Curierul Zilei - 1 aprilie, zi aleasă!
Fapt divers*** ️ Reţinut că şi-a şters urmele accidentului     Fapt divers*** ️ I-a făcut moşmoane de 180 lei!     Cultural*** ️ Sfîntul Nicolae, ocrotitorul copiilor     Social*** ️ S-a redeschis Cetatea Poienari     Sport*** ️ Victoria este obligatorie!     Sport*** ️ Ce peşti puteţi pescui pe Dunăre    
 Publicitate pdf
1 aprilie, zi aleasă!
(1 vot)
Saturday, 04 April 2015

1 aprilie, zi aleasă!

 

 Zbîrnîie veştile bune ca nişte albine în poiană. În sfîrşit, primăvară! Primăvara astrală! „Du­pă atîta frig şi ceaţă...“, în casă, sub cămaşă, pe stradă, la masă, la chenzină, în piaţă, la benzină, la policlinică... „Nu ne mai îngheaţă nasul şi picioare­le!“…. Nici zîmbetul pe buze, şi spe­ranţele-n priviri, şi încrederea în politicieni… Totul este senin, în­sorit şi aurit. Curge lapte şi miere din fîntîni arteziene! Aripi de fluturi. Fîlfîit de petale. Toate făpturile umane de sex feminin sînt de azi fecioare. Bărbaţii zbur­dă ca iezii. Parlamentarii, senatori în togă.

Guvernul, sfat de înţelepţi. 1 aprilie, ce naiba, nu v-aţi dumirit?! Sub ferestrele mele se leagănă în valuri iarba răsărită sub zăpadă. Nu mai aveam nici o nădejde. Veniseră spre sfîrşitul verii trecute nişte domni în uniforme vărgate, cu un fel de sape automate, care au scos gazonul semănat de noi, l-au pus cu rădăcinile-n sus, au rîmat pămîntul, l-au mărunţit, l-au nivelat şi ne-au asigurat că vor pune în straturi sămînţă cum n-a mai fost. Şi s-au ţinut de cuvînt - ce, sînteţi surzi?! Sînteţi orbi? Şi-au mai turnat din beton armat cu vergele de fier un fel de cripte pe care le-au numit bănci şi ne-au zis că în primăvară le va îmbrăca în platoşe de lemn, atît de frumoase, încît să facă şi bătrînii dragoste pe ele. Şi veni primăvara. Şi curg promisiunile ca năvala pîrîurilor la vale.
Şi aş mai avea multe de povestit, dar mă grăbesc
să-mi onorez invitaţia la marea ex­poziţie din Bucureşti. Cred că aţi auzit de ea. Toată ţara a aflat. Cea mai senzaţională din ultimele veacuri. Naţională, europeană şi particulară. Grigorescu, Aman, Paciurea, Lu­chian, Gauguin, Van Gogh, Cezanne, Goya, Velasquez, Dali... Pardon?!
Pardon, doamnă, e mare-n­­ghesuială. V-am călcat pe trenă? Cum, nu-i a dumneavoastră? E trena primăverii sau poate a amfitrioanei. Dumneavoastră purtaţi rochie modernă pe covorul roşu din saloanele premiului Oscar. Sau mireselor rrome. Una cu perle a purtat şi EBA la nunta ei... Vorbesc anapoda? Da, sînt cam derutat. Cetăţean turmentat. Ca mulţi din ţa­ra asta. Unde bate năpasta. Azi mai mult decît oricînd. Veşti năucitoare, care mă fac să zbor pînă-n al nouălea cer.
Cum? N-aţi auzit? Parlamentarii se pregătesc să dea o nouă lege prin care să fie scutiţi de povara oricărui fel de imunitate. Să rămînă liberi ca orice cetăţean. Fără păcătoasele şi ticăloasele avantaje care le atîrnau ca nişte butuci de picioa­re. Nici unul dintre ei nu va mai putea fi ţinut în arest preventiv. Nici la domiciliu. În nici un fel. Ca să rămînă curaţi şi nebănuiţi, se desfiinţează prin lege şi delictul de corupţie. Se anulează interdicţia de înstrăinare de cei dragi. De aici înainte, orice deputat, ori­ce senator va putea să-şi angajeze şi să-şi aranjeze ne­vasta, amanta, soacra, sora, bunica, fiii, nepoţii, verii, rudele, prietenii în cabinete, secretare, şoferi, menajere sau să le vîre şi să-i intro­ducă în posturi oficiale.
Dar să nu mă iau cu vorba. Aş putea să-nşir asemenea iniţiative năstruşnice zi de vară pînă-n seară. Şi să nu uit să vă povestesc unde mă aflu.
Va spuneam că este cel mai senzaţional eveniment expoziţional. Un mare om de bine oferă publicului larg cel mai mare prilej de desfătare intelectuală şi artistică.
Ăsta da aristocrat subţire!... Baronul Bruckental rămîne un neînţărcat copil pe lîngă Darius Vîlcov. Că de Darius e vorba. Cel cu comorile în cavourile din cimitire. Cel cu cărămizile de aur, cu depozitele de artă între pereţi dubli, cu mormane de bani. Admirat şi adulat în mai multe partide aflate la putere şi în opoziţie, în legătură cu Bercea Mondialul şi alte nume de potentaţi. Ajuns cel mai bun ministru în ultimul guvern. Dregător în haznaua ţării.
La vernisaj, participă parlamentari, guvernamentali, demnitari, înalţi ofiţeri de poliţie, procurori, judecători, ba chiar şi premierul în fruntea tuturor, care-l îmbrăţişează şi-l sărută pe amîndoi obrajii. De mînă cu doamna domniei sale, care poartă o rochie cu perle, o cunună de flori de primăvară şi un zîmbet seducător şi profesionist.
Şi urcă scările cu spatele-nainte domnii Şova, Dragnea, Ghiţă, Tăriceanu, doamna Katie Andronescu şi cîţi şi cîte vor mai fi, pe care partidul democrat şi social i-a sfătuit să dea un pas înapoi, dar ei îi dau tot î­­­­­­­­na­inte şi urcă tot mai sus, cu do­sul în faţă...
Şi peisajul este întregit de o delegaţie a copiilor din-
tr-un­ spital de ortopedie, cărora Vîlcov le-a cumpărat proteze, şi o altă delegaţie de studenţi pe care i-a înzestrat cu burse de învăţare în străinătate.
Dar iată şi o concurenţă: domnul moşier din marginea Capitalei, Gigi Becali, venit de acolo dincotro se-n­dreap­tă Darius Vîlcov, face mărturisire că îşi dăruieşte întreaga avere lui Cristos. Şi, ca să nu se lase mai prejos, Vîlcov arată că deja donase întrea­ga expoziţie Muzeului Naţi­onal de Artă.
Şi ce să vă mai povestesc? Pînă le-aş înşira pe toate, ar trece 1 aprilie. Ziua aleasă ştiţi dumneavoastră pentru ce. Şi ce rămîne după trecerea ei.... V-aţi prins?     

Marin Ioniţă 

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 5446

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zi record

Luni, 11.11.2019

--- 2.687 vizitatori unici ---

 
Flag Counter


PRchecker.info