Curierul Zilei - Spectacol şi foc de artificii
PRIMA PAGINA

*** Peste un milion de contribuabili, în Spaţiul Privat Virtual     *** ️21 de persoane munceau la negru      *** Gunoiul trebuie pus în saci diferiţi!      *** Euro creşte la sfîrşit de săptămînă     *** Pompier argeşean, campion naţional     *** Jandarmi în acţiune pe durata slujbelor religioase    *** 12 proxeneţi reţinuţi    *** Percheziţii la hoţii din Miceşti    *** Le-a dispărut fata de acasă    *** A zburat prin aer cu maşina şi a scăpat nevătămat!     *** Momitoarele grele, ideale pe ape curgătoare     *** Monturi de pescuit la crap în Delta Dunării     *** Misiune grea în Capitală     *** Cupa Lalelelor, la Bazinul Olimpic     *** Fotbal la TV în week-end     *** Barajul de promovare în iunie     *** Bilete online la meciurile din Norvegia şi Malta     *** Putere, flexibilitate şi reguli!    *** Sfinţii zilei     *** BlackBerry Messenger se desfiinţează în curînd    *** CIORBĂ RĂDĂUŢEANĂ    *** Evenimente 20 aprilie de-a lungul vremii    *** Aceşti români fantastici    *** „Fraţii Sisters“ şi „Minte-mă frumos în Centrul Vechi“    *** „Nepoţii lui Tănase“ vin la Piteşti     *** Liga Campionilor1,4 tone de deşeuri adunate din Lacul Prundu    *** 1,4 tone de deşeuri adunate din Lacul Prundu    *** Au rămas fără drujbe    *** Mîine este Paştele la catolici    *** Ortodocşii sărbătoresc Floriile    *** Tîrg de Florii la Cîmpulung   

 Publicitate pdf
Spectacol şi foc de artificii Imprimare E-mail
(2 voturi)
luni, 18 mai 2015

Mii de oameni la Noaptea Muzeului Argeşean

Spectacol şi foc de artificii

Tablou acoperit cu pînză, în semn de solidaritate 

 

 Sîmbătă seară, Muzeul Judeţean Argeş şi-a des­chis porţile pentru cei mari şi pentru cei mici, cu prilejul Nopţii Muzeului Ar­geşean. Astfel, mii de ar­geşeni au vizitat urmă­toa­rele expoziţii între o­re­le 19.00 şi 1.00: Ştiinţe ale Naturii, Secţia de Is­to­rie, Cabinetul Numismatic şi Galeria de Artă Rudolf Schweitzer-Cumpăna. Noap­­­tea Muzeelor a venit şi cu un program cultural-educativ, constînd în ate­liere pentru copii şi pă­rin­ţi, dar şi într-un spectacol muzical care s-a încheiat cu un foc de artificii foar­te frumos. La finalul vizi­tei, mulţi dintre vizitatori şi-au scris părerile în cartea de onoare. 

La Muzeul Judeţean Argeş, timp de două ore, copiii între 2 şi 12 ani au avut prilejul de a-şi dezvolta crea­tivitatea, de a-şi exprima talentul artistic, descoperind noi modalităţi de distracţie, prin participarea la unul sau mai multe dintre cele trei ateliere de creaţie organizate în a­celaşi timp.

Au confecţionat „Cutia dorinţelor“

La atelierul „Păpuşi pe degete“, copiii au decupat, colorat şi lipit păpuşi pentru degete, cu animăluţe reale sau fantastice, personaje din poveşti etc., sub coordonarea Bian­căi Vişan. În atelierul de pictură pe sticlă, copiii au reprodus pe sticlă, în acuarelă, picturi cu peisaje din natură, minidiorame ce reproduc ecosisteme montane sau din Deltă. La atelierul „Cutia dorinţelor“, cei mici au construit şi decorat o Cutie a dorinţelor, pe care au luat-o acasă. Cît timp copiii lucrau în cadrul atelierelor de creaţie, părinţii au fost invitaţi să descopere modalităţi practice de ridicare a nivelului de fericire în familie, pornind de la conceptele, instrumentele şi regulile Metodei ES­PERE (Energie Specifică pentru o Ecologie Relaţională Esenţială), create de psiho-sociologul francez Jacques Salomé.

Fanfară şi majorete

În deschiderea evenimentului Noaptea Muzeelor au susţinut un program muzical de fanfară, animat de majorete şi muzicanţi, elevi ai Liceului de Artă Dinu Lipatti din Piteşti. Pe scena amenajată în curtea Muzeului Judeţean, cei prezenţi au putut urmări un program artistic divers: muzică populară, de estradă, clasică, dar şi muzică veche românească. Au participat Fanfara Militară „Argeşul“, Orchestra Liceului de Artă Dinu Lipatti, din Piteşti, solistul de muzică populară Eusebiu David, student al Facultăţii de Muzică din Piteşti şi solist vocal al Ansamblului Profesionist „Doina Bas­co­vului“, şi formaţia „Trei Parale“. Artiştii de la „Trei Parale“ au readus în atenţia publicului piese vechi româneşti, inspirate din perioada pre şi postpaşoptistă, la instrumente tradiţionale: cobză, fluier, vioară, violoncel. „Trei Parale“ este formată din tineri orăşeni atraşi de muzicile vechi specifice spaţiului car­patic, alăturînd muzicii tradiţionale şi muzica altor popoare ce trăiesc în spaţiul ro­mânesc, respectiv evrei, rromi etc. Spectacolul prilejuit de Noaptea Muzeului Argeşean s-a încheiat cu un foc de artificii impresionant, care a început la ora 22.30.

Au privit cerul prin telescop

O altă atracţie pregătită special pentru Noaptea Muzeelor a fost am­plasarea unui telescop la intrarea în curtea Muzeului Judeţean Argeş. De cum a fost instalat, micuţii şi nu numai s-au aşezat frumos la rînd, să poată să arunce cîte o privire prin telescop spre cer. Aparatul a fost adus la evenimentul din Piteşti de la Bucureşti, de la Asociaţia Astronomică Urania, care are încheiat un parteneriat cu muzeul din Piteşti.

Expoziţie cu vînzare, din Baia Mare

Chiar la intrarea în Muzeul Judeţean a fost amplasat un stand cu bucăţi de cuarţ, ametist etc. dar şi cu unele obiecte realizate din acestea. Acestea erau vîndute vizitatorilor la  5 - 10 lei. Standul făcea parte din manifestarea Noaptea Cristalelor, care a avut loc tot sîmbătă seară şi unde au fost prezentate minerale din Regiunea Baia Mare. Vizitatorii au avut parte şi de o surpriză, deoarece din cadrul expoziţiei nu a lipsit colecţia de flori de mină şi de fluturi.

Tablou acoperit cu pînză

Cei care au vizitat Galeria de Artă din Piteşti nu au pu­tut să nu remar­ce un tablou acoperit cu o pînză, care altădată strîngea în jurul său o mulţime de iubitori de artă. Este vorba despre tabloul Portret de fetiţă, o capodoperă realizată de cunoscutul pictor Nicolae Tonitza. Acesta a putut fi admirat doar într-o micuţă fotografie prinsă pe pînza care acoperea tabloul original, alături de o hîrtie pe care se explica de ce pictura nu a fost arătată publicului sîmbătă sea­ră. Prin acest lucru, Muzeul Jude­ţean Argeş s-a alăturat protestului la nivel naţional iniţiat de Re­ţeaua Muzeelor din România, prin care se doreşte să se atragă atenţia asupra ritmului alert cu care dispar muzeele şi colecţiile muzeale din ţara noastră. Pe respectiva hîrtie mai era scris şi faptul că şi noi am trecut printr-o astfel de experi­enţă dureroasă în anul 2009, cînd am fost nevoiţi să închidem definitiv Casa Me­morială Liviu Rebreanu de la Valea Mare, Ştefăneşti, ca urma­re a retrocedării acesteia.     

Vizitatorii, încîntaţi de eveniment

# Constantin Bu­cea (65 de ani): „Nu am mai ve­nit de mult timp să vizitez Muze­ul Jude­ţean, iar ideea unor astfel de evenimente gratuite din partea organizatorilor este de lăudat. În plus, am mai avut un motiv important să mă aflu în această seară aici: faptul că nepotul meu face parte din corul copiilor de la Liceul de Artă Dinu Lipatti“.     

# Nelu Oprescu (47 de ani): „Nu vin chiar de fiecare dată cînd sînt astfel de evenimente, dar îmi plac şi consider că este o idee excelentă. Acum, s-a întîmplat să fiu liber şi am avut timp să vin să vizitez. Nu am mai fost la Muzeul Judeţean de ani mulţi“.

# George Paraschi­vescu: „Am ve­nit cu so­ţia la e­veniment şi de la Muzeul Judeţean o să mergem să vizităm şi Galeria de Artă. Este pentru prima dată cînd venim la Noaptea Muzeelor la Piteşti, iar în anii trecuţi am vizitat, cu ocazia acestei manifestări, muzeele din Bucureşti. La noi, soţiei îi place mai mult secţia de Ştiinţe ale Naturii, iar mie cea de Istorie“.

# Teodora Vîrban (18 ani): „Am vizitat a doua oară Galeria de Artă, dar sînt pentru prima dată la Noaptea Muzeelor. Am ve­nit cu o prietenă, apoi voi merge să vizităm şi Muzeul Judeţean. Dacă vor fi noutăţi, vom mai veni şi la anul“.

Antonela Roşu  Foto: Ion Tudor 

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 3741

Comentarii (3)
Scris de fanfara in 18-05-2015 13:49 - Vizitator
 
 
Am urmarit si eu fanfara liceenilor si m-a pufnit rasul cand am recunoscut ce melodie fredonau: 
"Aiho, aiho! 
Suntem pitici mishto!" 
 
din filmul de desene animate Alba ca zapada!
 
Scris de Cristiana in 18-05-2015 09:16 - Vizitator
 
 
A fost foarte frumos de Noaptea Muzeelor. Mi-a placut Sectia de Istorie. Si focul de artificii a fost superb ca si concertul celor de pe scena. Felicitari.
 
Scris de alex in 18-05-2015 08:51 - Vizitator
 
 
sa dispara muzeele! sa ramana doar cele serioase! Te duci la muzeu, bezna totala, iti aprinde becul la fiecare camera in care intri si sta dupa tine de parca ai fi cel mai mare hot! Te grabeste si nu poti admira in liniste nimic! Si apoi de ce sunt inchise! Ca sa numai vorbim ca mereu primesti bilete deja rupe si proabil folosite de altii!
 

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Luni, 18.03.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info