Curiozităţi pescăreştiSomn de 115 kg prins la Galaţi Cel mai mare somn prins în amonte de Porţile de Fier a fost prins acum 10 ani de un cetăţean german venit pentru prima dată la pescuit la Moldova Nouă, mai exact în comuna Coronini. Peştele prins de el avea 2,2 metri şi 99 de kilograme. Somnul a fost tranşat în fântâna arteziană a unui hotel, iar pescarul (Alexander Freithoff, 62 de ani) a povestit că a stat o oră şi jumătate ca să obosească peştele, înainte de a-l scoate din apă, folosind un .. jeep. Şi la Galaţi, profesorul Mihai Cadinoiu a prins, acum cinci ani un somn de 115 kilograme. De cinci ori medaliat la Campionatele Mondiale de popice, cea mai mare performanţă a sa fiind titlul suprem cu echipa României în 2000, gălăţeanul Mihai Cadinoiu a devenit şi un campion printre pescarii sportivi, mai ales după isprava din august 2013.
Cel mai mare morun prins în RomâniaCel mai mare morun capturat în România a fost în 1890. Există şi o relatare despre capturarea, în zona Sfântu Gheorghe (Tulcea) a morunului de 888 de kilograme. Acesta ar fi avut 600 kg carne, 127 kg icre negre, 143 kg cântărea capul, iar 18 kg intestinele şi vezica înotătoare. Valoarea comercială actuală a unui astfel de peşte bate spre 130.000 de euro (icrele se vând angro, de la crescătorii, cu circa 1.000 de lei kilogramul), adică aproximativ cât un apartament cu trei-patru camere într-o zonă foarte bună a Bucureştiului. Trebuie spus că morunii sunt peşti răpitori, adică se hrănesc mai ales cu alţi peşti, însă exemplarele mari se pot hrăni chiar şi cu păsări acvatice. Sunt longevivi şi ajung deseori până la vârsta de 100 de ani. Cel mai mare exemplar de morun prins vreodată (însă nu în Dunăre, ci în Volga) cântărea 1.571 kg şi avea o lungime de 7,2 metri. Pielea acestuia a fost conservată şi este expusă la un muzeu din Rusia. În prezent, capturile de morun sunt foarte rare. Peştele este protejat prin lege, fiind considerat pe cale de dispariţie în stadiul „critic” (cel mai ridicat grad de pericol de extincţie), de aceea este aprobat doar pescuitul în scop ştiinţific. Icrele negre disponibile în magazinele de specialitate şi în restaurante provin din crescătoriile de sturioni, nu din capturile de exemplare sălbatice.
M.D.
Vizualizari: 621
Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v. AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com All right reserved |