Curierul Zilei - Maria Constantinescu, îngropată lîngă feţele bisericeşti
PRIMA PAGINA arrow fapt divers arrow Fapt Divers arrow Maria Constantinescu, îngropată lîngă feţele bisericeşti
Fapt divers*** ️ Reţinut că şi-a şters urmele accidentului     Fapt divers*** ️ I-a făcut moşmoane de 180 lei!     Cultural*** ️ Sfîntul Nicolae, ocrotitorul copiilor     Social*** ️ S-a redeschis Cetatea Poienari     Sport*** ️ Victoria este obligatorie!     Sport*** ️ Ce peşti puteţi pescui pe Dunăre    
 Publicitate pdf
Maria Constantinescu, îngropată lîngă feţele bisericeşti
(2 voturi)
Monday, 28 November 2011

Fostul preşedinte al României şi-a condus mama pe ultimul drum

Maria Constantinescu, îngropată lîngă feţele bisericeşti

 

 După ce, în 1991, şi-a îngropat tatăl, fostul preşedinte al României Emil Constanti­nescu şi-a condus, sîmbătă, pe ultimul drum mama. La funeraliile care s-au des­fă­şurat în satul Brădetu, unde Maria Georgeta Constantinescu a trăit mai bine de 40 de ani, au venit să-i aducă un ultim omagiu rude, cunoştinţe, vecini şi foşti co­legi de partid ai fiului ei, printre care fostul deputat ţără­nist Sergiu Rizescu şi, bineîn­ţeles, fostul prefect de Argeş Marin Toader, cum­na­tul lui Emil Constantinescu, căsă­torit cu sora acestuia, Marina. Slujba de înmormîntare a fost oficiată de Înalt Prea Sfinţitul Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, acesta fiind însoţit de un sobor de zece preoţi. 

 

Deşi momentul era unul trist, ceremonia a avut o notă de ma­re eleganţă şi discreţie. Să-şi vadă mama în sicriu nu a fost uşor nici pentru fostul preşe­din­te, nici pentru fraţii, copiii sau ne­poţii acestuia. Cu toată durerea însă, Emil Constantinescu nu a vărsat o lacrimă în afara casei sau a bisericii. Pre­sa a fost ru­gată să res­pecte intimita­tea fa­miliei, fi­ind lă­sa­tă să fil­meze şi să facă fo­to­grafii doar de la distanţă. De la funeralii nu au lipsit bocitoarele sa­tului, dar ele nu s-au manifestat zgomotos de data aceasta, respectînd acelaşi protocol al durerii. Femeile s-au strîns în jurul casei familiei Constantinescu, aducînd un ultim omagiu şi aşteptînd ca sicriul cu trupul neînsufleţit să fie dus la biserică. De toate pre­gătirile, inclusiv de dricul în care a fost trans­por­tat coş­ciugul, s-a ocupat o fir­mă specială din Bucureşti, an­­ga­jată de fa­milia pre­şe­dintelui. Nu s-au dezlipit de lîn­gă Maria Con­stan­tinescu fiul cel mai mare, Emil, şi fiica, Marina, lîngă aceştia nefiind însă prezent Cristian, fratele de a cărui suferinţă s-a îngrijit toată viaţa mama lor, Maria.

 


 

Sicriul, coborît în pămînt

Dorinţa familiei a fost să păs­tre­ze priveghiul timp de o oră şi ju­mătate pînă la începerea slujbei de înmormîntare, trupul neîn­su­fleţit al mamei preşe­dintelui pri­mind ultimele omagii de la toţi cei dragi în incinta bi­se­ricii. Pro­gra­mul a fost respectat cu stric­te­ţe, iar după ora 13.30 au început să bată, parcă, şi mai tare clopotele. Slujba a fost ţinută de ÎPS Calinic, dar şi de un sobor de zece preoţi, timp în care chipul fostului preşedinte devenise şi mai întunecat, mai trist, mai îndurerat. Sicriul a fost coborît direct în pămînt, în a­ce­laşi loc de veci unde acum 20 de ani intra şi cel al soţului Mariei Constantinescu. A fost dorinţa părinţilor să nu li se facă o criptă sau un cavou, mormîntul fiind situat în spatele bisericii, lîngă cel al feţelor bisericeşti. Mor­mîntul lor nu epatează, expri­mînd modestie şi bun gust. În locul unei cruci mari din mar­mură, părinţii fostului preşedinte al României au la căpătîi o troiţă din lemn masiv, sculptată de re­numiţi meşteri populari.

Biserica, monument istoric

Biserica Voievodală din Bră­detu, unde a fost înmormîntată Maria Constantinescu, este ridi­cată din secolul al XIV-lea, de­semnată monument istoric, care nu se află la mai mult de o sută de metri de casa în care mama preşedintelui a locuit zeci de ani.

 
 Coroane de flori pe porţile îndoliate
 Emil Constantinescu şi Marina Toader, ieşind din curte pentru a-şi conduce mama pe ultimul drum

 

   
 

 

Liderii actuali nu au venit cu o floare

Emil Constantinescu i-a avut aproape pe cei pe care i-a pus în funcţii de conducere pe vre­­mea cît a fost pre­şe­din­tele ţării, fos­tul prefect de Argeş Ma­rin Toader, de alt­fel, cum­natul său, fos­­tul deputat Ser­giu Ri­zes­cu stînd ală­turi de dom­nia-sa pe par­cursul în­tre­gii zi­le. Nu au venit cu flori şi lumî­nări lideri ac­­tuali ai vieţii politice argeşene, însă unii din­tre aceş­tia, respectiv con­du­ce­rea Consiliului Ju­de­ţean, au transmis public vineri un mesaj de condoleanţe.

   
 ÎPS Calinic, încercînd să-l consoleze pe fostul preşedinte
 Lada de colivă, verificată de SPP

 

Funeraliile, protejate

Fostul pre­şe­dinte al Ro­mâ­­niei a fost păzit în per­ma­nenţă de gărzile de corp. SPP-iş­tii au venit îm­brăcaţi în haine adec­vate, de do­liu, stînd atît în curtea bisericii, pe partea de drum pe care se desfăşurau pre­gătirile, dar şi în casă. Aceştia au vrut să se asigure că nici talerul pe care era pu­să coliva nu repre­zintă o a­me­ninţare, ve­rificînd greutatea acestuia, dar şi con­ţinutul prosopului pe care era aşezat.

Pachete pentru zeci de persoane

Parastasul s-a ţinut în în­că­pe­rea din curtea bisericii, de ma­să şi pachete ocupîndu-se şi so­ţia lui Emil Constantinescu, Na­dia. Toţi cei care au venit să o con­ducă pe mama preşedintelui pe utimul drum, aproximativ 150 de persoane, au primit cîte un pa­chet la plecare. 

   
 Sergiu Rizescu a adus un buchet de trandafiri albi
 Pe faţa fostului prefect de Argeş Marin Toader se vedea durerea
   
 Printre cei care l-au însoţit pe ÎPS Calinic s-a numărat şi părintele Caliopie
 Chipul fostului preşedinte, copleşit de tristeţe
   
 Sicriul, coborît lîngă cel al soţului său
 Pomana a ajuns tuturor

Andreea Enescu   Foto: Ion Tudor

 


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zi record

Luni, 11.11.2019

--- 2.687 vizitatori unici ---





 
Flag Counter


PRchecker.info