Curierul Zilei - Ruperea Barajului Vidraru, aproape imposibilã
PRIMA PAGINA arrow social economic arrow social economic arrow Ruperea Barajului Vidraru, aproape imposibilã

*** Angajatorii primesc bani pentru ucenici     *** 57 de persoane munceau la negru      *** PASTILA de UMOR      *** Neconcordanţele de TVA, vizualizate online     *** „Cel mai frumos copil din Argeş“!     *** Percheziţii la contrabandişti în Ştrand     *** I-a dat cu toporul în cap prietenului de pahar     *** Bătrînă lovită de maşină pe trecerea de pietoni     *** Achiziţii importante pentru jandarmii argeşeni     *** O mamă încearcă să-şi salveze copilul bolnav     *** Ciprian Manolescu premiat de Societatea Americană de Matematică     *** „Fantomele lui Ismael” la Cinema „Bucureşti”     *** Ziua voluntariatului sărbătorită în Argeş      *** Sfinţii zilei      *** Schimbări şi planuri de viitor     *** PIZZA CU ARDEI GRAS ŞI MĂSLINE (DE POST)     *** Evenimente 14 decembrie de-a lungul vremii     *** Meci pierdut la mare luptă     *** Cu 2 jucători sub 20 de ani în teren!     *** Academiile de fotbal vor fi clasificate!     *** Piteştenii, pe podium!      *** Liga Campionilor, Etapa 6     *** Au început Campionatele Naţionalele de Poliatlon     *** FCSB a renunţat la Piteşti!     *** Liga 1    

 
Ruperea Barajului Vidraru, aproape imposibilã Imprimare E-mail
(1 vot)
sâmbătă, 07 mai 2011

Simulãri pe calculator ale efectelor inundaţiilor

Ruperea Barajului Vidraru, aproape imposibilã

 

 Ieri, la sediul Administraţiei Bazinale de Apã Argeş - Vedea a fost lansat proiectul Planul pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor în bazinul hidrografic Argeş - Vedea.

 

Acesta îşi propune o abordare a inundabilitãţii pentru debite cu diferite probabilitãţi de depãşire şi întocmirea hãrţilor de hazard la inundaţii pentru principalele cursuri de apã din bazinul hidrografic Argeş - Vedea, aferente judeţelor Argeş, Giurgiu, Teleorman, Ilfov, Olt, Dîmboviţa şi municipiului Bucureşti. Mai exact, este vorba de cursuri de apã cadastrate din acest bazin, în lungime totalã de 3.620 kilometri şi care se întind pe o suprafaţã de 5.545 kmp.  Valoarea estimatã a contractului este de 21 milioane lei, echivalentul a aproape 5 milioane de euro, din care 80% este finanţare europeanã şi 20% cofinanţare de la bugetul de stat.

Hãrţi de risc şi de hazard

Perioada de desfãşurare a proiectului este 24 luni, respectiv pînã pe 31 martie 2013. Proiectul a fost lansat de directorul ABAAV, Adrian Moisescu, şi managerul de proiect, ing. Cristian Barbu, care ne-a spus cã ideea realizãrii acestor hãrţi de hazard şi de risc  s-a nãscut în urma inundaţiilor din 2005 în zona noastrã. Hãrţile de hazard indicã limitele de inundaţii în cazul creşterii debitelor peste anumite valori, iar prin hãrţile de risc se cuantificã pagubele estimative. Procedura de licitaţie publicã a fost demaratã în 19 aprilie, iar la sfîrşitul lui mai sau începutul lunii iunie se vor deschide ofertele şi va fi stabilit cîştigãtorul.

Popa Şapcã prezintã un risc mare

 Cursurile de rîu au fost deja cadastrate şi au fost identificate  zonele cu probleme, de exemplu, în Argeş, pe rîul Argeş, zona Piteştiului, mai ales cartierul Popa Şapcã, iar pe rîul Dîmboviţa, zona Bucureştiului. Cursurile de rîu vor fi survolate, se vor face ortofotoplanuri şi va fi realizat modelul digital în format 3D. Cu anumite programe se vor simula mai multe situaţii, pentru a vedea, în funcţie de debite, ce s-ar putea inunda. Dupã realizarea hãrţilor de hazard, vor trebui demarate lucrãri de prevenire a inundaţiilor: apãrare de mal, regularizare de albie etc. Planul de mãsuri pe termen mediu, scurt sau lung va sta la baza urmãtoarelor proiecte cu finanţare europeanã.

 

 

„Încercãm sã diminuãm pagubele inundaţiilor. Acest plan va fi supus analizei publicului“, ne-a spus Adrian Moisescu. 

 

Seismografe amplasate  în zonele montane

La ora actualã, debitele apelor se mãsoarã cu ajutorul senzorilor şi aparaturii digitale, însã sînt staţii aflate în zone montane, de exemplu, din care se furã diverse pãrţi, sau, din cauza gunoaielor aruncate în rîuri, senzorii  se colmateazã. Reprezentanţii ABAAV au fost întrebaţi şi despre riscul ruperii Barajului Vidraru şi au dat asigurãri cã un asemenea dezastru este „aproape imposibil“ de produs. „Permanent urmãrim comportamentul construcţiilor, se fac mãsurãtori şi observaţii, iar barajele din zonele montane sînt dotate cu seismograf. Barajul de la Vidraru este construit sã reziste la un cutremur de peste nouã grade pe scara Richter. Oricum, zona de dispersie a apei este foarte mare. S-ar putea vorbi de o catastrofã în cazul ruperii barajului pînã în zona Curţii de Argeş, dar nicidecum sã se radã de pe faţa pãmîntului Piteştiul sau sã ajungã apa pînã la etajul 4 al Prefecturii. Sînt pur şi simplu zvonuri care nu au legãturã realitatea“, a declarat Adrian Moisescu. 

Iulia Şutan  Foto: Ion Tudor

 
< Precedent   Următor >
embedgooglemap.net

Click view
Click view

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea CurieruluiComentarii

Alte ştiri pe scurt
Bebeluś cu STAFILOCOC septicemic de la Judetean, transportat de urgență cu elicopterul la București. Atenție gravid...
14/12/18 07:31 Mai mult...

Nu scriu să dau socoteală, scriu fiindcă vă preţuiesc
V-am citit editoriale acum 15-20 de ani, de multe ori cu interes, uneori din curiozitate. Va recitesc de cateva luni si ...
13/12/18 20:26 Mai mult...

Nu scriu să dau socoteală, scriu fiindcă vă preţuiesc
Are dreptate d-l Smeureanu ,oricat se straduiesc unii sa spuna altceva
13/12/18 19:35 Mai mult...

Balint: „Nu avem cum să promovăm“
Pitestiul trebuie sa mai astepte putin ca sa promoveze pentru ca nu mai este mult pana la votari.
13/12/18 17:20 Mai mult...

Şoferul acuză că a fost bătut de poliţişti
Daca facea asta in SUA, nu trecea de primul filtru de politie pentru ca-l executau din prima. A pus in pericol vietile a...
13/12/18 15:49 Mai mult...

 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!

Google Analytics


Zi record

Vineri, 23.11.2018

--- 4.141 vizitatori unici ---

 
 

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

 
Flag Counter


PRchecker.info