Curierul Zilei - Pescuitul crapului în ape cu raci
PRIMA PAGINA
 Publicitate pdf
Pescuitul crapului în ape cu raci
(0 voturi)
Saturday, 28 September 2019

Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Pescuitul crapului în ape cu raci


Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru, iar în fiecare săptămînă vă vom prezenta cîte o baltă de pescuit din Argeş, şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cît mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi. În această săptămînă, vă vom prezenta Pescuitul la crap în ape cu raci, porumbul ca nadă şi o reţetă culinară pe bază de peşte. Informaţiile despre pescuitul la somn şi momeli pentru prindetrea acestuia au fost oferite de Ghidul pescarului, unul dintre cele mai bune site-uri de pescuit.

Există multe locuri de pescuit bune la Dunăre, dar sunt şi locuri unde îşi fac simţită prezenţa şi racii. Racul poate fi un coşmar atunci când intenţionezi să pescuieşti mai ales la crap. Aceştia sunt renumiţi pentru faptul că năvălesc pe momeală, indiferent de culoarea şi aroma ei. Ei pot transforma o partidă de pescuit într-un coşmar, mai ales atunci când nu ştii de existenţa lor în acea apă. Majoritatea pescarilor, evită să pună în montură sau să nădească cu prea multa hrană, atunci când racii îşi fac simţită prezenţa, deoarece aceasta nu îşi va face efectul, fiind devorată de raci înainte să fie descoperită de crap.
Aşa că întrebarea se pune cum putem nădii un loc cu cât mai multa hrană, fară a atrage racii?

Hrana dulce alungă racii

O tactică de a scăpa de raci este aceea de a nădii abundent şi cu arome cât mai puternice. Se ştie foarte bine că racii sunt o delicatesă pentru somn, şalău, dar şi pentru crap. Atunci când racii se vor aduna în jurul nadei, vor agita apa şi vor crea un nor de nadă care va atrage crapul înfometat. Odata cu apariţia crapului în zonă, mai ales a exemplarelor mari, racii se vor împrăştia, iar voi vă veţi putea bucura de un pescuit liniştit. Această metodă este utilă atunci când vizaţi numai exemplarele mari de crap. S-a observant că racii nu se ating de hrana dulce şi chiar se îndepărtează de acea zona. Este un lucru util, mai ales că nada dulce atrage foarte bine crapul. De asemenea se renunţă la orice nadă sau momeală pe bază de peşte, arome de peşte etc.

Bucăţile de peşte sau carne îi atrag

Metodele prezentate mai sus, au avut rezultate foarte bune, dar de departe cea cu cele mai bune rezultate a fost aceea de a arunca în apă o plasă sau o bucată de ciorap de dama, cu albitură, bucăţi de peşte sau de carne, de preferabil ţinute ceva timp la soare. Este bine să arunci plasa la 10 – 15 m de locul unde vrei să arunci montura. Mai poţi folosi pentru aceasta metodă şi o bărcuţă pentru nădit. Racii vor fi atraşi de acest festin şi vor fi ţinuţi o bună bucată de timp ocupaţi cu această masă. O metodă la fel de utilă, folosită mai ales pe malurile Dunării, de pescarii bătrâni, cu experienţă, metoda folosită în principal pentru capturarea racilor, este de a arunca în apă o blană de oaie, dacă este posibil şi cu puţina osânză. Aceasta se aruncă în apropierea locului de pescuit şi va acţiona ca un magnet pentru raci. Este bine să încerci să ridici montura de pe fundul apei, cu ajutorul unui pop-up. Nu este o metodă care dă mereu rezultate, deoarece uneori, racul poate tăia firul. Aceste metode sunt câteva dintre cele care te pot ajuta să pescuieşti liniştit într-o apă cu raci, dar nu închei, înainte să mai spun că racii nu sunt nişte dăunători, ei sunt chiar un barometru foarte bun pentru a vedea calitatea şi sănătatea acelei ape. Racii nu trebuie exterminaţi atunci când pescuieşti, ci doar îndepărtaţi din zona în care doreşti să pescuieşti.

Porumbul, o nadă excelentă

Una dintre cele mai răspândite, uşor de procurat şi cu cele mai bune rezultate la pescuitul peştilor paşnici, este porumbul. Poate fi folosit în toate formele sale: crud, fiert, fermentat etc. Din categoria momelilor vegetale porumbul şi derivatele sale se dovedesc a fi momelile cele mai productive şi de succes. De altfel, în literatura de specialitate, furajele pentru hrănirea crapilor conţin obligatoriu porumb între 20-30 % restul fiind completat cu srot de floarea soarelui, grâu şi alte ingrediente. Pentru a explica mai bine cum poate fi folosit porumbul la pescuit, o să prezint câteva metode de preparare a acestuia.
1.PORUMBUL DE LAPTE
Acesta se poate procura la începutul verii atunci când porumbul încă nu este copt, sau mai pe înţelesul tuturor atunci când porumbul este bun de fiert. Este modalitatea cea mai uşoară de utilizat, pentru ca se se poată fi folosit ca atare. Se poate folosi ca nadă, aruncând boabele întregi în apă sau puţin sfărâmate, deoarece îşi vor împraştia sucul rezultat prin sfărâmare, suc care va fi un foarte bun atractant pentru peşti. La fel se poate proceda şi cu boabele din cârlig. Acestea pot fi puţin sparte, pentru a fi mai atrăgătoare pentru peşti. În schimb trebuie schimbate cât mai des. Unii pescari lasă şi porumbul de lapte la înmuiat, câteva ore, în apa cu diverse arome (anason, miere, vanilie).  Personal, nu împărtăşesc această metodă, deoarece perioada în care poţi pescui cu boabe de lapte este foarte scurtă, în schimb boabe de porumb cu diferite arome ai ocazia aproape tot anul să foloseşti. În plus se măresc şi cheltuielile pentru preparare.
2.SPĂRTURA DE PORUMB
Este folosită pentru a captura peştii mari, în special crapul mare care posedă măsele şi poate sparge boabele. Nu este indicat pentru capturarea peştilor mai mici. Este folosit în special în crescătorii pentru hrănirea peştilor, aşa că se poate folosi ca momeală de către pescari, mai ales în aceste locuri.
3.PORUMBUL FIERT
Este o metodă foarte buna pentru a utiliza porumbul tare la nădit şi pescuit. Prin fierberea porumbului se înmoaie, boabele acestuia devenind astfel atractive pentru toate tipurile de peşti paşnici. De asemenea prin fierbere se pot adăuga diferite arome, îndulcitori sau alţi atractanţi, transformând porumbul într-o momeală irezistibilă. În plus fierbând porumbul se poate păstra în conserve pentru o lungă durată de timp.
4.PORUMBUL FERMENTAT
Este o metodă mai puţin întâlnită, dar, personal am avut success de fiecare dată. Se pune o cantitate mai mare de porumb uscat la înmuiat, într-un recipient, astfel încât să fie acoperit permanent de apă (1/2 apă, 1/2 porumb). Se lasă la înmuiat minim 5 zile. Vei constata că la un momendat acesta va începe să fermenteze şi va prinde un miros înţepător, puţin alcoolic. Nu trebuie să te sperii, abia atunci porumbul începe să fie gata pentru nădit. Cu cât este bobul de porumb mai moale şi cu un miros mai înţepător, cu atât este mai atrăgător pentru peşti.
5.PORUMBUL DIN CONSERVE
Este perfect atunci când vrei să procuri imediat o nadă sau o momeală pentru a pleca la pescuit. Poţi întâlni porumb la conservă, special pregătit pentru pescuit, în magazinele specializate de pescuit, sau pur si simplu porumbul fiert la conservă întâlnit în Supermarket. Chiar dacă pare ciudat şi cu această metodă am avut rezultate excelente. În plus, două cutii de porumb fiert luate în viteză după raftul unui magazin, m-au salvat atunci când am plecat la pescuit în viteză mare, neavând pregătită nici o momeală sau nadă.
6.PORUMBUL CONGELAT
Este o metodă de a păstra porumbul pentru o perioadă foarte lungă de timp. Prin congelare el îşi păstrează o mare parte din calităţi şi poate fi folosit oricând . Atenţie însă, odată decongelat, nu mai poate fi recongelat pentru că se strică.
Utilizând metodele de mai sus, sigur vei avea rezultate excelente, iar ca un sfat personal, îţi pot spune că porumbul natural, sau cel mai ieftin de procurat are şi rezultatele cele mai bune. Nu trebuie să investeşti  în porumb preparat prin metode sofisticate, deoarece cel mai apropiat de cel natural, poate da rezultatele cele mai bune.
Există o sumedenie de reţete şi modali­tăţi de preparare a porumbului pe care le vom prezenta în articole viitoare.

Chiftele de peşte cu susan

INGREDIENTE:
700 gr. peşte
4 cepe mari
2 morcovi mari
10 boabe de piper negru
2-3 foi de dafin
1 ou
1 lingură pesmet condimentat
sare
3 linguri cu susan.
MOD DE PREPARARE:
Se pune la fiert peştele, ceapa şi morcovii întregi în apă rece cu sare, cât să le acopere.
Se adaugă foile de dafin, piperul şi laşi să fiarbă bine.
Când a fiert foarte bine, se strecoară supa.
Se pune deoparte şi se îndepărtează oasele şi cartilajele. Se pasează peştele şi legumele, se adaugă oul, pesmetul (tarhon tocat, opţional) şi amesteci bine.
Se formează chiftele care se tăvălesc bine în susan.
Se pun apoi în tavă, pe hârtie de copt şi se lasă să se coacă circa 20 de minute, până se aureşte     
Se pot prăji chiftelele în baie de ulei, dar fără ulei sunt mai sănătoase.
M.D.

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:



Cod:* Code


Vizualizari: 650

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net


Zi record

Joi, 3.10.2019

--- 3.231 vizitatori unici ---

Flag Counter


PRchecker.info