Jigging-ul în pescuitul la twister |
Friday, 15 November 2019 |
Curiozităţi pescăreştiJigging-ul în pescuitul la twisterAcest termen face referire la modul în care animăm năluca. Tiparul evoluţiei unui shad sau grub, armat pe un jig care poate varia ca greutate. Adâncimea zonei unde facem un pescuit la twister la şalău este factorul ce impune greutatea jig-ului. Poate varia de la 3.5 grame până la uneori şi 18 grame. O nălucă soft (moaleă) se va anima în apă pe două considerente principale: recuperare din mulinetă şi mişcarea lansetei. Un “as în mâneca” pescarului este greutatea jig-ului. Prin jig se înţelege un cârlig dotat cu ochet care este “ îmbrăcat” în plumb. În general, poate avea multe forme, dictate de matriţa în care a fost turnat. Acest ansamblu, jig-ul adică (cârlig şi plumb ), ia forma doar într-o matriţă dedicată. Poate avea diferite greutăţi în funcţie de necesităţi. Jig-ul este elementul principal de legătură între firul combo-ului de şalău şi năluca. Este puntea dintre pescar şi peştele ţintă. Are rolul de a plasa năluca aleasă în arealul de pescuit decis. Serveşte atât ca suport pentru nalucă, cât şi ca greutate necesară lansării acesteia.
Tehnica de jigging în pescuitul şalăuluiOrice mişcare generată fie de recuperare scurtă prin mulinare, fie prin mişcarea în vertical a lansetei, animă năluca armată pe jig. Aceste mişcări sunt modalităţi de evoluţie a gumelor în apă. Nălucile se pot anima doar din recuperarea prin mulinare. Acest traseu evolutiv liniar are şi dezavanataje. Poate plasa năluca în masa apei şi nu în imediata apropiere a substratului. Rata de recuperare afectează adâncimea de evoluţie a nălucii. Dacă jig-ul este greu, atunci nu se va întâmpla scenariul de mai sus. Dar cu siguranţă se va înfige în orice va întâlni pe substrat. De la crengi şi buturugi până la bolovani. Salturile obţinute prin mişcarea în vertical a lansetei sunt soluţia ideală în pescuit la şalău. Aceste salturi vor fi însoţite de recuperări menite să ţină firul intins. Elimină problemele cauzate de recuperarea constantă şi liniară. Un alt plus obţinut prin această tehnică este posibilitatea de a tatona o zonă mai generoasă în căutarea şalăului. Salturile sunt mici. Cu cât mişcăm lanseta în vertical mai mult, cu atât ridicăm năluca mai mult de pe substrat. Cu cât limităm mişcarea, cu atât şi năluca va evolua. Dupa 3 metri de astfel de recuperări, jig-ul se va mişca sub forma dinţilor de fierastrău.
M.D.
Vizualizari: 611
Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v. AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com All right reserved |