Curierul Zilei - Argeşul de altădată
 Publicitate pdf
Argeşul de altădată
(5 voturi)
Tuesday, 16 July 2013

Cum arătau meleagurile noastre, acum un secol

Argeşul de altădată

# Imagini-document

 

 Judeţul Argeş, aşa cum arăta el acum un se­col, cu locuri cunoscute şi astăzi, dar transfor­mate radical, prin trecerea timpului, iese la lumină din fotografii impresionante, unele mai vechi de un secol.

 

O fotografie face cît o mie de cuvinte, iar unele dintre cele pe care urmează să vi le prezen­tăm în acest material cu sigu­ran­ţă că spun, fiecare dintre ele, o istorie întreagă. Imaginile, majoritatea din zona Muscel, au fost surprin­se de fotografi celebri ai vremii şi fac parte acum din colecţia pro­fesorului Adrian Săvoiu, cel care a demarat Domeniul Mus­cel, pe Internet.

 
 Bal mascat dat de ziarişti la Cîmpulung,  1924 - Gheorghe Rotaru, dreapta, secretarul Şcolii Normale Carol I

 

 

Ziariştii vremii

Datînd din anii 1890 şi pînă în apropierea celui de-al Doilea Război Mon­­dial, fotografiile realizate în alb şi negru sînt în si­ne foarte rare, fiind făcu­te de primii fotografi ai vre­­mii, precum Franz Dus­chek sau Nicolae Th. Şte­­fănescu. De la cărţi poştale ilustrate sau fotografii unice, cu per­sonaje ale urbei, şi pînă la ipostaze ale vie­ţii de zi cu zi a oa­me­nilor din zonă, toa­te a­cestea apar în colec­ţia on-line a pro­feso­rului musce­lean. Fie­ca­re foto­grafie pos­ta­tă este însoţită de un scurt comen­tariu, de obicei refe­ritor la per­sonajul sau personajele din imagine, anul şi autorul fotografiei. Pentru pri­ma dată, sînt publicate ima­gini fo­tografice din România, reali­za­te pe me­leagurile mus­ce­lene ale seco­lului XIX şi în pe­rioada inter­belică. Pe a­tunci, Cîm­pu­lun­gul avea o viaţă so­cială foar­te intensă, iar ziariştii vre­mii or­ganizau eveni­mente publice, petreceri şi ba­luri mas­cate. Într-una din foto­grafii apar do­uă personaje cos­tu­mate pen­tru balul mascat din anul 1929, e­ve­ni­ment organizat de jur­na­lişti.

     
 Dra Maria Şerb Baciu, din Cîmpulung, soră de caritate în anii Primului Război, 1917
 Elevă de la Liceul de Fete, 1940
 Eugenia Duţoiu, Liceul
de Fete Cîmpulung, 1941

 

Bulevardul Pardon, aproape neschimbat

Unul dintre cele mai fotogra­fia­­te lo­curi este ce­lebrul Bule­vard Par­don, din Cîmpu­lung. Lo­cul de promena­dă al cîmpu­lun­genilor a fost imor­talizat în i­ma­­­gini şi arăta a­proa­pe la fel ca şi în vre­murile noastre. În co­lecţia on-line de fo­to­grafii-document, a­par şi membrii Con­si­liului Comunal Cîm­pu­lung, din anul 1906, iar chi­rurgul Dumitru D. Baciu a fost fotografiat în co­pilărie, călare pe un cal de jucărie, sculp­tat în lemn.

 
   
Femeie interbelică, fotografie de Nicolae Th. Ştefănescu
 Bulevardul Pardon
   

 

Peştera şi Defileul Dîmbovicioara, satul Rucăr sau Băile Kretzulescu, preoţi, învăţători, elevi de liceu, ţărani şi militari, care au trăit în preajma anilor 1900, cu toţii au fost imortalizaţi în fotografii.

 

 

 

L.Dascălu

 


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Comentarii

Criza forţei de muncă se adânceşte
1100 lei pe luna crezi ca e un salariu sau rezolvarea crizei locurilor de munca? Altii au 40000 pensie ca au facut ce?
13/11/19 19:11 Mai mult...

Criza forţei de muncă se adânceşte
Atentie !!!comentariul de mai jos lanseaza un apel nejustificat spre o perioada de criza !!! Cine a declarat oficial ace...
13/11/19 14:08 Mai mult...

Rezultate finale în Argeş, la alegerile prezidenţiale
pai unde sa iasa veorica la tara unde ii minte pe tarani ca le taie pensia altul,lor le-a dat 100 lei la pensie la ceila...
13/11/19 14:06 Mai mult...

70 de ani de la Fenomenul Piteşti
Grea e tastatura... ț nu e acelasi cu ș
13/11/19 08:57 Mai mult...

Criza forţei de muncă se adânceşte
ATENTIE ! Automobile Dacia, ca si alti producatori din industria auto, a intrat intr-o reala recesiune. Au scazut livra...
13/11/19 08:07 Mai mult...

Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zi record

Joi, 3.10.2019

--- 3.231 vizitatori unici ---

 
Flag Counter


PRchecker.info