Curierul Zilei - Astăzi este Izvorul Tămăduirii
PRIMA PAGINA
 Publicitate pdf
Astăzi este Izvorul Tămăduirii Imprimare E-mail
(3 voturi)
vineri, 17 aprilie 2015

Praznic închinat Maicii Domnului

Astăzi este Izvorul Tămăduirii 

 

 Ca în fiecare an, în prima vineri de du­pă Paş­te, Biserica Ortodoxă sărbă­toreşte Izvorul Tămăduirii. Este un praznic în­chinat Mai­cii Domnului, menit să arate rolul Fecioa­rei Ma­ria în lucrarea mîn­tuirii oamenilor. Mulţi pelerini sînt aş­teptaţi la Mă­năstirea de la Curtea de Argeş, un­de slujba va fi ofi­ciată de Înalt Prea Sfinţitul Calinic, Ar­hie­piscop al Ar­gesului si Muscelului, ală­turi de un so­bor de preoţi. Pelernii se vor pu­tea în­china la moaştele Sfintei Fi­lofteia şi vor lua agheasma de la mănăstire. 

Numele de Izvorul Tămăduirii aminteşte de o serie de minuni săvîrşite la un izvor aflat în apropierea Constantinopolului. Potrivit tradiţiei, Leon cel Mare, cu puţin timp înainte de a ajun­ge împărat, se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului. Întîlneşte un bă­­­­trîn orb, care îi cere să-i dea apă şi să-l ducă în cetate. Leon va căuta în apropiere un izvor, dar nu va găsi.

Se sfinţeşte agheasma mică

La un moment dat, a auzit-o pe Maica Domnului spunîndu-i: „Nu este nevoie să te osteneşti, căci apa este aproape! Pătrun­de, Leone, mai adînc în aceas­tă pădure şi luînd cu mîinile apa tulbure potoleşte setea orbului şi apoi unge cu ea ochii lui cei întunecaţi“. Leon va face ascultare şi, astfel, va găsi un izvor din care îi va da orbului să bea. Îi va spăla faţa cu această apă, iar orbul va începe să vadă. Du­pă ce a ajuns împărat, Leon a construit lîngă acel izvor o biserică. Mai tîrziu, împăratul Jus­­tinian (527 - 565), care suferea de o boală grea, s-a vindecat după ce a băut apă din a­­cest izvor. Ca semn de mul­ţumire, a construit o biserică şi mai mare. Această biserică a fost distrusă de turci în anul 1453. De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli şi a tămăduit diferite răni şi suferinţe. Creştinii ortodocşi vin în aceas­tă zi la biserică pentru a lua parte la slujba de sfinţire a a-pei, cunoscută şi sub numele de Agheasma Mică. În această zi, în unele zone ale ţării, tinerii adolescenţi fac legămîntul juvenil. Acest legămînt se făcea, cu sau fără martori, în casă, în grădini sau în jurul unui copac înflorit.
Tinerii treceau prin mai multe momente rituale prin care făceau jurămîntul respectiv: pro­nunţarea cu voce tare a jurămîntului, schimbul colacului şi al altor obiecte cu valoare simbolică, de o­bicei o oală sau o stra­chină din lut, însoţite întotdeauna de o lumînare aprinsă, îmbrăţişarea frăţească, ospătarea cu alimente rituale şi dansul.

Iulia Ivănoiu

Este sărbătorită şi la Mioveni

Astăzi, de la ora 15.30, la Mioveni, cu prilejul sărbă­torii Izvorul Tămăduirii, cre­dincioşii pot participa la slujba religioasă de la izvo­rul din pădurea Făget.

Credincioşii din Mioveni sînt asteptaţi astăzi, de la ora 15.30, pe platoul din pădurea Făget, în locul unde se află un izvor care poartă numele de Izvorul Tămăduirii, pentru a lua parte la slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de A­gheas­ma Mică.  Potrivit tradiţiei, un orb şi-ar fi recăpătat vederea spălîndu-se pe ochi cu aceasta. După slujbă, credincioşii prezenţi vor putea lua apă sfinţită de soborul de preoţi.

S.Mihai
 

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 3716

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Luni, 01.07.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info