Curierul Zilei - Monturi folosite la crap în Delta Dunării
PRIMA PAGINA arrow Sport arrow Monturi folosite la crap în Delta Dunării
Fapt divers*** ️ Reţinut că şi-a şters urmele accidentului     Fapt divers*** ️ I-a făcut moşmoane de 180 lei!     Cultural*** ️ Sfîntul Nicolae, ocrotitorul copiilor     Social*** ️ S-a redeschis Cetatea Poienari     Sport*** ️ Victoria este obligatorie!     Sport*** ️ Ce peşti puteţi pescui pe Dunăre    
 Publicitate pdf
Monturi folosite la crap în Delta Dunării
(0 voturi)
Saturday, 05 October 2019

Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Monturi folosite la crap în Delta Dunării


Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru, iar în fiecare săptămînă vă vom prezenta cîte o baltă de pescuit din Argeş, şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cît mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi. În această săptămînă, vă vom prezenta “Monturi de pescuit la crap folosite în Delta Dunării”, material prezentat de Călin Vişoianu în Crap24.ro, unul dintre cele mai bune site-uri de pescuit. Călin Vişoianu este un pescar specializat în pescuitul la crap în Delta Dunării, câştigător a numeroase premii acordate în concursurile de tip “Best Five”, realizator de emisiuni tv pentru Fishing and Hunting Channel şi proprietar al firmei Doctor Fishing. 

Majoritatea celor care mă cunosc ştiu că, atunci când trebuie să aleg unde plec la pescuit, destinaţia preferată este întotdeauna Delta Dunării. Am ajuns aici pentru prima dată în vara în care terminasem liceul şi examenele de admitere în facultate, adică prin 1982. După o noapte şi o zi petrecute în trenuri schimbate de vreo două ori, un vapor de pasageri şi o barcă împinsă de un motor Veterok rusesc mai bătrân decât mine, mă aflam în sfârşit la capătul călătoriei. Aventura începuse în Câmpulung Muscel, micul oraş de munte de unde mă trag şi se terminase cu destinaţia Mila 23.
Odată ajuns aici, am închiriat cu vărul meu o barcă şi o pereche de vâsle de la tatăl lui Ivan Patzaichin, vâsle care de altfel au fost furate de nişte localnici în prima noapte, împreună cu câteva bagaje pe care uitasem să le băgam în cort în graba noastră de a pleca la culcare, copleşiţi fiind de oboseala drumului. Îmi aduc aminte cu plăcere şi, în acelaşi timp, cu profundă nostalgie, că am prins atunci atât de mult peşte, încât nu l-am putut căra spre casă. De atunci s-au scurs multe veri, dar nu a existat niciuna în care să nu merg cel puţin de două-trei ori la pescuit în Delta Dunării. În tot acest răstimp lucrurile s-au schimbat într-un mod radical şi iată-ne în poziţia în care, pentru a avea partide de pescuit la crap reuşite în Deltă, trebuie să ne adaptăm cât mai bine maniera şi echipamentul de pescuit cerinţelor impuse de locul ales. Drept urmare, în acest material vom discuta despre tipurile de monturi recomandate, elementele care le compun şi totodată categoriile de fire pe care le recomand în pescuitul la boilies în Delta Dunării.

MONTURI DE CRAP PENTRU DELTĂ

Pentru că în Deltă avem de-a face cu peşti sălbatici, extrem de precauţi, condiţia esenţială este ca monturile să conţină cât mai puţine elemente constructive. Cu cât montura este mai simplă, cu atât va fi mai eficace. O să vă mire, dar sunt doar două tipuri de monturi pe care le vom folosi în Deltă: montura Inline Semi-fixă şi montura Plumb Pierdut. Sunt convins de faptul că legarea lor nu mai este o necunoscută pentru mulţi dintre pescarii de crap, aşa că o să insist doar asupra particularităţilor care ţin de acest tip de pescuit.

MONTURA INLINE SEMI-FIXĂ

Foarte utilă atunci când avem şansa abordării unui loc productiv, dar fără agăţătură. Ne va fi de mare folos în două variante:
1. Când pescuim perpendicular pe cursul apei, (de pe mal sau dintr-o barcă ancorată în imediata apropiere a malului).
În acest caz montura va fi formată din:
– Tub Anti Tangle (40cm)
– Plumb inline tip Kling On, (îl găsiţi la producători precum Fox, Carp System, dar şi în variante mai ieftine cu origine locală), cu greutăţi cuprinse între 110 şi 140 g, alegerea greutăţii optime făcându-se la faţa locului, exclusiv în funcţie de puterea curentului apei.
– Fir monofilament pentru forfac, lungime 16-18cm, cu rezistenţa la rupere cuprinsă între 20 şi 25lb (eu folosesc Amnesia provenienţă SUA, dar sunt multe alte variante). Condiţia esenţială este ca firul să fie cât mai rigid, pentru că indiferent cât de mic este curentul apei, montura va fi purtată de acesta şi nu va rămâne niciodată exact în locul în care a fost aruncată. În astfel de condiţii, apare nevoia de a elimina orice posibilitate de încurcare a monturii în jurul plumbului.
– Vârtej cu anou nr.8. Anoul este cel care permite forfacului permanent o poziţionare optimă pe substrat, chiar dacă, aşa cum spuneam, plumbul a fost purtat de curent câţiva centimetri sau chiar metri.
– Cârlig Wide Gape cu ochet drept. De departe cele mai bune rezultate le-am obţinut cu acest model. Explicaţia eficientei lui este dată de faptul că  funcţionează cel mai bine dintre toate modelele în combinaţie cu monofilamentul utilizat în construcţia monturii cu fir de par. La alegerea cârligelor, trebuie sa ţinem cont că structurile din adâncurile Deltei sunt dintre cele mai diverse. De la cele care conţin rocă, buturugi intrate în putrefacţie şi terminând chiar cu diverse obiecte de metal ce ruginesc liniştite pe fundul apei, aici putem avea tot felul de surprize. Ca urmare, alegeşi de fiecare dată cârlige foarte rezistente. Mă refer atât la menţinerea ascuţimii vârfului, dar şi la materialul din care au fost construite, chiar dacă asta ne va forţa uneori să alegem un cârlig cu o greutate ceva mai mare. Cu alte cuvinte, în opinia mea, nu vor fi de folos cârligele uşoare, teflonate, care nu trebuie să vă lipsească din trusa atunci când mergeţi la o partidă de plăcere pe baltă sau în regim de competiţii. Ele au un vârf ascuţit excelent dar, din păcate, această caracteristică durează prea puţin. După cum deja ştiţi, modelul Wide Gape este produs de mai multe mărci consacrate, astfel că aveţi de unde alege. Privind mărimea cârligelor, în funcţie de temperatura apei şi, implicit, de apetitul crapilor, vom utiliza cârlige începând cu nr.6 şi terminând chiar cu nr. 2.

Sfat CRAP24

Dacă foloseti monofilament ca fir pentru forfac, NU este necesar să pui varniş siliconic pe tija carligului, mecanica monturii fiind optimă doar în lipsa acestuia. Singurul element în plus care îşi va dovedi utilitatea este stopper-ul de pe firul de păr, iar asta doar atunci când pui două boiliesuri pe firul de păr.
Atenţie! În cazul monturilor semi-fixe este foarte important să blochezi bine vârtejul cu anou în locaşul plumbului. Acest lucru va permite declanşarea auto-înţepării.
2. Când pescuim în lungul cursului de apă, ancoraţi cu barca în amontele locului unde lansam montura.
Este situaţia optimă, în care se elimină orice posibilitate de încurcare a firului forfacului, deoarece curentul apei lucrează în folosul nostru şi întinde aproape perfect montura pe substrat.
Asta înseamnă că putem beneficia de avantajele utilizării unei monturi fine, construită din componente uşoare, care vor fi mai greu de depistat de către crapi. Aşadar, de data aceasta avem nevoie de:
– Plumb inline tip Kling On. Greutate 60-80 g
– Fir textil suplu cu rezistentă la rupere de 15-20lb
-Cârlig Wide-Gape nr. 6 sau nr.4
-Agrafă rapidă
-Un con de protecţie cu lungime cât mai mare, tip Anti Tangle Sleeve
– Varnişul pentru pe tija carligului, care de data aceasta ne va fi de ajutor.
În aceasta situaţie, dispare tubul Anti Tangle care nu mai este necesar.

MONTURA PLUMB PIERDUT

Aşa cum aţi bănuit deja, este montura la care apelăm atunci când avem de-a face cu agăţătură diversă sau când pescuim în imediata apropiere a unei buturugi, indiferent că abordăm zona din aval sau din amonte faţă de structură. În ceea ce priveşte materialele utilizate, amintim din nou cele două situaţii diferite privind poziţia noastră: când pescuim perpendicular pe curs sau în lungul acestuia. În ambele cazuri  vom înlocui de data aceasta plumbul inline cu un  plumb Kling On cu vârtej şi cu un kit tip “plumb pierdut”. În rest, vom folosi exact aceleaşi materiale descrise mai sus, aferente fiecărei situaţii în parte.

FIRE DE PESCUIT LA CRAP ÎN DELTĂ

Privind aceasta categorie, sfatul meu este să alegeţi întotdeauna monofilamente rezistente, dar cu un grad de elasticitate cât mai mare. Veţi descoperi avantajele acestei caracteristici în timpul drilurilor, când o lanseta moale, cu acţiune parabolică şi un fir cât mai elastic, vă vor fi de mare ajutor pentru a aduce un crap sălbatic la mal.
Aici firele fără elongaţie, destinate castingului, nu îşi au locul. Şi de acestă dată vom descoperi mulţi producători, dar vă sfătuiesc să eliminaţi opţiunea achiziţiei on-line dacă nu cunoaşteţi deja produsul. Este esenţial ca înainte de cumpărare să-i puteţi testa calităţile legând un nod şi tensionând firul pentru a-i aprecia rezistenţa. Una din sugestiile mele este Stren Hi-Vis-Gold varianta SUA, de care eu nu mă despart de vreo câţiva ani. Grosimile variază între 0,33 mm, putând pescui liniştiţi cu el când nu avem parte de multă agăţătură şi 0,46mm când pescuim în imediata apropiere a buturugilor.

SFATURI LA MONTURI DE DELTĂ

În partidele de pescuit pe zonele cu apă curgătoare din Delta Dunării, vă recomand să:
– Nu folosiţi niciodată leadcore. Acesta, ca şi monofilamentele de linie de grosimi mari, creează vibraţii în masa apei care vor alunga deseori crapii. De fiecare data când sunteţi nevoiţi să pescuiţi cu fire groase, după ce aţi lansat şi montura s-a oprit pe fundul apei, detensionaţi firul, astfel încât să lăsaţi posibilitatea formării unei uşoare bucle, care porneşte de la vârful lansetei şi continuă până în punctul în care firul ia contact cu apa. În acest mod, veţi diminua efectul menţionat mai sus.
– Nu utilizaţi monturile Snow-Man. Indiferent cât de mic este curentul, nu vor avea niciodată o poziţie corectă pe substrat, în consecinţă nu vor fi eficiente.
– Toamnă târziu sau primăvară devreme, când apa înregistrează temperaturi mai mici de 10 grade, folosiţi monturi combi, confecţionându-le singuri, îmbinând avantajele monofilamentului rigid cu supleţea firului textil. Sunt mult mai eficace decât cele făcute utilizând firele textile cu cămaşă. Fir întins!
M.D.

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 788

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zi record

Luni, 11.11.2019

--- 2.687 vizitatori unici ---

 
Flag Counter


PRchecker.info