Curierul Zilei - Se caută celule stem pentru Eduard!
PRIMA PAGINA arrow social economic arrow Social Economic arrow Se caută celule stem pentru Eduard!
 Publicitate pdf
Se caută celule stem pentru Eduard!
(0 voturi)
Thursday, 19 June 2014

Ca să-i fie salvată viaţa unui tînăr bolnav de cancer limfatic,

Se caută celule stem pentru Eduard!

Peste 100 de argeşeni vor să devină donatori

 

 Reprezentanţii Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hema­topoietice au venit, ieri, la Şcoala Postliceală Sanitară Carol Davila, din Piteşti, şi la Penitenciarul Colibaşi, pentru a recolta sînge de la peste 100 de argeşeni care doresc să-i doneze celule stem unui tînăr de 23 de ani, suferind de cancer limfatic. Este vorba de Eduard Nonu, elev în anul I al Şcolii Postliceale Carol Davila, din Piteşti, care a fost diagnosticat cu cancer limfatic, în 2011, şi trebuie supus unui transplant de celule stem. Campania îşi propune să crească numărul donatorilor potenţiali de celule stem, înregistraţi în Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Donarea este voluntară şi secretă, atît pentru donator, cît şi pentru pacient, şi neremunerată. 

Donatorii de ieri sînt elevi ai Şcolii Postliceale Carol Da­vila, din Piteşti, angajaţi ai Penitenciarului Colibaşi, şi alţi piteşteni care au aflat de pe Facebook de această campanie.

Transplantul trebuie făcut urgent

Potrivit tatălui lui Eduard, Adrian Nonu, angajat în cadrul Penitenciarului Colibaşi, în prezent, cancerul se află în remisie, dar tînărul trebuie să facă urgent un transplant de celule stem de la un donator compatibil, iar pînă acum nu s-au găsit do­natori compatibili 100% sau a­proape de acest procentaj. S-a gă­sit un cetăţen german cu com­­pa­tibilitate de 65%, ceea ce este prea puţin pentru efectuarea transplantului.

Eduard şi-a descoperit boala întîmplător în 2011, cînd i-a apărut un prurit pe piele. A fost la dermatolog, a făcut analizele de sînge şi acolo au apărut probleme­le. A fost deja supus unui transplant de celule stem de la el, dar şansele de reuşită au fost mici.

Donarea nu implică vreun risc

Directorul Şcolii Postliceale Cartol Davila, din Piteşti, Elena Stă­nes­cu, ne-a spus că recol­ta­rea de sînge se face pentru stabilirea compatibilităţii în vederea donării de celule stem. „De­ocamdată, se recol­tea­ză o cantitate mică de sînge, 15 ml, urmînd ca, dacă va fi găsit un donator compatibil, să încea­pă procedura de donare celule stem, care nu este deloc periculoasă pentru donator şi nu presupune vreun risc pentru sănătate.

Este asemănătoare unei transfuzii’’, ne-a declarat directorul şcolii. Adrian Nonu ne-a spus că pe lista de aşteptare în vederea găsirii unor donatori compatibili mai sînt zeci de români şi că se va implica în continuare în campanii de găsire de donatori nu numai pentru fiul său, intenţionînd să organizeze o recoltare de sînge şi în oraşul Mioveni. Cei care vor să doneze celule stem pentru salvarea vieţii celor cu boli grave pot contacta reprezentanţii Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, la tel. 0800 88 STEM (7836), doar din reţeaua Romtelecom, sau pot vizita site-ul www.registru-celule-stem.ro.

Iulia Şutan  Foto: Costi Tudor

 


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Comentarii

„Avem o echipă greu de bătut!“
EU SINCER CRED K O SA PROMOVAM.AM PARIU CU NISTE PRIETENI K VOM TERMINA PE 1-2.LA LOCUL 1 FAC EU CINSTE
11/12/19 15:49 Mai mult...

Editoriale
Nu-ti place,nu citi!...simplu ca buna ziua ! E plin Curierul de comentarii de acest gen dar,stimabilii contestatari abi...
11/12/19 10:23 Mai mult...

„Avem o echipă greu de bătut!“
Imi mpermit sa-i dau un sfat d-lui Ionut Badea (un baiat inteligent, indiscutabil ), care inteleg ca vrea sa -si protej...
11/12/19 09:48 Mai mult...

Măgar sfârtecat de urs
Unde sa mai stea urșii.Ati ras padurile ați defrișat tot ghimbavul mai legal.cu acte in regula.ITRSV doarme
11/12/19 07:48 Mai mult...

Editoriale
Este cel mai prost ziar din arges, cu informatii putine, dar multa sustinere pentru psd. ziarul Argesul are un articol d...
11/12/19 06:36 Mai mult...

Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zi record

Luni, 11.11.2019

--- 2.687 vizitatori unici ---

 
Flag Counter


PRchecker.info