Curierul Zilei - Mogoşan pe harta istoriei
PRIMA PAGINA
Fapt divers *** ️ S-a răsturnat cu maşina în şanţ     Fapt divers *** ️ A distrus o maşină de epocă     Fapt divers *** ️ Casă distrusă de o oală cu ceară uitată pe foc     Social *** ️ Firmele îşi plătesc cu greu facturile!     Sport *** ️ Meci doar pentru palmares!     Sport *** ️ Proiectul de învăţare a primului ajutor, un succes!     Social *** ️ „Campionii Bucuriei” a reunit la start 200 de copii!     Sport *** ️ Piteştenii Preda şi Ungureanu, favoriţi la medalii!     Sport *** ️ Strategii folosite primăvara la crap    
 Publicitate pdf
Mogoşan pe harta istoriei Imprimare E-mail
(0 voturi)
sâmbătă, 04 iulie 2015

Mogoşan pe harta istoriei

 

 După romanul auto­bio­grafic „Înfloresc to­ma­tele la Meri“, al scrii­toarei Catrinel Popescu din Piteşti, iată încă o carte care scoate din anonimat o localitate ce părea uitată de toată lumea. Volumul se nu­meş­te „File de mo­no­gra­fie - Mogoşani, judeţul Dîmboviţa“. Autor: colo­nel în rezervă Mircea Gheorghe. O adunare de fapte istorice, de mituri, de legende, de-a lungul a numeroase veacuri.

 

Această întîmplare, bogată, cum spuneam, în evenimente de tot felul, îmi aduce aminte de două episoade semnificative…
Un elev din clasa a şaptea a vechiului liceu, erou în rezistenţa anticomunistă, ar fi putut rămîne în anonimat. Este vorba de şcolarul Florică Mogoşanu, fiul preotului Mogoşanu din Mogosşani, care a organizat şi a condus, nici mai mult, nici mai puţin, decît un grup de tineri de vîrsta lui, care să se împotrivească regimului comunist. A ajuns pînă acolo, încît, într-o bu­nă zi, au tăiat sîrmele de telefon dintre Găeşti şi Tîrgovişte, întrerupînd comunicaţiile pentru cîte­va ore. Lucru pentru care au fost vînaţi şi aruncaţi în temniţă. Anchete nesfîrşite, torturi greu de suportat.
Dar norocul neaşteptat a venit de acolo că autorităţilor locale şi centrale, chiar celor de securitate, nu le convenea ca în teritoriul supravegheat să se întîmple un asemenea sabotaj, care le-ar fi compromis şi le-ar fi zdruncinat poziţia pe care o deţineau. Şi atunci, au schimbat, înainte de proces, actul de acuzare, dînd totul pe seama u­nei nesăbuinţe a unor tineri care veneau de la o petrecere şi s-au apucat să se întreacă aruncînd cu pietre în izolatorii sîrmelor de telefon, fără să mai consemneze că s-au urcat pe stîlp şi le-au tăiat cu acei cleşti numiţi „chei franţuzeşti“. Dar trecuse a­proape un an petrecut după gratii, care nu putea să nu ceară în­că un plus de pedeapsă.
Nu ştiu ce s-a întîmplat cu Florică Mogoşanu. De şi-a reluat studiile. De şi-a făcut o profesie. De a se fi cuminţit sau va fi rămas pentru totdeauna un revoltat. Dacă nu cumva şi-a mai petrecut şi alţi ani în temniţe. Dar fără îndoială că şi el a ră­mas în legen­da acelei a­şezări dîmboviţene cu numele de Mogoşani.
O altă întîmplare răscolitoare, adusă în amintire de cele două cărţi, este cea din drama lichidării moşierimii, petrecută în martie 1948. Printre care, o familie din neamul boieresc al Surduleştilor. Catrinel Popescu, pe atunci o fetiţă de 8 ani, îşi aduce aminte cum au dat năvală în miez de noapte trimişii puterii. A ridicat întreaga familie din paturi şi a îmbarcat copii, bătrîni, pă­rinţi, în­tr-un camion cu prelată, aşa cum se găseau îmbrăcaţi. Cami­onul a por­nit prin întuneric spre o des­tinaţie necunoscută. Dar după cîţiva kilometri, mama şi-a dat seama că-i lipseşte un copil. A ţipat. A bătut exasperată în cabina şoferului. Au catadicsit să oprească. Au făcut cale întoar­să. Pe băieţelul de 6 ani l-au gă­sit după ce-au scotocit peste tot, ghemuit în coteţul de păsări.
Au ajuns undeva, într-o sa­la imensă, unde li s-au repartizat locuri pe duşumea. A­­colo au stat cî­teva zile, fără să ştie care le va fi soarta.
Între timp, la conacul de la Meri, a început preluarea a­verii. Inventar: linguri, cuţite, farfurii, vase de gătit, cris­taluri, porţe­lanuri, bijuterii… Tot ce nu se strecura prin buzunare se aduna grămadă pe feţe de masă, care erau legate în patru colţuri şi numerotate.
Cineva a tras clopotul bisericii ca în momente de a­larmă. S-a trezit tot satul. A por­­nit spre conac. Să-şi salveze boierul. Cu furci, cu topoare şi alte unelte agricole, ca la Răscoala din 1907. Jandarmii care erau puşi de pază nu au tras în mulţime. Ţărănimea era aliată clasei muncitoare în lupta pentru construirea unui nou sistem social. Cum să fa­ci victime din rîndul ei?
Dar, cînd au a­juns, aşa înfuriaţi cum erau, sătenii, hotărîţi să îi spulbere pe trimişii puterii, nu i-au mai găsit acolo. Şi cum nu mai era nimic de făcut, au întors pornirea pe dos. Ce s-au gîndit ei, decît să a­jungă averea boierului pe mîna nu-se-ştie-cui, mai bine să se înfrupte din ea, pentru că, de fapt, era vorba şi de mun­ca lor. Au început cu porumbul din pătule, cu grîul din magazie, cu păsările din coteţe, apoi au dat năvală înăuntru şi au cărat tot ce se putea demonta, chiar dacă nu le era de folos.
Aceste două episoade din istoria localităţii Mogo­şani ilustrează cît se poate de semnificativ acea epocă ce a produs răni încă pe nedeplin vin­decate.
Cetăţenii din Mogolani se cuvine să aducă mulţumiri scriitoarei Catrinel Popescu şi colonelului în rezervă Mircea Gheorghe pentru capitolele de istorie ce vor rămîne pentru ge­neraţiile viitoare.     

    MARIN IONIŢĂ

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 2629

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Marţi, 07.05.2019

--- 3.387 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info