Curierul Zilei - „Vreau să te aud, mami!“
PRIMA PAGINA arrow Oameni care ajuta Oameni arrow „Vreau să te aud, mami!“
 Publicitate pdf
„Vreau să te aud, mami!“
(10 voturi)
Friday, 13 March 2015

Alesia are doi ani şi suferă de hipoacuzie profundă bilaterală

„Vreau să te aud, mami!“

25.000 de euro o pot transforma într-un copil normal

 

 Aparent, Alesia Georgiana Mo­canu este un copil normal. Vede, merge, rîde cu guriţa pînă la ure­chi cînd cei din jur îi acordă a­tenţie, îi strînge în braţe pe cei care îi oferă jucării. Din păcate pentru micuţa ce a împlinit doi anişori pe 18 februarie, totul se opreşte aici. A rostit pînă acum un singur cuvînt „mama“. A fost un miracol de moment. Nimeni n-a mai auzit-o de atunci spunînd silabe, cu atît mai puţin alte cu­vin­te. Acest aspect, dar şi otita care părea să nu se mai vindece i-au trimis pe părinţii fetiţei să-i facă nenumărate investigaţii. Re­zultatele analizelor medicale le-au adus o veste cumplită: fetiţa lor suferea de hipoacuzie profundă bilaterală. Pentru a avea o şansă la o viaţă normală, Alesia are nevoie de implanturi cohleare. Costul depăşeşte însă puterea financiară a unei familii. De aceea, pentru a strînge cei 25.000 de euro, pentru salvarea auzului unei singure urechi, părinţii fetiţei fac un apel la toţi cititorii ziarului nostru. 

Am aflat de povestea micuţei Alesia dintr-un pliant care a a­juns iniţial la elevii unei şcoli din Piteşti. O fetiţă cu ochii mari şi un zîmbet de milioane avea nevoie de bani pentru a auzi. Din dorinţa de a vedea ce se ascunde dincolo de acest mesaj am mers să-i facem o vizită, cu intenţia de a-i mediatiza cazul şi de a o ajuta să fie un copil normal.

Ne-a întîmpinat cu un zîmbet

Ne-a primit bunica fetiţei, extrem de fericită că cineva vrea să se implice dezinteresat. Am intrat în apartament. Aici l-am întîlnit pe frăţiorul micuţei care ne-a spus că Alesuţa doarme şi ne-a invitat în camera ei. Alesia s-a trezit. N-au speriat-o prezenţele străine. Ba din contră. S-a ridicat şi-a dus mînuţele la codi­ţele prinse cu elastice galbene, de parcă a vrut să fie sigură că arată bine şi ne-a zîmbit. Am îndrăznit mai mult. Ne-am apropiat şi am întins braţele spre ea. A reacţionat în acelaşi mod. Ne-am jucat minute în şir, pînă a ajuns mama acesteia acasă şi ne-a spus povestea Alesiei.

„A spus un singur cuvînt, mama“

„Pe cînd avea un an şi un pic am auzit-o pe Alesuţa zicînd mama. Doar o mamă poate în­ţelege bucuria pe care am simţit-o. Din păcate, acea fericire a fost de scurtă durată. Dincolo de acel cuvînt, n-au mai fost altele. Nici mă­car tata, papa, cuvinte pe care orice bebeluş le pronunţă la vîrsta de un an şi două - trei luni. Nu ştim dacă ea a auzit acest cuvînt vreodată sau îl citeşte e­fectiv de pe buzele noastre. Rezultatele analizei genetice n-au ieşit deocamdată, ca să ni se spună e­xact dacă e din naştere sau din alte cauze. Asociază cuvîntul mama cu persoana mea, dar şi cu cea a tatălui. Cînd vorbeşte cu frăţiorul ei, ca să zic aşa, scoate din gură doar nişte su­nete, ca un bebeluş. În rest, gesticulează foarte mult, te cear­tă, cînd ceva nu îi convine şi zîm­-beşte... În 90% din timpul unei zile, fetiţa mea zîmbeşte. E foarte soiciabilă“, ne-a spus Elena Mocanu.

Implantul, singura soluţie

Dincolo de problema cu au­zul, Alesia este un copil perfect să­nătos. La fel şi făriorul ei, în vîrstă de 10 ani, elev în clasa a IV-a, la Şcoala Nr. 3. „Din iunie 2014, cînd fetiţa a făcut otită am mers la spital. 5 zile a fost internată sub tratament la Spitalul de Pediatrie din Piteşti. După externare, totul era bine. Otita nu i-a trecut. Pe timpul acelei veri am mai fost internate de alte două ori.  În decembrie anul trecut, am reuşit să mergem în Capitală, unde a fost operată de otită. Ulterior, la o lună după intervenţie, am fost din nou la Bucureşti, pentru nişte teste pe care i le-a făcut doamna doctor Alexandra Nea­gu, audiolog la Marie Curie. A fost sub anestezie generală timp de două ore. Rezultatele au scos la iveală un diagnostic cumplit. Fetiţa are hipoacuzie profundă, la ambele urechi. Am căzut, dar ne-am ridicat în secunda doi şi am întrebat care este soluţia. Am încercat varianta cu protezele auditive, dar n-a funcţioat. Singura soluţie este implantul. Statul ne acordă banii pentru a-i salva o ureche, iar noi trebuie să mai facem rost de 25.000 de euro pentru cealaltă. Sîntem pe locul 34 pe lista de aşteptare. Dacă avem noroc, în toamna acestui an, am putea primi banii prin intermediul CAS-ului. Între timp, încercăm pe orice cale să strîngem suma pe care trebuie să o achităm noi. Am contactat iniţial prieteni, vecini, cunoscuţi. Am apelat şi la necunoscuţi. Am ajuns la doamna învăţătoare a băiatului, de la Şcoala 3. Am primit apoi aprobare de la Inspectoratul Şcolar, privind acordul directorilor şcolilor să pătundem în instituţiile de învăţămînt şi să împărţim pliante. Am strîns leu cu leu şi am reuşit să adunăm 30.000 de lei şi 1.000 de euro. E un început  promiţător“, a mai spus Elena Mocanu.

„Din lupta asta trebuie să ies învingătoare“

O mamă niciodată nu se dă bătută în faţa problemelor, indiferent cît de gravitatea lor, e lecţia de viaţă pe care ne-a pre­dat-o Elena Mocanu. „Doar soţul meu lucrează. Eu sînt în prenatal. Am stat doi ani acasă, apoi, pentru a-mi vedea fetiţa bine, am mai prelungit un an şederea mea, în baza cerficatului de handicap. Ne e greu, dar avem pentru ce ne zbate. Cînd am aflat diagnosticul, n-am realizat să zic în prima săptămînă ce înseam­nă această afecţiune pentru că n-am avut cazuri în fa­milie, n-am avut prieteni, cunoştinţe în situaţii similare. Nu ştiam ce înseam­nă această boală. Ulterior, am aflat că e o luptă grea din care trebuie să ies învingătoare. Aşa că în fiecare zi mă trezesc cu o idee din care să mai scot 2 lei - 5 lei. N-a fost zi în care să vreau să renunţ la această luptă grea. Am fost întotdeauna optimistă. Priviţi-o, puteţi renunţa la lupta care să o transforme într-un copil normal? Ştiu că nu se va oprit totul aici, alţi 7 ani după intervenţie va trebui să mergem mereu la spital, iar asta va însemna mulţi bani. O mamă niciodată nu se poate da bătută“, a mai completat mama Alesiei.

# La finalul vizitei, după ce i-am aflat povestea, ne-am luat la revedere de la micuţa ce n-a scos un sunet. Ne-a răspuns, aşa cum poate, cu un zîmbet şi o strîngere de mînă. Am făcut atunci un pact, ca la anul, pe 18 februarie, cînd o să împlinească 3 anişori, să ne vedem în aceeaşi formulă, dar atunci, dincolo de zîmbete, să o auzim vorbind... să ne audă cum îi cîntăm „La multi ani!“.

# Cu cît se întîrzie efectuarea operaţiei, cu atît Alesia pierde teren în faţa vieţii. „Vrem ca Alesuţa să fie un copil normal, vrem să o auzim spunînd poezii la serbare, să o auzim spunînd  MAMA, TATA, şi  să ne poată povesti cum a fost în prima zi de şcoală“, acesta este visul soţilor Mocanu care atîrnă de 25.000 de euro.

# Donînd orice sumă, într-unul din conturile deschise la ING, o puteţi ajuta pe Alesia să aibă o viaţă normală! Cont lei: RO56INGB0000999904034909; Cont euro: RO82INGB0000999904780856; ING BANCA CENTRALA BUCURESTI; Titular: Elena Mocanu.

Mihaela Cazacu
Foto: Costi Tudor

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 28824

Comentarii (3)
Scris de Laurentiu in 13-03-2015 16:53 - Vizitator
 
 
Succes Curierul zilei pentru treapta pe care o puneti pe Alesia, in lumina reflectoarelor,in lumina realitatii crude pe care o traieste nonsalant varstei ei. Cuvintele nu-si au valoarea si rostul, ci doar faptele sunt nepretuite, cand cineva are nevoie de ajutorul cat de mic al fiecarui cetatean su suflet bun. Succes Alesia si astept sa-mi spui "buna ziua!" cat mai curand. Laurentiu
 
Scris de haiducu in 13-03-2015 16:20 - Vizitator
 
 
In romania asistenta medicala pt copii este gratuita. Nu inteleg cine va cere banii ? Daca doriti bani pt operatie, va sfatuiesc sa mergeti direct la DNA Pitesti, de unde veti primi suma necesara pt operatie ! Dvs. nu aveti decît obligatia s-o inminati celor care v-au cerut-o !
 
Scris de Elena Mocanu in 13-03-2015 11:12 - Vizitator
 
 
Va multumesc din suflet, pentru acest impresionant mesaj. Sper sa ii impresioneze pe cititorii Curierului si nu numai. Va doresc multa sanatate!
 

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net


Zi record

Luni, 11.11.2019

--- 2.687 vizitatori unici ---

Flag Counter


PRchecker.info