Curierul Zilei - Momeli folosite la crap în anotimpul rece
PRIMA PAGINA arrow sport arrow sport arrow Momeli folosite la crap în anotimpul rece
 Publicitate pdf
Momeli folosite la crap în anotimpul rece
(2 voturi)
Saturday, 12 October 2019

Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Momeli folosite la crap în anotimpul rece


Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru, iar în fiecare săptămînă vă vom prezenta cîte o baltă de pescuit din Argeş, şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cît mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi.

În această săptămînă, vă vom prezenta “Momeli folosite la crap în anotimpul rece“ şi „Nada de crap pe apă rece“, materiale prezentat de Cătălin Toader, colaborator constant al revistelor de specialitate din România pe disciplina pescuit la crap, fotograful oficial şi coordonatorul echipei media la World Carp Classic, fondator şi redactor şef la revistadecrap.ro şi nu în ultimul rând pescar de crap cu rezultate remarcabile. În afară de cele două materiale vă prezentăm şi o reţetă de zacuscă de peşte având în vedere că este vremea când gospodinele prepară aceste delicatese pentru iarnă.
Viermuşii, preferaţi în anotimpul rece
Dacă încă te afli printre puţinii norocoşi care mai au la dispoziţie un petic de apă pe care se poate pescui, inevitabil te loveşti de întrebarea: oare ce momeală ar merge la crap acum, pe apă rece?. Unele dintre momelile preferate de foarte mulţi pescari pentru pescuitul la crap în perioada rece sunt viermuşii. Fie că îi foloseşti ca momeală pe firul de păr, fie că-i pui într-un săculeţ de PVA şi îi ataşezi monturii, aceştia reprezintă constant una dintre cele mai eficiente metode prin care mai poţi convinge un crap să ajungă în plasa minciogului în prag de iarnă. Sezon de sezon, ajungem într-un punct dincolo de care pescuitul devine din ce în ce mai dificil, moment în care „robinetul” trăsăturilor parcă brusc se opreşte. Se întâmplă undeva la început de decembrie, iar letargia continuă – asta dacă avem noroc şi lacurile se dezgheaţă – până undeva în martie sezonul următor. Pe de o parte, este firesc să se întâmple aşa. Iarna îşi intră în drepturi în această perioadă, iar gheţurile vin şi ele destul de rapid şi pun stăpânire pe lacurile care până nu de mult ne erau gazde atât de primitoare.

Folosiţi pop-up-uri mici

Dacă se întâmplă, însă, ca în zona ta apele să îngheţe ceva mai târziu şi eşti suficient de motivat să-ţi prelungeşti sezonul cu încă câteva săptămâni de pescuit, ei bine, în privinţa momelii poţi merge liniştit pe “mâna” viermuşilor. Din cauza încetinirii metabolismului, în sezonul rece crapii nu se mai hrănesc atât de agresiv şi constant cum o fac în perioada caldă a anului. Porţia zdravănă de boiliesuri pe care nu o puteau refuza în vară şi care părea atât de greu de întreţinut în partidele cu zeci de crapi pe salteaua de primire, acum iese din discuţie. Iar dacă totuşi te gândeşti să încerci o lansetă la bile, atunci ideal ar fi ca acestea să fie pop-uri cât mai mici, puternic colorate şi, nu în ultimul rând, aromate. Nu încerca să nădeşti foarte mult împrejurul monturii, acum o mână de firmituri de boiliesuri este mai mult decât suficient. Chiar şi aşa, fără să conţină uleiurile şi grăsimile care se regăsesc constant în bile, viermuşii oferă totuşi o abordare diferită şi pot fi mult mai uşor acceptaţi. Odată ce peştele le-a dat de gust, nu de puţine ori poţi avea partide destul de spectaculoase în plin decembrie. Pe lângă multitudinea de factori stimulativi pe care-i oferă, contrastând vizual cu substratul şi mişcându-se constant în jurul monturii, viermuşii, spre diferenţă de alte momeli, au cel mai apropiat profil de cel al hranei naturale, iar asta-i face greu de refuzat. Tocmai aceste atribute fac de multe ori peştii să se hrănească destul de agresiv odată ce i-au descoperit pe vad, un comportament destul de neobişnuit pentru această perioadă. Singurul neajuns pe care îl poţi reproşa totuşi viermilor este că sunt destul de scumpi, dar dacă te gândeşti să mergi doar la partide de o zi, atunci jumătate de kilogram ar fi mai mult decât suficient pentru câţiva săculeţi de PVA şi momeli pe firul de păr. Fir întins!

Nada de crap pe apă rece

Oare ce să folosesc la final de sezon, pe apă rece, când crapii devin din ce în ce mai necooperanţi? Să merg pe boiliesurui rulate cu un Bird food (nadă pe bază de făină de cereale) sau pe credinciosul Fish meal (nadă pe bază de făină de peşte)? Iată un subiect interesant, pe marginea unei teme foarte dezbătută şi fără un răspuns absolut. Cu riscul de a-i dezamăgi pe unii, pescuitul la crap nu este o ştiinţă exactă. Există, totuşi, teorii bazate atât pe observaţiile făcute de marii pescari de-a lungul timpului, cât şi pe studiile ştiinţifice despre metabolismul crapului. În principiu, printre pescari există credinţa că fish meal-ul e mai potrivit pentru vreme caldă şi bird food-ul pentru apă rece, lucru care e, în mare parte, adevărat. Puteţi încerca oricare dintre bird food-urile celebre de la producătorii importanţi, dar asta nu înseamnă că fish meal-urile ies din discuţie. Principala problemă a unui fish meal în perioada de iarnă este conţinutul de uleiuri, care riscă să congeleze odată ajunse în apă, împiedicând dispersia aromelor şi scăzând astfel atractivitatea momelii.

Evitaţi nadele uleioase

În plus, o hrană uleioasă este mult mai greu de digerat iarna de către o vietate cu sânge rece, ca să nu mai vorbim de faptul că, “ajutată” de faptul că metabolismul crapilor este foarte încetinit, hrana uleioasă rămâne mult mai multă vreme în intestinele lor, suprimându-le senzaţia de foame şi, implicit, nevoia de a căuta altceva de mâncare. Fish meal-urile sunt foarte indicate pe vreme caldă în primul rând datorită faptului că grăsimile sunt foarte uşor convertite în energie, în timp de proteinele sunt folosite pentru întreţinerea şi repararea ţesuturilor şi pentru creştere. Bird food-urile nu conţin multe proteine, în mod obişnuit, dar sunt bogate în grăsimi uşor digerabile. Din fericire, alegerile noastre sunt uşurate de oferta bogată de pe piaţă şi mai ales de faptul că, mai nou, cele mai multe mixuri serioase sunt amestecuri de fish meal şi bird food, în diverse proporţii, la care se adaugă alte ingrediente importante, care să echilibreze conţinutul de proteine, carbohidraţi şi grăsimi al mixului final. Unii pescari englezi au o reţetă relativ simplă pentru iarnă – 50 % mix pe bază de fish meal, 50 % mix pe bază de birdfood, plus o aromă, sau un amestec de arome, de fructe. În concluzie, nu se pune problema să transformăm în adevăr absolut afirmaţia că fish meal-urile nu prind peşte iarna, ci doar să acceptăm că un mix majoritar de bird food şi o aromă dulce, fructată, înseamnă mai multe şanse să prindem peşte. Fir întins!.

Zacuscă de peşte

INGREDIENTE:
2 kg de peşte
1 kg ceapă
2 kg de ardei roşii
1/2 kg morcovi
2 kg roşii
1/2 L ulei
1/2 lingură zahăr
1/4 lingură sare
200-250 ml oţet
1-3 căţei de usturoi
boabe de piper şi foi de dafin - după gust

MOD DE PREPARARE:

Peştele să fie fără cap şi coadă. Şi, dacă se poate, să nu fie alb, deoarece acela e mai puţin gras şi zacusca va ieşi mai fadă. (Recomand macroul). Ardeii să fie mai cărnoşi. Ceapa, de preferat, să fie albă. Roşiile să fie bine coapte. Pune la fiert peştele, în apă cu sare şi oţet. Dacă face spumă, arunc-o din când în când. Opreşte fierberea când carnea se desprinde de pe os – înseamnă că a fiert destul. Când se răceşte, scoate carnea de peşte de pe os. Nu este problemă dacă mai rămân oscioare mici. Au fiert îndeajuns de mult încât să se macereze când vei combina ingredientele pentru zacuscă. Mărunţeşte peştele, fie cu ajutorul unei maşini de tocat fie, mai simplu, făcând-l fâşii-fâşiuţe cu mâinile. Varianta a doua e indicată dacă vrei să rămână bucăţile de peşte mai mari în zacuscă, să se simtă. Între timp, coace şi curăţă ardeii. Decojeşte şi toacă roşiile. Toacă ceapa, dă morcovul pe răzătoarea mare. Pune ceapa şi morcovul la călit în ulei încins. Când s-au înmuiat cât de cât, adaugă şi ardeii copţi tăiaţi fâşii. Spre final, adaugă roşiile tocate. Asezonează cu sare şi zahăr. Toarnă apă peste, amestecă şi semi-acoperă vasul cu ceva. Lasă legumele la înăbuşit la foc mediu spre mic, până se leagă sosul. Adaugă peştele, oţetul, foile de dafin, usturoiul. Scoate foile de dafin (altfel o să ai o zacuscă amară) şi lasă la răcit. Pune în borcane şi sterilizează-le la bain-marie timp de o oră. n
M.D.

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:



Cod:* Code


Vizualizari: 551

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Comentarii

Localii îi vor ridica maşina abandonată!
Dar Dacia vicelui Zidaru pe cand,ca ocupa un loc de parcare pe str.Exercitiu? Poate ca avenit vremea ...
12/11/19 07:15 Mai mult...

În ziua votului, poporul este Dumnezeu şi poate face ce vr...
Mai "mancam" litere la tastare. Scuze! ADVERSITATE s. 1. ostilitate, potrivnicie, vitregie, vrăjmășie. (~ acelui ve...
11/11/19 18:02 Mai mult...

În ziua votului, poporul este Dumnezeu şi poate face ce vr...
AVERSIÚNE, aversiuni, s. f. Sentiment de dezgust sau de antipatie profundă față de cineva ori de ceva. [Pr.: -si-u-]...
11/11/19 16:03 Mai mult...

În ziua votului, poporul este Dumnezeu şi poate face ce vr...
Castiga bani cu sondaje online platite! Pentru participarea la sondaje primeşti între 0.20€ si 2,5€ pentru un son...
11/11/19 15:05 Mai mult...

În ziua votului, poporul este Dumnezeu şi poate face ce vr...
Agenturili straine samd. Vorba cuiva : daca candidatul PSD era un cal.. obtinea tot cat a obtinut Dancila. Peste doua sa...
11/11/19 13:39 Mai mult...

Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zi record

Joi, 3.10.2019

--- 3.231 vizitatori unici ---





 
Flag Counter


PRchecker.info