Curierul Zilei - Delegaţii mai puţine la Simfonie!
PRIMA PAGINA arrow RUBRICI arrow Politic arrow Delegaţii mai puţine la Simfonie!
 Publicitate pdf
Delegaţii mai puţine la Simfonie!
(2 voturi)
Monday, 27 April 2015

La ediţia din acest an,

Delegaţii mai puţine la Simfonie!

 

Simfonia Lalelelor din acest an a stat cu siguranţă sub semnul soarelui. Vremea a ţinut cu autorităţile locale, ca deschiderea celei de-a XXXVIII-a ediţii să fie una reuşită. Pe de altă parte, nu au ţinut cu Piteştiul mai marii demnitari.

Pe lîngă europarlamentarii Viorica Dăncilă şi Maria Grapini, au mai fost prezenţi doar ministrul Agriculturii şi deputatul de Piteşti Daniel Constantin şi doi secretari de stat de la Ministerul Mediului şi de la ministerul Energiei. În rest, pauză... Nici preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, n-a participat la deschidere, cu toate că era aşteptat. Mai puţine delegaţii şi oficialităţi ca anul trecut. N-au lipsit nici incidentele: un cetăţean căruia i s-a fă­cut rău a fost transportat la spital, iar altul care a început să strige „Opriţi jaful!“, în timpul discursului susţinut de Maria Grapini, a fost luat pe sus de jandarmi. Una peste alta, cea mai mare încîntare pentru toţi a fost Parada Florilor - a tinerilor, completată cu măiestrie de cele două care alegorice de o frumuseţe a­parte.

Invitaţi, delegaţii şi ambasadori

La deschiderea ediţiei din acest an a Simfonieie Lalelelor am putut număra pe degete demnitarii veniţi. Astfel, la primirea invitaţilor de la Primăria Piteşti i-am regăsit pe Daniel Constantin - ministrul Agriculturii şi deputat de Piteşti, Viorica Dăn­cilă - europarlamentar, Maria Grapini - europarlamentar, Simona Allice Man - preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, Dan Popa - secretar de stat la Ministerul Mediului, Cătălin Beciu - secretar de stat de la Ministerul Energiei, prefectul de Argeş - Mihail Oprescu, preşedintele CJ Argeş - Florin Tecău, vicepreşedinţii CJ Argeş - Constantin Polexe şi Dorin Mărăşoiu, senatorul şi preşedintele PSD Argeş - Şerban Valeca, deputatul PSD de Argeş Simona Bucura Oprescu, deputatul PSD de Argeş Radu Vasilică, deputatul PSD Argeş Gheorghe Ma­rin, deputatul PSD Argeş - Cătălin Rădulescu, senatorul UNPR de Argeş Iulian Cristache, deputatul PND Mihai Deaconu, Horia Laurenţiu Tiseanu - primarul municipiului Cîmpina, Mircea Chelaru - general (r)- fost şef de Stat Major, Ionel Didea - rectorul Universităţii din Pitesti, Ion Georgescu, Ion Dumitru, dr Dan Manu, primari ai localităţilor limitrofe municipiului Piteşti, consilieri locali şi judeţeni. Am remarcat şi reprezentanţi ai ambasadelor: KEIJI YAMAMOTO - ambasadorul Japoniei în România, HAMID MOAY­YER - ambasadorul Iranului în România, JOSE SOARES Jr.,- consilier al Ambasadei Braziliei în Ro­mânia, UWE KOCH - ataşatul cultural al Ambasadei Germaniei în România, IOANNIS MARKOS - ataşatul Ambasadei Greciei în România. Printre delegaţiile străine, amintim: cea a Primăriei Kragujevac - Serbia, a primăriei municipiului Chişinău - Moldova, a oraşului Tynaarlo - Olanda, a Greciei, a Turciei, condusă de dl TURHAN GEDIKKAYA - viceprimarul oraşului Afyon.

Singurul demnitar de rang înalt

Daniel Constantin a fost demnitarul cu cel mai înalt rang în statul român care a participat ieri în Piteşti la deschiderea Simfoniei Lalelelor. Ministrul Agriculturii nu a ratat evenimentul, chiar dacă tot ieri era o şedinţă de Guvern în Craiova. „Sub nici o formă nu puteam lipsi! Mă bucur mult că particip la un eveniment emblematic pentru oraşul meu“, a explicat Constantin. De altfel, şedinţa de Guvern de la Craiova este o reuniune a miniştrilor guvernelor din România şi Bulgaria. Din păcate, la acest eveniment emblematic pentru Piteşti n-au venit nici parlamentarii liberali, dar nici al doilea ministru, deputat de Piteşti. Du­pă primirea invitaţilor la Primăria Piteşti, toţi cei prezenţi au mers în faţa instituţiei pentru a participa la Parada Florilor - a Tinerilor. Costumele copiilor şi tinereţea, energia lor au fost gura de aer care a încîntat invitaţii. Apoi, după ce fiecare unitate participantă la paradă, dintre cele 55, şi-a prezentat instituţia, toţi au mers în coloană spre Complexul Exoziţional de la Casa Cărţii, unde invitaţii au spus cîteva cuvinte. Între timp, majoritatea elevilor, studenţilor şi a profesorilor au eliberat zona din faţa scenei de la Casa Cărţii.

Lalelele au stîrnit multe pasiuni

Europarlamentarul Viorica Dăncilă a spus: „De-a lungul timpului, lalele au stîrnit multe pasiuni. Pe cît de gingaşe, pe atît de rezistenţe în această lume atît de capricioasă. Acum 40 de ani au fost plantaţi primii bulbi de lalea în Piteşti. Acei oameni nu şi-au imaginat niciodată că aceste flori se vor transforma într-o Simfonie a Lalelelor, o legătură între oameni care au venit astăzi (n.r. - ieri) să se bucure de frumuseţea acestor flori. Vreau să felicit municipalitatea pentru această ediţie, pentru Simfonia renaeşterii, a unui nou început, a primăverii şi, de ce nu, a speranţeri şi a unei energii pozitive pentru fiecare dintre noi. Mă bucur că oraşul dvs. a ales acestă floare minunată ca simblol. Mă bucur că oraşul dvs. a ales să sărbătorească în fiecare an această sărbătoare minunată. Şi vă doresc ca în fiecare an să aveţi puterea şi determinarea să ajungeţi la cît mai multe ediţii“.

„Un brand cunoscut în întreaga Românie“

Europarlamentarul Maria Grapini: „Întotdeauna vin cu plăcere la Piteşti. Chiar dacă veniţi din Grecia, Japonia, Turcia, puteţi vedea că Ro­mânia este altfel decît o vor alţii. România este o ţară frumoasă, cu oamenii frumoşi, care ştiu să petreacă şi-şi deschid inima şi sufletul. Sînt mîndră de voi, de românii mei, şi întotdeauna lupt acolo în Parlamentul European să arăt că România merită un loc de frunte în lume şi în Europa“. Secretarul de stat de la Ministerul Mediului a citit mesajul ministrului Graţiela Gavrilescu, care n-a reuşit să ajungă la acest eveniment: „Încep prin a vă mulţumi pentru invitaţia de a sărbători alături de dvs., dar şi prin a-mi exprima regretul că programul nu mi-a permis să fiu la această sărbătoare deosebită. Consider că, de la prima ediţie, din 1977, şi pînă astăzi, Simfonia Lalelelor nu mai este o sărbătoare locală, ea a devenit un brand prin care Piteştiul este cunoscut în întreaga Românie. Ajunsă iată la a 38-a ediţie, Simfonia Lalelelor este o tradiţie care înseamă mult pentru cetăţenii oraşului dvs., un simbol al efortului de a construi pentru noi toţi o grădină în care să trăiască şi să se dezvolte cît mai multe flori. Nu pot să nu observ că piteştenii sînt oameni iubitori de frumos, iar astfel de oameni sînt covinsă că înţeleg importanţa unui mediu sănătos. Îmi doresc să continuaţi pe drumul pe care aţi pornit, şi anume către un oraş cu aer curat, cu multe oaze de verdeaţă“.

„Felicitări pentru continuitate!“

Simona Allice Man - preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism: „Sînt mai mult decît fericită că am ales să fiu astăzi aici, în mijlocul dvs., să văd această superbă paradă de flori şi de tinereţe. Această paradă pe care cred că pe fiecare dintre noi ne-a inspirat şi ne motivează să mergem mai departe şi să luptăm pentru ceea ce avem de făcut“.  Totodată, în cartea de o­noare a Simfoniei, Simona Man a precizat: „Un eveniment absolut inedit şi frumos. Un eveniment în care Parada Florilor şi a Tinerilor a adus multă bucurie în sufletele noastre. Felicitări pentru continuitate!“.

Diplome de excelenţă

Prefectul de Argeş, Mihail Opres­cu, a precizat: „Este o bucurie ca astăzi să ne găsim cu toţii la Piteşti, într-un momemt festiv, de maximă importanţă pentru municipiul reşedinţă de judeţ, dar şi pentru judeţul Argeş. Sînt 38 de ani de cînd oameni muncitori, argeşeni adevăraţi au pus bazele acestui specatcol al bucuriei, al dragostei, al frumuseţii, al copilăriei, al învăţămîntului, al românismului şi pentru că aici s-a vorbit foarte mult de patriotism, de pa­­triotismul local al argeşenilor. Săr­bătoarea noastră, a bucuriei, a devenit de 38 de ani Simfonia Lale­lelor. Astăzi (n.r. - ieri), în numele Guvernului României şi al prim-ministrului Victor Ponta, transmit tuturor celor care au muncit felicitări sincere! Ca semn al preţuirii îi înmînez viceprimarului Piteştiului, Cornel Ionică, pentru toţi cei care au muncit, o diplomă de excelenţă“.  Preşedintele CJ Argeş, Florin Te­cău, i-a înmînat viceprimarului Piteştiului o diplomă de excelenţă, a­preciind totodată efortul depus în organizarea evenimentului: „În nume­le CJ Argeş vă transmit Bine aţi venit la cea de-a 38 -a ediţie a Simfoniei Lalelelor! Un eveniment la care copiii şi florile au prezentat un tablou de o frumuseţe covîrşitoare. Tuturor participanţilor şi organizatorilor le transmit mulţumirile şi felicitările pentru această grandioasă expoziţie. Vă doresc trei zile de sărbătoare şi să ne bucurăm împreună de această magie a florilor şi împreună să privim încrezători spre viitor!“.

Festivalul florilor de cireş şi al lalelelor

Senatorul PSD de Argeş, Şerban Valeca: „Cred că astăzi trebuie să fre un moment de bucurie. Felicit municipalitatea pentru organizare şi să ne bucurăm împreună de această sărbătoare a florilor“.  Keiji Yamamoto - ambasadorul Japoniei în România, a precizat: „Buna ziua! Vă mulţumesc pentru invitaţia la acest eveniment şi vă felicit pentru acest festival care face ca numele Piteştiului să fie din ce în ce mai cunoscut nu numai în România, ci şi în Europa. Argeşul este judeţul-gazdă al Daciei şi mi-am dorit să-l vizitez încă de la venirea mea în România. O sărbătoare este o sur­să de energie pentru locuitorii acelui oraş. În această perioadă, în Ja­ponia este anotimpul florilor de cireş şi în fiecare regiune sînt organizate festivaluri. Prin prisma colaborărilor Dacia - Renault - Nissan, putem spune că există o legătură care îmi doresc să se dezvolte“.

„Aveţi cele mai impresionante parcuri din Europa“

Hamid Moayyer - ambasadorul Iranului în România, a precizat: „Sînt fericit că am fost invitat la această festivitate. Este pentru pri­ma dată cînd particip la acest festival care este foarte frumos. Este cu atît mai frumoasă, cu cît în zilele noastre se întîmplă mai multe lucruri care pun în pericol natura şi florile. Vă felicit, mai ales că promovaţi copiii şi florile, care trebuie să înveţe de mici să ocrotească natura şi florile. Şi noi, poporul iranian, iu­bim florile foarte mult“. Reprezentanţii Indoneziei s-au arătat încîntaţi de eveniment. Jose Soares Jr., con­silier al Ambasadei Braziliei în România: „Mulţumesc administraţiei că ne-au invitat la acest eveniment. Complimente copilaşilor, profesorilor care au participat la parada florilor! Vin dintr-o ţară plină de energie şi bucurie, pe care o regăsesc şi aici. Văd România ca o ţară a frumuseţilor şi a comorilor ascunse. Aveţi cele mai impresionante parcuri din Europa, acest loc legendar la Curtea de Argeş, şi aveţi acest apetit al florilor la Piteşti“.

„Să vă iubiţi ţara!“

Reprezentantul delegaţiei din Kragujevac - Serbia a ţinut să sublinieze succesul acestei ediţii. Cei din Turcia au fost impresionaţi de e­veniment. Ioannis Markos - ataşatul Ambasadei Greciei în România, a precizat: „E foarte important ca în a­ceastă pe­rioadă de criză să existe ora­şe care să dezvolte programe europe­ne şi idei ca acest festival la Piteşti. Este un exemplu de urmat şi băncile din afară care au dezvoltat criza să ia exemplul de la Piteşti“. Mircea Chelaru a ţinut să laude acest eveniment, explicînd că Piteştiul se poate asemăna cu adevă-rat cu „Grădina Maicii Domnului“. Aurelian Pavelescu, preşedintele PNŢCD: „Mi-am amintit de momentele de la grădiniţă, şcoală, universitate. Am văzut astăzi trecînd prin faţa noastră  viaţa. Vreau să le trans­mit celor prezenţi un mesaj simplu Dragi copii, părinţi, să vă iubiţi ţara! Nimic nu e mai presus, mai valoros decît susţinerea patriotismului de ţară, de familie. Acelaşi mesaj şi pentru politicieni!“

Record de participanţi

Viceprimarul Cornel Ionică: „Este important că ne-am străduit ca piteştenii şi vizitatorii să fie încîntaţi de ce au găsit aici. Anul acesta este un record privind participarea comercinţilor cu standuri de flori şi ustensile. Aceste trei zile se vor desfă­şu­ra în cele mai bune condiţii. Cei care vor dori să se implice şi la anul cu idei vor găsi înţelegere şi deschidere la noi, pentru că acest eveniment se schimbă de la an la an. Anul acesta ne-am bucurat de sprijinul iubitorilor de flori, circa 150 de voluntari“. Totodată, Ionică a explicat că există posibilitatea ca, dacă vor fi solicitări, să se prelungească perioada de comercializare din Centru.

Primul an fără Pendiuc

De remarcat a mai fost şi faptul că deschiderea din acest an a celei de-a 38-a ediţii a Simfoniei Lalelelor a fost fără primarul suspendat Tudor Pendiuc şi fără fostul preşedinte al CJ Argeş, Constantin Nicolescu, ambii, aflaţi după gratii. Cu toate că printre participanţii la acest eveniment am regăşit-o şi pe Gabriela Pendiuc, soţia primarului suspendat de la Piteşti, aceasta n-a mai fost în acest an pe primul rînd pe scena improvizată din faţa instituţiei, ci lîngă aceasta.

Două incidente

Două incidente au marcat deschiderea de ieri a Simfoniei Lalelelor din Piteşi. Mai întîi, în Piaţa Pri­mărie, unui bărbat de vîrsta a treia i s-a făcut rău şi s-a prăbuşit la pă­mînt. Bătrînul şi-a revenit în simţiri în cîteva minute, cît a stat jos, însă nu a fost în stare să se deplaseze de unul singur, iar echipajul SMURD ajuns la faţa locului l-a transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti. Acesta a fost supus mai multor investigaţii fiind diagnosticat cu accident vascular hemoragic. Ulterior, la Casa Cărţii, în timpul discursului europarlamentarului Ma­ria Grapini, un bărbat din mulţime s-a apropiat de scena pe care se aflau oficialităţile, lîngă fanfară, şi i-a spus acesteia că ar dori să îi adreseze o în­trebare.

Grapini i-a răspuns că îi va răspunde la orice întrebare, dar nu­mai după ce termină ce are de zis în discursul pregătit pentru deschiderea Simfoniei. Bărbatul nu a mai avut însă răbdare şi a început să strige „Opriţi jaful!“, „Jos sistemul ma­fiot!“ şi „DNA, scapă-ne de ei!“. Jandarmii au intervenit după cîteva secunde şi l-au luat pe bărbat pe sus, ducîndu-l la Secţia Nr. 1 de Poliţie. Bărbatul a primit un avertisment scris pentru tulburarea fără drept a liniştii publice prin strigare.

Concert Voltaj şi Deep Central

După deschiderea din acest an a Simfoniei Lalelelor, astăzi, la ora 10, va fi o Competiţie Internaţională de Atletism - Stadionul Nicolae Dobrin Piteşti - Întreceri sportive şi meciuri demonstrative - Piaţa Primăriei Municipiului Piteşti - Bazele sportive din oraş; ora 13 - Spectacol de muzică modernă - Piaţa Vasile Milea; ora 19 - Spectacol de muzică tînără (Deep Central şi Voltaj) şi foc de artificii - Piaţa Primăriei Municipiului Piteşti; ora 23 - Spectacol de sunet şi lumini al fîntînii muzicale - Piaţa Primăriei. Mîine, la ora 10, va fi Crosul Lalelelor - desfăşurat pe traseul Parcul Trivale - Piaţa Primăriei; ora 10 - întreceri sportive şi meciuri demonstrative - Piaţa Primăriei - Bazele sportive din Piteşti; ora 14 - Spectacol de folclor -  Piaţa Vasile Milea; ora 18 - Închiderea celei de-a XXXVIII-a ediţii a Simfoniei Lalelelor - Complexul Expoziţional Casa Cărţii.

A.Dumitru Foto: I.Tudor

 

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 7060

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net


Zi record

Marţi, 14.01.2020

--- 3.288 vizitatori unici ---

Flag Counter


PRchecker.info