Curierul Zilei - Nade şi momeli de crap ideale în anotimpul rece
PRIMA PAGINA arrow sport arrow sport arrow Nade şi momeli de crap ideale în anotimpul rece
 Publicitate pdf
Nade şi momeli de crap ideale în anotimpul rece
(0 voturi)
Saturday, 19 October 2019

Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Nade şi momeli de crap ideale în anotimpul rece


Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pescarilor sportivi din judeţul nostru, iar în fiecare săptămînă vă vom prezenta cîte o baltă de pescuit din Argeş, şi nu numai, tehnici de pescuit la diverse specii de peşti, nade, momeli şi monturi pentru prinderea acestora, reţete culinare pe bază de peşte şi cele mai importante legi în vigoare privind pescuitul sportiv. Pentru o partidă reuşită este nevoie să fiţi cît mai bine informaţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde adevărate capturi. În această săptămînă, vă vom prezenta “Nade şi momeli de crap pe apă rece“, materiale prezentat de Cătălin Toader, colaborator constant al revistelor de specialitate din România pe disciplina pescuit la crap, fotograful oficial şi coordonatorul echipei media la World Carp Classic, fondator şi redactor şef la revistadecrap.ro şi nu în ultimul rând pescar de crap cu rezultate remarcabile. În afară de cele două materiale vă prezentăm şi o reţetă de tocană de peşte având în vedere că este vremea când gospodinele prepară aceste delicatese pentru iarnă.

Oare ce să folosesc la final de sezon, pe apă rece, când crapii devin din ce în ce mai necooperanţi? Să merg pe boiliesurui rulate cu un Bird food (nadă pe bază de făină de cereale) sau pe credinciosul Fish meal (nadă pe bază de făină de peşte)? Iată un subiect interesant, pe marginea unei teme foarte dezbătută şi fără un răspuns absolut.
Cu riscul de a-i dezamăgi pe unii, pescuitul la crap nu este o ştiinţă exactă. Există, totuşi, teorii bazate atât pe observaţiile făcute de marii pescari de-a lungul timpului, cât şi pe studiile ştiinţifice despre metabolismul crapului. În principiu, printre pescari există credinţa că fish meal-ul e mai potrivit pentru vreme caldă şi bird food-ul pentru apă rece, lucru care e, în mare parte, adevărat. Puteţi încerca oricare dintre bird food-urile celebre de la producătorii importanţi, dar asta nu înseamnă că fish meal-urile ies din discuţie. Principala problemă a unui fish meal în perioada de iarnă este conţinutul de uleiuri, care riscă să congeleze odată ajunse în apă, împiedicând dispersia aromelor şi scăzând astfel atractivitatea momelii.

Folosiţi mixuri combinate

În plus, o hrană uleioasă este mult mai greu de digerat iarna de către o vietate cu sânge rece, ca să nu mai vorbim de faptul că, “ajutată” de faptul că metabolismul crapilor este foarte încetinit, hrana uleioasă rămâne mult mai multă vreme în intestinele lor, suprimându-le senzaţia de foame şi, implicit, nevoia de a căuta altceva de mâncare. Fish meal-urile sunt foarte indicate pe vreme caldă în primul rând datorită faptului că grăsimile sunt foarte uşor convertite în energie, în timp de proteinele sunt folosite pentru întreţinerea şi repararea ţesuturilor şi pentru creştere. Bird food-urile nu conţin multe proteine, în mod obişnuit, dar sunt bogate în grăsimi uşor digerabile. Din fericire, alegerile noastre sunt uşurate de oferta bogată de pe piaţă şi mai ales de faptul că, mai nou, cele mai multe mixuri serioase sunt amestecuri de fish meal şi bird food, în diverse proporţii, la care se adaugă alte ingrediente importante, care să echilibreze conţinutul de proteine, carbohidraţi şi grăsimi al mixului final. Unii pescari englezi au o reţetă relativ simplă pentru iarnă – 50 % mix pe bază de fish meal, 50 % mix pe bază de birdfood, plus o aromă, sau un amestec de arome, de fructe. În concluzie, nu se pune problema să transformăm în adevăr absolut afirmaţia că fish meal-urile nu prind peşte iarna, ci doar să acceptăm că un mix majoritar de bird food şi o aromă dulce, fructată, înseamnă mai multe şanse să prindem peşte.

Viermuşii, momeala ideală

Dacă încă te afli printre puţinii norocoşi care mai au la dispoziţie un petic de apă pe care se poate pescui, inevitabil te loveşti de întrebarea: oare ce momeală ar merge la crap acum pe apă rece?. Unele dintre momelile preferate de foarte mulţi pescari pentru pescuitul la crap în perioada rece sunt viermuşii. Fie că îi foloseşti ca momeală pe firul de păr, fie că-i pui într-un săculeţ de PVA şi îi ataşezi monturii, aceştia reprezintă constant una dintre cele mai eficiente metode prin care mai poţi convinge un crap să ajungă în plasa minciogului în prag de iarnă. Sezon de sezon, ajungem într-un punct dincolo de care pescuitul devine din ce în ce mai dificil, moment în care „robinetul” trăsăturilor parcă brusc se opreşte. Se întâmplă undeva la început de decembrie, iar letargia continuă – asta dacă avem noroc şi lacurile se dezgheaţă – până undeva în martie sezonul următor. Pe de o parte, este firesc să se întâmple aşa. Iarna îşi intră în drepturi în această perioadă, iar gheţurile vin şi ele destul de rapid şi pun stăpânire pe lacurile care până nu de mult ne erau gazde atât de primitoare.
Evitaţi boiliesurile!
Dacă se întâmplă, însă, ca în zona ta apele să îngheţe ceva mai târziu şi eşti suficient de motivat să-ţi prelungeşti sezonul cu încă câteva săptămâni de pescuit, ei bine, în privinţa momelii poţi merge liniştit pe “mâna” viermuşilor. Din cauza încetinirii metabolismului, în sezonul rece crapii nu se mai hrănesc atât de agresiv şi constant cum o fac în perioada caldă a anului. Porţia zdravănă de boiliesuri pe care nu o puteau refuza în vară şi care părea atât de greu de întreţinut în partidele cu zeci de crapi pe salteaua de primire, acum iese din discuţie. Iar dacă totuşi te gândeşti să încerci o lansetă la bile, atunci ideal ar fi ca acestea să fie pop-uri cât mai mici, puternic colorate şi, nu în ultimul rând, aromate. Nu încerca să nădeşti foarte mult împrejurul monturii, acum o mână de firmituri de boiliesuri este mai mult decât suficient.

Puteţi avea capturi memorabile

Chiar şi aşa, fără să conţină uleiurile şi grăsimile care se regăsesc constant în bile, viermuşii oferă totuşi o abordare diferită şi pot fi mult mai uşor acceptaţi. Odată ce peştele le-a dat de gust, nu de puţine ori poţi avea partide destul de spectaculoase în plin decembrie. Pe lângă multitudinea de factori stimulativi pe care-i oferă, contrastând vizual cu substratul şi mişcându-se constant în jurul monturii, viermuşii, spre diferenţă de alte momeli, au cel mai apropiat profil de cel al hranei naturale, iar asta-i face greu de refuzat. Tocmai aceste atribute fac de multe ori peştii să se hrănească destul de agresiv odată ce i-au descoperit pe vad, un comportament destul de neobişnuit pentru această perioadă. Indiferent de nada si momeala aleasă, capturile din extra-sezon sunt printre cele mai memorabile. Deşi vremea nu pare cel mai bun aliat în perioadele reci, satisfacţiile pot recompensa toate eforturile. Singurul neajuns pe care îl poţi reproşa totuşi viermilor este că sunt destul de scumpi, dar dacă te gândeşti să mergi doar la partide de o zi, atunci jumătate de kilogram ar fi mai mult decât suficient pentru câţiva săculeţi de PVA şi momeli pe firul de păr.
Fir întins!

Tocană de peşte

Timp de preparare: 1 oră, 30 min.
Ingrediente:
1 kg peşte (macrou)
3 linguri făină
100 ml ulei de măsline
2 cepe
5 căţei de usturoi
800 gr roşii sau 3 linguri concentrat de tomate
2 linguri de oţet
1 lingură Vegeta
1/2 cană cu apă sau vin alb
sare şi piper dupa gust
Mod de preparare:
Brudet este o tocană de peşte tradiţională din Istria şi Dalmaţia. Puteti folosi diferite tipuri de peşte, puse într-o singură oală şi fierte în sos de roşii la foc mic. În mod tradiţional tocana se serveşte cu mamaligă. Este o reţetă rapidă şi foarte gustoasă.
1.Curăţaţi, spalaţi şi lăsaţi peştele la scurs. Tăiaţi peştele bucăti potrivite şi săraţi-l după gust. Treceţi bucăţile de peşte prin făină.
2.Prăjiţi peştele în ulei încins la foc mare timp de 2 minute, pe fiecare parte. Scoateţi peştele pe o farfurie pe care aţi pus servete de hârtie, pentru a absoarbe exceul de grăsime.
3.În uleiul rămas căliţi ceapa şi usturoiul timp de 1 minut, apoi adăugaţi roşiile curăţate de pieliţă şi tăiate cubuleţe. Puneţi capacul şi lăsaţi la foc potrivit timp de 30 de minute.
4.Adăugaţi peştele, oţetul, apa/vinul, Vegeta şi piperul. Mai lăsaţi să fiarbă la foc mic, timp de 20 de minute. Nu amestecaţi în tigaie, doar o agitaţi din când în când.
5.La final presăraţi pătrunjel tocat.
M.D.

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:



Cod:* Code


Vizualizari: 409

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Comentarii

„Fătă atitudine, fără dăruire!“
Altul nu ați găsit sa l întrebați ? Dacă a ajuns olteanu asta sa și dea cu părerea cum a jucat echipa naționala ...
20/11/19 11:42 Mai mult...

Se închide Piaţa Ceair
Şi să dărâme şi turnul INUTIL de acolo care ocupă spaţiu şi urâţeşte yona
20/11/19 09:05 Mai mult...

Căruţaş rănit în accident
Si noi soferii am spera ca toti betivii din Harsesti si Stolnici sa nu mai considere ca soseaua e a ma-si de acasa. Tot...
20/11/19 06:53 Mai mult...

Luaţi cu prudenţă antibiotice!
mergeti cu incredere la Natisan, va prescrie sefa antibiotic pentru orice stranut
19/11/19 23:19 Mai mult...

Căruţaş rănit în accident
Caruta din imagine nu este cea de la locul accidentului unde carutasul Daniel i a fost proiectat pe asfalt.Arata ca un m...
19/11/19 19:51 Mai mult...

Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zi record

Joi, 3.10.2019

--- 3.231 vizitatori unici ---





 
Flag Counter


PRchecker.info