Curierul Zilei - De ce?
PRIMA PAGINA

*** Trei noi săli de sport în Piteşti      *** Seminar împotriva abuzurilor copiilor     *** PASTILA de UMOR      *** Sistarea furnizării apei potabile în Municipiul Piteşti, cartier Găvana III     *** Primăria cumpără utilaje      *** Intrarea Maicii Domnului în Biserică     *** Concert-lecţie marca Florin Totan     *** Încă două cursuri gratuite la Centrul Cultural Mioveni      *** „Jurnal de război”, lansată la Tîrgul Gaudeamus      *** A ameninţat cu maceta ca să primească băutură     *** A plonjat cu maşina în rîul Tîrgului     *** Angajat de la Dacia dispărut de o săptămînă     *** Fraţii, sub control judiciar     *** Fumatul, factor principal în apariţia cancerului     *** Veteranul Ionuţ Butoi, portdrapel la paradă      *** FCSB va juca trei meciuri la Piteşti!     *** „Vom face spectacol!“     *** Sala Sporturilor ar putea primi finanţare      *** Olympic Gym Piteşti, pe podium la Campionatul Naţional de Gimnastică     *** 8 medalii la Campionatele Mondiale de lupte     *** Doar un punct, pentru echipele argeşene     *** Karate: Medalii pentru CS Dacia     *** Liga II, Etapa 17     *** Liga Naţiunilor    

 
De ce? Imprimare E-mail
(0 voturi)
sâmbătă, 11 iulie 2015

De ce?

 

De ce scriu? Altceva nu mai ştiu. Scriu să-mi supravie­ţu­iesc...

Volumul pe care-l dau la tipar, DRUMUL DINOZAURULUI, face parte dintr-o serie în care au mai fost publicate încă trei cărţi: „Nu trageţi în dinozauri!“, „Kiseleff 10 – fabrică de scriitori“ şi „Dino­za­ura“. Poate şi „Mireasă Nea­gră“. De data aceasta, e vorba de perioada de for­ma­re (ini­ţiere) a unui tînăr în anii comunismului, pe trei axe: lumea care se prăbu­şeşte, lumea care dă nă­va­lă, condiţia umană. Con­fu­zii, a­trac­­ţii, respingeri. Entu­zi­ast promovat, exclus, acu­zat, întemniţat. Supravieţuirea naturii u­ma­ne. Aşa se plă­mădeşte un caracter plin de contra­dic­ţii. A trăit, a iu­bit, a su­pra­vie­ţuit, a gîndit, a căutat. A a­flat, n-a aflat....

 

Mă caut

de Marin Ioniţă

În hrube. Pe stînci. În ruine. În răspîntii. Sub maluri surpate. Pe piscuri. În vaduri. În rîpe. În albii de rîuri. În poiene cu iele. În nori. În stele. În găuri negre de galaxii. În polii pămîntului. În miezul lui. În oameni. În făpturi. În mine. Unde, Doamne, sînt?
Doamne, Tu unde eşti?...
Credinţa. Biserica. Interzise de educaţie comunistă. Da­că intri într-o crîşmă, ai şansa să scapi cu o săpuneală. Dacă treci pragul unei Biserici, te-ai ras.
Mănăstire. Lăcaş de pomeni­re. Rezidită. Tencuită. „No­­uă meşteri mari,/Calfe şi zidari…“
Hramul „Sfinţii Împăraţi“. Pisanie. Anul 7500 de la Facerea Lumii. Radu paharnic. Stroe, stol­nic. Domniţa Ralu. Doamna Chiaj­na. Petre Şchiopul. „Nouă meşteri mari…“ Pîrvu Mutu. Catapeteasmă. Strană. Uşile Împărăteşti. Sfîntul Gheorghe u­­­cide ba­­laurul.
Lume-lume. Turme. Frunze în iarbă.
Gîngănii. Gaze. Furnici. Omizi. Lăcuste. Rame. Viermii pămîntului. Tîrîtoare fără picioare. Nezburătoare. Animale. Oameni. Tîrîş. Grăbiş. În patru labe. Pe coate şi genunchi. Pe brînci. Gîfîie. Asudă. Scrîşnesc. Tuşesc. Pe pante. Pe pietriş. Prin mărăciniş.
Episcopul. Preasfinţitul. So­bor de preoţi. El, deasupra tuturor. Odăjdii cu fir de aur. Mitra episcopală. Cîrja argintată. Pe piept, în lănţişoare, trei medalioane cu simboluri creştine. Cruci pe umeri. Pe mîneci. Pe pulpane. Pe poale. Mai mare decît el în ţară, Patriarhul. Unicul. Capul Bisericii. Înconjurat de cete. Vicari. Consilieri. În cercuri mai de jos, mitropoliţi, arhiepiscopi, stareţi, protopopi, preoţi. Azi, Patriarhul lipseşte de la ceremonie. Treburi importante la Palat.
Ierarhia de partid. Diferenţele unde sînt? Secretarul general al Comitetului Central. Primul Secretar al oraşului. Secretarul Comunei. Secretarul de Organizaţie. Şi mai sînt activiştii. Guvernele. Departamentele. Comitetele. Colectivele.
Urcă pe coasta muntelui credincioşii. Cocîrjaţi. Semne de întrebare pe picioare. Marea chemare.
Vin postomol din toate zările. Pe toate drumurile. Pe toate potecile. Prin păduri. Prin poiene. Prin vaduri. Pe maluri. Pe sub copaci. Pe dealuri. Pe creste de mun­te. Tineri. Bătrîni. Femei cu copii în bra­ţe. Cu copii în pîntece. Cu copii nenăscuţi. Cu sugari.
Ciungi. Ologi. Orbi. Muţi. Surzi. Murmur de rugăciuni. Ploaie. Zloa­tă. Vînt în oase…
Defilare. Pe Strada Mare. Flori. Muzici. Elevi. Studenţi. Muncitori. Steaguri. Portrete. Lozinci. „Proletari din toate ţările, uniţi-vă!“ Armata. Soldaţi livraţi în pachete. Pas de defilare. Tunuri. Tancuri. Amfibii. „Pentru onor, spre dreapta!“ Acolo e primul secretar al Comitetului Central…
Altarul. Episcopul. Soborul. Catapeteasma. Uşile Împărăteşti. Sfinţii pe pereţi. Capete plecate. Spinări încovoiate. Trece Prea Sfintitul. Trupuri întinse pe lespezi. Păşeşte Sfîntul peste ele. Ca­pete ridicate. Ca din coşuri de nuiele. Îi sărută picioarele. Episcopul binecuvîntează. Salomeea dan­sează cu capul Sfîntului Ioan pe tavă…
Moaştele pe scară. Nici nu urcă, nici nu coboară. O mînă uscată într-o mănuşă de argint. Casetă de lemn sculptat. Miroase de la distanţă. Sfîntul Iz­­vorâtor de Mir.
„Tătuca Stalin veghează la KREMLIN“.
Şiruri-şiruri urcă panta. Se închină. Sărută racla. Smeriţi. Pocăiţi. Vindecaţi.
Baionete în soare. Revoluţia Mondială. Pas de defilare. Icoane. Sfinţi Zugrăviţi. Candele. Lumînări. Candelabre. Cadelniţe. Cruci. Episcopul. Odăjdiile. Mitra. CÎRJA. Corul. Recviemul. Clopote. Toacă. „Să nu-ţi faci ţie chip cioplit!“
„STALIN, STALIN, STALIN!...“
Orbii. Ologii. Turmele. Tîrîtoarele Pămîntului. Gazele. Larvele. Crucile. Mătăniile. Ingenunchierile. Sărutările pe pereţi… Mirul. Binecuvîntarea…
Baionetele. Puştile. Tunurile. Tancurile. „Religia, opiul popoarelor“” „Să nu ai alt Dumnezeu în afară de mine!“ Răstignirea lui Cristos!... Iezerul de Foc!... Potopul lui Noe!... Ispitirea de pe streaşina Templului din Ierusalim! Talpa Iadului. Paradisul etern.
„O stafie umblă prin Europa!“ „Omul, cel mai preţios capital!“ „Omul, fiul lui Dumnezeu!“
MĂ CAUT!.................... 

 


Vizualizari: 2600

Fii primul care comenteaza articolul

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >
embedgooglemap.net


Google Analytics


Zi record

Marţi, 06.11.2018

--- 3.709 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Mersul trenurilor

Flag Counter


PRchecker.info