Curierul Zilei - A murit coregraful Dorin Oancea
PRIMA PAGINA arrow Fapt divers arrow A murit coregraful Dorin Oancea
 Publicitate pdf
A murit coregraful Dorin Oancea
(0 voturi)
Tuesday, 05 November 2019


A murit coregraful Dorin Oancea


Maestrul coregraf Dorin Oancea a încetat din viaţă ieri dimineaţă. La vârsta de 76 de ani, cunoscutul artist a fost răpus de boală. A fost unul dintre cei mai reprezentativi maeş­trii coregrafi ai României, ducând tradiţiile noas­tre dincolo de graniţele ţării. De-a lungul carierei a pus în scenă multe specta­cole şi a înfiinţat mai multe formaţii. A devenit extrem de cunoscut prin evoluţia spectacu­loa­să a Ansambului „Dorul“.    

 Dorin Oancea s-a născut pe 20 septembrie 1943 în Cerbureni, comuna Valea Iaşului. A fost desemnat Fiu al Argeşului şi în anul 2007 şi Cetăţean de Onoare al Argeşului şi Muscelului în anul 2012. „De când am început să merg, în cămăşuţă, vream să ajung acolo unde cerul se uneşte cu pământul, adică la orizont; n-aveam stare, mă zbăteam, neastâmpărat, dar tot acasă era mai bine ca oriunde. Am păscut vitele pe izlaz, în apropierea codrilor şi apelor, umblând cu picioarele goale. Mă atrăgeau norii, basmele „cu pajuri şi cu zmei”, bătăliile înaintaşilor pentru glie. Muream după mere şi pere, după cartofii copţi, nu-mi luam ochii de la munţi, mă fascinau suişul potecilor, pădurea, sunetul frunzelor veştede pe care călcam, începeam să înţeleg legătura omului cu pomii şi întreaga vegetaţie la ţară, circuitul natural veşnic, viaţa – rostea, întorcându-se pentru câteva momente în lumea copilăriei“, povestea Dorin Oancea despre anii copilăriei sale.   

A înfiinţat mai multe ansambluri de dans

„A învăţat la Curtea de Argeş (era elevul Şcolii Nr. 1, apoi al cunoscutului Liceu „Vlaicu-Vodă”) şi în Piteşti (Şcoala Tehnică Sanitară, iar din 1960, orele de canto şi coregrafie la Şcoala Populară de Artă). Făcea o specializare centralizată (organizatori: Casa Centrală a Creaţiei Populare şi Uniunea Generală a Sindicatelor din România) la Cluj, Sibiu, Braşov, şi termina (în 1985), la „fără frecvenţă”, studiile pentru maeştri coregrafi. S-a reciclat în străinătate, avându-l printre alţii, magistru, pe Maurice Bejart care a revoluţionat dansul artistic la „Baletul Secolului XX” din Paris.Urmau pe rând: stagii concentrate, cursuri, „autoşcolire”, înfiinţarea, conducerea, instruirea unor formaţii participante şi mereu premiate la întrecerile regionale, judeţene, interjudeţene sau chiar de peste hotare: „Doina”, „Dorul”, „Doruleţul”, „Chindia” „Dacia”, „Plaiuri argeşene”, „Textila” (din Piteşti), „Carpaţi”, „Muscelul” (Câmpulung), „Brâuşorul”, „Brâuleţul” (Curtea de Argeş), „Murguleţul” – Costeşti, Ansamblul din Oarja, „Doina Bascovului” al Casei de Cultură din Bascov, pentru copii, adulţi, militari, elevi, studenţi, petrochimişti, cooperatori, mineri, constructori de maşini, şi-a făcut simţită existenţa rodnică sub raportul împlinirilor artistice înfiinţând ansambluri în oraşe dar şi în multe localităţi precum Poiana Lacului, Teiu, Dâmbovicioara, Brăduleţ, Galeşu, Berevoeşti, Arefu, Corbi, Oarja, Bascov. A lăsat urme adânci în Topoloveni, Râmnicu-Vâlcea, Găeşti şi în Capitală. A cules dansuri, i-a plăcut să lucreze cu tinerii talentaţi ale căror mişcări pe muzică le-a cizelat şi îndrumat, încurajând perpetuarea bunurilor folclorice.
A fost vătaf de căluşari, jucător exemplar, mereu apreciat, cerut şi dorit de interpreţi, în acelaşi timp slugă şi meritat stăpân-şef, ambiţios; „muream de plăcere să tot ştiu, să aflu, să cunosc“ .A pus în scenă o sumedenie de spectacole în săli sau în aer liber – pe stadioane şi în parcuri. Multe sunt, încă din 1959, şi „prestaţiile” în Teatrul „Al. Davila” din Piteşti, cu baletul, precum şi apariţiile ca prezentator.
Pretutindeni şi oricând s-a bucurat de acelaşi har care i-a luminat calea şi cariera în artă. Avea o memorie formidabilă şi un simţ deosebit pentru armonizarea paşilor (simpli, schimbaţi ori combinaţi), în spiritul „alfabetului” coregrafic“, a scris Sorin Mazilescu pe contul său de Facebook, ieri.

Premiat de UNICEF

Puţini ştiu faptul că maestrul Dorin Oancea a fost medaliat de UNICEF. „A condus multe stagii de perfecţionare a instructorilor pentru dansul popular, modern şi de societate în Argeş, la Slatina, Iaşi, Baia Mare, Târgovişte şi în Capitală. A predat folclor naţional dansat pentru străini (sute, îndeosebi, studenţi) la Piteşti, Curtea de Argeş, Găeşti, Baia Mare, dar şi în Birmingham (Anglia), Beauvais, Dijon, Paris, Nisa, Pont Crethien, Auxerre (Franţa), Bruxelles, Liège (Belgia), în Luxemburg, Olanda şi Ungaria.O realizare de cinste: constituirea primului ansamblu („Hora”, în Beauvais-Franţa) compus din francezi, cu piese folclorice româneşti ori din Balcani, încântând şi făcând să lăcrimeze atâţia conaţionali din diaspora.
Ce alt ambasador al României, mai bun, care să ducă în lumea cea mare mesajul bogăţiei noastre spirituale?
O probează cu vârf şi îndesat şi Festivalul internaţional de folclor „Carpaţi”, căruia i-a dat scliplire şi măreţie, împrietenind făpturi de pe meridianele şi paralelele mapamondului, manifestare punându-i în evidenţă implicarea totală a lui Dorin Oancea.UNICEF îi acorda medalia sa de argint în domeniul jocului popular pentru tineret. Este „Cetăţean de onoare” al oraşelor franceze Beauvais şi Neux-les-Mines. A montat spectacole de revistă la Piteşti, Rm.-Vâlcea, Moreni-Dâmboviţa, semnându-le textul, regia şi coregrafia. A fost actor şi dansator sau „responsabil” pentru sutele de „ieşiri” publice în contul „Estradei” piteştene pe care a condus-o aproape două decenii şi în turnee însumând cca 200 de zile“ a mai precizat Sorin Mazilescu.

Autor de cărţi de specialitate

 Regretatrul Dorin Oancea nu s-a remarcat numai prin dans şi coregrafie ci şi prin apariţii editorale. Acesta este autorul unor lucrări de referinţă: „Hălăi-şa! Căluşul argeşean“, respectiv „Tipologia dansurilor populare din Argeş-Muscel“, apărute în 2001 şi 2005, şi: „Doina de Dor sau Dorul de Doină“ (2007). Activitatea publicistică a continuat cu volumele dedicate istoriei dansului intitulate sugestiv „Mirajul dansului“ (vol. I, 2013, vol. II şi III, 2014), „Doina Argeşului – 60 de ani de activitate“ (2015, în colaborare cu Sorin Mazilescu), „Coregrafi şi ansambluri folclorice din Argeş şi Muscel“ (2016).Încă înainte de a fi angajatul Centrului Creaţiei Populare Argeş (din 1991), Dorin Oancea a condus sectorul coregrafic al acestei instituţii, împărţindu-şi activitatea între instruirea formaţiilor şi ansamblurilor antrenate în numeroase întreceri organizate în ţară şi străinătate, şi munca de cercetare a zestrei folclorice argeşene de profil şi valorificarea prin spectacole sau articole a bogăţiei de jocuri populare zonale.

Mesaje de condoleanţe

Ieri dimineaţă,după aflarea veştii decesului reputatului coregraf, au fost transmise numeroase mesaje de condoleanţe. Artişti dar şi oameni din aparatul administrativ şi-au manifestat regretul. Iată câteva dintre aceste mesaje.
Emilian Dragnea, prefectul judeţului Argeş:  Instituţia Prefectului - Judeţul Argeş regretă dispariţia dintre noi a celui care a fost Dorin Oancea, unul dintre cei mai apreciaţi coregrafi şi oameni de cultură ai judeţului nostru. A perfecţionat sute de tineri în arta dansului popular, obţinând premii chiar şi peste hotare... Sincere condoleanţe familiei îndurerate!Dumnezeu să-l odihnească în pace!“
Adrian Bughiu, subprefectul judeţul Argeş: „Îmi exprim tristeţea cu privire la vestea dispariției dintre noi, a maestrului coregraf Dorin Oancea – cel care a trecut în nefiinţă. Dacă ne apucăm să vorbim despre maestrul coregraf ne trebuie poate zile întregi... Dorin Oancea e cel care a condus spre succes ansamblul “Dorul”, strălucind pe marile scene ale ţării şi ale lumii. Rând pe rând, maestrul coregraf a şlefuit numeroşi dansatori ai Argeşului şi a fost tată, profesor, prieten şi coleg...Cuvintele sunt de prisos, iar Dorin Oancea va rămâne o legendă mereu vie.Condoleanţe familiei, celor dragi şi drum lin spre Cer, Maestre!“
Filofteia Pally, fost director al Muzeului Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti. „Ce veste tristă...pierdem un şun artist minunat!
Matei Varodi, director Teatrul Alexandru Davila: „Odihna veşnică maestrului, creatorului, colegului distins, şi, cu adânc respect condoleanţe familiei !!!
Cristina Turcu Preda: „ Dumnezeu să-i dea odihnă şi lumină veşnică!“
Mariana Ionescu Căpitănescu: „Dumnezeu să- l odihnească ! A fost un om de o înaltă Ţinută artistică şi morală!„
Primarul oraşului Mioveni, Ion Georgescu:  „Cu profund regret şi întristare, am primit vestea trecerii la cele veşnice a maestrului coregraf Dorin Oancea, o personalitate marcantă a culturii argeşene şi naţionale, un neobosit păstrător şi promotor al tradiţiilor noastre populare. Maestrul Dorin Oancea a condus spre succes ansamblul folcloric “Dorul”, a străluicit pe marile scene ale ţării şi ale lumii, a bucurat sufletele însetate de frumos şi a lăsat în urmă o amintire de neşters. Suntem cu gândul şi cu inima alături de familia îndoliată. Este o pierde dureroasă pentru familie, este o pierdere importantă pentru toţi cei care i-au fost prieteni l-au apreciat sau au fost însufleţiţi de forţa personalităţii sale, care îşi va păstra rezonanţa în sufletele noastre. Dumnezeu să-l odihnească în pace!“
M.Sandu

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 1378

Comentarii (3)
Scris de Anton in 06-11-2019 05:48 - Vizitator
 
 
Pacat de el , era băiat de șpriț.
 
Scris de Sorin Mazilescu in 05-11-2019 18:38 - Vizitator
 
 
Deontologic M. Sandu când preiei un articol citezi sursele. Eu am redactat articolul, iar tu l-ai preluat de pe pagina mea de facebook, ca mulți alți jurnaliști, fără sa pomenești acest lucru! E greu în ziua de azi sa cauți în cărți, sa te informezi pentru a scrie un articol. E mai ușor sa iei de la altul!  
Dzeu sa - l ierte pe maestrul Dorin Oancea!
 
Scris de Adrian in 05-11-2019 07:15 - Vizitator
 
 
Era su cam bețiv...!
 

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net
Click view

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Comentarii

Concurs pentru posturi de procurori
Ți-ai dreaq ,muncă nu vă place da pensii vreț. La sapă, leprelor !
28/01/20 12:30 Mai mult...

Sală Polivalentă de 5.000 locuri!
Nu cochetez cu nici un partid , nu fac politică dar așa este să nu-l regretăm pe Ionică care se pricepe la administ...
28/01/20 09:04 Mai mult...

Concurs pentru posturi de procurori
La munca nu vrea niciunul, la pensie speciala e bataie !
28/01/20 00:03 Mai mult...

Delegaţia din Mioveni se întoarce miercuri acasă!
Doamne, pe ce se duc banii nostri, ai celor ce muncesc, din Mioveni...Ati terminat festivalurile din Europa de va permit...
28/01/20 00:01 Mai mult...

Iată de ce trebuia să câștige Mînzînă, nu Maria Dinu
Domnilor, scuzati interpelarea unui om care nu urmareste 'televiziunile de stiri' si alte ziare care ne livreaza in fiec...
27/01/20 21:10 Mai mult...

Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fii reporter!

Zi record

Marţi, 14.01.2020

--- 3.288 vizitatori unici ---

 
Flag Counter


PRchecker.info