Curierul Zilei - Vacanțã de o zi, în școli și licee
PRIMA PAGINA arrow social economic arrow social economic arrow Vacanțã de o zi, în școli și licee

*** Se opreşte curentul în Mărăcineni     *** Motor pentru Nissan, produs la Mioveni     *** Locuri de muncă pentru studenţi, în Germania     *** Pe 24 ianuarie, nu se lucrează!     *** Încep exproprierile pentru Drumul Expres     *** Încă trei persoane cu gripă!     *** 43 de solicitări pentru SMURD     *** I-a pus cuţitul la gît vînzătoarei!      *** Din cauza vitezei s-a oprit cu maşina în pom     *** I-a arătat „păsărica“ şi el a şantajat-o     *** După ce a devenit tătic, s-a spînzurat!     *** În timpul încăierării şi-a tăiat fiul     *** COŞULEŢ DE SCĂRIŢĂ CU CÎRNAŢI DE PLEŞCOI     *** Aventură şi un cîştig substanţial!     *** Sfinţii zilei      *** Evenimente 23 ianuarie de-a lungul vremii     *** Antologie despre Chişinău     *** „Frizerul de cîini” şi „Dovlatov”, la Cinema „Bucureşti”     *** FC Argeş joacă sîmbătă primul amical     *** Gheorghe, Paliciuc şi Orbeanu, la lotul naţional!     *** Jeremic, MVP-ul etapei!     *** Vor 10 medalii la Campionatul Balcanic     *** Liga tinerilor jucători      *** Ce mai fac colegele de serie ale CS Mioveni şi FC Argeş     *** Pregătire centralizată la Izvorani!     *** 10 juniori în lot    

 
Vacanțã de o zi, în școli și licee Imprimare E-mail
(2 voturi)
vineri, 23 aprilie 2010


 Greva anunțatã pentru azi de sindicatele din învãțãmîntul preuniversitar s-a desfãșurat aproape peste tot așa cum s-a anunțat. Pe porțile unitãților școlare se aflau afișe care anunțau cã nu se învațã, iar proba de competențe informatice din cadrul bacalaureatului s-a amînat, în majoritatea cazurilor, pentru 29 aprilie, datã propusã de Inspectorat.    

La Școala 1, s-a ținut Ziua Pãmîntului

La Școala Nr. 5, n-am gãsit ieri pe nimeni în afarã de directorul Ilie Cristofor, care ne-a spus cã profesorii n-au primit încã banii cîștigați pe Legea 221, dar, în același timp, nu resping cu totul noua Lege a educației. „Ea are și aspecte bune, cum ar fi descentralizarea, pentru cã e mai bine ca școala sã facã ea singurã angajãri“, explicã directorul. La Școala Nr. 1 erau în curte cîțiva copii de la o clasã a VII-a care, coordonați de prof. Ion Ștefan, fãceau curãțenie, pentru a marca astfel Ziua Pãmîntului. Alãturi de ei, directoarea Mariana Pîrlac grebla spațiul verde din fața școlii. „Am cosit și am pus flori împreunã cu copiii, pentru cã acțiunea era programatã dinainte“, ne-a explicat ea. Au mai fost ieri prezenți elevii de la douã clase mici, tot la curãțenie, și cei de la o clasã de-a VII-a, care au prezentat referate cu teme ecologice. Liceul Dacia a fost unul din cele unde s-a dat ieri proba de competențe pentru bac. „Din cei doi profesori de Informaticã, unul nu e membru de sindicat, iar celãlalt este, dar n-a semnat pentru grevã. S-au mai gãsit patru asistenți și examenul s-a putut da normal. Din cei 95 membri de sindicat, 82 au semnat pentru grevã, plus 3 nemembri“, ne-a declarat lidera sindicatului SIPA pe unitate, Valentina Nițã. În afarã de sala de examen, liceul a fost aproape gol. Au mai lucrat doar o profesoarã de Matematicã, la o clasã pe care a chemat-o la pregãtire, și un profesor de Sport, care nu e în sindicat. La Liceul CFR (Mihai Viteazul), nu era nici o mișcare și nu se vedeau decît portarul și afișul din poartã. „Au venit niște elevi sã dea examen, dar, dacã nu sînt profesorii, n-au avut cu cine“, ne-a spus și portarul de la Liceul Astra, unde era, de asemenea, afișat anunțul privind greva.

  „Vrem sã se taie orele spãrgãtorilor“ 

Lidera sindicatului Spiru Haret, Cornelia Bițã, recunoaște cã au existat totuși și spãrgãtori de grevã. „Au fost oricum sub 10 - 15%. Știu de 3 de la noi la Brãtianu, 2 - 3 la Barbu, cîțiva la Costești. Dar oameni izolați, nu școli întregi“, spune prof. Bițã. Și liderul SIPA Muntenia a fost mulțumit de reușita acțiunii: „Școlile au fost închise și 95% din profesori au respectat greva. Competențele s-au dat, din ce știu, numai la liceele Dacia, Miu și Economic. Zinca și Brãtianu au fost închise, iar din cei care au venit totuși la clasã la Brãtianu, 4 de la Spiru Haret și 2 de la noi. Dar și acolo nu au venit elevii, așa cã profesorii respectivi puteau face cel mult un comitet de grevã. Dacã nu au avut 50% plus 1 elevi în clasã, nu pot fi plãtiți, de aceea și lidera sindicatului va solicita directorului sã le taie și acelora acele ore. Nu e de condamnat, însã, dacã un profesor venea, deși e grevã, sã facã pregãtire suplimentarã cu unii elevi“, ne-a declarat Adrian Voica, asigurîndu-ne cã în întreg județul greva a fost respectatã.

 

 

 

 „Legea educației are și pãrți bune“

La Colegiul Brãtianu proba de competențe a fost amînatã, iar din cei 81 de profesori, au venit la ore 7. „Nu a contat apartenența la sindicat: unii, nemembri fiind, au fãcut grevã, iar alții, membri, au venit la ore“, ne-a spus directorul Barbu Miu. Profesorii care au vrut sã predea au anunțat din timp acest lucru și, pentru a se evita dezorganizarea, a fost alcãtuit un orar special, valabil o zi. Directorul ne-a mai explicat și de ce nu e împotriva noii legi. „Practica va spune dacã e bunã sau rea. Important e cã, pentru a obține performanțã și a te dezvolta într-o anumitã direcție, ai nevoie de oamenii potriviți. Or, acum cadrele didactice ne sînt trimise de Inspectorat. E mai bine ca ele sã fie angajate de noi, dupã criteriile de selecție proprii. Sînt totuși sceptic în privința Consiliilor de Administrație, care nu vor putea funcționa, dacã nu vor fi preponderenți cei din instituție. Dar chiar și așa, meritã sã lãsãm un an - doi sã fie aplicatã legea, pentru a se vedea mai clar acest lucru și a fi corectat“, susține prof. Miu,  recunoscînd cã profesorii vãd lucrurile diferit. „Cei care au citit legea s-au gîndit în primul rînd cum îi afecteazã pe ei, pe tineri sau pe cei mai bãtrîni. Îi supãrã desființarea titularizãrii, dar cred cã și aici rãmîne de discutat. Dacã s-ar fi dezbãtut înainte aceastã problemã, s-ar fi putut aduce argumente valoroase pentru fiecare din cele douã opinii opuse. Și fãrã titularizare, profesorul angajat are un contract pe perioadã nedeterminatã. Doar cã, în cazul cînd nu mai are normã din cauza fluctuației numãrului de elevi, nu mai decide Inspectoratul sã meargã la altã școalã, ci trebuie sã fie acceptat în funcție de criteriile de acolo. E un cîștig pe douã direcții: responsabilizeazã oamenii de școalã care vor lupta sã rãmînã pe post, iar cei care angajeazã își pot aplica propriile criterii de evaluare. Nu e normal sã nu-i pot desface contractul de muncã unui profesor decît ca sancțiune. Am discutat cu un director din Kragujevac și-mi spunea cã în sistemul de acolo el era cel care îi putea spune profesorului: De la toamnã, nu mai vii“, mai explicã Barbu Miu. 

Cãlin Popescu  Foto: Ion Tudor 

 

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Click view
Intrebarea CurieruluiComentarii

10 juniori în lot
In turul campionatului Eftimie a avut 12 juniori in lot , și acum au fost lăsați acasă copii din Mioveni . Nu înț...
23/01/19 12:11 Mai mult...

Dirijor şi solişti din Coreea de Sud
Artiștii coreeni și în general asiaticii au o tehnică de interpretare impecabilă. Totuși, ca expresitate, nu-i eg...
23/01/19 10:53 Mai mult...

I-a arătat „păsărica“ şi el a şantajat-o
La asemenea titlu, chiar va meritati numele de ....
23/01/19 10:32 Mai mult...

Şi-a călcat soacra cu maşina!
care legi???N-o sa pateasca nimic.Ne intrebam ce rost mai are politia, daca tot nu pateste nimeni nimic.
22/01/19 17:58 Mai mult...

Apa şi canalizarea plătite scump, la Piteşti!
Atentie! Desi TVA-ul s-a redus de la 19% la 9% pretul total cu TVA cu tot a ramas acelasi ca anul trecut. Pe facturile e...
22/01/19 16:59 Mai mult...

 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!

Google Analytics


Zi record

Luni, 07.01.2019

--- 3.633 vizitatori unici ---

 
 

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

 
Flag Counter


PRchecker.info