Curierul Zilei - 6 suflete trăiesc într-un magazin
PRIMA PAGINA arrow campanii arrow Oameni care ajuta oameni arrow 6 suflete trăiesc într-un magazin
 Publicitate pdf
6 suflete trăiesc într-un magazin
(1 vot)
Thursday, 29 December 2011

Se întîmplă în 2011, la Costeşti

6 suflete trăiesc într-un magazin  

 

 Într-o scrisorică postată pe un site, am găsit povestioara lui Robert. Un băieţel din Stîrci, oraşul Cos­teşti, ce are doar 8 anişori, îl ruga pe Moş Crăciun să-i aducă o pere­che de pantaloni groşi. Din dorinţa de a afla ce se află dincolo de a­ceastă solicitare, l-am căutat pe micuţ. Am descoperit în spatele acestei rugăminţi o poveste extrem de tristă. Robert are trei surioare. Aceşti copii, alături de mama şi de bunica lor, locuiesc într-un cartier din Costeşti, într-un fost maga­zin, fără curent electric. 

 

Toţi copiii îl aşteaptă nerăb­dători pe Moşul. Ca să se asi­gu­re că va veni, micuţii se pre­gătesc din timp pentru acest lucru: îi scriu scrisorele, îşi pre­gătesc ghetuţele, împodobesc bradul şi aşteaptă cuminţi să-l întîlnească pe cel mai darnic bă­trînel. Referitor la listuţa pe ca­re o au pentru Moşu’, ea e lungă, doar - doar din toate cîte îşi doresc să primească ce­va. Robert e un copil deo­se­bit. Sin­gurul lucru pe care micuţul l-a făcut în aşteptarea Moşului a fost să-i scrie. Lista lui conţine o singură rugăminte: băieţelul vi­sează la o pereche de pan­ta­loni groşi. E suficient să-i citeşti scrisoarea şi îţi poţi da seama că dincolo de aceasta se as­cun­de o poveste extrem de tristă. Aşa şi e! Robert, elev în clasa a II-a, şi suri­oa­rele lui, e­leve în clasele a IX-a, a VIII-a, şi o fetiţă de doar un anişor, ma­­ma şi bunica aces­tora tră­iesc în condiţii inumane.

 


 

Medii de peste 9, deşi învaţă la lumina lumînării

Casa lor e un fost magazin. Doar o singură încăpere, în care locuiesc toate cele şase per­soa­ne, e în­călzită, da­că se poate numi aşa o încăpere în care se află un godin stricat. Pe lîngă faptul că nu face sufi­ci­en­tă căldură, acesta scoate fum pe toate părţile, punîndu-le via­ţa în pericol atît celor mici, cît şi celor două femei. Clădirea nu e racordată la apă, aşa că, pentru a avea apă de băut, de gă­tit ori de spălat, e nevoie să mergă la o fîntînă aflată într-o pădure din apropiere sau să le ceară veci­nilor. Dar nu la asta se rezumă totul. Această familie nu be­nefi­ciază nici măcar de curent electric. În ciuda faptului că în­vaţă la lumînare, cei trei copii care sînt la şcoală au rezultate deosebite. Fata cea mare, a­flată în primul an de liceu, la Teo­logie, are medii peste 9.

 

 

„Visez la o casă unde să-mi cresc copiii“

Aşa a fost să fie, spun copiii, care sînt nevoiţi să trăiască în aceste condiţii inumane. Înţe­leg că nu pot avea mai mult, dar  spe­ră că viaţa lor nu va fi un chin permanent. Nu dau vina pe mamă pentru că au ajuns să stea într-un fost maga­zin. Se bucură că au un adăpost deasupra ca­pu­lui. „Pînă în luna a­prilie a acestui an, am stat tot cu chirie. Nu s-a mai putut să stăm acolo. Aşa am ajuns aici. Nu plătim decît im­pozit. Nici nu ne-am permite cheltuieli suplimentare. Trăim din alocaţiile copiilor, un ajutor social de la primărie şi din pensia ma­mei, de 370 de lei. Do­rin­ţa mea cea mare e să am o casă a mea, unde să îmi cresc copiii. Poate ci­neva vede apelul meu, îmi înţelege durerea şi îmi vi­ne în ajutor. Nu eu am vrut să fie aşa, dar cu primul bărbat nu m-am înţeles. Nu puteam să chinui co­piii, am vrut să-i ţin alături de mine cu orice preţ şi m-am luptat pentru ei. Acum atîta pot să le ofer. Totuşi îmi rămîne spe­ranţa că va fi mai bi­ne“, spune Mihaela Tu­dor, mama celor 4 copii.

 

Dacă puteţi inter­veni în rezolvarea acestui caz, vă rugăm contactaţi redacţia ziarului nostru.

 

Mihaela Cazacu  Foto: Costi Tudor

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 4585

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net
Click view

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fii reporter!

Zi record

Marţi, 14.01.2020

--- 3.288 vizitatori unici ---

 
Flag Counter


PRchecker.info