Curierul Zilei - Pescuitul avatului cu echipament Light
PRIMA PAGINA arrow sport arrow sport arrow Pescuitul avatului cu echipament Light
 Publicitate pdf
Pescuitul avatului cu echipament Light
(0 voturi)
Friday, 08 November 2019

Curierul zilei vă prezintă tehnicile de pescuit

Pescuitul avatului cu echipament Light

 

Curierul zilei şi-a propus să vină în sprijinul pes­carilor sportivi din ju­deţul nostru, iar în fiecare săptămînă vă vom prezenta cîte o baltă de pescuit din Argeş, şi nu numai, tehnici de pes­cuit la diverse specii de peşti, nade, mo­meli şi monturi pentru prinderea acestora, re­ţete culi­na­re pe bază de peşte şi cele mai im­portante legi în vigoare privind pescuitul spor­tiv. Pentru o par­ti­­dă reuşită este nevoie să fiţi cît mai bine infor­maţi despre specia de peşte pe care o vizaţi şi să folosiţi exact ce trebuie pentru a prinde ade­vărate capturi. În această săptămînă, vă vom prezen­ta Pescuitul Avatului cu echipament Light. Informaţiile sunt oferite de Mălin Muşatescu, pe http://fishingandhun­tin­gtv.com/, cel mai urmărit canal de pescuit din România şi nu numasi. Mă­lin are 23 ani de activi­ta­te neîntreruptă în presa de pescuit, sute de articole şi editoriale, este fondator al revistelor Aventuri la Pescuit, Super Pescar şi Pescuitul pen­tru toţi, autorul cărtii Spinning.

Avatul este un peşte care iubeşte apele limpezi şi oxigenate, unde vânează bancurile de obleţi bazându-se îndeosebi pe viteză. Preferă apele curgătoare mai mult sau mai puţin repezi, aşteptându-şi prada ascuns în vâltorile şi anafoarele produse în spatele barajelor, picioarelor de poduri, pietrelor, lemnelor sau a altor obstacole submerse. Uneori, atunci când condiţiile sunt prielnice, avatul îşi trădează prezenta prin sărituri spectaculoase, fiind suficient să urmărim activitatea de la suprafaţă apei pentru a-l putea localiza. Că anotimpuri, cele mai bune rezultate se obţin primăvara şi toamna tărziu, dar poate fi prins şi pe timpul verii sau al iernii, iar cele mai bune momente din cursul zilei sunt dimineaţa şi seara. Pe durata verii cel mai bine e să căutam avatul dimineaţa devreme, pentru că apa este un pic mai rece şi mai oxigenata decât în timpul zilei, iar primăvara cea mai buna perioada, când avatul se hrăneşte frenetic, înhăţând orice momeala daca seamănă cât de cât cu obletul, este la circa 2 săptămâni după depunerea icrelor.

Năluci pentru avat

Pe măsură ce apele se încălzesc, după boiştea din primăvara, începe cea mai productiva perioada în pescuitul avatului. Pe măsură ce cârdurile de albituri părăsesc locurile de boişte, începe o perioada de hrănire frenetică pentru avat. Urmărind în permanenţă peştişorii-pradă, avatul vânează în tot timpul zilei, cu două maxime în primele ore ale dimineţii şi câteva ore înainte de înserare. Îşi semnalează prezenţa prin plescăituri puternice, uneori la câtiva centimetri de mal. În marea majoritate a cazurilor avatul vâneaza în statul superficial al apei. Fiind un peşte cu un simţ al văzului foarte bine dezvoltat şi fiind precaut, apropierea de zonele în care au fost observaţi avaţii necesită o discreţie sporită din partea pescarului. Indiferent dacă pescuitul se face de pe mal sau din barca, trebuie avut în vedere faptul că avatul nu atacă niciodată cu soarele în faţă, lumina foarte puternică nefiind pe placul răpitorului. Sunt situaţii extreme, în care zona în care vânează este greu accesibilă.

Lansările în evantai sunt recomandate

Ca tehnică, indiferent dacă se pescuieşte de pe mal sau din barcă, sunt recomandate lansările în eventai, din ce în ce mai lungi, permiţând explorarea întregii zone accesibile şi evitând trecerea unei capturi în drill printr-o zonă neexplorată. Deasemenea, în cazul în care observaţi avaţi urmărind năluca, dar nefinalizând atacul, ceva este în neregulă. Schimbaţi năluca sau viteza şi metoda de recuperare. Avatul este unul din cei mai răspândiţi peşti răpitori din apele curgătoare ale ţării noastre, este un peşte care se hrăneşte îndeosebi cu pesti de talie mică, preferând obleţii. Trăieşte în ape curgătoare, cu anafoare puternice. De obicei stă la pândă în curent, la limita dintre curent şi apa liniştită şi cu atacuri furtunoase loveşte în bancurile de peştişori ce trec prin zonă. În multe cazuri atacă în viteza dinspre apa adâncă către mal, unde loveşte în bancurile de peştişori adunaţi la apă mică.

Pescuitul cu echipament Light

Pescuitul la avat cu echipament Light este probabil una dintre cele mai specatculoase tehnici de pescuit din spinning. Asta deoarece avatul este un răpitor înclinat în mod natural spre spectacol. Fie că este vorba despre atacurile furibunde la suprafaţa apei, ori de violenţa cu care loveşte nălucă, semnătură avatului este inconfundabilă în această piesă pusă în scena pentru năluci, peşte şi pescar. Un echipament mediu ca putere, atât în ceea ce priveşte lanseta, mulineta şi firul nu vă vă împiedică să prindeţi avat. În schimb nu veţi descoperi adevăratul farmec al acestui stil de pescuit. Daca vreţi adrenalină, atunci aveţi nevoie de Light.  Şi ajungem astfel la năluci. Pe scurt: voblere minnow şi rattlinguri (sonic), evident totul din clasa Light. Odată stabilit acest reper apar trei întrebări: ce fir, ce mulinetă, ce lanseta. Dar haideţi să le luăm pe rând.

Folosiţi fire subţiri

Firul de care aveţi nevoie este monofilamentul, preferabil un copolimer de calitate, cu diametru de  0,16 mm, incolor, rezistent la şocuri şi cu elasticitate scăzută, dar în acelaşi timp mătăsos. Puteţi folosi şi 0,14 mm diametru, dar veţi avea probleme cu atacurile brutale şi avaţii mai corpolenţi ce pot să apară atunci când vă aşteptaţi cel mai puţin. Daca vă aşteptaţi la capturi record şi pescuiţi într-un rău ceva mai tulbure, atunci firul multifilament foarte subţire (0,10 mm), de culoare închisă, la care adaugaţi un leader mono din fluorocarbon de 15 cm lungime şi 0,16 mm diametru. Aşa veţi avea atât rezistenta mai mare în fir, cât şi senzitivitate crescută, deoarece multifilamentul nu are practic elasticitatea care să absoarbă din informaţia care vine de la nălucă. Spun asta pentru că sunt situaţii în care avatul ştie să fie foarte fin în atac, iar dacă adăugaţi şi curentul puternic al apei, atunci puteţi să aveţi probleme în a lua decizia corectă de a înţepa.

Lanseta cu acţiune rapidă este ideală

Lanseta, probabil elementul central al echipamentului, trebuie să asigure atât lansări lungi şi precise cu nălucile din gama Light, atât control perfect în lupta cu peştele, cât şi control maxim asupra evoluţiei voblerelor. Ca un corolar al tuturor accestor calităţi, lanseta trebuie să fie senzitivă, uşoară, cu un blanc subţire dar robust, şi cu rezerva de putere capabila să facă fata luptei chiar şi cu avaţi record. Acesta ar cam fi profilul generic. Haideţi să tracem acum la amprenta personală a alegerii mele, modelată şi şlefuită în ani de zile la avat: prefer lanseta cu o acţiune rapidă. Aceasta preferinţă s-ar putea să pară unora neconformă cel puţin cu unele dintre nălucile pe care le folosesc în Light la avat, mai exact voblere minnow. Experienţa mi-a demonstrat că o lanseta moderată ca acţiune în L nu mă avantajează în pescuitul avatului, chiar şi când folosesc voblere minnow, deoarece pierd controlul asupra evoluţiei acestora în zonele cu curenţi turbionari (locuri predilecte pentru avat), dar şi în timpul înţepării peştelui. În plus, este o acţiune ideală în pecuitul cu voblere rattling, ceea ce simplifică problema echipamentului, pentru că pescuitul la avat este un pescuit oportunistic, rapid, în care trebuie să exploatezi la maxim apariţia răpitorului în locul în care te afli, şi nu are rost să pierzi timpul cu mai multe lansete specializate. Am căutat mult timp o astfel de lansetă şi dacă în anii ’90 my perfect match a fost G. Loomis GLX (trout), trebuie să recunosc că timpurile s-au schimbat. Am fost nevoit să caut din nou lanseta visurilor mele, aşa că am ajuns la Rapture Xantya. Rapidă, senzitivă, uşoară, componente de ultima generaţie, design minimalist în cel mai pur stil japonez. Asta a fost prima impresie. Apoi au venit confirmările: blanc Toray, inele New Concept Fuji, mandrina Fuji. Adică Super Slim Blanck bazat pe o structură de nano carbon. Cel mai nimerit mi s-a părut XTS 682-L, o lansetă de 202 cm, putere 4 – 21g, cu acţiune rapidă, din două bucăţi. După cum vedeţi plaja de lansare este mare, de la 4 grame la 21, fapt ce demonstrează că avem o lansetă construita pe un blanc de ultima generaţie, aşa cum sunt doar lansetele japoneze actuale, capabile să lanseze un spectru foarte larg de greutăţi. Cu alte cuvinte avem aici o lansetă Light capabila să lanseze precis năluci din gama sa, dar cu o rezervă de putere comparablilă cu cea a lansetelor din clasa de puteri Medium.

Folosiţi mulinete mici şi robuste

Ei bine, iată-ne ajunşi la mulinetă. Este partea acestui ansamblu care trebuie să facă fata sutelor de lansări, să nu răsucească excesiv firul (o problema a mulinetelor de spinning), să aibă frană progresiva şi foarte sensibilă, să fie uşoară, de mici dimensiuni, în fine… ştiţi voi, să meargă ca unsă, fară vibraţii. Am pescuit cu Tica Taurus încă din anul 2005, când acest model făcea senzaţie pe pieţele din Europa. Pentru mine a trecut testul timpului pentru că, după zeci de partide în care mai avea puţin şi ieşea fum din angrenaje, este în stare de funcţionare şi acum. Dar Tica Taurus este înainte de toate astăzi un comeback de senzaţie pe piaţa noastră. Pentru iubitorii pescuitului Ultra Light vă propun modelul TP 1000S, o mulinetă care poate fi încadrată cu uşurinţă în gama Micro Light că dimensiune, însă intră fără probleme în clasa Medium în ceea ce priveşte fiabilitatea şi puterea angrenajelor. În câteva cuvinte spus – o mulinetă care nu poate da greş nici la avat, nici la clean şi nici la păstrăv sau biban. Cu 14 rulmenţi, corp din aliaj din aluminiu derivat din industria aero-spaţială, cu angrenaj oţel – bronz, cu sistem de oscilaţie worm shaft, repere din titan pentru suprafeţele expuse frecărilor firului, această mulinetă este un adevărat clasic în viaţă. Cântărind 255 grame şi neascunzându-şi robusteţea în pofida dimensiunii reduse, Tica Taurus TP 1000S are un raport de multiplicare de 1/5,2 şi 78 cm de fir recuperaţi la un tur de manivelă. O mulinetă excelentă în pescuitul cu voblere, rattlinguri, cicade, rotative şi micro-jiguri, care vine cu bobină de rezervă din aluminiu, capacitatea de stocare la care trebuie să vă aşteptaţi fiind de 205 m pentru fire de 0,18 mm, 170 m pentru fire de 0,20 mm şi 140 m pentru firele de 0,22 mm.
M.D.

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 712

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net
Click view

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Comentarii

Tânăr furios, a incendiat gospodăria!
Omu' nu-i sanatos la cap ! Feriti-va de el, ori duceti-l unde-i este locul !
25/01/20 14:03 Mai mult...

Primarul Georgescu, bunic!
Îngrozitor. Aflu că director de Spital este o pensionară îmbuibată de la penitenciar...cine este responsabil de eno...
25/01/20 13:50 Mai mult...

Primarul Georgescu, bunic!
Domnule Primar,angajați medici tineri,care vor să muncească,terminați cu termitele cum este madam comisar șef Chirc...
24/01/20 21:47 Mai mult...

Rău platnicii riscă să rămână fără căldură!
Daca vreau sa ma debransez fiindca nu pot plati nu-mi dau voie Cum facem?
24/01/20 20:01 Mai mult...

Avem inspector şef nou la Poliţie!
Cum a scapat acest personaj cu aspect de militian comunist, din dosarul Mafia Permiselor? A fost suspect, apoi s-a pus p...
24/01/20 16:24 Mai mult...

Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fii reporter!

Zi record

Marţi, 14.01.2020

--- 3.288 vizitatori unici ---

 
Flag Counter


PRchecker.info