Curierul Zilei - OMV poluează picătură cu picătură
PRIMA PAGINA arrow RUBRICI arrow Fapt Divers arrow OMV poluează picătură cu picătură
 Publicitate pdf
OMV poluează picătură cu picătură
(4 voturi)
Saturday, 28 February 2015

Deversări ilegale în rîul Cotmeana 

OMV poluează picătură cu picătură

Nimeni nu ia măsuri!

 

 Rîul Cotmeana a fost po­luat de două ori în trei zi­le. S-au scurs astfel pes­te 1000 de litri de produs petrolier. Cantitatea de ţiţei ce a ajuns pe maluri, dar şi în albia rîului a a­fectat cursul de apă pe o lungime de 13 km. Firma poluatoare, OMV Petrom SA, a fost sancţionată pentru cele două avarii. Dincolo de acestea, mai mulţi locuitori din Poiana Lacului vorbesc despre un adevărat dezastru e­cologic: „În comuna Po­iana Lacului, la parcul OMV Petrom de desalini­zare se eliberează voit saramură petrolieră în pă­dure, pe şanţul special conceput, şi nimeni nu sesizează“.   

„O neregulă gravă a ajuns normalitate! Asta e ţara în care trăim!“, acesta este mesajul pe care cîţiva localnici din Poiana Lacului îl speră  ajuns în atenţia presei, poate, aşa, cineva va schimba situaţia ca­re per­sistă de zeci de ani.

„Firma îşi urmăreşte doar profitul“

Sînt scoase în faţă una-două nereguli pe an. În realitate, OMV Petrom poluează încontinuu rîul Cotmeana, susţin cîţiva localnici din comuna Poiana Lacului. A.N. ne-a declarat: „Ne confruntăm cu o problemă extrem de gravă, ce trenează de zeci de ani. S-au făcut nenumărate sesizări la Garda de Mediu, peste tot, dar rezultatul e cel pe care îl vedem cu toţii şi pe care puţini sîntem în stare să-l recunoaştem public, din motive lesne de înţeles. Rîul Cotmeana e poluat zilnic, nu doar atunci cînd sînt a­nunţate cu surle şi trîmbiţe avariile conductei magistrale a OMV Petrom. Apa freatică din zonă e contaminată. Oamenii care ştiu se tem să vorbească, iar mulţi habar nu au în ce pericol se află. Firma poluatoare îşi urmăreşte doar profitul, iar noi, cei care sîntem nevoiţi să trăim în mediul ăsta, suportăm situaţia. Nu e corect, lucrurile nu trebuie să rămînă! De ce doar presa mai poate să scoată aceste nereguli în evidenţă?“.

„Legea tăcerii funcţioneză!“

Un alt bărbat, ce deţine o proprietate în Poiana Lacului, susţine versiunea vecinului său mai tînăr: „Aduc în prim-plan acum nu avariile de zilele trecute, ci poluarea ce are loc zilnic, în mod voit. Am 57 de ani şi, de cînd m-am născut, ştiu un lucru: cei de la Petrom îşi bat joc de noi! Deversează apă sărată şi ţiţei în rîul Cotmeana! Degeaba susţin că e doar apă sărată, nu pot fi separate ca la carte. Uite-aşa, rîul Cot­meana este mănuşa perfectă pentru operaţiunile care pe noi ne afectează, iar firmei OMV Petrom îi aduce venituri colosale. Din păcate, legea tăcerii funcţioneză! Beneficiile pe care această firmă le a­duce comunităţii afectate sînt infime. Dar, ce să facem, vorbim de o multinaţională acum, de o firmă austriacă pentru care noi nu contăm?! În teren vin autorităţile în cîrdăşie cu OMV. Evident, de ochii lumii, poluatorului, în cazul unei nereguli majore, vizibilă de toată lumea, i se aplică o amendă de 140 000 de lei, care înseamnă o picătură âde apă în Marea Nea­gră. De fapt, poluarea majoră nu e cea semnalizată, ci cea care se întîmplă încon­ti­nuu. Izvorul OMV se revar­să, cum arată şi imaginile, în rîul Negrea (Malu) din Poiana Lacului, care este un afluent al rîului Cotmeana. Uite-aşa, apa sărată şi ţiţeiul ajung ulterior în rîul Cot­­meana. Nimeni nu vrea să vadă! De ani buni, stă în firescul lucrurilor să se întîmple aceste nereguli care afectează mii de familii“.  

Reprezentanţii Petrom infirmă poluarea voită

Reprezentanţii OMV Petrom infirmă acuzele localnicilor din Poiana Lacului, care fac referire la o po­luare voită pe rîul Negrea: „Referitor la sesizările legate de deversările de apă sărată şi ţiţei din rîul Negrea, afirmăm că OMV Petrom nu a deversat produs petrolier în acest rîu. În legătură cu cele două poluări de pe 22 şi 25 februarie, incidentele au fost cauzate de fisurarea unei conducte de transport care făcea legătura între un parc de co­lectare ţiţei şi un depozit. Coroziunea a fost principala ca­u­ză a avariei la această conductă veche de 30 de ani. Aceste incidente au fost raportate imediat autorităţilor de mediu şi au fost luate măsuri specifice, pentru limitarea poluării şi îndepărtarea efectelor acesteia. În următoarea perioadă, avem în plan un proiect prin care să înlocuim şi să modificăm traseul conductei, care face parte dintr-un program de integritate a conductelor, aflat în desfăşurare“, a declarat Andrei Cristian Vlad, purtător de cuvînt OMV Petrom.

  M.Cazacu

Pînă pe 20 octombrie a.c.,

Petrom trebuie să schimbe conductele!

Pe lîngă amenzile pe care Administraţia Bazinală de Apă Argeş - Vedea le-a aplicat OMV Petrom, deoarece n-a acţionat la timp şi n-a eliminat cauza poluărilor ce au afectat rîul Cot­meana, s-au mai impus şi alte măsuri. Fir­ma poluatoare trebuie să înlocuiască acum con­ductele corodate, iar amplasarea celor noi să se facă la o distanţă mai mare de albia rîului. Lucrarea trebuie să fie gata pînă pe 20 octombrie a.c. Rămîne de văzut dacă firma po­lu­a­­­toa­re va schimba conductele sau va prefera să plătească amenzile.

Pînă ieri, OMV Petrom avea termen să readucă malurile şi albia rîului Cotmeana la stadiul iniţial. Fapt care s-a şi întîmplat. „Administraţia Bazinală de Apă Argeş - Vedea a sancţionat con­travenţional societatea OMV Petrom, pentru că nu a luat măsurile operative pentru înlătu­rarea cauzei producerii poluărilor accidentale pe rîul Cotmeana (în ultimele 8 luni au avut loc cinci poluări). Astfel, la doar cîteva zile distanţă, inspectorii ABA Argeş - Vedea au aplicat o nouă amendă, de 40.000 de lei. De asemenea, din cauza poluării repetate a rîului Cotmeana, în zo­na localităţilor Sămara, Cocu, Poiana Lacului, a fost stabilită ca măsură obligatorie înlocuirea conductei afectate de coroziune şi poziţionarea noului tronson în afara zonei de protecţie a cursului de apă. Termenul pînă la care trebuie îndeplinită această măsură este 20 octombrie 2015. Inspectorii ABA Argeş - Vedea au mai stabilit ca măsuri pentru OMV Petrom ecologizarea zonei afectate şi înlăturarea efectelor poluării pînă la data de 27 februarie, lucru care a fost finalizat la timp“, a declarat Ana Maria Dulică, purtător de cuvînt ABA Argeş - Vedea.
# Reamintim că poluarea din 25 februarie, cu 800 de l de ţiţei, s-a întins pe o distanţă de aproximativ 13 km pe cursul rîului Cotmeana şi a fost provocată de producerea unei avarii pe conducta de transport ţiţei Parc 10 Cocu - MTT Poiana Lacului. Inspectorii din cadrul ABA Ar­geş - Vedea au monitorizat zilnic acţiunile de intervenţie pentru stoparea poluării, ca şi în cazul accidentului din data de 22 februarie 2015, cînd, din aceeaşi cauză, 12 km din rîul Cotmeana au fost poluaţi cu produse petroliere, 300 de litri de ţiţei scurgîndu-se atunci din conducta Petromului.

M.Cazacu  Foto: C.Tudor

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 6237

Comentarii (1)
Scris de Christian in 28-02-2015 11:28 - Vizitator
 
 
Trimiti acest articol la un ziar mare din Viena si vedeti cum se schimba atitudine de OMV. 
 

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net


Zi record

Marţi, 14.01.2020

--- 3.288 vizitatori unici ---

Flag Counter


PRchecker.info