Curierul Zilei - 77 de paşi spre neuitare
PRIMA PAGINA
Website Title : wRock.org
 Publicitate pdf
77 de paşi spre neuitare Imprimare E-mail
(0 voturi)
sâmbătă, 16 mai 2015

77 de paşi spre neuitare

 

 6 mai. Parc-a fost ieri, parc-a fost într-un timp fără hotar. Lume multă. Ingineri, proiectanţi, profesori, medici, preoţi, ziarişti, scriitori, artişti plastici, cîntăreţi, actori, arhitecţi, jurişti, militari, pensionari, elevi, studenţi, casnice, funcţionărime, oameni de pe stradă...

Scurt popas. Pentru trecători. Pentru amatori. Pentru invitaţi şi ceilalţi. Pentru mine. Pentru ţine. Pentru Constantin Samoilă. Inginerul. Autorul. Artistul plastic. Amator, naiv, popular, artizanal, dar şi şcolit. Din toate cîte ceva, dar nu puţin. Şi peste toate acestea, o personalitate creatoare incontestabilă. Calitate care are mare importantă. Să nu repeţi pe nimeni, să nu mimezi. Atît cît eşti, să fii tu! Şi Samoilă este el în tot ce face. În tot ce a făcut. De la desenele în cărbune pe albul de var al pereţilor din casa copilăriei pînă la lucrările recente în metaloplastie. De-abia se ridică în picioare, de-abia gîngurea primele cuvinte cînd a început să zugrăvească cu cărbuni din vatră flori, copaci, copii, oi, iezi, cai în galop, biserica de peste drum, oamenii de pe uliţă şi din pridvor, păsările din zbor. Odată microbul intrat în el, nu l-a părăsit nici la senectute. Dacă în adolescenţă lucra numai stîrnit de talent precum lăutarii care cîntă după ureche, în anii studenţiei la Institutul de Construcţii, a-nceput să ia lecţii şi să păşească în stratul profesionist.

În şantiere şi-n proiectare, între şanţuri, fundaţii, ziduri, pe sub streşini, pe sub braţe de macarale, în fîşii de proiectoare, zi, noapte, pe ploaie, pe soare, pe ninsoare, i se încropeau în minte şi proiecte de lucrări artistice. Şi cînd ieşea din cizmele de cauciuc şi din pelerină udă, punea mîna pe pensula. Dar, ciudat, nu e un pictor de şantier. Nu zugrăvea buldozere, escavatoare, macarale, pick-hammere, schele, portrete de muncitori fruntaşi, forfota întrecerii socialiste... Picta şi pictează icoane. Pe lemn, pe sticlă. „Sfîntul Gheorghe ucide balaurul“ pe o tablă de cupru. „Fecioara cu pruncul“. „Hristosul pe cruce“. Şi flori. Şi cai. Şi-o gură de rai. Şi mituri. Şi legende. Aşa cum vor mai fi fost povestite ele în amintirile de copil de pe Rîul Doamnei, gîrlă bogată ca o mînă de aur şi diamante în asemenea fapte. Apă pe undele căreia copilul nostru plutea călare pe buşteni sau agăţat de crengile luate la vale.
Nu întîmplător, creaţia lui este atît de bogată şi variată. Desene pe carton, pictură pe suport de pînză, de lemn, de coajă de copaci, pe fluiere, pe clopoţei, pe tigve, pe obiecte. Schiţe, portrete, personaje, chiar caricaturi, chiar nuduri. Serbări cîmpeneşti, hanuri, scene biblice, po­iene, dealuri, munţi, văi, păduri....
Flori, copaci, uliţe, troiţe, cruci, hore în poiene, pasteluri, munţi, ape, oameni... Constantin Samoilă a venit pe lume în urmă cu 77 de ani pe un picior de plai, care se numeşte chiar aşa, Poienărei.
Omul obişnuit este născut o singură dată. Dar un creator autentic de artă se naşte în fiecare operă. Şi trăieşte cît trăiesc ele. Constantin Samoilă va rămîne pe lume cît îi vor supravieţui în mu­zee, în colecţii, pe la prieteni icoanele, tablourile, obiectele pictate... Şi, astfel, se poate spune că a încercat şi el un pas spre veşnicie. De unde o rază divină i-a luminat fiinţa plăpîndă acum 77 de ani, călăuzindu-l pe drumul fără întoarcere al stării de făuritor de frumuseţi...
77 de lucrări adunate de prin muzee, de prin galerii, de pe la prieteni, care le-au achiziţionat, care le-au primit în dar. La 77 de ani cît împlineşte autorul în aceste zile. Expoziţie, spune el, de bun rămas.
Nu te cred, domnule Samoilă! Am auzit aşa ceva. Marele actor
George Vraca a mai jucat în multe spectacole după cel de adio. Pe-aici, pe la noi, domnul profesor Emanoil Popescu a mai dirijat cîţiva ani după un asemenea eveniment anunţat. Eşti încă viguros. Neastîmpărat. Te afli pretutindeni. Cînţi pe scene, în biserici, în catedrale, în ţară, peste hotare. Joci în diferite roluri mai mult sau mai puţin improvizate. Dirijezi. Creezi formaţii corale. Eşti solicitat la multe evenimente culturale. Chemat să-mparţi daruri în sărbătorile de iarnă. Te aşteaptă pensula. Şevaletul. Culorile. Plăcile de cupru. Sfinţii care se cer zugrăviţi pe icoană. Te aşteptăm noi. Încă mulţi ani de aici înainte.
La mulţi ani de ziua dumitale, domnule Constantin Samoilă!

Marin Ioniţă

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 3252

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Luni, 18.03.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info