Curierul Zilei - Primarii decid majorarea dărilor locale
PRIMA PAGINA arrow politic arrow Stiri Politic arrow Primarii decid majorarea dărilor locale
Aniversare
 Publicitate pdf

CELE MAI CITITE DIN ACEASTA SECTIUNE

Primarii decid majorarea dărilor locale
(1 vot)
Monday, 06 April 2015

Codul Fiscal, aprobat în Parlament pînă la sfîrşitul sesiunii

Primarii decid majorarea dărilor locale

 

 Guvernul a eliminat din noul Cod Fiscal creşte­rea impozitelor pe locu­inţe, terenuri şi maşini, dar lasă la latitudinea pri­­ma­rilor majorarea ta­xelor lo­cale cu pînă la 50%. Con­comitent, se vor im­pozita şi locuinţa, şi terenul de sub ea. Iar reducerea CAS se amînă pentru 2018. Potrivit ce­lor pre­cizate de sena­torul PSD de Argeş Şer­ban Valeca, ultimele dis­cuţii la nivelul Guver­nu­lui vizau fie redu­cerea TVA cu cîteva punc­te pro­centuale în ge­neral, fie scăderea a­cestuia la 9% la alimen­tele de ba­ză în primă parte.

După ce Guvernul a aprobat noul Cod Fiscal şi noul Cod de Pro­cedură Fiscală, l-a transmis Parlamentului. Executivul speră ca pro­iectele să fie dezbătute cît mai ra­pid, astfel încît acestea să fie transpuse în lege şi promulgate pînă la 1 iulie, iar de la 1 ianuarie 2016 să intre în vigoare. În forma aprobată de Guvern, cea mai importantă schim­bare o constituie renunţarea la creşterea impozitelor pe locuinţe şi pe maşini. Cu toate astea, Guvernul a hotărît ca primăriile să indexeze taxele locale a­nual, nu la trei ani, cum este acum. Primarii vor avea mînă liberă să ma­­­joreze taxele locale cu 50%, faţă de doar 20%, ca în prezent. Noul proiect prevede că impozitul pe locuinţe pentru persoanele fizice nu va mai fi limitat la 0,1% din valoarea impozabilă, ci va fi stabilit între 0,08 şi 0,2% de către primării.

Noi prevederi

Proprietarii care nu îşi îngrijesc casele şi/sau terenurile vor plăti, din ianuarie 2017, un impozit de şase ori mai mare faţă de nivelul standard. Pentru terenurile agricole nelucrate, consiliile locale pot majora impozitul pe teren cu pînă la 500% din al treilea an. O altă prevedere importantă o constituie faptul că populaţia va fi obligată să achite impozit şi pentru terenul ocupat de construcţiile deţinute, inclusiv locuinţe. Impozitarea terenurilor de sub clădiri a fost introdusă acum de actualul prin proiectul noului Cod Fiscal. Angajaţii care aşteptau o majorare salarială trebuie să mai aştepte cu un an în plus, deoarece reducerea contribuţiilor de asigurări sociale (CAS) se amînă cu un an, din 2017 în 2018. Cea mai importantă măsură de relaxare fiscală este reducerea TVA de la 24% la 20% pentru toate produsele, în vreme ce o cotă redusă de 9% va fi introdusă pentru mai multe alimente de bază. Acestea sînt ouă, lapte, carne, peşte, legume, fructe, dar şi păsări şi animale vii. De asemenea, tot 9% va fi TVA şi pentru accesul la evenimente sportive. În şedinţa de Guvern, Ponta a afirmat că în acest an se poate aplica fie re­ducerea TVA la 20% pentru toa­te produsele, fie scăderea TVA la alimentele de bază, neputîndu-se aplica amîndouă în acelaşi timp. Ac­cizele sînt şi ele programate să scadă de la 1 ianuarie 2016. La carburanţi este prevăzută o reducere de 20% a accizei pentru motorină, la benzina fără plumb acciza scade cu 18,62%, în vreme ce la benzina cu plumb scade cu 16,28%. La alcool etilic, accizele se reduc cu 30%, la bere scade cu 15,38%, iar la vinuri spumoase cu 70%. Se elimină aplicarea accizei şi la cafea, bijuterii, confecţii de blănuri şi autoturisme de lux, ca şi pentru ţiţeiul de producţie internă. Se elimină taxa pe stîlp şi impozitul pe dividende de 16%, ambele tot de la 1 ianuarie 2016.

„Vor începe dezbateri“

Microîntreprinderile vor avea şi ele un impozit diferenţiat, în funcţie de numărul de angajaţi. Astfel, pentru cele cu minimum doi angajaţi, impozitul va fi de 1% din venituri, în vreme ce pentru acelea cu un singur salariat, impozitul va fi de 3%. Ce­le fără nici un angajat vor plăti atît cota de 3%, cît şi o sumă fixă de 1.530 lei trimestrial. Pragurile pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor vor urca la 75.000 euro din 2017, 85.000 euro din 2018 şi 100.000 euro din 2019. Impactul brut al reducerilor de taxe ar fi de 18,29 miliarde de lei, însă Executivul estimează că impactul net ar fi de doar 7,26 miliarde de lei. În ulti­ma conferinţă de presă a social-de­mocraţilor argeşeni, senatorul şi pre­şedintele interimar al PSD Ar­geş, Şerban Valeca, a explicat: „Guvernul a avizat după lungi discuţii pro şi contra Codul Fiscal şi l-a trmis Parlamentului. Vor începe dezbateri. Sînt mai multe opinii: unii zic că e foarte bun, alţii că e prea îndrăzneţ şi sînt prea multe deduceri. Vom vedea şi la nivelul Parlamentului pe lîngă Consiliul Fiscal şi patronate, sindicate vor avea loc dis­cuţii şi undeva pînă la sfîrşitul sesiunii Codul Fiscal va fi aprobat. Ultima discuţie care a fost la nivel de Guvern, avînd în vedere încasările mari pe primul trimestru de peste un miliard euro supliment venituri, a fost da­că TVA să scadă cu cîteva puncte procentuale în general sau să scadă la 9% la alimentele de bază în prima parte. Această discuţie este în curs şi se va discuta probabil şi cu preşedintele, şi cu forţele parlamentare, şi cu mediul de afaceri, să vedem cum este mai bine să se facă această reducere a TVA“.

A.Dumitru

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 6743

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Catalog 2019
Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zi record

Marţi, 03.09.2019

--- 4.591 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

 
Flag Counter


PRchecker.info