie să ştiţi despre alegerile din 26 mai!
PRIMA PAGINA arrow social economic arrow Social Economic arrow Tot ce trebuie să ştiţi despre alegerile din 26 mai!
 Publicitate pdf
Tot ce trebuie să ştiţi despre alegerile din 26 mai!
(1 vot)
Thursday, 23 May 2019


Tot ce trebuie să ştiţi despre alegerile din 26 mai!


Duminică românii vor merge la vot, pentru a-i alege pe cei care ne vor reprezenta în Parla­men­tul European dar şi să răspundă la cele două întrebări ale refe­ren­dumului pe justiţie iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis. Iată ce trebuie să ştii despre modalitatea de votare, astfel încât acest drept democratic să fie exercitat în condiţii de legalitate şi validitate.    

În România, alegerile europene au loc la data de 26 mai 2019. Cetăţenii care au vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua de referinţă inclusiv, au dreptul de a vota. Votul din străinătate este posibil dacă se îndeplinesc anumite condiţii. Secţiile de votare vor fi deschise în intervalul orar 7.00-21.00, ora locală. Conform deciziilor Biroului Electoral Central, în secţiile de votare vor exista trei urne: una pentru alegerile europarlamentare şi două pentru referendum, câte una pentru fiecare dintre cele două întrebări propuse de preşedintele Klaus Iohannis. Întrebările care vor apărea pe buletinuld e vot la referendum sunt:  “Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” şi “Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”. Se răspunde cu “Da”, sau “Nu”.  Potrivit Biroului Electoral Central, introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea destinată, NU atrage nulitatea acestuia. Va mai exista, în fiecare secţie, câte o urnă speicală (mobilă), pentru cazurile de votanţi netransportabili. În aceasta vor fi introduse atât buletinul de vot de la alegerile pentru Parlamentul European, cât şi buletinele de la referendum, urmând a fi separate dupa deschiderea urnelor.

Nu este obligatoriu votul la ambele scrutine

Se votează la secţia de care aparţineţi, dacă sunteţi în localitatea de domiciliu. Totuşi, votul la altă secţie de votare este posibil. Alegătorii (români sau din alt stat membru) pot vota la orice altă secţie de votare decât aceea unde sunt arondaţi, dacă în ziua votului se află în altă localitate decât cea de reşedinţă. Preşedintele secţiei de votare trebuie sa-i înregistreze pe listele suplimentare de alegători.

E important să ştiţi că veţi primi în mod obligatoriu şi cele două buletine de vot cu întrebările de la referendum, chiar dacă nu vă doriţi să votaţi. Insă, dacă vreţi să vă exprimaţi votul doar pentru un singur tip de scrutin – europarlamentare sau referendum – preşedintele secţiei de votare va bara, în faţa dumneavoastră, cu o linie orizontală, rubrica destinată semnăturii aferentă tipului de scrutin pentru care nu vreţi să votaţi.

Pe de altă parte, dacă aţi apucat să votaţi doar pentru un singur tip de scrutin, dar, pe parcursul zilei, vă răzgândiţi şi doriţi să vă exprimaţi opţiunea şi pentru celălalt, aveţi această posibilitate legală, însă doar până la ora 21.00, ora închiderii urnelor.

Atenţie! Dacă vă aflaţi în România şi aveţi adresa de domiciu tot în ţară, NU puteţi vota pe baza paşaportului simplu, fie el temporar sau electronic. Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic şi paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români aflaţi în străinătate în ziua votului sau de cetăţenii români domiciliaţi în străinătate. Votul prin corespondenţă, votul online, sau votul prin împuternicire nu este posibil în România!

Alegătorii vor alege 32 de membri dacă Marea Britanie rămâne în Uniunea Europeană sau 33 de membri dacă Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană. Nu este nevoie de pre-înregistrare pe listele electorale, acestea sunt întocmite în avans de către autorităţi. Totuşi, dacă aţi schimbat recent domiciliul, puteţi verifica dacă înscrierea dumneavoastră pe listele electorale este corectă la adresa: www.registrulelectoral.ro
Partidele politice trebuie să obţină cel puţin 5% din voturi pentru a fi alese în Parlamentul European. Conform legislaţiei europene, toate ţările trebuie să utilizeze un sistem de vot care să asigure o reprezentare proporţională, ceea ce înseamnă că numărul de deputaţi aleşi de la fiecare partid politic depinde de numărul de voturi obţinut de partid.
România foloseşte un sistem de liste închise, care nu permite modificarea numărului de ordine a candidaţilor pe listă. Deputaţii în Parlamentul European sunt aleşi direct, o dată la cinci ani. Deşi fiecare ţară are propriile reguli electorale, se aplică o serie de dispoziţii comune. În zilele imediat următoare anunţării rezultatelor, deputaţii noului Parlament formează grupuri politice. Distribuţia forţelor politice în noul Parlament poate determina constituirea unor noi alianţe şi crearea unor noi grupuri. La prima sa şedinţă plenară, noul Parlament îşi alege preşedintele. Parlamentul alege apoi noul preşedinte al Comisiei Europene şi, ulterior, examinează şi aprobă întreaga Comisie.

Alegerile din 26 mai în cifre

- Număr de alegători în judeţul Argeş: 530176
- Număr buletine de vot pentru : 583197 x 3 (3 tipuri de buletine de vot), acestea au fost aduse în data de 19 mai şi se află în custodia Instituţiei Prefectului – Judeţul Argeş.
- Număr autocolante: 542535
- Număr ştampile cu menţiunea „votat”: 5 pe secţie, total 2600
- Număr de secţii de votare: 520 ( din care 89 în Piteşti, 26 în Câmpulung, 20 în Curtea de Argeş, 9 în Costeşti, 24 în Mioveni, 10 în Ştefăneşti, 10 în Topoloveni şi 332 în comune)
- Componenţa secţiilor de vot: preşedinte, locţiitor şi 7 membri ai partidelor politice
- Număr urne în fiecare secţie: 3, una pentru alegerile europarlamentare, două pentru referendumul naţional – câte una pentru fiecare buletin de vot al referedumului.

Distribuire buletine de vot: vineri, 24 mai, către municipii, oraşe şi trei comune cu număr mare de votanţi, iar sâmbătă, 25 mai, către comune.

În data de 25 mai, ora 18.00, toţi preşedinţii şi membrii secţiilor de vot vor lua în primire materialele electorale.

Cu ce documente se poate vota în ţară?

- cartea de identitate
-  cartea de identitate provizorie
- buletinul de identitate
- paşaportul diplomatic
-  paşaportul diplomatic electronic
- paşaportul de serviciu
- paşaportul de serviciu electronic
- pentru elevii din şcolile militare, carnetul de serviciu militar

Cu ce documente pot vota românii din străinătate:

- paşaportul diplomatic
- paşaportul diplomatic electronic
- paşaportul de serviciu
- paşaportul de serviciu electronic
- paşaportul simplu
- paşaportul simplu electronic
- paşaportul simplu temporar
- cartea de identitate
- cartea de identitate provizorie
- cartea electronică de identitate
- buletinul de identitate
   M.Sandu

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 914

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zi record

Marţi, 03.09.2019

--- 4.591 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

 
Flag Counter


PRchecker.info