Curierul Zilei - Pescuitul crapului sălbatic pe Dunăre
PRIMA PAGINA
 Publicitate pdf
Pescuitul crapului sălbatic pe Dunăre
(0 voturi)
Saturday, 07 September 2019

Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Pescuitul crapului sălbatic pe Dunăre


Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru, iar în fiecare săptămînă vă vom prezenta cîte o baltă de pescuit din Argeş, şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cît mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi. În această săptămînă, vă vom prezenta „Pescuitul crapului sălbatic pe Dunăre“, material scris de Valeriu Sacariseanu, pe Ghidul pescarului, unul dintre cele mai bune site-uri de pescuit.

Una din cele mai mari provocări, atunci când pescuieşti pe malurile „Bătrânului Fluviu“, este capturarea crapului. Sunt un pescar de Dunăre şi pescuiesc în cea mai mare parte a timpului în zona Brăilei. Pentru pescuitul la crap, sunt deja renumite în toată ţara braţele Vâlciu şi Patiu, care cuprind între ele o multime de insuliţe ce oferă locuri ideale de pescuit. Aceste locuri sunt greu accesibile dacă nu dispui de o barcă, iar de pe mal trebuie să ai noroc să prinzi un loc bun (cu maluri abrupte) şi mai ales liber.
Este bine de ştiut că la Dunăre crapul preferă două locuri pentru a mânca: Pragul sau Butucul. Motiv pentru care aş dori să vorbesc în continuare despre cum se pescuieşte crapul la prag şi la butuc.

Folosiţi fire groase şi lansete lungi

Prima varianta când pescuim la prag, este atunci când lansăm de la mal, deoarece nu este costisitoare (nu se pierd plumbi şi cârlige) şi oferă şanse sporite de a aduce la mal capturile mari. Este bine de ştiut că la Dunăre crapul ştie să lupte, reuşind uneori să rupă chiar şi firele de 0,5 mm. Mulţi pescari profesionişti care pescuiesc numai pe lacuri (crescătorii) ar spune că suntem total nepricepuţi şi de aceea crapul reuşeşte să rupă firul sau să dezdoaie cârligul (când se folosesc carlige fine). Pentru cei care nu au pescuit încă pe Dunăre este bine de ştiut că nu poţi da drumul la nailon pe frână decât dacă ştii sigur că în zonă nu sunt agăţători, deoarece peştele ştie că acolo este calea lui către libertate. Când pescuim la prag este bine de ştiut că ne trebuie lansete cu vergi cât mai lungi (3-4m) şi destul de rigide. Pragurile la Dunăre pot avea înălţimea de la câţiva cm, până la 3-4 m. În aceste condiţii, nailonul glisează pe prag tăindu-ţi un şanţ în malul moale de pământ galben (de evitat malurile nisipoase unde malul de pe fundul apei miroase urât). Dacă pescuim cu vergi scurte nu vom putea ridica firul de pe prag mai ales că peştele fuge de regulă la baza lui, iar în momentul când ajunge plumbul la prag se înfige bine acolo şi gata cu peştele, mai ales dacă ai fir subţire. De aceea eu recomand folosirea firelor groase 0,4-0,6mm iar pentru forfac un fir textil de maxim 0,25mm dacă se poate grafitat pentru că este un pic mai băţos şi nu se încurcă atunci când lansăm.

Nădirea, foarte importantă

 Nu trebuie să uităm de cele mai importante lucruri când pescuim la crap nădirea şi momeala. Cea mai bună nada recomandată de toţi pescarii de crap este porumbul amestecat cu pietricele şi pământ galben. Acest amestec se face în proporţie de o treime pentru fiecare componenţă. Amestecul format se pune într-o pungă de plastic groasă de 2 kg ( se găsesc foarte rar în comerţ, de aceea când cumpăraţi peste congelat păstraţi acea pungă în care este ambalat) care în prealabil a fost pregătită pentru lansare (pe fundul pungii se pune un beţigaş gros cam cât degetul mic şi lung cât lăţimea pungii, de care prin exterior se agaţă cârligul de la cea mai solidă lansetă). După încărcare se pune plumbul în pungă peste porumb şi se leagă punga la gură cu nailonul prin înfăşurare de patru cinci ori, se înfige bine lanseta în suport se dezarmează balansoarul mulinetei şi se lansează cu mana punga plină până la locul dorit. De ştiut că la Dunăre trebuie să ţinem cont de curentul apei, motiv pentru care, lansările lungi sunt ineficiente, curentul apei aducând montura la mal până la primul prag mai pronunţat. După ce punga s-a dus la fundul apei scuturăm cu lanseta, prin ridicări scurte şi vioaie că să se desrăsucească nailonul de la gura pungii, plumbul se eliberează iar cârligul agăţat de bătul de pe fundul pungii răstoarnă conţinutul pe fundul apei, apoi recuperăm. Crapul devine interesat de porumb, dar şi de pietricele care îl ajută la digestie. Pământul se pune pentru a elibera treptat boabele de porumb şi pietricelele astfel nada este activă mai mult timp.

Pescuitul crapului la „butuc“

În primul articol am vorbit despre pescuitul la crap folosind metoda „la prag“ şi aşa cum am promis în acest articol o să vorbesc despre pescuitul crapului la butuc.Pentru început vreau să spun că această metodă se practică în zona Brăilei şi Galaţiului de către mai toţi pescarii care au barcă. În general pentru determinarea malurilor cu butuci se foloseşte o urliţă (ancoră mică confecţionată dintr-o sârmă moale care să se dezdoaie relativ uşor) sau mai nou cu sonarul. După ce am depistat unul sau mai mulţi butuci luăm un reper faţă de mal şi ne pregătim de ancorare. Metoda de ancorare a bărcii este simplă, fiind necesară o funie mai groasă de circa 50 m şi una mai subţire de aproximativ 20 (praştia). La unul din capete se poate lega de un ţăruş la mal, sau de vreun butuc mai apropiat de mal iar la celalalt capăt se ataşează un pietroi ceva mai mare care să poată susţine greutatea bărcii. Pietroiul de obicei se duce puţin mai la deal faţă de punctul de la mal unde am legat funia. Pe funia principală se leagă o sticlă de 2 l goală pe post de geamandură cu rolul că după aruncarea pietroiului să nu lase funia să se ducă la fund şi prin urmare să se agate în butuci. După aruncarea pietroiului se merge la capătul de la mal se prinde din nou funia şi în funcţie de distanţă spre larg unde am găsit butucii dublăm funia groasă cu praştia asfel încât după ce am întins-o să ne putem poziţiona în dreptul butucilor.

Cum calibraţi lansetele

Prinderea bărcii se vă face cu praştia la vârful bărcii şi funia mai groasa la strapazane. Acestă metoda are multiple avantaje permiţând pescarului să se deplaseze mai la larg în funcţie de cotele Dunării, sau să urce mai la deal sau să se lase mai la vale(mulţi pescari au 2 sau 3 rânduri de strapazane la bărci şi pun funia un pic mai larga astfel încât strîngând funia mai tare barca urcă mai la deal sau dacă este întinsă tare, se schimbă prinderea ei la strapazane). După ce ne-am poziţionat pe direcţia butucului urmează găsirea exactă a butucului şi calibrarea lansetelor. Aceasta se face prin scoaterea cârligului de pe montura unei lansete şi se lansează doar plumbul cât mai departe, pe mai multe direcţii probabile unde am găsi butuci. Se lasă că plumbul să ajungă la fundul apei apoi se începe recuperarea lentă astfel încât să simţim forma fundului apei. De ştiut că este bine să folosim o varga mai rigida şi un plumb mai greu. Când plumbul întâlneşte butucul se trece nailonul prin stoperul de pe tambur şi se recuperează lent pentru ca să ne dăm seama dacă mai sunt şi alti butuci. Dacă se mai întâlneşte altul este necesar să se reia operaţia aruncând cu lanseta mai puţin. Dacă nu mai avem alt butuc se recuperează plumbul şi se măsoară cu brţul cât fir ar intra pe tambur până la semn. Se desprinde din stoper şi se mai mulinează un metru, după care firul se vă trece prin stoperul de pe tambur. Se ataşează la loc cârligul şi se pregătesc şi celelalte lansete pentru pescuit măsurând la fiecare lungimea nailonului.

Mămăliga, momeala de bază       

Că momeala de baza la Dunăre, amintesc mămăligă de mălai cu diferite arome sau simplă în funcţie de preferinţele pescarilor. De exemplu, în toamna lui 2010, crapul a tras cel mai bine la mămăligă simplă fară nici o aromă, mămăligă tăiată cubuleţe de diferite mărimi. Mai rămâne de spus că mărimea cârligului contează şi ea foarte mult, deoarece cârligele mici sunt mai agere, dar taie gura peştelui mai uşor. La Dunăre crapul rareori înghite momeala, în cele mai multe cazuri este foarte sperios şi suspicios, de aceea o gustă (sparge pătrăţica de mămăligă cu ajutorul dintelui din cerul gurii) şi încearcă să fugă cu ea fară să o înghită.
Marea majoritate a crapilor sunt înţepaţi în buza superioară sau inferioară, oferindu-i acestuia şansă să scape prin ruperea buzei. Cârligele pe care le recomand sunt cele cu tijă scurta şi mai groasa, model cioc de papagal, mărimile 1 şi 1/0.

Plasaţi nada în faţa butucului

Este bine de ştiut că operaţiunea de căutare şi determinare a mărimii butucului este foarte importanta şi se poate repeta de mai multe ori dacă la prima aruncare cârligul se vă agăţa în butuc. Mai trebuie ştiut că în funcţie de lăţimea acestuia se poate pescui cu o lansetă sau mai multe pe direcţia butucului şi câte una lateral stanga-dreapta. La cele două din lateralul butucului putem lăsa lungimea firului exact cât am măsurat în momentul agăţării plumbului. Eu recomand să nu se folosească mai mult de 5 lansete deoarece crapul de Dunăre se lupta puternic şi te poate pune în dificultate atunci când începe să se deplaseze dintr-o parte în alta încurcând toate celelalte linii. Nădirea se face la fel că la pescuitul pe prag doar că vom încerca să plasăm nada în faţa butucului. De obicei crapii se ascund în spatele butucilor şi ies să se hrănească în faţa lor unde de obicei de adună mai multe resturi care ar putea fi pe gustul lor.
M.D.

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 609

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net


Zi record

Joi, 3.10.2019

--- 3.231 vizitatori unici ---

Flag Counter


PRchecker.info