Curierul Zilei - Copiii cu autism, ajutaţi de Filiala Argeş a ANCAAR
PRIMA PAGINA arrow social economic arrow stiri social economic arrow Copiii cu autism, ajutaţi de Filiala Argeş a ANCAAR
 
Copiii cu autism, ajutaţi de Filiala Argeş a ANCAAR Imprimare E-mail
(1 vot)
joi, 02 decembrie 2010

Şase micuţi beneficiază de terapia TEACH, cu numai 1.000 lei pe lună

Copiii cu autism, ajutaţi de Filiala Argeş a ANCAAR

# Psihologi şi terapeuţi lucrează cu dăruire pentru integrarea în societate a celor ce suferă de această afecţiune

 

 

Metoda TEACH, cea mai avansată tehnică de terapie împotriva autismului, este aplicată şi de Asociaţia Naţională pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România - Filiala Argeş. Reprezentanţii acestei sucursale îşi propun să aducă un plus de speranţă şi de lumină în sufletele părinţilor micuţilor cu această afecţiune, care au apelat cu încredere la serviciile lor, încă de la înfiinţare, din vara lui 2010. Potrivit preşedintei filialei judeţene a ANCAAR, psiholog Mihaela Crăciun, în prezent de ajutorul asociaţiei beneficiază şase copii, iar trei sînt pe lista de aşteptare.

 

„Sînt învăţaţi să ia masa, dar şi să meargă singuri la toaletă“

Cum funcţionează terapia TEACH? „Această terapie cuprinde tot, inclusiv învăţarea mesei şi a mersului la toaletă, pentru că, din patru copii, trei dintre ei nu mănîncă şi nu merg la toaletă singuri, iar învăţarea elementelor de autonomie face parte din terapie. Absolut tot ce se face aici înseamnă terapie, nu grădiniţă. Este important să se înţeleagă diferenţa asta. Avem şi un orar vizual, fiecare copil ştie ce o să facă în ziua respectivă. Asta înseamnă că îi ajutăm să înţeleagă timpul, cum decurge el, că au de făcut asta şi asta pînă vine mama să-i ia, ce urmează să facă“, a explicat psihologul. În ce priveşte tehnicile terapeutice ABA, „această terapie este modalitatea de a învăţa, pas cu pas, repetitiv, lucrurile împărţite pe bucăţele mici. Cum se practică? Terapeutul stă în faţă, iar promptul stă în spatele lui. Primul îi spune să bată din palme, de exemplu, iar cel din urmă îl ajută să facă asta. Aşa începe. Apoi, uşor-uşor, promptul din spate îşi retrage ajutorul, pînă cînd copilul reuşeşte să bată singur din palme. Aşa se învaţă absolut tot. Aceşti copii au nevoie să le fie predat orice comportament“.

 „Au evoluat foarte mult“

„Au evoluat foarte mult“, mărturiseşte preşedinta Asociaţiei, povestind că Adiţu, un băieţel de trei ani şi jumătate, „este acum la grădiniţa de masă, normală, şi mai vine la noi doar de două ori pe săptămînă, pentru întreţinere. A trecut de la a nu şti să facă pa şi să bată din palme, pînă la a pune tot felul de întrebări. Recunoaşte foarte multe obiecte din mediu şi persoane. Dar la el au fost elemente de autism, nu un autism clasic“, a afirmat Mihaela Crăciun, subliniind că acesta este un caz care s-a recuperat după aproape un an şi cîteva luni de terapie.

Eveniment caritabil, pe 7 decembrie

Asociaţia pentru Copiii şi Adulţii cu Autism - Filiala Argeş organizează, pe 7 decembrie, şi un eveniment caritabil, constînd în două momente artistice pe scena Teatrului Al. Davila. Primul va începe la ora 17.00, iar cel de-al doilea, la 18.30. Spectacolul se numeşte Fii Moş Nicolae pentru un copil cu autism!, fiind susţinut de elevii Şcolii Nr. 6 N. Bălcescu-Piteşti şi Asociaţia Noi Orizonturi - Familia. La eveniment sînt aşteptaţi toţi cei ce doresc să le facă o donaţie acestor copii, printre spectatori numărîndu-se elevi din cadrul unităţii şcolare din Piteşti. 

 

Asociaţia pentru Copiii şi Adulţii cu Autism - Filiala Argeş organizează, pe 7 decembrie, şi un eveniment caritabil, constînd în două momente artistice pe scena Teatrului Al. Davila. Primul va începe la ora 17, iar cel de-al doilea, la 18.30. 

 

   Andreea Enescu Foto: Ion Tudor

 
< Precedent   Următor >

 
 CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului
 

căutare personalizată

Horoscop zilnic

 Prima Pagina Curierul Zilei

 Prima Pagina Curierul Zilei

Google Analytics


Sfinții zilei

Zi record

Vineri, 05.01.2018

--- 5.346 vizitatori unici ---

 
 
 

Ghid TV

Mersul trenurilor

Flag Counter