Curierul Zilei - Adrian Voicu şi templierii săi
PRIMA PAGINA
 Publicitate pdf
Adrian Voicu şi templierii săi
(1 vot)
Friday, 17 June 2011

Adrian Voicu şi templierii săi

 

 Miercuri, 15 iunie 2011, la Librăria Eminescu din Piteşti a fost lansat volumul Nepovestitele trăiri ale templierilor români, autor Adrian Voicu. Evenimentul a făcut parte dintr-un amplu turneu de promovare în ţară, organizat de Editura ALLFA.

 

Nepovestitele... este un roman de acţiune în care ficţiunea rescrie istoria cu îmbunătăţiri. Personajele principale sînt trei templieri români - Berilă Vlahul, ungurul Pişta Massy şi sasul Kremvurşt von Schlitz - care au ca scop, dacă nu salvarea de la arderea pe rug, măcar recuperarea rămăşiţelor pământeşti ale Maestrului Jacques de Molay şi răzbunarea trădării templierilor. În periplul lor ce acoperă mai toată Europa întîlnesc personaje ale epocii (la un han îl cunosc pe Dante), sînt implicaţi în fel de fel de situaţii, unora chiar le schimbă cursul cunoscut (la Verona împacă neamurile lui Romeo şi ale Julietei - care se căsătoresc - apoi o salvează pe Ana lui Manole de la zidire), în aventurile lor promovînd valorile clasice ale epocii: cinste, devotament, onoare, prietenie. Fără a fi licenţios, Adrian Voicu nu are inhibiţii de limbaj şi îşi botează personajele cu nume de un haz nebun: transcrie în alte limbi cuvinte româneşti (Gell de Douche), fiecare nume fiind legat de un „ceva“ ce defineşte personajul, fie el defect, pasiune sau calitate (d’Iscret şi de Scripture sînt preoţi, Tzo Dau şi Tzo Yei sînt doi fraţi chinezi, d’Obitoque e căpitan de securişti). Securiştii sînt de fapt purtători de securi, în carte apărînd şi boschetari (care poartă boschetă la pălărie), SPP - Serviciul Pentru Purtători, SRI, care înseamnă Solicit Răspuns Imediat. Mai există şi un ordin al Cavalerilor Neuroni, personajele discută poznaş între ele cu proverbe din manualul de latină de clasa a VIII-a (de gustibus non disputandum, philosophum non facit barba) şi din cînd în cînd acţiunea e condimentată cu poante devenite clasice.  Adrian Voicu are o abordare vădit parodică, este un ludic prin definiţie şi îşi construieşte cu măiestrie frazele. Cartea este savuroasă, antrenantă, are sare şi piper şi e scrisă cu ritm alert după reţete deja consacrate: capă şi spadă, intrigi şi amor destinal, iubire şi trădare, condimentate cu „şopîrle“ contemporane (moş Gugăl este înţelept al satului Onlain).

 

Chiar dacă n-aţi auzit pînă acum de Adrian Voicu, chiar dacă nu-l cunoaşteţi, acordaţi-i credit: cartea merită măcar răsfoită, pentru că oricum nu o veţi mai lăsa din mînă.

Simona Fusaru

 


embedgooglemap.net


Zi record

Marţi, 14.01.2020

--- 3.288 vizitatori unici ---

Flag Counter


PRchecker.info