Curierul Zilei - Lucian a redevenit om
PRIMA PAGINA arrow RUBRICI arrow Reportaje arrow Lucian a redevenit om

*** Vor bani să îşi crească copiii      *** Proiect de cercetare nucleară la ICN      *** 800 de locuri de muncă în Spania      *** PASTILA de UMOR      *** Pregătiri pentru Festivalul Zavaidoc     *** „Moromeţii 2”, la Cinema „Bucureşti”     *** Filmele săptămînii 16-22 noiembrie     *** Braconierii au lăsat maşina şi-au fugit     *** Beat turtă, a căzut în canal      *** S-a oprit cu maşina într-un pod     *** Scandalagiii din Valea Măcelarului, condamnaţi     *** Înlocuiţi carnea cu fasole      *** Copiii cu păduchi la Grădiniţa „Sfînta Maria”     *** Amenzi drastice pentru şoferi      *** 30 lei biletul la meciul cu americanii     *** Liga Naţiunilor     *** După puncte la Timişoara!     *** Naţionala de tineret a SUA vine la Piteşti!     *** Voleibalistele junioare joacă la Braşov      *** Argint pentru Alexandra Olteanu la Braşov     *** Karatiştii din Mioveni, în concurs la Buzău     *** Curiozităţi pescăreşti     *** Pescuitul şalăului cu peştişori vii    

 
Lucian a redevenit om Imprimare E-mail
(18 voturi)
luni, 07 februarie 2011
Index Comentarii
Lucian a redevenit om
Pagina 2

 Cu ajutorul lui Constantin Nicolescu,

Lucian a redevenit om

# La 5 ani, a cãzut de la etajul trei, pierzîndu-şi o parte din masa cerebralã 

 

 Despre Lucian n-aţi fi aflat, dacã mama lui, Flori Grigoraş, n-ar fi izbucnit în lacrimi în faţa Tribunalului Argeş, în seara în care preşedintele Consiliului Judeţean, Constantin Nicolescu, a primit mandat de arestare preventivã pentru 29 de zile. Despre gestul sãu, Flori spune, în reportajul de mai jos, cã a fost o reacţie sincerã, de solidaritate umanã cu suferinţa unui om, faţã de care va fi recunoscãtoare toatã viaţa. Constantin Nicolescu este una dintre persoanele care au ajutat-o ca fiul ei sã-şi revinã, sã-şi recapete toate funcţiile necesare organismului, mãrturisind cã nu va uita niciodatã cum liderul CJ s-a solidarizat imediat cu acest caz, cînd a aflat cã Lucian poate fi salvat cu ajutorul unor medici specialişti din Italia. Flori Grigoraş (39 de ani) e angajatã la CJ Argeş, avînd un portofoliu de succes în accesarea proiectelor cu finanţare europeanã.

 

„Eram la o prezentare de produse cu Aloe, cu doctoriţa de familie, la Sinaia. Şi, pur şi simplu, cineva m-a scos din sala respectivã. Era o voce interioarã care îmi spunea: Mãi, pleacã acasã! Pe drum, m-a sunat soţul şi mi-a zis cã a murit copilul. Aşa m-a anunţat“, îşi aminteşte cea pe care viaţa avea s-o punã la o grea încercare. Nenorocirea s-a întîmplat tot la Sinaia, unde erau plecaţi cu cei doi copii, într-un mic concediu. „Eu am avut nişte presimţiri de cînd l-am nãscut pe Lucian, cã o sã cadã de la fereastrã. Totdeauna îmi sunam pãrinţii şi îi întrebam, cînd îl duceam în vacanţã: E la geam? «Nu e, mamã, stai liniştitã, de copii avem mai multã grijã decît am avut de voi!». Cînd am auzit cã a murit copilul, deşi cauza unui eventual deces ar fi putut fi oricare, eu am spus: Lucian a cãzut de la fereastrã. Nu am zis nimic de cealaltã fetiţã, de Elena, instinctul m-a dus cu gîndul cãtre Lucian, presimţisem cã lui i s-a întîmplat ceva“, mãrturiseşte femeia, povestind cã bãiatul a cãzut de la etajul al treilea, la cinci ani.
 

 Flori Grigoraş este mîndrã de rezultatele copiilor

 
 

„Domnul Ştireanu ne-a ajutat sã-l ducem la Bucureşti“

„La Ploieşti, mi s-a spus cã şi-a pierdut o parte din masa cerebralã şi cã doar Dumnezeu l-a putut salva, cã trebuie sã fie supus la douã intervenţii chirurgicale. Nu am mai stat sã aştept şi, pentru cã aveam o relaţie destul de bunã atunci, din punct de vedere familial, cu domnul Octavian Ştireanu, mi-am permis şi l-am sunat. Dumnealui a fost foarte prompt. Ne-a trimis la Spitalul Clinic de Urgenţã Bagdasar-Arseni, unde mi-au spus cã trebuie sã aşteptãm sã iasã din comã“, destãinuie mama, adãugînd cã, dupã cinci zile, copilul s-a trezit. „Am venit cu el acasã, bãiatul a fost amnezic o perioadã. Diagnosticul era traumatism acut cranian subarahnoidian, cu hemoragie cranianã“, spune Flori, amintindu-şi cã fiul ei „reacţiona atunci foarte urît la tratamentul prescris de doctori“.
 

 Tînãra mamã (39 de ani) este o femeie de succes şi pe plan profesional

 Elena (12 ani) cîştigã premii peste premii la Limba Românã

 

„Cît a stat în comã, n-a lãsat mãtãniile din mînã“

„Dupã aceea, copilul a dezvoltat o pasiune pentru icoane. Dormitorul lui îi este locul de credinţã. Şi la cinci ani, înainte sã i se întîmple accidentul, avea aceastã laturã religioasã. Noi aveam atunci vila în incinta Mãnãstirii Sinaia. Fãcea colecţie de icoane, de mic. Şi-a luat iconiţã de acolo înainte sã i se întîmple accidentul, era foarte bucuros, iar în momentul în care cineva a venit în vizitã la spital i-a adus o mãtanie. Era în comã. Pînã a ieşit din comã, nu a dat drumul la acele mãtãnii“, a mai spus mama. Copilul nu îşi revenise, însã, complet. „De la cinci ani pînã la zece ani eu tot am umblat prin medici, în România. Mi-au recomandat sã nu-i dau nici un medicament. Au numit simptomele lui atipice posttraumatice. Eu am zis, însã, cã erau nişte crize epileptice. Mi-au spus cã trebuie sã identificãm cauza acestor crize. Le fãcea pe fond emoţional. Mergeam şi la psihologi, dar în zadar“, mai spune mama care, practic, în clipele ce atunci nu aveau cum sã fie prea frumoase, nu i-a avut lîngã ea decît pe pãrinţii sãi. De soţ urma sã se despartã cînd Lucian era în clasa a III-a.
 

Liderul CJ i-a  facilitat deplasarea şi tratamentul  în strãinãtate

„Fostul preşedinte al CJ, Ion Mihãilescu, mi-a facilitat atunci accesul la un tomograf. M-a trimis la Bucureşti, la Floreasca. Am fost la dr Beuran. În momentul în care a venit domnul Nicolescu, m-a ajutat sã fac RMN. Era foarte greu sã faci RMN la vremea aceea. Erau numai douã-trei RMN-uri în toatã ţara. În 2006, am fãcut RMN. În urma acestor investigaţii, s-a vãzut cã bãiatul avea sechelã posttraumaticã de 2 mm, cît firul de pãr, dar care îi producea dereglãri copilului. În momentul acela, am zis cã nu disper. S-a întîmplat o minune, în sensul cã, la sfîrşitul clasei a IV-a, o fostã colegã de generalã m-a sunat, era un numãr lung, iar la capãtul celãlalt al firului persoana mi-a spus: «Sînt fosta ta colegã de generalã, te-am visat. Sînt în Italia». Mi-a spus cã gestioneazã nişte spitale la Roma, mi-a propus sã vin acolo, pentru cã existã un spital Neuromed, care trateazã afecţiuni neuro, dar cã trebuie sã vin cu recomandare de la medicii din România, cã în Italia totul e privat. Cam cît? «Cam 5.000 de euro». M-am gîndit cã fac un CAR, cã nu e o problemã. Dar cei de la Consiliul Judeţean au fost foarte sensibili în acel moment. Atunci, domnul Nicolescu a spus cã mã ajutã sã-mi deschid un cont prin Crucea Roşie, cu atîţia bani în el. Dupã ce m-am întors din Italia, copilul ia tratament dimineaţa şi seara şi, de atunci, nu mai face nici o crizã. A fost atît de prompt domnul Nicolescu, încît i-a adunat pe toţi, pe domnul primar de la Cãlineşti, pe patronul de la Celly, pe managerul de la Conarg, pe doamna Dãnãiaţã, Mirela Vlãdescu, Edi, foarte mulţi au venit atunci cu donaţii. Domnul preşedinte s-a ocupat de tot, inclusiv de transport, mi-a spus cã nu e nevoie sã-mi fac griji pentru lucrurile acestea, cã trebuie sã ajung cît mai repede cu bãiatul în Italia“, a spus vizibil afectatã Flori. Ea a povestit cum liderul CJ, Constantin Nicolescu, l-a revãzut pe Lucian, la sfîrşitul anului trecut, şi a avut o remarcã: «Sînt mîndru cã bãiatul este atît de bine crescut, cã îl ştiam cu probleme». Dacã nu ajungeam în Italia, copilul putea face crize posttraumatice, avea nişte automatisme“, a adãugat ea, spunînd cã, în ciuda celor întîmpla-te, pe clasa a IV-a, însã, copilul era olimpic la Matematicã.
 

Nicolescu l-a revãzut la sfîrşitul anului trecut şi a spus: „Sînt mîndru cã bãiatul este atît de bine crescut, cã-l ştiam cu probleme!“.

 
 

„Sfînta Paraschieva l-a protejat“

Vindecarea parţialã avea sã se producã, însã, prin-tr-o altã minune. „Cînd pãrinţii mei au fost la sfintele moaşte, anul acela, m-au sunat şi mi-au spus: «Noi ne rugãm la Sf. Paraschieva, închinaţi-vã şi voi!». Şi, în acel moment, copilul a venit şi mi-a spus: «Mami, aş vrea sã-i cer iertare lui Dumnezeu!». Avea cinci ani. Nu fabulez. De ce, mamã? «Mi-am adus aminte cã am fost obraznic şi l-am supãrat pe Dumnezeu!». Tot mã întreba: «Ce am aici (n.r. - la arcadã)?». Mami, ai cãzut şi te-ai lovit în şifonier, îi spuneam. «Nu!», îmi rãspundea. Stãtea şi se gîndea. Îl întrebam: La ce te gîndeşti? «La muntele ãla». Copilul şi-a revenit de atunci. Nu ştiam iniţial, dar apoi am aflat cã Sf. Paraschieva este ocrotitoarea ochilor. În acel moment, copilul mi-a spus: «O bunicã din ceruri a venit şi mi-a fãcut o bucurie». Ce bunicã? Bunica moartã? Avea cinci ani şi fusese în moarte clinicã. Atunci pot sã spun cã mi-am descoperit adevãrata credinţã şi am început sã mã dedic unor lucruri ce ţin de milostenie. Din acest motiv, am şi scris un proiect pentru biserica Sf. Vineri, ce poartã hramul Sf. Paraschieva, de 100 de miliarde lei vechi, l-am scris fãrã nici o pretenţie. Am zis cã Sf. Paraschieva va rãmîne sfîntã în casa mea şi în mintea copilului meu, iar eu vreau şi simt sã fac asta. Proiectul include reabilitarea bisericii“.
 

De cînd cu accidentul, Lucian pune accent pe spiritualitate

 
 

„Copilul a fãcut o pasiune pentru icoane. Dormitorul lui îi este locul de credinţã. Şi înainte sã i se întîmple accidentul, era tot atît de religios“, spune mama lui Lucian.

 
 

Lucian: „Eu chiar Îl iubesc pe Dumnezeu!“


Lucian este acum un tînãr adolescent cãruia nu-i place sã vorbeascã despre trecutul sãu, dar pe care nici nu încearcã sã-l ascundã. Educat, cu o culturã generalã de invidiat, bãiatul spune sigur pe el cã vrea sã se facã medic. Este o profesie spre care singur s-a orientat, deşi mai are cîţiva ani pînã cînd urmeazã sã dea la facultate. Îi place sã citeascã, de la beletristicã pînã la cãrţi religioase. Experienţele personajului lui Hector Malot, din Singur pe lume, l-au fãcut sã înţeleagã cã în viaţã existã şi întîmplãri plãcute, şi neplãcute. Lucian este un tip calm şi metodic. Curios şi ambiţios. Are un dosar plin cu diplome şi premii, toate de la olimpiadele şi concursurile la care a participat. În camera lui se gãsesc rafturi cu iconiţe adunate din toate locurile pe care le-a vizitat, din ţarã şi din afarã. Îi plac florile, de aceea din dormitorul lui plantele sînt nelipsite. Dragostea faţã de ce îl înconjoarã şi-o manifestã prin credinţã, prin cultivarea spiritului, dar şi prin vorba blîndã pe care le-o adreseazã celorlalţi. Poate, fãrã sã conştientizeze încã suficient, tînãrul de 15 ani ştie cã este un om norocos şi iubit de Dumnezeu. „Eu chiar Îl iubesc pe Dumnezeu, de atunci, de cînd mi-a salvat viaţa! De la fiecare mãnãstire la care merg îmi iau o icoanã“, a spus acesta. Sora lui, diferitã în aparenţã, îi dezvãluie celui care o cunoaşte mai bine un suflet la fel de mare. Elena este o fire caldã şi puternicã, aşa cum singurã se descrie, îi place culoarea roşie, în care şi-a decorat şi camera, iar la şcoalã pune accent pe Românã şi pe Englezã. În timpul liber, scrie poezii şi citeşte. De cei doi copii se ocupã bunica, atunci cînd mama lor este prinsã în diverse proiecte. 
 Una din cãrţile preferate ale bãiatului este Singur pe lume, de Hector Malot
 
 
 
Andreea Enescu  Foto: Ion Tudor

Vizualizari: 185351

Comentarii (19)
Scris de Cippy in 07-02-2011 17:22 - Vizitator
 
 
Ba ello esti fraera nu stii ce fel de copil este sunt coleg de 2 ani cu el si se poarta super frumos cu mine si mai avem un copil care NU are o situatie materiala destul de buna si Lucian ii cumpara zilnic de mancare !!! ASA CA TACI NAIBA DIN GURA !!
 
Scris de io in 07-02-2011 15:53 - Vizitator
 
 
Circareasa e ma-ta Ello draga. 
Daca ai stii ce inseamna sacrificiu pt. copii nu ai mai scrie aberatii pe aici. Copiii sunt asa datorita educatiei pe care le-a oferit-o o mama singura.Sunt 2 copii exceptionali si imi permit sa-mi dau cu parerea pt. ca le cunosc f bine situatia.
 
Scris de ella in 07-02-2011 08:33 - Vizitator
 
 
Toata aprecierea si lauda pt copii! Insa ea, tot o circareasa ramane. Acum se foloseste de copii sa apara prin presa!...Jalnic!
 
Scris de un om care apreciaza valoarea in 07-02-2011 07:37 - Vizitator
 
 
felicitari domnule costica nicolescu. 
sa va faceti bine si sa continuati sa faceti asfel de fapte si lucruri minunate pt judetul arges.
 

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved 
Următor >
embedgooglemap.net


Google Analytics
Zi record

Marţi, 06.11.2018

--- 3.709 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Mersul trenurilor

Flag Counter


PRchecker.info