Curierul Zilei - Nicolae Săftoiu expune la Câmpulung „Comedia Umană“
PRIMA PAGINA arrow RUBRICI arrow Cultural - Monden arrow Nicolae Săftoiu expune la Câmpulung „Comedia Umană“
 Publicitate pdf
Nicolae Săftoiu expune la Câmpulung „Comedia Umană“
(0 voturi)
Friday, 19 July 2019

Artistul care a desenat bancontele României

Nicolae Săftoiu expune la Câmpulung „Comedia Umană“ 


Comedia Umană a lui Nicolae Săftoiu va fi expusă la Câm­pulung în cadrul Secţiei de Istorie, Artă plas­tică şi Ştiinţele Naturii din cadrul Muzeului Municipal pe perioa­da 18 iulie - 18 august 2019.       

Expoziția, deschisă publicului larg se dorește a fi un omagiu adus unuia dintre cei mai mari graficieni români, operele sale, monolog sau delir pe hârtia docilă cum însuși artistul le-a denumit, oferind fiecăruia dintre noi șansa de a intra în lumea viselor sale.
Expoziţia este curatoriată de Augustin Lucici, expert în bunuri cu semnificaţie artistică.
„Arta lui Nicolae Săftoiu dă impresia de armonie, pentru că își impune forța să emotivă folosindu-şi în acest scop mijloacele cele mai sugestive și mai delicate când îl pun pe artist în mijlocul unei tradiții și când îl opun contemporanilor săi. Își exprimă frământările sufletului prinse între seducția pământului și irezistibilă chemare de sus, o artă de tonuri și contraste în care personajele ascund o dramă, dar şi o anumită demnitate.
Nicolae Săftoiu rămâne un temperament spontan și făcut să recunoască întotdeauna strălucirea unui desen înălțător care poate fi îndrăgit dintr-o dată, o viziune interioară, un caracter extrem de original.”, este o scurtă parte din mult mai ampla prezentare pe care expertul Augustin Lucici o face operelor celui ce a fost şi va rămâne artistul grafician Nicolae Săftoiu.Desenele lui Nicolae Săftoiu sunt pline de pasiune, fie că sunt realizate în creion, peniţă, tuş, laviu, gravură, acuarelă sau ulei, alb-negru sau cu o bogată paletă de culori.
Timp de zece ani a desenat toate bacnotele României
Născut la data de 28 martie 1935, la Cozmeni, judeţul Ilfov, Nicolae Săftoiu a studiat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” şi este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din anul 1961. A participat la peste 40 de expoziţii colective şi la alte numeroase expoziţii personale.
Între anii 1991–2001 a desenat toate bancnotele României. A fost un artist complet, pe care media din România l-a numit „The money maker”, cel care face banii.

Lucrările sale au ajuns din America până în Japonia

• 1962 - Tokio, Lugano, Havana
• 1965 - Budapesta
• 1967 - „Intergrafic“ – Berlin
• 1968 - „Interfauna“ – Dusseldorf  (20 de monotipuri)
• 1969 - „Europahaus“ – Viena (10 lucrări), Budapesta, Torino, Roma, Praga, Beirut, Santiago de Chile, Bienala tinerilor artiști
• 1969 - Pratt Graphics Center, New York
• 1970 - Contemporary Graphic Art on Contemporary Law and Justice - New York; Macerata (Italia); Bienala de la Buenos Aires; Regensburg (R.F.G.); Sao-Paolo; Este, Cesena (Italia); Roma, Maroc, Sofia, Portland (S.U.A.); Mostra d`Arte grafica Romena Contemporanea (Italia)
• 1971 - Centro Culturale Estense (Italia), Rumänische Graphik (1921 - 1971), Neue Berliner Galerie; „Miro“ (Spania), Rostock, Halle
• 1972 - „International miniature print competition and exibition“ - Pratt Graphics Center: New York, Dallas, Provo, Kansas-City, Kutztown, Athens, Knoxville, Springfield, Grand Forks Pensylvania, Gainesville, Charleston, Litlle Rock, Alabama, Ithaca, Washington, Orange-City, Cumberland, Northamton, Mount Vernon, Havana
• 1973 - Santiago de Chile, Philadelphia, Lagos, Varsovia, Bremen, „Intergraphik“ - Berlin
• 1974 - Bratislava, Berlin, Praga
• 1975 - Ciudad de Mexico, Milano, Erba - Como
• 1977 - Rotterdam
• 1978 – Mannheim
• 1980 – Premi International de Dibuix Joan Miró
• 1981 – Bienala de la Liubliana
• 1984 – Praga

 Expoziţii personale

1963 - București 1969 - Milano 1970 - Piatra Neamț 1970 decembrie - ianuarie – București (expoziție de grup – galeria Apollo) 1978 - Tulcea 1979 - București - Galeria de artă „Simeza“ 1998 – Luxemburg
Călătorii de studii
1970: Franța; 1974: Iugoslavia; 1978: Polonia, Bulgaria, Germania, Iugoslavia. După 1991: Anglia, Australia, Elveția, Franța, Slovacia
Lucrări în colecţii particulare
• Franța (colecția Felix Cohen),
• Japonia,
• S.U.A – colecția Peligrad,
• Germania – colecția dr. Bobesch și dr. Hipsch
Premii şi distincţii
• Premiul Tineretului (1959)
• Premiul U.A.P. (1968)
• Ordinul „Meritul Cultural“ cls. a V-a (1969)
• Premiul special la festivalul „Eurocon I“ - Trieste (1972)
• Premiul U.A.P. pentru grafică (1980).

În ultimii ani din viaţă s-a retras la Stoeneşti

Nicolae Săftoiu în ultimii ani din viață s-a retras în satul muscelean Lunca Gârţii, din Stoenești unde și-a creat un colţ de rai după o pictură de-a lui Theodor Aman. În tinereţe, a avut parte de piedici la tot pasul, din cauza familiei sale de intelectuali.
A fost uşuit de la toate liceele, pentru că tatăl său, învăţător de profesie, era considerat un mic burghez. Nae Săftoiu reprezintă a treia generaţie de învăţători, cu toate că n-a profesat.Fiind talentat, a primit repartiţie la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, unde a intrat cu brio, cu toate că erau înscrişi cinci pe un loc, iar foarte mulţi candidaţi proveneau de la şcoli de profil.
În 1958, a terminat Institutul, cu greutate, deşi a fost printre cei mai buni din seria sa, dată fiind conjunctura politică.
Tatăl său era deţinut politic, fiind condamnat la 18 ani de închisoare. În 1961, a intrat în Uniunea Artiştilor Plastici. Nae Săftoiu expusese încă din anul V de facultate, când a trimis o serie de lucrări la un vernisaj, în cadrul Festivalului Tineretului de la Budapesta. În ’61, a avut o expoziţie sprijinită de familia Sadoveanu, ce-a rămas din ea, după moartea maestrului, care s-a numit „Ilustraţii pe teme din opera lui Sadoveanu”.
Din 1962 şi până în 1984, lucrările sale au fost prezentate în întreaga lume, din Statele Unite ale Americii, America de Sud, Europa, până în îndepărtata Japonie.  
De pe urma colaborării cu BNR s-a îmbogăţit, cu siguranţă, spiritual, pentru că a călătorit prin lume, a văzut muzee şi a cunoscut oameni.

De Muscel l-a legat şi alpinismul

De Muscel pe Nicolae Săftoiu l-a legat o altă plăcere din tinereţe: alpinismul. Venea cu trenul de la Bucureşti, pe care îl schimba la Goleşti, după care, dimineaţa, la Câmpulung, lua micul dejun la „Musceleanca”. Apoi, cu 33 de kilograme în spate, pleca pe jos, până la Voina.
Într-un cui al atelierului atârnă acum, traista din Banat, din lână de capră, pe care Nae Săftoiu o purta atunci când venea la Câmpulung.
Bogdan Radu

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 1730

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net


Zi record

Marţi, 14.01.2020

--- 3.288 vizitatori unici ---

Flag Counter


PRchecker.info