Curierul Zilei - Schimbarea la Faţă a Domnului
PRIMA PAGINA

*** Decupaţi din acest articol 396 de cuvinte. Este cadoul meu pentru voi     *** ️Codurile penale modificate de urgenţă      *** În Argeş, investiţii de peste un miliard de lei      *** A scăzut datoria publică a României      *** Vin ajutoarele de urgenţă!      *** Reţinut pentru a fi extrădat     *** Percheziţii la tiriştiicare furau marfa    *** Falşi angajaţi de la Salubritate, cereau bani!    *** Ieri, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat apariţia     *** „Tedi- Şcoala Siguranţei“, la Cîmpulung     *** Se opreşte curentul în Mioveni     *** Concurs de simulare de procese     *** I-a ars casa de la o lumînare!     *** Militarii musceleni, la Cincu     *** Autoturisme de epocă la Retroparada Primăverii 2019 în Cîmpulung     *** Sfinţii zilei      *** Noroc cu carul!     *** CURCAN CU ROZMARIN    *** Evenimente 18 aprilie de-a lungul vremii    *** Liceul cu cei mai mulţi elevi calificaţi la olimpiade naţionale    *** Elevii vor încondeia ouă    *** Excursie prin Europa    *** Gala de balet „Surîsul primăverii... la Piteşti”    *** „Kareu de aşi” la Piteşti     *** Gala de balet „Surîsul primăverii... la Piteşti”    *** Liga Campionilor    *** Reguli noi pentru promovare    *** Tenis: Flavia Ogrezeanu, un nou premiu    *** Trei musceleni la Campionatul Balcanic de Marş    *** Raliul Argeşuluire vine în circuit!    *** Trei musceleni la Campionatul Balcanic de Marş    *** „Mă antrenez pentru aurul olimpic“   

 Publicitate pdf
Schimbarea la Faţă a Domnului Imprimare E-mail
(2 voturi)
joi, 06 august 2015

Mare sărbătoare pentru credincioşii ortodocşi:

Schimbarea la Faţă a Domnului

Astăzi se mănîncă peşte!

 

 Astăzi, credincioşii ortodocşi din lumea întreagă prăz­nuiesc Schimbarea la Faţă a Domnului. Această săr­bătoare este una dintre cele mai mari legate de persoa­na Mîntuitorului, alături de Paşte sau de Învierea Domnului, de Crăciun ori de Naşterea şi Înălţarea Domnului. Există multe mînăstiri şi biserici cu hramul Schimbarea la Faţă. În această zi se oficiază slujbe speciale închinate acestui praznic.

Sărbătoarea este în perioada Postului Adormirii Maicii Domnului şi marchează ziua de tranziţie dintre vară şi toamnă. În popor, a­ceastă sărbătoare reprezintă începutul toamnei. Conform superstiţiei, cei ce nu celebrează sărbă­toarea Schimbării la Faţă a Mîntuitorului vor fi uscaţi şi gălbejiţi. Cei ce spală haine astăzi se vor umple de păduchi şi ploşniţe. Se spune că fetele ce se spală pe cap în această zi nu le mai creşte pă­rul. De asemenea, oamenii ce nu îşi văd umbra capului la răsăritul soarelui vor muri pînă la sfîrşitul anului. Azi nu e bine să te cerţi sau să fii certat deoarece aşa vei rămîne tot anul. Oamenii care se roagă azi să scape de o patimă se vor vindeca, iar femeile însărcinate ce ţin post azi vor avea o naştere uşoară şi copii sănătoşi.

Dezlegare la peşte

Astăzi, se face dezlegare la peşte, pentru ca toţi creştinii să se poată bucura de praznicul ce are loc în timpul postul Sfintei Maria. Dacă astăzi este frumos afară, recolta va fi una îmbelşugată şi roditoare, iar dacă va ploua, toamna va fi mohorîtă. La ţară, femeile duc primele roade ale viilor la biserică pentru a fi sfinţite şi binecuvîntate, pe care apoi le dau de pomană în amintirea celor morţi. Pe lîngă dezlegarea la peşte, azi se face şi dezlegare la vin şi untdelemn.

Ce spune scriptura

Luîndu-i cu El pe cei mai iubiţi dintre apostoli - Petru, Iacov şi Ioan - Domnul nostru Iisus Hristos urcă pe Muntele Taborului, munte aflat în Galileea, pentru a se ruga. Aici, Fiul Omului îşi a­rată cea de-a doua fire, şi anume cea dumnezeiască, primită de la Tatăl prin Duhul Sfînt, şi apare înaintea celor trei apostoli cu faţa strălucind ca soarele şi veşmintele Sale albe ca lumina. Firea dumnezeiască a Mîntuito-rului schimbă făptura omeneas-că în fiinţă îngerească, luminată de o lumină nematerială şi necreată. Şi prorocul Moise, din Vechiul Testament, atunci cînd a vorbit Dumnezeu cu el, a fost luminat, dar nu la fel ca Unicul Fiu al Dumnezeului nostru. Sfîntul Simeon Noul Teolog vorbeşte despre lumina dumnezeiască într-u­na din operele sale, spunînd: „Dumnezeu este lumină, iar vederea Sa este lumină“. Alături de Domnul, pe Muntele Taborului se aflau Moise şi Ilie, unii dintre cei mai mari proroci ai Vechiului Testament. Uimirea apostolilor este foarte mare. Ei îi propun Mîntuitorului să-i facă Lui şi lui Moise, dar şi lui Ilie trei colibe unde să locuiască, neştiind că, după Învierea Domnului, Acesta va merge lîngă Tatăl Său, care este Bunul Dumnezeu. Din cer, Dumnezeu le vesteşte celor prezenţi cine este Fiul Său: „Acesta este Fiul Meu Cel iubit, în Care am binevoit; pe A­cesta ascultaţi-L“.

Antonela Roşu
 

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 3581

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Luni, 18.03.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Sfinții zilei

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info