Curierul Zilei - Ajutaţi-l să ajungă la operaţie!
PRIMA PAGINA arrow Oameni care ajuta Oameni arrow Ajutaţi-l să ajungă la operaţie!
 Publicitate pdf
Ajutaţi-l să ajungă la operaţie! Imprimare E-mail
(0 voturi)
joi, 28 iunie 2012

Un copil de 12 ani suferă de o boală nevindecabilă

Ajutaţi-l să ajungă la operaţie!

# Intervenţia chirurgicală se va efectua la Chişinău şi costă 1.750 euro 

 

 Suferă de o boală care nu se vindecă, dar care, cu un tratament corespunzător, poate lăsa să se vadă mari progrese. În cazul lui Traian Daniel Beja, rezultatele pozitive se înregistrează de la o zi la alta. Copilul, acum în vîrstă de 12 ani, despre care medicii spu­neau, pe cînd avea doar cîteva luni, că ar tre­bui să se considere extrem de fericit daca va şti cum îl cheamă atunci cînd va creş­te, vor­beşte azi, poate să păşească ajutat de cine­va, ba mai mult, a terminat clasa a IV-a, la o şcoa­lă normală. Cum s-a ajuns aici, de cîte sacrificii a fost nevoie doar Dumnezeu şi pă­rinţii băia­tului ştiu. Din păcate, pentru ca a­ceastă evoluţie pozitivă să nu se oprească, e nevoie, pe lîngă multe alte lucruri, şi de bani, de mulţi bani. Părinţii lui Daniel au acumulat deja foarte multe datorii şi nu găsesc o so­lu­ţie pentru a le achita şi nici pentru a putea suporta costul intervenţiei chirur­gicale la care băiatul lor trebuia să să fie supus încă de luna trecută. A fost reprogramat să mear­gă la operaţie la Chişinău, în luna august. Pînă atunci, familia Beja trebuie să facă rost de 1.750 euro, de aceea face un apel către cititorii ziarului nos­tru. 

 

Dumnezeu le-a dăruit o fetiţă, iar după doi ani, un băieţel. „E­ram fericiţi. Aveam o fetită să­nă­toasă şi am rămas din nou gravi­dă. Am avut o sarcină fără pro­bleme, medicii mă asigurau că be­beluşul va fi unul perfect să­nă­tos. N-a fost aşa! Pe Daniel l-am născut prin cezariană, la 8 luni. Cîntărea doar 1,700 kg, mo­tiv pentru care a primit nota 4 la naştere. Două luni l-au ţinut în spital. Crescuse în greutate doar 150 de grame, dar a trebuit să îl iau de acolo la cerere, pentru că se umpluse de bubiţe... Era foar­te cald în spital, copilul plîngea tot timpul. Medicii mi-au spus doar atît că există mari şanse să rămînă cu sechele, dacă o să tră­iască, dar nu i-au pus şi un diagnostic“, povesteşte Cons­tanţa Niculina Beja, din Valea Mare.

 

„Cînd am primit diagnosticul, am albit“

Cînd avea 7 luni, părinţii lui Daniel au fost îndrumaţi să-l du­că pe copil la Bucureşti, la spital. „După o săptămînă de in­­vestigaţii la Spitalul Universi­tar, i s-a pus diagnosticul: atro­fie nerv optic parţială. A fot tran­sfert apoi la Spitalul Grigore A­lexandrescu. Aici, am stat trei luni. Copilul tot răcea şi nu reu­şeau să-i termine de făcut a­na­lizele. După ce s-a putut, l-au transferat la Spitalul Nr. 9. Acolo am primit cea mai grea lovitură din viaţa mea. Medicii mi-au spus că bă­iatul are encefalopatie cro­ni­că infantilă şi tetrapareză spastică şi că trebuie să mă mulţumesc dacă va ajunge cîndva să ştie cum îl cheamă. În noaptea aia, mi-a albit tot părul... Aveam doar 33 de ani“, a spus femeia.

 

Un război cu suferinţa

De atunci, pentru familia Be­ja a început un adevărat răz­boi cu boala. Pînă acum, fiecare luptă a fost cîştigată de cei doi părinţi. „Nici nu ştiu pe unde n-am fost, am umblat pe la toate clinicile din ţară. Fără tratament neurologic şi fără re­cuperări nu ar fi trăit. E dependent de aceste lucruri. Dacă înainte nu-şi pu­tea mişca mîinile ori picioarele, acum lucrurile s-au scimbat. Ui­taţi-vă, dacă îl ţin de mînă, reuşeşte să se ridice şi să pă­şească! Pe lîngă ajutorul pe care îl primeşte de la medici, fac eu cu el exerciţii constant“, a adăugat mama băiatului. La 3 ani şi jumătate, Daniel a ros­tit primul cuvînt, iar de atunci, uşor-uşor, a ajus să se expri­me aproape ca un copil nor­mal. „Prima dată a spus tata, asta după ce, cu foarte mare greutate, am reuşit să-i cum­pă­răm un tratament din Germa­nia. Ce-i drept, eu în perma­nenţă vorbeam cu el, chiar da­că aveam senzaţia că nu mă aude, că nu mă înţelege... Dar a contat“, completează mama copilului.

 

A terminat a IV-a, la o şcoală normală

Daniel a  terminat de curînd clasa a IV-a. N-ar fi reuşit dacă în toţi aceşti ani n-ar fi avut sus­ţinerea părinţilor, dar şi a învăţătoarei, care i-a fost ca o a doua mamă. „Daniel merge la o şcoală normală. Eu îl duc dimineaţa la ore, în pauza ma­re merg la el şi îl plimb puţin, iar apoi vin să-l iau acasă, cînd termină orele. Nu poate să scrie, dar doamna învăţătoare, care e un înger, a aceptat să discute cu el, dă lucrările doar oral“, spune, mîndră de evolu­ţia copilului ei, Constanţa. „Da, ştiu multe lucruri, am totul aici în cap. Aşa fac calculele. Am rezultate bune la şcolă. Nu e chiar greu... Sper să pot să şi scriu cîndva. Acum reuşesc, dar la laptop. Mai greu e pe caiet. Visul meu cel mai mare este să pot merge, pentru ca mai apoi să-mi cumpere tati o motocicletă şi să mă pot plim­ba cu ea. Aş vrea să joc şi fot­bal, ar fi frumos!“, intervine băiatul. 

 

„De multe ori, m-am culcat nemîncată“

„Pe 14 mai, Daniel era pro­gra­mat la operaţie, la Chişi­nău, dar n-am avut bani. Am plătit 100 de euro şi mai tre­buia să achităm 1.750. Am a­du­nat 1.700 de lei datorie, nu am avut la cine să ne mai îm­prumutăm şi, dacă am fi găsit de la cine să luăm bani, pe ce bază? Lunar cheltuim 700 - 800 de lei pe tratament. La do­uă luni, trebuie să-i cumpărăm ghete ortopedice, mai intervin şi alte cheltuieli, drumuri la spi­tale etc. Aşa că, în acele luni, e nevoie de mai mulţi bani. Lucrează decît soţul şi ne e greu. Au fost zile în care am adormit fără să mănînc, dar asta nu contează, tot nu re­nunţ la această luptă. Copiii mei înseamnă tot, pentru ei trăiesc şi nu o să mă las do­borîtă de greutăţi, vreau să-l văd pe Daniel mergînd“, a în­cheiat femeia. 

 

Dacă vreţi să interveniţi şi să-i o­feriţi acestui băiat şansa să poată mer­ge cîndva, o puteţi face contactînd re­dacţia ziarului nostru sau donînd o sumă de bani în contul RO91BRDE 030 SV95769050 300, deschis la BRD, în lei, pe numele ma­mei copilului, Constanţa Niculina Beja. 

 Mihaela Cazacu  Foto: Costi Tudor

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 7752

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Luni, 01.07.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info