Curierul Zilei - Societatea are nevoie de o presă puternică!
PRIMA PAGINA arrow RUBRICI arrow Politic arrow Societatea are nevoie de o presă puternică!
 Publicitate pdf
Societatea are nevoie de o presă puternică!
(1 vot)
Wednesday, 22 April 2015

Ca şi în alte state democratice,

Societatea are nevoie de o presă puternică!

 

 Viitorul presei scrise e greu de prevăzut, în actualul context, social, economic şi internaţional. Însă probleme există, şi ele nu pot fi ignorate. Despre aceste aspecte a vorbit într-un interviu jurnalista Oana Stănciulescu pentru cei de la DC News. A amintit în declaraţiile ei de faptul că, în Marea Britanie, presa este ajutată de putere, pe cînd în Franţa, cînd mass-media au avut probleme financiare, guvernul a dat ajutoare de stat. Într-un stat adevărat, nu există o democraţie a­devărată fără o presă puternică şi liberă. În acest context, am discutat cu oameni politici şi din administraţia publică locală, întrebîndu-i dacă în România se doreşte o presă puternică sau se vrea ca aceasta să dispară.

De Ziua Internaţională a Presei Libere, Oana Stănciulescu, jurnalista care a debutat în presă în 1990 la cotidianul Dreptatea, a acordat un interviu pentru DC News. În timp ce presa scrisă din România trece printr-o perioadă dificilă, iar oamenii politici nu se înghesuie să caute o soluţie pentru a o ajuta fiscal, statul francez se gîndea la ce s-ar putea întîmpla dacă publicul ar citi mai puţine ziare. Şi sprijină presa scrisă cu milioane de euro drept a­jutoare, pentru a-i face pe oameni să citească. Despre toate aceste lucruri şi despre viitorul presei în România, Oana Stănciulescu a vorbit în interviul acordat celor de la DC News.

În 1990, se vindeau sute de mii de exemplare

Întrebată fiind cum era presa în 1990, cînd a debutat la ziarul Dreptatea, faţă de presa actuală, Oana Stănciulescu a spus redactorilor de la DC News: „În primul rînd, în 1990 era presă. Erau mai multe ziare şi mai puţine televiziuni. Chiar dacă era început de democraţie, lucrurile erau mai simple şi mai corecte ca acum. Publicitatea era transparentă şi pe faţă. Existau fonduri pentru presă. Toată lumea ştia de unde e­ra spon­sorizată presa. În prezent... este o mare problemă legată de finanţarea presei. Presa a fost instituţia cea mai atacată, pentru că era mult prea puternică în 1990. La a­cea vreme, ziarele erau foarte puternice. Se vindeau sute de mii de exemplare. Cred că nici politicienilor şi nici patronilor nu le-a plăcut acest lucru, aşa încît presa a fost îngrozitor de încercată şi atacată, încercîn­du-se şubrezirea sa“.

Ajutoare de la guvern în Franţa

Apoi, întrebată cînd s-a produs a­­ceastă şubrezire, Oana Stănciulescu le-a răspuns: „S-a întîmplat în timp, nu de pe o zi pe alta. S-a întîmplat din cauză că ziarele nu mai au fonduri, publicitatea este din ce în ce mai puţină şi nu a existat o pre­ocupare pentru presă. Mulţi politicieni au fost deranjaţi de presă. În România nu există cultul presei libere, aşa cum există în ţările cu o democraţie consolidată. În ţara noas­­tră, atunci cînd un politician es­te criticat de presă... el crede că îi este duşman. În Marea Britanie, presa este ajutată de putere. Nu se concepe ca presa sau opoziţia să nu fie puternică în ţările cu o democraţie consolidată. Noi nu am învăţat că drumul spre democraţie trece prin presă şi cu ajutorul presei. Nu e­xistă o democraţie adevărată fără o presă puternică şi li­beră. Aici a­vem o problemă. Sîntem la început... au trecut abia 25 de ani. Ca a­tare, oamenii au încercat să subordoneze presa prin diverse mijloace, în loc să întărească presa, aşa cum s-a întîmplat acum cîţiva ani în Franţa. Cînd presa a avut probleme financiare, guvernul a dat ajutoare de la stat. Într-o democraţie nu se concepe să nu e­xiste pre­să sau să existe o presă slăbită. Pe cînd în România... se cam doreşte a­cest lucru“. Chiar da­că situaţia este incertă în privinţa viitorului presei, Oana Stănciulescu nu crede că presa se va desfiinţa: „Doamne fereşte, nu vorbim de pre­să desfiinţată! Mereu a existat, chiar dacă u­neori e manipulată. Nu concepem aşa ceva, deoarece nu am mai trăi într-o democraţie. Presa ar trebui ajutată şi susţinută şi ar trebui să existe o dezbatere reală în societate cu privire la acest lucru. Aşadar, ea nu se va desfiinţa şi sperăm să fie întărită în următorii ani. Şi în alte ţări presa e încercată... s-au redus salariile şi au apărut alte probleme, dar funcţionează foarte bine“. Pe marginea acestui subiect am discutat şi cu oameni politici şi din administraţia publică locală, întrebîndu-i dacă în România se doreşte o pre­să puternică sau ca ea să dispară.

„Are o mare importanţă“

Prefectul de Argeş, Mihail O­prescu, ne-a precizat: „În primul rînd nu se pune problema dispariţiei presei. Pentru că există un angrenaj ma­jor în care locul mass-mediei es­te bine definit şi de o mare importanţă. În ce priveşte sprijinul fi­­nan­ciar din alte state, sînt rezervat pentru că nu cunosc pe deplin situaţiile. Dar vă pot spune că orice formă de sprijin în obţinerea informaţiilor există, în ce priveşte posibilitatea sprijinului financiar, dacă există posibilitate legală, cred că e binevenit“.

Sprijin financiar de la stat

Cornel Ionică, viceprimarul cu atribuţii de primar, spune: „N-are cum să dispară presa. Şi vă spun că în Argeş tot apar ziare. Nimic mai bun decît sprijinirea prin ajutor de la stat a presei. Astfel încît s-ar elimina şi discuţiile conform cărora sînt la mijloc interese. Eu vă pot spune că nu am intervenit la materiale de presă, e liberă presa să scrie. În a­cordarea acestui sprijin, cred că ar trebuie puse şi anumite criterii, a­cum eu nu ştiu să vă spun care. Aşa cum din sute de partide s-au cernut şi au rămas doar cîteva, aşa probabil s-ar întîmpla şi cu presa serioasă, ar rămîne în picioare. Sînt ziare serioase şi jurnalişti serioşi pentru care în realizarea dezideratului de informare corectă şi rapidă e nevoie şi de cheltuieli, care pot fi greu de acoperit“.

„Nu se doreşte să dispară“

Senatorul şi liderul PSD Argeş, Şerban Valeca ne-a precizat: „Sînt convins că nu se doreşte ca presa să dispară, pentru că nu e normal într-o ţară democratică. Eu doresc să avem o presă liberă. De 25 de ani, după Revoluţie încoace, n-am făcut nici o acţiune împotriva presei, chiar dacă la un moment dat au fost scrise articole neadevărate şi care m-au deranjat. Cred că asociaţiile de presă ar putea să facă o analiză pentru a se vedea cu exactitate ca­re este punctul sensibil în acest moment“.

„E important să rămînă cîinele de pază al societăţii“

Deputatul social-democrat de Argeş Radu Vasilică ne-a spus: „Cu siguranţă, şi presa trece prin aceleaşi probleme economice ca şi întreaga societate. Ştiu ce au făcut francezii, dar cu siguranţă ar putea fi date, eu ştiu, anumite subvenţii, numai că trebuie făcută o selecţie. În funcţie de tiraj, poate... Presa e important să rămînă liberă, doar este a patra putere în stat. Şi vă mai spun că este important ca presa să rămînă cîinele de pază al societăţii. Sigur, dincolo de excesele unor jurnalişti. Ca şi la politicieni, şi în presă, sînt oi negre şi de-o parte, şi de cea­laltă“.

„Menţine echilibrul“

Deputatul argeşean al Partidului Naţional Democrat, Mihai Deaconu, explică: „Ar trebui să-l întrebaţi şi pe dl Ponta, pentru că am înţeles că în programul lui de guvernare există o prevedere de susţinere a presei. Din punctul meu de vedere, presa este a patra putere în stat şi are un rol important, dat de dezvăluirile pe care le face, chiar dacă uneori poa­te deranja. Se doreşte o presă puternică şi o presă adevărată, care să n-aibă parti-pris-uri, să n-aibă nici un interes, să nu recurgă la şantaj sau la alte astfel de lucruri negative. Presa menţine un echilibru la nivel naţional. Un popor foarte bine informat poate contribui la luarea unor decizii importante la nivel naţional“.

La Londra, fiecare cetăţean cumpăra ziare

Senatorul UNPR de Argeş Iulian Cristache ne-a mărturisit: „Eu am fost la Londra cu ceva vreme în urmă şi vă spun că fiecare cetăţean cumpăra cîte un ziar. Presa este a patra putere în stat şi aşa trebuie să rămînă. Este o profesie respectată, dar pentru care ai nevoie de o pregătire adecvată. Dar, ca şi în alte domenii, şi aici sînt ziarişti şi ziarişti. Este de dorit ca în România să avem o presă puternică“.

O societate sănătoasă, o presă sănătoasă

Senatorul şi liderul PNL Argeş, Ion Popa, ne-a spus: „Eu simt că, aşa cum este peste tot, şi în presă există la ora actuală o competiţie. Este bună competiţia, dar deciziile politice, sociale, educaţia, toate afectează întreaga societate, lucru care ar trebui evidenţiat mai mult de presă. Dacă avem o societate sănătoasă, avem şi o presă sănătoasă. Dacă în societate se reflectă bunăstarea, acelaşi lucru se va vedea şi în presă. Cunoscînd toate acestea, ar trebui să mergem către evoluţie. Şi pasul acesta se face în primul rînd printr-o reformă a întregii societăţi în ansamblu, pentru că degeaba se reformează un sistem, dacă altul merge la fel. Să facem toţi un efort  ca presa să evolueze şi întreaga societate să evolueze!“

Anamaria Dumitru

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 4992

Comentarii (3)
Scris de spirica in 27-04-2015 10:51 - Vizitator
 
 
D-nul negut chiar d-stra nu cititi ce cuvinte a folosit directorul ziarului atac de arges in acest numar? de ce nu luati atitudine, acest ziar se vinde in curtea scolilor, acest director are o boala la cap , cred...
 
Scris de anti ionica in 22-04-2015 11:08 - Vizitator
 
 
vorbiti de ajutor de la stat ptr presa? 
nu este destul cat platiti pentru felicitari la fiecare sarbatoare religioasa?
 
Scris de bumbeneci in 22-04-2015 08:03 - Vizitator
 
 
oare presa in arges nu poate functiona fara acesti "intrusi" in randul ei? exemplific: Paraschivescu, Stancila, Silisteanu, Zorila , Alis Jianu... care santajeaza tot ce le sta in cale pentru bani!
 

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net


Zi record

Luni, 11.11.2019

--- 2.687 vizitatori unici ---

Flag Counter


PRchecker.info