Curierul Zilei - DACĂ TOT E SĂ MURIM, HAI SĂ CREDEM ÎN NEMURIRE!
PRIMA PAGINA arrow Cultural - Monden arrow DACĂ TOT E SĂ MURIM, HAI SĂ CREDEM ÎN NEMURIRE!
Fapt divers*** ️ Reţinut că şi-a şters urmele accidentului     Fapt divers*** ️ I-a făcut moşmoane de 180 lei!     Cultural*** ️ Sfîntul Nicolae, ocrotitorul copiilor     Social*** ️ S-a redeschis Cetatea Poienari     Sport*** ️ Victoria este obligatorie!     Sport*** ️ Ce peşti puteţi pescui pe Dunăre    
 Publicitate pdf
DACĂ TOT E SĂ MURIM, HAI SĂ CREDEM ÎN NEMURIRE!
(2 voturi)
Saturday, 28 March 2015

DACĂ TOT E SĂ MURIM, HAI SĂ CREDEM ÎN NEMURIRE!

Moarte, o eroare a gîndirii noastre nemuritoare

 

 Orice am face și orice am dre­ge, țărîna se întoarce în țărînă. Și dacă aceasta este legea, nu ne mai rămîne altceva de făcut decît să credem în nemurirea sufletului. Dar avem certitudinea absolută?

Din spaime, din speranțe, din dorințe, s-au încropit vechile concepții despre lume, legendele, miturile, miracolele, credințele. Și din ele, basmele, poveștile, poemele arhaice, epopeile, nenumăratele „Saga“, religiile primitive, religiile fundamentale, marile creații literare. Și așa se iviră prezicătorii, vizionarii, noveliștii, cititorii în stele, povestitorii, proorocii, profeții, șamanii, șarlatanii - care sînt oricînd și pretutindeni - ghicitorii, vracii, tămăduitorii, clericii. În lumea modernă, pe Pămînt, din ce în ce mai mulți oameni de știin­ță, cercetători, savanți se implică în acțiunea de descifrare a acestui mister: există sau nu există viață după moarte? Unul dintre ei, și nu ultimul, este savantul român Dumitru Constantin Dulcan. Născut și crescut pe meleagurile argeșene.
De cînd este biblioteca bibliotecă, cărțile cărți, autorii plămăditori de povești, cititorii consumatori, nu s-au petrecut evenimente mai esențiale decît întîlnirile cu Constantin Dulcan.
Întîlniri cu rapsozi, cu povestitori, cu poeți, cu romancieri, cu juriști, cu jurnaliști, cu artiști, cu inventatori, cercetători în domenii tehnice, știin­țifice și artistice, istorici, filozofi, clerici, politicieni. Însă nu a fost altă întîlnire mai senzațională, mai fascinantă și mai memorabilă decît cea de joi seară. De la nici una nu s-a plecat cu atîta învățătură și speranță în nemurire.
Povestea cu care ne-a fascinat savantul Dulcan am pu­tut-o întîlni și în alte variante. Din adînca antichitate. Din literatura de anticipație. Povestea Omului Nemuritor. Însă de data asta nu unul din basme, din timpuri imemorabile sau de pe alte planete, de peste mute milenii. Nu e metaforă. Nu e ficțiune.
Te recunoști, da? Ești tu! Eu, el, noi, voi, ei... Dar ne convinge savantul, nemuritorii sîntem noi!...
Nemuritorul lui Constantin Dul­can nu este unul presupus. Sau inventat. Ori luat din folclor. Savantul vine cu argumente. A studiat fenomenul Tanatos. Clipele de desprindere ale spiritului de trup. A aflat ce vedeau, ce gîndeau, ce simțeau oamenii în aceleași momente. În comă obișnuită, în comă profundă, pe hotarul dintre a fi și a nu fi, dintre conștiință și ultima pîlpîire de rațiune. Dincolo de observații, a găsit calea să comunice cu ei... Să se identifice...
Nu avem competența și nici nu e locul să-i spunem întreaga teorie. O face savantul în cărțile lui, începînd cu „Inteligența materiei“, operă de mare îndrăzneală, apărută în contradic­ție cu ideologia comunistă care stăpînea în acea vreme.
Autoritate în domeniu, acceptat de mulți intelectuali din elită și de public. Nu putea să nu fie și contestat. De oameni de știință, de clerici. Este de așteptat și cabala bigoților. Norocul său că nu mai funcționează inchiziția. Și nu trăiește în statul islamic.
În esență, Constantin Dulcan reușește să ne convingă că moartea nu există! Că murirea nu este decît o trecere spre altă existență.
Nu e ceva nou. În credința hindusă, spiritul trece printr-o mulțime de reîncarnări - chiar în animale și în vegetale - pînă ajunge purificat în Nirvana, stare veșnică de beatitudine. În credința creștină, ne este dată o singură viață pe pămînt, după care sufletul ajunge prizonier pe veci în iad sau în rai. Dar savantul nu merge pe izvoare mitologice. Își folosește studiile sale și nu se sfiește să le valorifice și pe ale altor cercetători din țară sau din străinătate. Și ajunge la concluzii pe care le prezintă ca fiind indubitabile.
Și de ce să nu le acceptăm? Dacă tot e să ne pierdem trupul, hai să credem că ne putem salva spiritul. Dacă tot știm că materia din care sîntem alcătuiți se va preface în humus, în hrană pentru bacterii, pentru rîme și coropișnițe și tot felul de viermi, că vom trece prin tubul lor digestiv, dar vom ajunge în iarbă, în frunze, în petale, deci se transformă, dar nu dispare, de ce n-am crede că și spiritul trece într-o altă formă de existență?
Nu sîntem nici Sf. Ilie, nici Hristoși să ne urcăm cu trupul la cer. Nici Jupiter pe Olimp sau alți zei din stirpa Sa, nici la curtea lui Odin, nici din coapsele lui Bra­h­ma sau Buddha... Nu ne este dată decît o singură viață pe a­ceas­tă planetă. Prea puțin pentru veșnicie. Dar să nu exasperăm. Moartea, o eroare a gîndirii noastre ignorante...
Domnule Dulcan, va mai fi desigur mult pînă acolo, dar iată-vă pentru mulți dintre noi provăitorul care ne-a izbăvit de povara morții definitive...  

 Marin Ioniţă

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 4041

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Comentarii

Liberalii nu au greşit ignorându-l pe veteranul de război...
comentariul de astăzi e din ciclul cum se face din ţînţar armăsar! iar voi ăştia care nu aplaudaţi povestitorul...
05/12/19 18:37 Mai mult...

Liberalii nu au greşit ignorându-l pe veteranul de război...
De acord cu dl Mihnea, impartialitatea s-a inecat in "punga cu galbeni" incasata de dl GS. Pacat ca un ziarist "cu cond...
05/12/19 15:17 Mai mult...

Liberalii nu au greşit ignorându-l pe veteranul de război...
Un ziarist trebuie sa fie impartial,asa am invatat eu la facultate.Niciodata nu ai scris un articol negativ la adresa PS...
05/12/19 12:52 Mai mult...

Beat, şi-a dat foc la maşină!
Bună ziua. Pentru o știre de primă pagină, consider că ar trebui să se citească de câteva ori bune, înainte d...
05/12/19 12:04 Mai mult...

Beat, şi-a dat foc la maşină!
Bună ziua. Pentru o știre de primă pagină, consider că ar trebui să se citească de câteva ori bune, înainte d...
05/12/19 11:59 Mai mult...

Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zi record

Luni, 11.11.2019

--- 2.687 vizitatori unici ---

 
Flag Counter


PRchecker.info