Curierul Zilei - Maria Constantinescu, îngropată lîngă feţele bisericeşti
PRIMA PAGINA arrow fapt divers arrow Fapt Divers arrow Maria Constantinescu, îngropată lîngă feţele bisericeşti
 Publicitate pdf
Maria Constantinescu, îngropată lîngă feţele bisericeşti
(2 voturi)
Monday, 28 November 2011

Fostul preşedinte al României şi-a condus mama pe ultimul drum

Maria Constantinescu, îngropată lîngă feţele bisericeşti

 

 După ce, în 1991, şi-a îngropat tatăl, fostul preşedinte al României Emil Constanti­nescu şi-a condus, sîmbătă, pe ultimul drum mama. La funeraliile care s-au des­fă­şurat în satul Brădetu, unde Maria Georgeta Constantinescu a trăit mai bine de 40 de ani, au venit să-i aducă un ultim omagiu rude, cunoştinţe, vecini şi foşti co­legi de partid ai fiului ei, printre care fostul deputat ţără­nist Sergiu Rizescu şi, bineîn­ţeles, fostul prefect de Argeş Marin Toader, cum­na­tul lui Emil Constantinescu, căsă­torit cu sora acestuia, Marina. Slujba de înmormîntare a fost oficiată de Înalt Prea Sfinţitul Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, acesta fiind însoţit de un sobor de zece preoţi. 

 

Deşi momentul era unul trist, ceremonia a avut o notă de ma­re eleganţă şi discreţie. Să-şi vadă mama în sicriu nu a fost uşor nici pentru fostul preşe­din­te, nici pentru fraţii, copiii sau ne­poţii acestuia. Cu toată durerea însă, Emil Constantinescu nu a vărsat o lacrimă în afara casei sau a bisericii. Pre­sa a fost ru­gată să res­pecte intimita­tea fa­miliei, fi­ind lă­sa­tă să fil­meze şi să facă fo­to­grafii doar de la distanţă. De la funeralii nu au lipsit bocitoarele sa­tului, dar ele nu s-au manifestat zgomotos de data aceasta, respectînd acelaşi protocol al durerii. Femeile s-au strîns în jurul casei familiei Constantinescu, aducînd un ultim omagiu şi aşteptînd ca sicriul cu trupul neînsufleţit să fie dus la biserică. De toate pre­gătirile, inclusiv de dricul în care a fost trans­por­tat coş­ciugul, s-a ocupat o fir­mă specială din Bucureşti, an­­ga­jată de fa­milia pre­şe­dintelui. Nu s-au dezlipit de lîn­gă Maria Con­stan­tinescu fiul cel mai mare, Emil, şi fiica, Marina, lîngă aceştia nefiind însă prezent Cristian, fratele de a cărui suferinţă s-a îngrijit toată viaţa mama lor, Maria.

 


 

Sicriul, coborît în pămînt

Dorinţa familiei a fost să păs­tre­ze priveghiul timp de o oră şi ju­mătate pînă la începerea slujbei de înmormîntare, trupul neîn­su­fleţit al mamei preşe­dintelui pri­mind ultimele omagii de la toţi cei dragi în incinta bi­se­ricii. Pro­gra­mul a fost respectat cu stric­te­ţe, iar după ora 13.30 au început să bată, parcă, şi mai tare clopotele. Slujba a fost ţinută de ÎPS Calinic, dar şi de un sobor de zece preoţi, timp în care chipul fostului preşedinte devenise şi mai întunecat, mai trist, mai îndurerat. Sicriul a fost coborît direct în pămînt, în a­ce­laşi loc de veci unde acum 20 de ani intra şi cel al soţului Mariei Constantinescu. A fost dorinţa părinţilor să nu li se facă o criptă sau un cavou, mormîntul fiind situat în spatele bisericii, lîngă cel al feţelor bisericeşti. Mor­mîntul lor nu epatează, expri­mînd modestie şi bun gust. În locul unei cruci mari din mar­mură, părinţii fostului preşedinte al României au la căpătîi o troiţă din lemn masiv, sculptată de re­numiţi meşteri populari.

Biserica, monument istoric

Biserica Voievodală din Bră­detu, unde a fost înmormîntată Maria Constantinescu, este ridi­cată din secolul al XIV-lea, de­semnată monument istoric, care nu se află la mai mult de o sută de metri de casa în care mama preşedintelui a locuit zeci de ani.

 
 Coroane de flori pe porţile îndoliate
 Emil Constantinescu şi Marina Toader, ieşind din curte pentru a-şi conduce mama pe ultimul drum

 

   
 

 

Liderii actuali nu au venit cu o floare

Emil Constantinescu i-a avut aproape pe cei pe care i-a pus în funcţii de conducere pe vre­­mea cît a fost pre­şe­din­tele ţării, fos­tul prefect de Argeş Ma­rin Toader, de alt­fel, cum­natul său, fos­­tul deputat Ser­giu Ri­zes­cu stînd ală­turi de dom­nia-sa pe par­cursul în­tre­gii zi­le. Nu au venit cu flori şi lumî­nări lideri ac­­tuali ai vieţii politice argeşene, însă unii din­tre aceş­tia, respectiv con­du­ce­rea Consiliului Ju­de­ţean, au transmis public vineri un mesaj de condoleanţe.

   
 ÎPS Calinic, încercînd să-l consoleze pe fostul preşedinte
 Lada de colivă, verificată de SPP

 

Funeraliile, protejate

Fostul pre­şe­dinte al Ro­mâ­­niei a fost păzit în per­ma­nenţă de gărzile de corp. SPP-iş­tii au venit îm­brăcaţi în haine adec­vate, de do­liu, stînd atît în curtea bisericii, pe partea de drum pe care se desfăşurau pre­gătirile, dar şi în casă. Aceştia au vrut să se asigure că nici talerul pe care era pu­să coliva nu repre­zintă o a­me­ninţare, ve­rificînd greutatea acestuia, dar şi con­ţinutul prosopului pe care era aşezat.

Pachete pentru zeci de persoane

Parastasul s-a ţinut în în­că­pe­rea din curtea bisericii, de ma­să şi pachete ocupîndu-se şi so­ţia lui Emil Constantinescu, Na­dia. Toţi cei care au venit să o con­ducă pe mama preşedintelui pe utimul drum, aproximativ 150 de persoane, au primit cîte un pa­chet la plecare. 

   
 Sergiu Rizescu a adus un buchet de trandafiri albi
 Pe faţa fostului prefect de Argeş Marin Toader se vedea durerea
   
 Printre cei care l-au însoţit pe ÎPS Calinic s-a numărat şi părintele Caliopie
 Chipul fostului preşedinte, copleşit de tristeţe
   
 Sicriul, coborît lîngă cel al soţului său
 Pomana a ajuns tuturor

Andreea Enescu   Foto: Ion Tudor

 


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zi record

Marţi, 20.08.2019

--- 9.253 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

 
Flag Counter


PRchecker.info