Curierul Zilei - Primăriile au undă verde să se împrumute
PRIMA PAGINA arrow RUBRICI arrow Politic arrow Primăriile au undă verde să se împrumute
 Publicitate pdf
Primăriile au undă verde să se împrumute
(3 voturi)
Thursday, 23 April 2015

Pentru realizarea pîrtiei de schi de la Molivişu, se îndatorează pe 15 ani

Primăriile au undă verde să se împrumute

 

 Problemele financiare pe care le avea proiectul de realizare a staţiunii de schi Molivişu au fost rezolvate, a anunţat, ieri, în cadrul conferinţei de Consiliu Judeţean Argeş, conducerea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Molivişu şi, respectiv, a CJ. Totodată, s-au început procedurile pentru accesa-rea creditelor de la Trezoreria Statului, iar săptămîna viitoare sînt anunţate alte discuţii la Ministerul Finanţelor, în urma cărora se va decide dacă este nevoie ca şi CJ Argeş să facă împrumut la Trezoreria Statului. 

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ADI Molivişu a demarat deja procedura, conform Hotărîrii nr. 234/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind mecanismul de acordare şi derulare a îm­­prumuturilor acordate unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale în condiţiile art. XII din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 2/2015, pentru realizarea şi definitivarea documentelor necesare acordării împrumuturilor necesare cofinanţării întregului proiect. Urmare a adoptării Legii nr. 16/2015, pentru aprobarea OG nr. 14/2013, ADI Molivişu a demarat procedura pentru suportarea de la bugetul de stat a sumelor aferente corecţiilor aplicate pentru abaterile de la conformitatea cu legis­laţia din domeniul achiziţiilor publice în conformitate cu OG 14/2013. AMPOR a aplicat o corecţie de 10% pentru abaterile de la conformitatea cu legislaţia din domeniul achiziţiilor publice, corecţii care vor fi suportate, conform noilor reglementări legislative, de la bugetul de stat.

Dobîndă de 3%

Constantin Dîrzan, managerul proiectului, a explicat: „A apărut OUG 2/2015 în care primăriile pot face împrumuturi. A apărut şi HG privind normele de aplicare. Am demarat procedura conform HG, în sensul că se cere o confirmare a organismului interimar de la Călăraşi asupra sumelor care trebuie plătite de fiecare asociat în parte. Astăzi (n.r. - ieri) este termenul-limită pentru care organismul interimar să ne confirme aceste valori. Apoi se fac HCL pentru fiecare primărie, respectiv CJ, dar nu e cazul acum. Şi se transmit aceste solicitări către Ministerul Finanţelor, pentru că banii se vor da de la Trezorerie pe 15 ani cu o dobîndă de 3%, la care se adaugă ROBOR-ul undeva la 1,37. Partea de cofinanţare este asigurată. Urmare a solicitării organis-mului interimar Călăraşi am fost con­trolaţi de Ministerul Dezvoltării. Avem un raport pozitiv, în sensul că nu a fost încălcată legislaţia privind achiziţiile publice şi nu a mai stabilit corecţia. Corecţia iniţiala de 10% pe care a acordat-o organismul interimar este suportată urmare a apariţie 16/2015. Nu avem probleme privind asigurarea finanţării, respectiv a cofinanţării. Deja am început procedurile pentru a accesa credite la Trezorerie. Este vorba de împrumuturi pentru primăriile din Cicăneşti, Arefu şi Brăduleţ, cu care se va acoperi cota lor de cofinanţare în acest proiect. Am făcut o simulare şi este nevoie de 10.000.000 de lei pentru Arefu, de 10.000.000 de lei pentru Cicăneşti şi de 1.250.000 de lei pentru Brăduleţ. Avem o sincopă în relaţia cu executantul, o întîrziere de o lună, dar care poate fi recuperată. Proiectul sigur se va finaliza.  DJ 703 care face legătura Transfăgărăşan cu Ghiţul - Molivişu a fost refăcut în anumite zone unde nu se putea intra cu utilaje mari. Celălalt drum, al nostru, este în lucru, mai sînt 900 de metri care trebuie terasaţă şi apoi încep lucrările de pietruire“.  Pavel Bîrlă, preşedinte ADI Molivişu, explică faptul că pînă acum „s-au plătit 2,5 milioane pe executare terasamente de drum, aprovizionare cu material piatră şi balast pentru placarea întregului drum, exercitare de terasamente la captările G4  şi G5, executare terasament pîrtie, executare fundaţii stîlpi pentru montarea acestora de-a lungul pîrtiei, canalul pentru cablul alimentare cu energie electrică de la reţeaua 210 pînă la baza pîrtiei, s-au mai executat lucrări la organizarea de şantierului“.

Într-o lună ajung banii

În etapa de implementare a proiectului, în perioada de execuţie a lucrărilor în şantier, executantul principal al lucărilor, SC Bora Industrial SRL, a redus ritmul lucrărilor din  20 decembrie 2014, reducere ce s-a amplificat pînă la sistarea lucrărilor. ADI Molivişu a notificat Doppelmayr Seilbahnen GmbH cu privire la a­ceste aspecte, cunoscut fiind faptul că Doppelmayr Seilbahnen GmbH este asociatul Bora Industrial SRL în realizarea lucrărilor aferente proiectului. Urmare a solicitării ADI Molivişu, Doppelmayr Seilbahnen GmbH va prelua integral lucrările angajate de Bora Industrial SRL şi va asigura finalizarea acestora în colaborare cu terţi susţinători calificaţi în domeniu. Astfel, situaţia generată de SC Bora Industrial SRL va fi remediată în cel mai scurt timp. Michael Biterl, director regional Dop­pelmayer Seilbahnen GmbH, prezent şi el la conferinţa de presă a spus: „Vorbim de un proiect în premieră în România. Prima instalaţie combinată. Este un tip de instalaţie care permite schiorilor să fie traşi cu telescaunul şi gondola. Este o instalaţie mixtă de gondole şi scaune. Sînt ferm convins că totul se va desfăşura conform proiectului. După ter­minarea fundaţiei, tot echipamen­tul tehnic va fi furnizat, iar asamblarea la faţa locului se va face rapid„ Pre­şedintele CJ Argeş, Florin Te­cău, a precizat: „Probabil că, aşa cum este făcută simularea, într-o lu­n, conform acestei OUG, banii vor intra în contul ADI Molivişu. CJ a prevăzut la începutul anului partea noastră de cofinanţare. Probabil că în această săptămînă va trebui să dăm o scrisoare de garanţie celor de la Doppelmayr, prin care să spunem că există baza de cofinanţare a CJ care asigură contribuţia. Rămîne un semn de întrebare cînd vom a­naliza simularea, dacă, pe lîngă banii pe care îi vor împrumuta dînşii, mai e nevoie şi de o altă suma cu care să acoperim toate cheltuielile. A­tunci ar trebui ca CJ să facă un împrumut sau găsim banii în buget. Dar vom şti asta numai după ce săptămîna viitoare vom discuta la Ministerul Finanţelor. Există bază legală pentru realizarea împrumutului. Va trebui dată HCJ în cazul în care va fi nevoie de împrumut ca să intrăm în ADI cu alt procent, iar OUG ne dă şi nouă dreptul să facem împrumuturi pe 15 ani cu dobîndă foarte mică pentru cofinanţarea proiectelor aflate în derulare europea­nă“. Potrivit preşedintelui CJ, îm­prumutul se face fără a afecta gradul de îndatorare a Consiliului Judeţean Argeş, „iar din calculele făcute la nivelul CJ Argeş, nici nu e nevoie de împrumut“.

A.Dumitru  Foto: I.Tudor
 

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 6283

Comentarii (3)
Scris de rodi in 28-04-2015 20:13 - Vizitator
 
 
De ce nu va ganditi ca cei care au sunt beneficiarii au furat banii , adica Adi Molivisu si managerul de proiect? Sa nu uitati ca banii intra in contul beneficiarului adica Adi Molivisu si nu in contul executantului adica Bora, sa speram ca managerul va da cu subsemnatul cat mai repede la DNA pt a justifica lipsa banilor.
 
Scris de dpa in 25-04-2015 21:55 - Vizitator
 
 
Roni, pietruirea este o etapa in realizarea unui drum asfaltat.
 
Scris de roni in 23-04-2015 07:29 - Vizitator
 
 
eu cred ca deja asa zisa firma de constructii bora a furat banii si nu a facut nimic,cum adica drum pietruit nu va fi drum asfaltat?vedei sa nu furati si banii imprumutati ca nu se vede nimic facut doar o defrisare,apropo ce ati facut cu pomii defrisati?sa spuneti clar pe de atincheltuit banii si cand va fi gata partia si drumul de acces
 

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net


Zi record

Luni, 11.11.2019

--- 2.687 vizitatori unici ---

Flag Counter


PRchecker.info