Curierul Zilei - Moartea, un lux!
PRIMA PAGINA

*** Şedinţă ordinară la Topoloveni      *** ️Lucrări de investiţii în Piteşti”     *** Conacul Brătianu prin ochii elevilor      *** Maşinile cu volan pe dreapta, nu mai trec RAR-ul      *** Incendiu la Rucăr      *** Reţinut după ce şi-a terorizat socrii     *** În arest după ce a condus fără permis      *** Bun de plată după ce a cîştigat altcineva    *** Montura pentru crap    *** Localizarea crapului sălbatic    *** Preliminarii CE 2020    *** Vor victoria în Ardeal     *** După puncte la Petroşani!     *** România debutează azi în Suedia!     *** Încă două medalii pentru CS Dacia Mioveni     *** Turneu semifinal de volei, la Mioveni     *** Sfinţii zilei      *** Promovare la locul de muncă!     *** Ruladă mozaic cu caşcaval     *** Evenimente 23 martie de-a lungul vremii     *** Emeric Imre în „Zugravul“, la Filarmonica Piteşti     *** Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei    *** Filmele săptămînii 22 - 28 martie    *** Închis pentru infracţiuni rutiere     *** Au transportat o femeie de 250 kg     *** Două fetiţe şi o femeie, rănite în accident    *** Copiii au aflat cum sunt amprentaţi infractorii   

 Publicitate pdf
Moartea, un lux! Imprimare E-mail
(0 voturi)
marţi, 16 noiembrie 2010

Moartea, un lux!

Cele mai scumpe locuri de veci sînt în cimitirul Sfîntul Gheorghe

2.000 de euro un cavou 

 

 

Vrei să mori, mai bine mai gîndeşte-te! Nu se găsesc pe piaţa locurilor de veci reduceri sau oferte de criză, ba din contră, cei care le au ţin la preţ. Dacă mergi direct la cei de la Administrarea Cimitirelor, preţurile scad cu aproape 90%. La cimitirul Sfîntul Gheorghe, sînt cele mai scumpe, aici existînd şi cavouri care se vînd cu 2.000 de euro. În schimb, în cimitirele din Găvana şi Prundu, preţurile sînt cît de cît mai omeneşti: 3.500 de lei.

 

11.000 lei o criptă cu două locuri  

Salarii scăzute şi pensii cît să-ţi tîrăşti existenţa de pe o zi pe alta. Asta este realitatea pentru mulţi dintre români, astăzi. Nici să mori nu-ţi mai vine, însă, cînd preţurile pentru un loc de veci sar cu mult peste venitul pe un an al multora dintre pensionari. Pentru a înţelege mai exact despre ce sume vorbim, am luat la întîmplare cîteva anunţuri de genul Vînd loc de veci şi ne-am dat interesaţi de cumpărarea unui astfel de „imobil“. N-o să vă vină să credeţi ce sume de-a dreptul fabuloase ni s-au cerut. Ei bine, un loc de veci la cimitirul Sfîntul Gheorghe, în zona centrală, costă nici mai mult, nici mai puţin decît 2.000 de euro! Facem trecerea de la cavou la… criptă, tot în acelaşi cimitir. Deja preţurile cerute se măsoară în lei. Astfel, o criptă cu două locuri pe aleea principală, în zona a doua a cimitirului, ajunge la suma  de 10.000 de lei, ultimul preţ. Bine, să nu vă imaginaţi acum că nu am dat şi peste oferte mai scumpe, cum ar fi, de pildă, două locuri în spatele cimitirului, la astronomica sumă de 11.000 lei… negociabil.

Locurile de veci nu se vînd, se concesionează

La cimitirul din Prundu, o criptă cu două locuri ajunge la suma de 5.000 de lei, negociabil. Ei, da! Se depărtează de centrul oraşului, costă mai puţin. La cimitirul din Găvana, o criptă cu două locuri ajunge la 3.500 de lei. Reprezentanţii Administraţiei Cimitirelor ne-au precizat că o concesionare a unui loc de veci pe 25 de ani la cimitirul Sf. Gheorghe este 870 de lei; la cel din Prundu, 510 lei, iar concesionarea pe o perioadă de minimum 7 ani se face la aproape jumătate de preţ. De la 1 ianuarie 2011, preţurile pentru concesionarea locurilor de veci se vor mări cu aproximativ 25%. „Locurile se concesionează, nu se vînd, iar pentru a preveni negoţul cu locurile de veci, s-a dat o hotărîre prin Consiliul Judeţean prin care se interzice vinderea locului. Cu toate astea, cavoul sau cripta nu intră sub incidenţa hotărîrii, deci proprietarul le poate vinde şi se transferă concesionarea“, ne-au precizat cei de la Administraţia Cimitirelor.

 

 

 Un sondaj de stradă arată:

Piteştenii vor să fie îngropaţi, nu incineraţi

 

Indiferent de costurile unui loc de veci, piteştenii nici nu vor să audă de incinerare. Mulţi consideră această tradiţie o alternativă, dar nu vor să ajungă cenuşă. Ideile religioase şi credinţele privitoare la viaţa viitoare a omului sînt factorii care exercită cea mai mare influenţă asupra obiceiurilor şi a riturilor funerare.

 

„Arderea trupului  ar fi un păcat“

  # Camelia Pătru, 20 de ani, îşi aminteşte clar de la orele de Religie că la ortodocşi incinerarea nu este sprijinită de Biserică: „Eu am crescut cu credinţă în Dumnezeu. Clar aş vrea să fiu îngropată în pămînt, nu incinerată! Aşa a fost lăsat de la Dumnezeu“.# La cei 25 de ani ai săi, George Marin crede în libertatea de a decide: „Eu sincer chiar mă gîndesc să fiu incinerat şi să mi se arunce cenuşa în munţi. Astfel, voi rămîne cel puţin cu rămăşiţele într-un loc frumos. Ar fi o idee bună să se facă un crematoriu pentru cadavre umane“.

# Nicolae Nicolae, 67 de ani, din Piteşti, consideră că prin reducerea trupului la cenuşă nu faci altceva decît să-ţi renegi religia: „Găseşti cu greutate un loc de veci şi costă destul de mult, dar eu tot îngropat aş vrea să fiu. Nici să n-aud de incinerare! Mîntuitorul nostru nu a murit pe cruce şi apoi a fost îngropat?“.

# Cristina Budain, 42 de ani, consideră că oamenii ar trebui să aibă libertatea să aleagă: „Ştiu că există un cuptor de ars cadavre, la Bucureşti, aici nu ai această posibilitate. Te naşti şi ţi se dă o religie, dar pe parcursul vieţii îţi poţi alege dogma în care să crezi. Pe deasupra, din cîte ştiu eu, Biserica Ortodoxă nu aprobă o astfel de tradiţie“.

 # La 55 de ani, Popescu spune că are deja un loc de veci: „Părinţii mei au concesionat locuri de veci, deci eu am. A fost mai ieftin că am concesionat. Dacă era să cumpărăm, costau mai mult. Oricum, eu ştiu că vreau să fiu îngropat, însă ar fi o idee binevenită să se facă un crematoriu la noi. Nu toţi cei care stau în Piteşti sînt ortodocşi...“. # La 40 de ani, Georgeta Pătru respectă tradiţia: „Dumnezeu ne-a dat viaţa să ne-o trăim. El ne-a făcut din pămînt şi în pămînt trebuie să ne întoarcem. Arderea trupului ar fi un păcat. Nu cred că un cuptor pentru incinerarea morţilor ar fi de folos cuiva, în Piteşti“.

 

„Doamne fereşte  de un crematoriu!“

Duminica, merge la biserică, iar la cei 76 de ani ai ei, Maria Georgescu nici nu vrea s-audă de incinerare: „Doamne fereşte de un crematoriu! Cum să te bage într-un cuptor şi să te ardă ca pe lemne? Nu! Bunicii mei sînt înmormîntaţi în pămînt, părinţii, la fel, iar eu tot în pămînt vreau să mă duc. Nici cavou sau criptă nu doresc să-mi fac. Nu vreau să-mi rămînă trupul între patru pereţi de ciment!“. 

 

 „Slujba de înmormîntare nu se săvîrşeşte pentru cei incineraţi“

Preotul Victor Grigore, paroh la biserica Maica Precista, din Piteşti, ne-a explicat care este tradiţia: „Dumnezeu a rînduit ca, în momentul în care omul trece la viaţa veşnică, sufletul să se întoarcă la El, iar trupul să se întoarcă în pămîntul din care a fost făcut. Dumnezeu l-a creat pe om din pămînt şi i-a dat suflare de viaţă. De asemenea, la venirea a doua oară a Mîntuitorului, cînd va avea loc judecata universală a oamenilor, vor învia şi trupurile celor decedaţi, astfel încît omul să se prezinte la dreapta judecată în forma în care a trăit: suflet şi trup. Deoarece şi trupul va trebui să dea socoteală pentru păcatele pe care omul le-a săvîrşit pe pămînt. Nicăieri în Sfînta Scriptură nu vom găsi oameni incineraţi, ci după moarte toţi erau puşi în mormînt, iar exemplul cel mai clar ni-l dă Mîntuitorul, care, după răstignirea şi moartea Sa pe cruce, a fost pus într-un mormînt săpat în piatră. Incinerarea este un păcat interzis de Biserica Ortodoxă, iar slujba de înmormîntare nu se săvîrşeşte pentru cei incineraţi“. 

A.Dumitru  Foto: C.Tudor

 
< Precedent   Următor >


 
Copiii au aflat cum sunt amprentaţi infractorii

article thumbnailDe ziua porţilor deschise la PoliţieCopiii au aflat cum sunt amprentaţi infractorii Ieri, poliţiştii din Cîmpulung si Mioveni au fost vizitaţi de elevi ai instituţiilor de învăţămînt din judeţ în cadrul manifestărilor ocazionate de ziua Poliţiei Române.
Continuare

Alte articole
 
Conacul Brătianu prin ochii elevilor

article thumbnailEveniment la Vila Florica, Conacul Brătianu prin ochii elevilor  Un eveniment de amploare va avea loc săptămîna viitoare, la Centrul de Cultură „Brătianu”. Este vorba despre proiectul educaţional, intitulat „Conacul Brătianu prin ochii elevilor”. Acesta va...
Continuare

Alte articole
 
Turneu semifinal de volei, la Mioveni

article thumbnailTurneu semifinal de volei, la Mioveni Aşa cum v-am informat, în perioada 22-24 martie, Mioveniul este gazda Turneului Semifinal al Campionatului Naţional de Volei pentru junioare 1. Joi seara, la sediul Primăriei Mioveni, s-a stabilit prin tragere la sorţi ordinea meciurilor din cadrul...
Continuare

Alte articole
 
O nouă piesă la Mioveni, la Luna de Teatru

article thumbnailO nouă piesă la Mioveni, la Luna de Teatru Duminică, 24 martie, de la ora 19:00, iubitorii de teatru sînt invitaţi la o nouă incursiune cultural-artistică de excepţie, în cadrul evenimentului „Luna de Teatru” la Mioveni.
Continuare

Alte articole
embedgooglemap.net
Flowplayer background video
Flowplayer background video
Flowplayer background video

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea CurieruluiComentarii

Ghicitoarele i-au înlocuit banii cu hîrtii!
Cum poți să spui o știre falsă cap coadă? În primul rând totul s a întâmplat in parcarea facultății, în ma...
22/03/19 20:43 Mai mult...

Dacă spun că eşti prost, asta nu este fake news
Ce spui smeorene de poza de la crama? Hai sa te văd cum iei apărarea fraților tai!!
22/03/19 19:24 Mai mult...

Un Ford a răsturnat un Duster
e comuna.nu vb prostii ziaristii
22/03/19 16:19 Mai mult...

Ultimul condamnat în doarul sclaviei!
Cati ani de puscarie va face din cei 9 de condamnare? Acum Furdui are 57 de ani, peste 3 ani va implini 60 si va cere e...
22/03/19 14:29 Mai mult...

Dacă spun că eşti prost, asta nu este fake news
Absolut de acord ! Lasa-ma pe mine sa fac diferenta !Ai impresia, mai ONG, ca imi inchizi gura printr-o lege si imi torn...
22/03/19 13:39 Mai mult...

Exclusiv

 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Google Analytics

Zi record

Luni, 18.03.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

 

Loto 6/49

Flag Counter


PRchecker.info