Curierul Zilei - Românii, supravegheaţi, acuzaţi, amendaţi, condamnaţi...
PRIMA PAGINA
Fapt divers *** ️ Tâlhărit în bar, la păcănele!     Fapt divers *** ️ Au plecat cu mortul, a luat foc casa!     Economic *** ️ România, cea mai mare inflaţie din Europa     Sport *** ️ „Am controlat jocul, mai puteam marca!“     Social*** ️ Majorarea accizelor la ţigări, amânată     Fapt divers*** ️ Motociclist rănit, în accident     Fapt divers *** ️ Femeie dispărută de acasă!     Social *** ️ Trei viitori pompieri de nota 10!    
 Publicitate pdf
Românii, supravegheaţi, acuzaţi, amendaţi, condamnaţi...
(2 voturi)
Saturday, 20 June 2015

Realitatea bate imaginaţia

Românii, supravegheaţi, acuzaţi, amendaţi, condamnaţi...

 

 V-aţi fi închipuit vreodată că un stat poate să fie che­mat în judecată interna­ţională? A venit, iată, rîndul statului român! Con­dam­nat nu pentru cri­me de război, nu pent­ru răpiri de te­ritorii, nu pentru ge­no­cid, nu pen­tru epurări etnice...

În toată lumea se vorbeşte din ce în ce mai mult despre sursele alternative de e­nergie: regenerabile, nepolu­an­te, inepuizabile. Se tot plan­­tează cîmpuri cu centrale eoliene. Se seamănă pămîntul cu centrale hidroelectrice.
Omul a avut de ales între păstrarea echilibrului ecologic şi surse de supravieţuire. Pînă unde va ajunge? Cît îşi va pune în pericol viitorul? Cît îşi va asigura supravieţuirea? Totul este să-şi gă­sească raţiunea de a menţine o cumpăna vitală.
O serie de 11(unspreze­ce!) microhidrocentrale în sălbăticia munţilor, departe de orice aşezare, pe nişte pîrîuri de-abia desenate pe hartă. Nu poluează, nu aruncă fum, scrum şi zgură în atmosferă. Nu cotropeşte solul cu halde de steril, nu consumă cărbuni, nici combustibili nucleari, nu are ne­voie de deşeuri radioactive care să aibă la rîndul lor efecte dăunătoare.
Desigur că amenajările hidraulice au adus şi daune colosale, se pare că a­cestea au fost într-un fel compensate. Ne gîndim la ce pa­­­gube au adus naturii şi ci­­vi­lizaţiei amenajările de pe Nil, de la Assuan, cele de pe Volga, de pe Dunăre şi de pe alte fluvii, caă să vorbim de ale noastre, de pe Argeş, de pe Lotru, de pe Olt... Sute de kilometri de tunele, mii de metri cubi de rocă deplasată, cavităţi nesfîrşite în care să se strîngă apă, lacuri între munţi, baraje de be­ton cît munţii de masive... Şi asemenea lucrări se fac în continuare. Şi nu le condamnă nici Comunitatea Europeană, nici alte forumuri internaţionale.
Dar, iată, statul român în­tr-un proces pentru a­cele microhidrocentrale de buzunar. Unde curge apă la vale, minînd nişte turbine care furnizează energie electrică în sistem. Cum spuneam, nu po­­­­luează, nu afectează în nici un fel, la data aceasta, natura. Poate că la momentul construcţiei s-au făcut nişte defrişări, poate nişte deplasări de pămînt, poate nişte cruste de pămînt peste pajişti, şi acestea nu pot fi trecute cu vederea. Va fi fost, nu va fi fost aşa? Constructorul a început lucrările cu toate aprobările şi avizele necesare, inclusiv cele de protejare a me­diului.
Ştia că orice proces juridic se desfăşoară pe baza unui act de acuzare, cu împricinatul de faţă, cu martori, cu apărători, cu grefieri, cu judecători, eventual cu procurori. În cazul de faţă, nimeni n-a fost chemat la bară, statul s-a trezit condamnat. Şi, dacă este adevărată avertizarea că, dacă nu se vor lua măsuri, ce înseamnă aceasta? Că vor fi demolate mi­crocentralele despre care am vorbit?
Condamnarea şi amenda au fost ale statului ro­mân. Pentru iniţiative consumate, ca­re ar fi trebuit pre­întîmpinate. Sîntem oare condamnaţi să plă­­tim ce nu este pe placul u­nor instituţii internaţionale?
Cu un sentiment de sclavi eliberaţi, ne amintim de interdicţiile doctrinei Valeev şi ale CAER-ului - pactul de la Varşovia - care nu permitea românilor să depăşească un a­numit stadiu şi un anumit fel de dezvoltare economică, industrială şi creatoare. Credeam că am scăpat de această pacoste. Dar iată cum Comisia Europea­nă a început procedura de infringement, potrivit WWF-România. În comunicat apare informaţia potrivit căreia procedura de infringement vizează şi proiectele dis­tructive de pe versan­tul sudic al Munţilor Fă­găraş, cele de pe rîurile Capra şi Buda din judeţul nostru. Cunoscutul cre­ator de sisteme tehnologice în­că de pe vremea cînd de-a­bia terminase facultatea, inginerul Gheorghe Ba­dea, director al Gru­pului de com­ponente auto, proiectant, dezvoltator, autor al multor sisteme, niciodată aflat în conflicte cu autorităţile, este autorul principal al acestui sistem.
Pe înţelesul tuturor, infringementul înseamnă încălcarea unui jurămînt, adică o chestiune importantă pentru oa­­menii de onoare. A fost oare suspectată onoarea inginerului Gheorghe Badea?
Oare în România nu a­vem voie decît la iniţiative supravegheate, impuse şi controlate? Sînt acceptate dezastre de felul defrişărilor de păduri, încercări de exploatări ale gazelor de şist numai pentru că sînt în interesele unor firme stră­­ine?  

   MARIN IONIŢĂ

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 5553

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net


Zi record

Marţi, 06.08.2019

--- 2.722 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info