Curierul Zilei - DACĂ TOT E SĂ MURIM, HAI SĂ CREDEM ÎN NEMURIRE!
PRIMA PAGINA

*** Vor bani să îşi crească copiii      *** Proiect de cercetare nucleară la ICN      *** 800 de locuri de muncă în Spania      *** PASTILA de UMOR      *** Pregătiri pentru Festivalul Zavaidoc     *** „Moromeţii 2”, la Cinema „Bucureşti”     *** Filmele săptămînii 16-22 noiembrie     *** Braconierii au lăsat maşina şi-au fugit     *** Beat turtă, a căzut în canal      *** S-a oprit cu maşina într-un pod     *** Scandalagiii din Valea Măcelarului, condamnaţi     *** Înlocuiţi carnea cu fasole      *** Copiii cu păduchi la Grădiniţa „Sfînta Maria”     *** Amenzi drastice pentru şoferi      *** 30 lei biletul la meciul cu americanii     *** Liga Naţiunilor     *** După puncte la Timişoara!     *** Naţionala de tineret a SUA vine la Piteşti!     *** Voleibalistele junioare joacă la Braşov      *** Argint pentru Alexandra Olteanu la Braşov     *** Karatiştii din Mioveni, în concurs la Buzău     *** Curiozităţi pescăreşti     *** Pescuitul şalăului cu peştişori vii    

 
DACĂ TOT E SĂ MURIM, HAI SĂ CREDEM ÎN NEMURIRE! Imprimare E-mail
(2 voturi)
sâmbătă, 28 martie 2015

DACĂ TOT E SĂ MURIM, HAI SĂ CREDEM ÎN NEMURIRE!

Moarte, o eroare a gîndirii noastre nemuritoare

 

 Orice am face și orice am dre­ge, țărîna se întoarce în țărînă. Și dacă aceasta este legea, nu ne mai rămîne altceva de făcut decît să credem în nemurirea sufletului. Dar avem certitudinea absolută?

Din spaime, din speranțe, din dorințe, s-au încropit vechile concepții despre lume, legendele, miturile, miracolele, credințele. Și din ele, basmele, poveștile, poemele arhaice, epopeile, nenumăratele „Saga“, religiile primitive, religiile fundamentale, marile creații literare. Și așa se iviră prezicătorii, vizionarii, noveliștii, cititorii în stele, povestitorii, proorocii, profeții, șamanii, șarlatanii - care sînt oricînd și pretutindeni - ghicitorii, vracii, tămăduitorii, clericii. În lumea modernă, pe Pămînt, din ce în ce mai mulți oameni de știin­ță, cercetători, savanți se implică în acțiunea de descifrare a acestui mister: există sau nu există viață după moarte? Unul dintre ei, și nu ultimul, este savantul român Dumitru Constantin Dulcan. Născut și crescut pe meleagurile argeșene.
De cînd este biblioteca bibliotecă, cărțile cărți, autorii plămăditori de povești, cititorii consumatori, nu s-au petrecut evenimente mai esențiale decît întîlnirile cu Constantin Dulcan.
Întîlniri cu rapsozi, cu povestitori, cu poeți, cu romancieri, cu juriști, cu jurnaliști, cu artiști, cu inventatori, cercetători în domenii tehnice, știin­țifice și artistice, istorici, filozofi, clerici, politicieni. Însă nu a fost altă întîlnire mai senzațională, mai fascinantă și mai memorabilă decît cea de joi seară. De la nici una nu s-a plecat cu atîta învățătură și speranță în nemurire.
Povestea cu care ne-a fascinat savantul Dulcan am pu­tut-o întîlni și în alte variante. Din adînca antichitate. Din literatura de anticipație. Povestea Omului Nemuritor. Însă de data asta nu unul din basme, din timpuri imemorabile sau de pe alte planete, de peste mute milenii. Nu e metaforă. Nu e ficțiune.
Te recunoști, da? Ești tu! Eu, el, noi, voi, ei... Dar ne convinge savantul, nemuritorii sîntem noi!...
Nemuritorul lui Constantin Dul­can nu este unul presupus. Sau inventat. Ori luat din folclor. Savantul vine cu argumente. A studiat fenomenul Tanatos. Clipele de desprindere ale spiritului de trup. A aflat ce vedeau, ce gîndeau, ce simțeau oamenii în aceleași momente. În comă obișnuită, în comă profundă, pe hotarul dintre a fi și a nu fi, dintre conștiință și ultima pîlpîire de rațiune. Dincolo de observații, a găsit calea să comunice cu ei... Să se identifice...
Nu avem competența și nici nu e locul să-i spunem întreaga teorie. O face savantul în cărțile lui, începînd cu „Inteligența materiei“, operă de mare îndrăzneală, apărută în contradic­ție cu ideologia comunistă care stăpînea în acea vreme.
Autoritate în domeniu, acceptat de mulți intelectuali din elită și de public. Nu putea să nu fie și contestat. De oameni de știință, de clerici. Este de așteptat și cabala bigoților. Norocul său că nu mai funcționează inchiziția. Și nu trăiește în statul islamic.
În esență, Constantin Dulcan reușește să ne convingă că moartea nu există! Că murirea nu este decît o trecere spre altă existență.
Nu e ceva nou. În credința hindusă, spiritul trece printr-o mulțime de reîncarnări - chiar în animale și în vegetale - pînă ajunge purificat în Nirvana, stare veșnică de beatitudine. În credința creștină, ne este dată o singură viață pe pămînt, după care sufletul ajunge prizonier pe veci în iad sau în rai. Dar savantul nu merge pe izvoare mitologice. Își folosește studiile sale și nu se sfiește să le valorifice și pe ale altor cercetători din țară sau din străinătate. Și ajunge la concluzii pe care le prezintă ca fiind indubitabile.
Și de ce să nu le acceptăm? Dacă tot e să ne pierdem trupul, hai să credem că ne putem salva spiritul. Dacă tot știm că materia din care sîntem alcătuiți se va preface în humus, în hrană pentru bacterii, pentru rîme și coropișnițe și tot felul de viermi, că vom trece prin tubul lor digestiv, dar vom ajunge în iarbă, în frunze, în petale, deci se transformă, dar nu dispare, de ce n-am crede că și spiritul trece într-o altă formă de existență?
Nu sîntem nici Sf. Ilie, nici Hristoși să ne urcăm cu trupul la cer. Nici Jupiter pe Olimp sau alți zei din stirpa Sa, nici la curtea lui Odin, nici din coapsele lui Bra­h­ma sau Buddha... Nu ne este dată decît o singură viață pe a­ceas­tă planetă. Prea puțin pentru veșnicie. Dar să nu exasperăm. Moartea, o eroare a gîndirii noastre ignorante...
Domnule Dulcan, va mai fi desigur mult pînă acolo, dar iată-vă pentru mulți dintre noi provăitorul care ne-a izbăvit de povara morții definitive...  

 Marin Ioniţă


Vizualizari: 3454

Fii primul care comenteaza articolul

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >
embedgooglemap.net


Google Analytics
Zi record

Marţi, 06.11.2018

--- 3.709 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Mersul trenurilor

Flag Counter


PRchecker.info