Curierul Zilei - Moartea, un lux!
PRIMA PAGINA

*** Angajatorii primesc bani pentru ucenici     *** 57 de persoane munceau la negru      *** PASTILA de UMOR      *** Neconcordanţele de TVA, vizualizate online     *** „Cel mai frumos copil din Argeş“!     *** Percheziţii la contrabandişti în Ştrand     *** I-a dat cu toporul în cap prietenului de pahar     *** Bătrînă lovită de maşină pe trecerea de pietoni     *** Achiziţii importante pentru jandarmii argeşeni     *** O mamă încearcă să-şi salveze copilul bolnav     *** Ciprian Manolescu premiat de Societatea Americană de Matematică     *** „Fantomele lui Ismael” la Cinema „Bucureşti”     *** Ziua voluntariatului sărbătorită în Argeş      *** Sfinţii zilei      *** Schimbări şi planuri de viitor     *** PIZZA CU ARDEI GRAS ŞI MĂSLINE (DE POST)     *** Evenimente 14 decembrie de-a lungul vremii     *** Meci pierdut la mare luptă     *** Cu 2 jucători sub 20 de ani în teren!     *** Academiile de fotbal vor fi clasificate!     *** Piteştenii, pe podium!      *** Liga Campionilor, Etapa 6     *** Au început Campionatele Naţionalele de Poliatlon     *** FCSB a renunţat la Piteşti!     *** Liga 1    

 
Moartea, un lux! Imprimare E-mail
(0 voturi)
marţi, 16 noiembrie 2010

Moartea, un lux!

Cele mai scumpe locuri de veci sînt în cimitirul Sfîntul Gheorghe

2.000 de euro un cavou 

 

 

Vrei să mori, mai bine mai gîndeşte-te! Nu se găsesc pe piaţa locurilor de veci reduceri sau oferte de criză, ba din contră, cei care le au ţin la preţ. Dacă mergi direct la cei de la Administrarea Cimitirelor, preţurile scad cu aproape 90%. La cimitirul Sfîntul Gheorghe, sînt cele mai scumpe, aici existînd şi cavouri care se vînd cu 2.000 de euro. În schimb, în cimitirele din Găvana şi Prundu, preţurile sînt cît de cît mai omeneşti: 3.500 de lei.

 

11.000 lei o criptă cu două locuri  

Salarii scăzute şi pensii cît să-ţi tîrăşti existenţa de pe o zi pe alta. Asta este realitatea pentru mulţi dintre români, astăzi. Nici să mori nu-ţi mai vine, însă, cînd preţurile pentru un loc de veci sar cu mult peste venitul pe un an al multora dintre pensionari. Pentru a înţelege mai exact despre ce sume vorbim, am luat la întîmplare cîteva anunţuri de genul Vînd loc de veci şi ne-am dat interesaţi de cumpărarea unui astfel de „imobil“. N-o să vă vină să credeţi ce sume de-a dreptul fabuloase ni s-au cerut. Ei bine, un loc de veci la cimitirul Sfîntul Gheorghe, în zona centrală, costă nici mai mult, nici mai puţin decît 2.000 de euro! Facem trecerea de la cavou la… criptă, tot în acelaşi cimitir. Deja preţurile cerute se măsoară în lei. Astfel, o criptă cu două locuri pe aleea principală, în zona a doua a cimitirului, ajunge la suma  de 10.000 de lei, ultimul preţ. Bine, să nu vă imaginaţi acum că nu am dat şi peste oferte mai scumpe, cum ar fi, de pildă, două locuri în spatele cimitirului, la astronomica sumă de 11.000 lei… negociabil.

Locurile de veci nu se vînd, se concesionează

La cimitirul din Prundu, o criptă cu două locuri ajunge la suma de 5.000 de lei, negociabil. Ei, da! Se depărtează de centrul oraşului, costă mai puţin. La cimitirul din Găvana, o criptă cu două locuri ajunge la 3.500 de lei. Reprezentanţii Administraţiei Cimitirelor ne-au precizat că o concesionare a unui loc de veci pe 25 de ani la cimitirul Sf. Gheorghe este 870 de lei; la cel din Prundu, 510 lei, iar concesionarea pe o perioadă de minimum 7 ani se face la aproape jumătate de preţ. De la 1 ianuarie 2011, preţurile pentru concesionarea locurilor de veci se vor mări cu aproximativ 25%. „Locurile se concesionează, nu se vînd, iar pentru a preveni negoţul cu locurile de veci, s-a dat o hotărîre prin Consiliul Judeţean prin care se interzice vinderea locului. Cu toate astea, cavoul sau cripta nu intră sub incidenţa hotărîrii, deci proprietarul le poate vinde şi se transferă concesionarea“, ne-au precizat cei de la Administraţia Cimitirelor.

 

 

 Un sondaj de stradă arată:

Piteştenii vor să fie îngropaţi, nu incineraţi

 

Indiferent de costurile unui loc de veci, piteştenii nici nu vor să audă de incinerare. Mulţi consideră această tradiţie o alternativă, dar nu vor să ajungă cenuşă. Ideile religioase şi credinţele privitoare la viaţa viitoare a omului sînt factorii care exercită cea mai mare influenţă asupra obiceiurilor şi a riturilor funerare.

 

„Arderea trupului  ar fi un păcat“

  # Camelia Pătru, 20 de ani, îşi aminteşte clar de la orele de Religie că la ortodocşi incinerarea nu este sprijinită de Biserică: „Eu am crescut cu credinţă în Dumnezeu. Clar aş vrea să fiu îngropată în pămînt, nu incinerată! Aşa a fost lăsat de la Dumnezeu“.# La cei 25 de ani ai săi, George Marin crede în libertatea de a decide: „Eu sincer chiar mă gîndesc să fiu incinerat şi să mi se arunce cenuşa în munţi. Astfel, voi rămîne cel puţin cu rămăşiţele într-un loc frumos. Ar fi o idee bună să se facă un crematoriu pentru cadavre umane“.

# Nicolae Nicolae, 67 de ani, din Piteşti, consideră că prin reducerea trupului la cenuşă nu faci altceva decît să-ţi renegi religia: „Găseşti cu greutate un loc de veci şi costă destul de mult, dar eu tot îngropat aş vrea să fiu. Nici să n-aud de incinerare! Mîntuitorul nostru nu a murit pe cruce şi apoi a fost îngropat?“.

# Cristina Budain, 42 de ani, consideră că oamenii ar trebui să aibă libertatea să aleagă: „Ştiu că există un cuptor de ars cadavre, la Bucureşti, aici nu ai această posibilitate. Te naşti şi ţi se dă o religie, dar pe parcursul vieţii îţi poţi alege dogma în care să crezi. Pe deasupra, din cîte ştiu eu, Biserica Ortodoxă nu aprobă o astfel de tradiţie“.

 # La 55 de ani, Popescu spune că are deja un loc de veci: „Părinţii mei au concesionat locuri de veci, deci eu am. A fost mai ieftin că am concesionat. Dacă era să cumpărăm, costau mai mult. Oricum, eu ştiu că vreau să fiu îngropat, însă ar fi o idee binevenită să se facă un crematoriu la noi. Nu toţi cei care stau în Piteşti sînt ortodocşi...“. # La 40 de ani, Georgeta Pătru respectă tradiţia: „Dumnezeu ne-a dat viaţa să ne-o trăim. El ne-a făcut din pămînt şi în pămînt trebuie să ne întoarcem. Arderea trupului ar fi un păcat. Nu cred că un cuptor pentru incinerarea morţilor ar fi de folos cuiva, în Piteşti“.

 

„Doamne fereşte  de un crematoriu!“

Duminica, merge la biserică, iar la cei 76 de ani ai ei, Maria Georgescu nici nu vrea s-audă de incinerare: „Doamne fereşte de un crematoriu! Cum să te bage într-un cuptor şi să te ardă ca pe lemne? Nu! Bunicii mei sînt înmormîntaţi în pămînt, părinţii, la fel, iar eu tot în pămînt vreau să mă duc. Nici cavou sau criptă nu doresc să-mi fac. Nu vreau să-mi rămînă trupul între patru pereţi de ciment!“. 

 

 „Slujba de înmormîntare nu se săvîrşeşte pentru cei incineraţi“

Preotul Victor Grigore, paroh la biserica Maica Precista, din Piteşti, ne-a explicat care este tradiţia: „Dumnezeu a rînduit ca, în momentul în care omul trece la viaţa veşnică, sufletul să se întoarcă la El, iar trupul să se întoarcă în pămîntul din care a fost făcut. Dumnezeu l-a creat pe om din pămînt şi i-a dat suflare de viaţă. De asemenea, la venirea a doua oară a Mîntuitorului, cînd va avea loc judecata universală a oamenilor, vor învia şi trupurile celor decedaţi, astfel încît omul să se prezinte la dreapta judecată în forma în care a trăit: suflet şi trup. Deoarece şi trupul va trebui să dea socoteală pentru păcatele pe care omul le-a săvîrşit pe pămînt. Nicăieri în Sfînta Scriptură nu vom găsi oameni incineraţi, ci după moarte toţi erau puşi în mormînt, iar exemplul cel mai clar ni-l dă Mîntuitorul, care, după răstignirea şi moartea Sa pe cruce, a fost pus într-un mormînt săpat în piatră. Incinerarea este un păcat interzis de Biserica Ortodoxă, iar slujba de înmormîntare nu se săvîrşeşte pentru cei incineraţi“. 

A.Dumitru  Foto: C.Tudor

 
< Precedent   Următor >
            
Achiziţii importante pentru jandarmii argeşeni

article thumbnailAchiziţii importante pentru jandarmii argeşeni Luna decembrie a venit cu noi achiziţii pentru jandarmii argeşeni. Dotările au fost completate cu maşini de tren şi snowmobile. Autovehiculele au dotări speciale pentru intervenţia la misiuni.
Continuare

Alte articole
            
Ziua voluntariatului sărbătorită în Argeş

article thumbnailZiua voluntariatului sărbătorită în Argeş Ziua internaţională a voluntariatului a fost sărbătorită de 65 de elevi, profesori şi voluntari, dar şi reprezentanţi ai mediului ONG din Argeş în cadrul evenimentelor „Erasmus + experienţe de învăţare“ şi...
Continuare

Alte articole
            
Piteştenii, pe podium!

article thumbnailFederaţia de Automobilism sportiv şi-a premiat campioniiPiteştenii, pe podium! Peste 700 de persoane au luat parte, duminică seara, la Timişoara, la Gala Campionilor Federaţiei Române de Automobilism Sportiv, în cadrul căreia au fost premiaţi cei mai buni sportivi ai sezonului...
Continuare

Alte articole
            
„Fantomele lui Ismael” la Cinema „Bucureşti”

article thumbnail„Fantomele lui Ismael” la Cinema „Bucureşti” Sîmbătă, 15 decembrie, de la ora 18:00, va fi proiectat la Cinematograful „Bucureşti” din Piteşti,  filmul „Fantomele lui Ismael”, în regia lui Arnaud Desplechin.   ...
Continuare

Alte articole
embedgooglemap.net

Click view
Click view

 ******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea CurieruluiComentarii

FCSB a renunţat la Piteşti!
yuuuuuhhhuuuuuuuuuuuu...sa l ia si pe primar dupa ei....
14/12/18 11:59 Mai mult...

Primarul Ene va fi demis!
Javra asta de primar nu mai face mare lucru pentru comunitate. Trebuia sa primesca puscarie cu executare. Sa stea putin ...
14/12/18 11:44 Mai mult...

Percheziţii la contrabandişti în Ştrand
Dar cei care vand in Piata Calea Bucuresti tigari, de unde le au daca s-a confiscat tot? Afiseaza si niste masini scump...
14/12/18 11:34 Mai mult...

Achiziţii importante pentru jandarmii argeşeni
bn ca i dotati pe sclavii astia,gazarii poporului...scolile spitalele cand le dotati....gabori asasini
14/12/18 11:20 Mai mult...

Alte ştiri pe scurt
Bebeluś cu STAFILOCOC septicemic de la Judetean, transportat de urgență cu elicopterul la București. Atenție gravid...
14/12/18 07:31 Mai mult...

 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!

Google Analytics


Zi record

Vineri, 23.11.2018

--- 4.141 vizitatori unici ---

 
 

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

 

Loto 6/49

Flag Counter


PRchecker.info