Curierul Zilei - Un pelerin sub semnul şarpelui
PRIMA PAGINA
Fapt divers *** ️ S-a spînzurat după ce a rămas şomer     Fapt divers *** ️ Percheziţii la un hoţ din Leordeni!     Social *** ️Tot ce trebuie să ştiţi despre alegerile din 26 mai!     Fapt divers *** ️ Arestaţi pentru a fi predaţi autorităţilor franceze     Editorial *** ️ Gusturile şi voturile nu se discută!     Sport *** ️ CS Mioveni şi FC Argeş ştiu locurile pe care vor termina!     Social *** ️ Lucrările la giratoriul de pe DN 73, în grafic     Social *** ️ Pe lângă europarlamentare să votăm şi referendumul!     Social *** ️ A scăzut rata şomajului     Social *** ️ Sute de proiecte finanţate de Ministerul Dezvoltării     Social *** ️ Subvenţiile acordate au dus la performanţă     Social *** ️ Secţie de votare închisă din cauza lucrărilor    
 Publicitate pdf
Un pelerin sub semnul şarpelui Imprimare E-mail
(0 voturi)
sâmbătă, 07 martie 2015

Seniorii Culturii

Un pelerin sub semnul şarpelui

 

 Locul medicului este la patul bolnavului. Sau în cabinetul lui de consultaţii. Doctorul Tiberiu Stă­nescu a luat toiagul pribeagului şi a pornit la drum. Unde în altă parte decît spre Meka magică a copilăriei sale? Acolo unde a căzut pe pămînt meteorul genezei lui. Acolo este magnetul care-l atrage de pe oriunde, dar care, la timpul potrivit, l-a şi propulsat în lume. Şi drumul acesta înapoi este cel mai fantastic din cîte pot fi. Cît o me­ta­morfoză imposibilă. Îl transformă, cu fiecare calcătură, zile după zile, cu scădere de vîrstă. Peste hotarele senectuţii, maturităţii, adoles­cen­ţei, pînă ajunge pruncul ce deschidea ochii asupra lumii. Ca să pornească din nou spre căpătîiul drumului.

De i se cere documentul la vămi, trage de la brîu legitimaţia. E plină de ştampile cu cerneală roşie ca sîngele.  De la Primăria din Slatina, de la Şcoala primară din Piteşti şi Liceul Nicolae Bălcescu, din Piteşti, la Facultatea de Medicină din Timişoara, spitalele, clinicile şi circumscripţiile medicale din Timişoara, Bucureşti, Curtea de Argeş, Piteşti, dar şi circumscripţiile rurale de la Cotmeana şi Mioveni, prin care a trecut, în care a poposit. Referate, recomandări, aprecieri, crestate ca-n carne de roman. Şi mărturisirile cu valoare de jurămînt, săpate în paginile unei cărţi, ca pe o aşchie de răboj.
Prima gară pe calea vieţii, anii de studenţie. Admiterea la Medicină, la vremea cînd 85%, ne spune, din locuri, erau reţinute pentru fiii de muncitori şi ţărani, cu burse acordate de consiliile populare. El făcea parte din detaşamentul celor cincispreze­ce la sută care se băteau cu zecile pentru un loc. Astfel, a stu­­diat  pe malul rîului Bega, ba şi în echipa de fotbal a studenţilor - pentru că îşi făcuse ucenicia la echipa Dinamo din Piteşti. Aşa îşi începe drumul devenirii Tiberiu Stănescu, alias Tudor în car­te... Dar, oricît a fost de greu, nu aruncă cu pietre în cuib: „Începuturile s-au desfăşurat într-o Românie săracă, de-abia ieşită de sub umbra pă­guboasă a ocupaţiei sovietice, în care însă se cultivă respectul pentru valori, promovarea prin concursuri naţionale, şi un iz de moralitate, reflectate în păstrarea unei şcoli medicale de talie europeană şi a unei practici medicale de calitate. După 1990 se încearcă un exerciţiu democratic dirijat de o clasă politică neinspirată, românul o­biş­nuit este din ce în ce mai să­rac, lipsit de valori spirituale şi de o asistenţă medicală decentă, singura avuţie rămînîndu-i speranţa“.
Singura avuţie, speranţa. Şi doctorul Tiberiu Stănescu a fost, în această privinţă, întotdeauna bogat. Speranţa nu i s-a clătinat nici în cele mai grele momente. Şi nici nu i se clatină.
Speranţă pentru viaţă. În primul rînd, pentru viaţa pacienţilor. Care, dintr-o meserie, a devenit la el pasiune. Pentru medicul primar, doctor în ştiinţe medicale, bolnavii nu sînt numai material de lucru. Trăieşte în vieţile lor. De s-ar aduna toate zilele pe care le-a  salvat şi ar fi adăugate existenţei lui, ar atinge veşnicia. Dar şi moare cîte puţin cu fiecare pacient care intră în co-mă. Am putea spune că trăieşte mai multe vieţi şi s-a întîlnit cu moartea de mai multe ori. În clinici, în spitale, în laboratoare, în studenţie, în anii de specializare, la Timişoara, la Bucureşti, la Curtea de Argeş, la Mioveni, la Piteşti...
Urme. Cicatrici. Dar şi semnele de triumf ale învingătorilor...
Şi doctorul Tiberiu Stă­nes­cu nu s-a închis între pereţii profesiei. Cetăţean al co­mu­nităţii, priveşte dincolo de gard, gîndeşte, comentează, es­te gata de acţiune. Nimic din ce se petrece în lume nu-i este străin. Poate să intre în discuţii, competent pe orice temă. De pildă, de la Ramses şi Tutankamon, la  Berlusconi, la Sarkozy, la Vladimir Putin sau la Klaus Johannis. Dacă vreţi, şi femeile celebre sau percepute aşa, de la Nefertiti la Cleopatra, la Doamna de Fier a Angliei, la Angela Merkel, de ce nu, şi la Elena Udrea.
Şi nu se mulţumeşte numai cu atît. S-a lăsat pradă şi muzelor. Ultimul său roman este o certă dovadă.
Nu cunoaştem prea mulţi medici care să semneze şi cărţi de literatură. Ne putem aminti de un Cehov, scriitor rus, unul dintre cei mai mari dramaturgi ai lumii. Rabelais, părintele lui Gargantua si Pantagruel, cei care intrau în Paris pe iapa năzdravană cu clopotele Catedralei Notre - Dame la gît, cochetase şi el cu Medicina. Ca să rămânem la noi acasă, Aurel Baran­ga, Augustin Buzura, Vasile Voi­culescu au fost şi ei furaţi din grădina lui Esculap.
După cît se vede, se pot număra pe degetele de la o mînă. Mîna cealaltă a rămas liberă pentru medicii scriitori din arealul argeşean. Care, spre deosebire de ceilalţi, nu şi-au părăsit prima profesie. Ei scriu numai în răgazuri şi-n popasuri, dincolo de saloanele de spital sau cabinetele în care lucrează. De la bătrînul Ulieru, în faţa căruia sîntem datori să ne ridicăm pălăria, în actualitatea imediată, îl putem întîlni pe stradă pe doctorul Viorel Pătraşcu, cel mai fecund, cu mul­te cărţi de memorii, de călătorii, de mărturisiri ca şi de beletristică, plus tabletele săptămînale în gazete şi emisiunile televizate, expuneri ilustrate de artă plastică din marile oraşe ale lu­mii, lansări de cărţi, toate aşteptate de cititori şi de spectatori ca un baton de ciocolată. Poetul visurilor albastre şi al iubirilor savuroase, medicul de familie O­­­vidiu Stancu. De curînd intrat pe poartă, şi medicul primar, doctor în ştiinţe medicale, Tiberiu Stănescu. Cartea sa, care miroase încă a cerneală tipo­­gra­fică, „Pelerinul în halat alb“, a început să circule prin lume. Ro­man autobiografic, povestit într-un stil sobru, dar antrenant, senzaţional şi nu lipsit de umor, îşi are un loc aparte în rafturile bibliotecii şi în aprecierea cititorilor.
Să fie un refugiu dintr-o via­ţă socială atît de neprielnică mai ales conştiinţelor fră­­mîntate, o evadare fără întoarcere, o spovedanie pentru că nu se mai putea ţine taina nemăr­turisită? Un talent care a stat în adormire şi s-a trezit la a­ceastă vîrstă cînd alte ispite lă­sau locul gol?
Ce importanţă are? Important este că avem în faţă o carte de literatură emoţionantă şi un document autentic despre situaţii si oameni cît se poate de reali... Pe epoleţii ofiţerului în rezervă, medicului primar Tiberiu Stănescu, încă o tresă.
   Salutare, Generale!                     

Marin Ioniţă

 

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 3741

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Marţi, 07.05.2019

--- 3.387 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info