Curierul Zilei - Se crapă pămîntul!
Fapt divers *** ️ A murit la nuntă!     Fapt divers *** ️ Alpinist decedat, în Munţii Făgăraş     Fapt divers *** ️ Principele Nicolae a rămas fără permis     Fapt divers *** ️ Accident cu 7 victime     Editorial *** ️ Cum e turcul - şi pistolul. Cum e neamţul - şi poporul     Sport*** ️ O nouă victorie în deplasare!     Social*** ️ Dosar penal pentru constructor     Social *** ️ Numărul tinerilor se va înjumătăţi!     Social *** ️ Calinic, la Hramul Bisericii din Mioveni    
 Publicitate pdf
Se crapă pămîntul!
(2 voturi)
Saturday, 11 December 2010

Apocalipsa începe la Nucşoara

Se crapă pămîntul!

 

 Localnicii din Nucşoara au observat, de cîteva zile, un fenomen ciudat în comuna lor. În satul Gruiu, pămîntul a început să se crape, s-au format cratere imense, care au înghiţit copacii din livezile oamenilor. Pe alocuri, au apărut nişte mici lacuri, iar într-un loc s-a format o moviliţă din rocă spartă, înconjurată de lacuri. Ceea ce s-a întîmplat la Gruiu a speriat pînă şi autorităţile locale, care s-au crucit cînd au mers la faţa locului, iar edilul Cornel Berevoianu ne-a spus că n-a mai văzut aşa ceva în viaţa lui.

 

Primarul a rupt-o la fugă, de frică

La faţa locului, fenomenul este înfricoşător, iar imaginile par desprinse dintr-un film în care este simulată apocalipsa. Cît vezi cu ochii, livezile oamenilor s-au transformat parcă în nişte bucăţi ale unui puzzle, iar craterele formate le delimitează. Sînt porţiuni de unde apa musteşte din adîncul pămîntului, iar noroiul se scurge din alunecarea de teren. Nu ştii unde să mai calci, fiindcă orice pas îţi poate fi fatal. Doar salvamontiştii se mai încumetă să colinde livezile şi fîneţele calamitate, dar şi unii localnici, care încă mai au vitele aciuate pe acolo. Primarul din localitate, Gheorghe Berevoianu, ne-a declarat: „Este vorba de o alunecare şi o scufundare de teren mai ciudată. Sînt vreo 20 de hectare de teren calamitate şi într-un loc s-a format şi o chestie ca o grămadă de rocă, care nu ştim de unde a apărut. Pămîntul a înghiţit livezile oamenilor şi pădurile de salcîmi. Am avut noroc că nu au fost case în zonă, însă la vreo 100-200 de metri sînt cîteva gospodării. Pînă şi unele grajduri au fost înghiţite de pămînt. Cînd am fost acolo joi, m-am îngrozit. E ceva mai ciudat… Am intrat în panică şi am rupt-o la fugă! Credeţi-mă, mi se părea că se mişcă pămîntul sub mine! Era destul de plan terenul, dar acum are o formă ciudată. Cred că este dedesubt o magmă de gips mai moale, care se rupe din cauza acumulărilor abundente de apă din ultima perioadă“
 
 

 Movila formată din senin, ce i-a înspăimîntat pe localnici

 

 

 Numai salvamontiştii mai au curaj să meargă printre craterele imense

 

S-ar putea forma un iezer similar lacului Învîrtita

Edilul ne-a mai spus că este posibil ca dedesubtul terenurilor respective să fie un lac tectonic în genul lacului Învîrtita, care se află în centrul comunei Nucşoara şi care este unic în toată ţara. Format pe gips, lacul Învîrtita are suprafaţa de 2,2 ha şi o adîncime maximă de 5 metri. El s-a format în secolul XIX  şi cineva chiar şi-a făcut o lucrare de doctorat, studiind formarea lacului. Acesta a apărut într-o singură noapte, pămîntul înghiţind o povarnă. Legenda spune că atunci ar fi murit mai mulţi oameni, dar edilul susţine că nu este adevărat şi că nu era nimeni la povarnă în acea noapte din 1818, cînd a apărut lacul. Autorităţile au luat măsuri de precauţie şi le-au cerut localnicilor care aveau grajduri cu vite şi oi pe terenurile respective să le evacueze de urgenţă. Despre situaţia de la Gruiu, şeful Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei, Daniel Gujbă, ne-a spus că a informat ISU şi că aşteaptă ca nişte specialişti în geologie şi geodezie să vină la faţa locului, pentru a studia fenomenul. Pînă ieri, nu sosise nimeni de la ISU. Şeful Formaţiei Salvamont Nucşoara, Valentin Retevoi, ne-a spus că se exclude posibilitatea existenţei unui vulcan, aşa cum s-a mai speculat, dar că este vorba de o alunecare mai ciudată de teren. Este clar că pagubele oamenilor sînt foarte mari şi că nici în zeci de ani pămîntul respectiv nu va mai putea fi exploatat. Şeful Serviciului Salvamont Piteşti, Ion Sănduloiu, ne-a spus că singura explicaţie pe care o găseşte este că dedesubtul terenului ar fi o pînză freatică avînd un debit destul de mare, iar sub pînză, argilă sau rocă, şi că din acest motiv s-a ridicat pămîntul în acel loc ciudat.
 

 Lacul Învîrtita, care s-a format într-o singură noapte

 
 
Primarul din Nucşoara se teme că alunecarea s-ar putea extinde şi ar putea cuprinde şi gospopdăriile aflate la 100-200 metri de zona calamitată. La aproximativ 100 metri de începutul alunecării de teren, se află o casă de vacanţă de toată frumuseţea. Pînă şi un drum comunal a fost afectat de alunecare. Este vorba de drumul comunal  268 din Nucşoara, care este în pericol. Ieri, ne-am întîlnit pe terenul calamitat  cu Gheorghe Şerban, un localnic care se ducea pe înserate să mulgă cele patru vaci pe care le are într-un grajd în zona alunecărilor de teren. Omul se încăpăţînează să nu-şi ia vitele de acolo: „N-am unde să le duc! Ce să le fac? Eu am văzut, duminică seara, ce s-a întîmplat aici. Am venit la vite, să le mulg, le-am muls şi am vrut să le duc la adăpătoare. Am auzit trosc-trosc şi am început să strig care eşti acolo, crezînd că e cineva. Nu mi-a răspuns nimeni. Cînd am dat să scot vitele afară, am văzut că nu mai e adăpătoarea şi că era pămîntul răsturnat.  Cînd să adap vitele, nu am mai avut unde! Luni, am anunţat autorităţile. Nu ştiu ce se întîmplă aici, dar n-am mai văzut aşa ceva şi am 71 de ani. E mai mult decît o alunecare de teren. E ceva în pămînt. Nu-mi explic ce“, ne-a spus bătrînelul, care şi-a continuat drumul anevoios printre cratere, ca să ajungă la vacile lui.
 

„Am auzit trosc-trosc şi, cînd să adap vitele, nu am mai avut unde!“

 
 

Specialiştii care vor veni la faţa locului vor trebui să descopere cauzele alunecării de teren, dar să şi încerce cumva să-i pună capăt fenomenului, pentru ca localnicii să nu fie puşi în pericol.

 

 

I.Şutan   Foto: I.Tudor

 


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zi record

Marţi, 06.08.2019

--- 2.722 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

 
Flag Counter


PRchecker.info