Curierul Zilei - Moartea, un lux!
PRIMA PAGINA
 Publicitate pdf
Moartea, un lux!
(0 voturi)
Tuesday, 16 November 2010

Moartea, un lux!

Cele mai scumpe locuri de veci sînt în cimitirul Sfîntul Gheorghe

2.000 de euro un cavou 

 

 

Vrei să mori, mai bine mai gîndeşte-te! Nu se găsesc pe piaţa locurilor de veci reduceri sau oferte de criză, ba din contră, cei care le au ţin la preţ. Dacă mergi direct la cei de la Administrarea Cimitirelor, preţurile scad cu aproape 90%. La cimitirul Sfîntul Gheorghe, sînt cele mai scumpe, aici existînd şi cavouri care se vînd cu 2.000 de euro. În schimb, în cimitirele din Găvana şi Prundu, preţurile sînt cît de cît mai omeneşti: 3.500 de lei.

 

11.000 lei o criptă cu două locuri  

Salarii scăzute şi pensii cît să-ţi tîrăşti existenţa de pe o zi pe alta. Asta este realitatea pentru mulţi dintre români, astăzi. Nici să mori nu-ţi mai vine, însă, cînd preţurile pentru un loc de veci sar cu mult peste venitul pe un an al multora dintre pensionari. Pentru a înţelege mai exact despre ce sume vorbim, am luat la întîmplare cîteva anunţuri de genul Vînd loc de veci şi ne-am dat interesaţi de cumpărarea unui astfel de „imobil“. N-o să vă vină să credeţi ce sume de-a dreptul fabuloase ni s-au cerut. Ei bine, un loc de veci la cimitirul Sfîntul Gheorghe, în zona centrală, costă nici mai mult, nici mai puţin decît 2.000 de euro! Facem trecerea de la cavou la… criptă, tot în acelaşi cimitir. Deja preţurile cerute se măsoară în lei. Astfel, o criptă cu două locuri pe aleea principală, în zona a doua a cimitirului, ajunge la suma  de 10.000 de lei, ultimul preţ. Bine, să nu vă imaginaţi acum că nu am dat şi peste oferte mai scumpe, cum ar fi, de pildă, două locuri în spatele cimitirului, la astronomica sumă de 11.000 lei… negociabil.

Locurile de veci nu se vînd, se concesionează

La cimitirul din Prundu, o criptă cu două locuri ajunge la suma de 5.000 de lei, negociabil. Ei, da! Se depărtează de centrul oraşului, costă mai puţin. La cimitirul din Găvana, o criptă cu două locuri ajunge la 3.500 de lei. Reprezentanţii Administraţiei Cimitirelor ne-au precizat că o concesionare a unui loc de veci pe 25 de ani la cimitirul Sf. Gheorghe este 870 de lei; la cel din Prundu, 510 lei, iar concesionarea pe o perioadă de minimum 7 ani se face la aproape jumătate de preţ. De la 1 ianuarie 2011, preţurile pentru concesionarea locurilor de veci se vor mări cu aproximativ 25%. „Locurile se concesionează, nu se vînd, iar pentru a preveni negoţul cu locurile de veci, s-a dat o hotărîre prin Consiliul Judeţean prin care se interzice vinderea locului. Cu toate astea, cavoul sau cripta nu intră sub incidenţa hotărîrii, deci proprietarul le poate vinde şi se transferă concesionarea“, ne-au precizat cei de la Administraţia Cimitirelor.

 

 

 Un sondaj de stradă arată:

Piteştenii vor să fie îngropaţi, nu incineraţi

 

Indiferent de costurile unui loc de veci, piteştenii nici nu vor să audă de incinerare. Mulţi consideră această tradiţie o alternativă, dar nu vor să ajungă cenuşă. Ideile religioase şi credinţele privitoare la viaţa viitoare a omului sînt factorii care exercită cea mai mare influenţă asupra obiceiurilor şi a riturilor funerare.

 

„Arderea trupului  ar fi un păcat“

  # Camelia Pătru, 20 de ani, îşi aminteşte clar de la orele de Religie că la ortodocşi incinerarea nu este sprijinită de Biserică: „Eu am crescut cu credinţă în Dumnezeu. Clar aş vrea să fiu îngropată în pămînt, nu incinerată! Aşa a fost lăsat de la Dumnezeu“.# La cei 25 de ani ai săi, George Marin crede în libertatea de a decide: „Eu sincer chiar mă gîndesc să fiu incinerat şi să mi se arunce cenuşa în munţi. Astfel, voi rămîne cel puţin cu rămăşiţele într-un loc frumos. Ar fi o idee bună să se facă un crematoriu pentru cadavre umane“.

# Nicolae Nicolae, 67 de ani, din Piteşti, consideră că prin reducerea trupului la cenuşă nu faci altceva decît să-ţi renegi religia: „Găseşti cu greutate un loc de veci şi costă destul de mult, dar eu tot îngropat aş vrea să fiu. Nici să n-aud de incinerare! Mîntuitorul nostru nu a murit pe cruce şi apoi a fost îngropat?“.

# Cristina Budain, 42 de ani, consideră că oamenii ar trebui să aibă libertatea să aleagă: „Ştiu că există un cuptor de ars cadavre, la Bucureşti, aici nu ai această posibilitate. Te naşti şi ţi se dă o religie, dar pe parcursul vieţii îţi poţi alege dogma în care să crezi. Pe deasupra, din cîte ştiu eu, Biserica Ortodoxă nu aprobă o astfel de tradiţie“.

 # La 55 de ani, Popescu spune că are deja un loc de veci: „Părinţii mei au concesionat locuri de veci, deci eu am. A fost mai ieftin că am concesionat. Dacă era să cumpărăm, costau mai mult. Oricum, eu ştiu că vreau să fiu îngropat, însă ar fi o idee binevenită să se facă un crematoriu la noi. Nu toţi cei care stau în Piteşti sînt ortodocşi...“. # La 40 de ani, Georgeta Pătru respectă tradiţia: „Dumnezeu ne-a dat viaţa să ne-o trăim. El ne-a făcut din pămînt şi în pămînt trebuie să ne întoarcem. Arderea trupului ar fi un păcat. Nu cred că un cuptor pentru incinerarea morţilor ar fi de folos cuiva, în Piteşti“.

 

„Doamne fereşte  de un crematoriu!“

Duminica, merge la biserică, iar la cei 76 de ani ai ei, Maria Georgescu nici nu vrea s-audă de incinerare: „Doamne fereşte de un crematoriu! Cum să te bage într-un cuptor şi să te ardă ca pe lemne? Nu! Bunicii mei sînt înmormîntaţi în pămînt, părinţii, la fel, iar eu tot în pămînt vreau să mă duc. Nici cavou sau criptă nu doresc să-mi fac. Nu vreau să-mi rămînă trupul între patru pereţi de ciment!“. 

 

 „Slujba de înmormîntare nu se săvîrşeşte pentru cei incineraţi“

Preotul Victor Grigore, paroh la biserica Maica Precista, din Piteşti, ne-a explicat care este tradiţia: „Dumnezeu a rînduit ca, în momentul în care omul trece la viaţa veşnică, sufletul să se întoarcă la El, iar trupul să se întoarcă în pămîntul din care a fost făcut. Dumnezeu l-a creat pe om din pămînt şi i-a dat suflare de viaţă. De asemenea, la venirea a doua oară a Mîntuitorului, cînd va avea loc judecata universală a oamenilor, vor învia şi trupurile celor decedaţi, astfel încît omul să se prezinte la dreapta judecată în forma în care a trăit: suflet şi trup. Deoarece şi trupul va trebui să dea socoteală pentru păcatele pe care omul le-a săvîrşit pe pămînt. Nicăieri în Sfînta Scriptură nu vom găsi oameni incineraţi, ci după moarte toţi erau puşi în mormînt, iar exemplul cel mai clar ni-l dă Mîntuitorul, care, după răstignirea şi moartea Sa pe cruce, a fost pus într-un mormînt săpat în piatră. Incinerarea este un păcat interzis de Biserica Ortodoxă, iar slujba de înmormîntare nu se săvîrşeşte pentru cei incineraţi“. 

A.Dumitru  Foto: C.Tudor

 


 
Copil accidentat când se întorcea de la şcoală!

article thumbnailCopil accidentat când se întorcea de la şcoală! De la şcoală, un băiat de 11 ani a ajuns la spital, fiind victima unui accident rutier. Evenimentul rutier   s-a petrecut ieri în comuna Bradu, pe DJ 659. Din pri­me­le cercetări reiese că şoferul nu a...
Continuare

Alte articole
 
Tinerii vor avea CI de la 12 ani

article thumbnailTinerii vor avea CI de la 12 ani n Aceştia vor avea numai carte de identitate electronică n Directorul de la Evindenţa Persoanelor Argeş ne-a explicat cum va arăta noul documentPotrivit unui proiect de act normativ pus în dezbatere recent de Ministerul Afacerilor Interne (MAI),...
Continuare

Alte articole
 
Canotajul şi handbalul, campioni la bani!

article thumbnailMinisterul Sportului a stabilit bugetul federaţiilorCanotajul şi handbalul, campioni la bani! Ministerul Tineretului şi Sportului a stabilit bugetul celor 63 de federaţii eligibile să primească finanţare de la bugetul de stat. În urma analizei făcute de reprezentanţii MTS s-a...
Continuare

Alte articole
 
„Noaptea vine în India” și „Dincolo de calea ferată”

article thumbnailLa Cinema „București”„Noaptea vine în India” și „Dincolo de calea ferată” Sâmbătă, 18 ianuarie 2020, de la ora 18, la Cinematograful de artă  „București” va fi proiec­tat filmul „Noaptea vine în India”....
Continuare

Alte articole
embedgooglemap.net
Click view
 
Flowplayer background video
Flowplayer background video
Flowplayer background video
La Autodoc

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Comentarii

Martori cercetaţi de DNA pentru nesinceritate!
Felicitari procurorului de sedinta!Martorii mincinosi n-au niciun Dumnezeu si schimba viata cuiva,la fel cum a facut med...
17/01/20 16:46 Mai mult...

Martori cercetaţi de DNA pentru nesinceritate!
@Maria: si politisti, desigur, si toate cu clasare sau NUP dupa ce au fost tinute prin sertare (fara celeritate) si fapt...
17/01/20 11:56 Mai mult...

RMN şi computer tomograf de ultimă generaţie!
Exact. Daca ai nevoie de un RMN te trimit la particular, la spital Muntenia, din cauza a nspe mii de motive
17/01/20 11:41 Mai mult...

RMN şi computer tomograf de ultimă generaţie!
Degeaba, ne vor trimite la cabinetele lor, sa ne ia banii, medici corupți și incompetenți
17/01/20 08:33 Mai mult...

Martori cercetaţi de DNA pentru nesinceritate!
Mai sunt sigur si alte dosare dosite cu asemenea fapte. Medici si politisti acoperind infractorii.
17/01/20 08:31 Mai mult...

Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fii reporter!

Zi record

Marţi, 14.01.2020

--- 3.288 vizitatori unici ---

 

Loto 6/49

Flag Counter


PRchecker.info