Curierul Zilei - Consumaţi de la producătorii locali!
PRIMA PAGINA arrow social economic arrow stiri social economic arrow Consumaţi de la producătorii locali!

*** Şapte şcoli şi seminare, fără director!      *** Mezelurile i-ar fi îmbolnăvit de hepatita E!      *** 1.243 piteşteni cu handicap grav, asistaţi de Primărie      *** Roadele Taberei de Creaţie Vrăneanţu      *** Derbi la Arad, cu UTA!      *** Voluntari - Dinamo se joacă pe Nicolae Dobrin      *** Cupa României - faza pe judeţ - faza 1      *** Champions League, Play-off, retur      *** Misiune aparent uşoară cu lanterna roşie!      *** Blonda beată a golit contul americanului      *** A demisionat în urma scandalului      *** Două TIR-uri s-au lovit pe A1      *** Femeie arestată pentru tîlhării comise în Austria      *** Primarii din Mălureni şi Vlădeşti, demişi!      *** Autobuzele din comune vor opri în autogări      *** Taxele şi impozitele rămîn la fel în Mioveni     

 
Consumaţi de la producătorii locali! Imprimare E-mail
(3 voturi)
marţi, 23 iulie 2013

10 motive pentru a mînca alimente sănătoase şi ieftine

Consumaţi de la producătorii locali!

 

 Argeşul are ferme proprii de animale, solarii, producători de legume şi fructe de toate felurile. Aceşti agricultori locali sînt dedicaţi muncii lor, însă trebuie ţinut cont că nu o fac ca divertisment. Eforturile producătorilor locali trebuie răsplătite. Consumatorii care realizează valoarea alimentelor proaspete ar trebui să sprijine fermierii locali, cumpărînd produsele lor. Iată 10 motive pentru care noi toţi trebuie să cumpărăm produse locale.

 

 

1. Cultivate pe plan local, produsele sînt mai gustoase, deoarece sînt culese în momentul coacerii, nefiind nevoie de transport înde­lun­gat, de stocare în camere frigorifice etc. Produsele animale sînt pre­lucrate în microfabrici, fermierii avînd o relaţie directă cu firma procesoare, spre deosebire de marfa procesată în instalaţiile industriale mari.

 

2. Alimentele locale păstrează diversitatea genetică. În sistemul de agricultură modernă, soiurile de plante sînt alese pentru capacitatea lor de a se coace uniform, de a rezista la recoltare, ambalare, expunere pe raft. Fermele locale mai mici, in schimb, cresc de mai multe ori mai multe soiuri de culturi pentru a oferi un sezon lung de recoltare. De exemplu, o mică fermă are cultura de primăvară în solar, cea de vară, în cîmp deschis, iar cea de toamnă, în solar sau tuneluri.  Diversitatea animalelor este, de asemenea, mai mare acolo unde sînt mai multe ferme mici în locul uneia mari. 

 

3. Alimentul local este mai sănătos. Timpul dintre fermă şi masa dumneavoastră este mai scurt, gustul şi substanţele nutritive fiind mai intense. Alimentele aduse de la distanţe mari sînt transportate cu vapoare, avioane, sînt depozitate perioade lungi, nemaifiind proaspete cînd ajung pe masa dumneavoastră.

 

4. Alimentaţia locală poate fi iden­tificată şi verificată. Spre deosebi­re de majoritatea produselor aflate în pieţe şi supermarketuri, de a căror provenienţă iniţială nu ştie mai nimeni, producătorii locali nu sînt anonimi, ei doresc să fie cunoscuţi şi să-şi formeze clienţi pe care să-i păstreze de la an la an.

 

5. Produsele alimentare locale sprijină familiile locale. Sumele pe care fermierii le primesc de la intermediari sînt infime, de multe ori foarte apropiate de costurile de producţie. Eliminînd interme­diarii, aceştia vînd direct consumatorilor, permiţîndu-şi un preţ de vînzare echitabil pentru consumatori, pe de-o par­te, şi pentru ei, ca şi producători, pe de altă parte.

 

6. Ali­mentaţia locală stabi­leş­te angajamente din partea pro­ducă­torilor. Fermierul e obligat să păstreze calitatea produselor şi di­versitatea acestora.

 

7. Alimentaţia locală ocroteşte natura. Cînd fermierii au profit pentru produsele lor, e mai puţin probabil să-şi vîndă terenurile şi spaţiile deţinute. Turis­mul/agrementul reprezintă o activi­tate economică esenţială, care se dezvoltă în ultima perioadă în zone rurale unde construcţiile betonate nu au preluat mediul natural.

 

8. Alimentaţia locală contribuie la impozite fără să folosească serviciile locale frecvent - ca exemplu, vacile nu merg la scoală, roşiile nu merg la spital, însă şi unele, şi altele aduc taxe la bugetele locale.

 

9. Există bene­ficii de mediu a­sociate alimentaţiei, pro­duc­ţiei locale. Mediul de fermă este un mozaic de cîmpuri, pajişti, păduri, iazuri şi clădiri care păstrează terenurile fertile şi oferă habitat pentru fauna sălbatică din comu­nitatea noastră.

 

10. Alimen­taţia locală este o in­ves­tiţie în viitor. Prin sprijinirea fer­mierilor locali de astăzi, ne asi­gurăm că în viitor vom avea astfel de producători în judeţul nostru. Este o chestiune im­portantă pentru siguranţa ali­mentelor, în special în lumina unui viitor nesigur cu privire la resursele generaţiilor care vor urma.

 
< Precedent   Următor >
IEC

CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului
 

căutare personalizată

Horoscop zilnic

Google Analytics

Sfinții zilei

Zi Record Vizitatori

Luni, 21.08.2017

4.339 vizitatori unici

 
 









 
 
 

Ghid TV

Mersul trenurilor

Flag Counter