Curierul Zilei - Stagiatura la locul de muncă
PRIMA PAGINA arrow Social Economic arrow Stagiatura la locul de muncă
 Publicitate pdf
Stagiatura la locul de muncă
(0 voturi)
Friday, 14 August 2015

Inspectoratul Teritorial de Muncă vine cu informaţii despre:

Stagiatura la locul de muncă

 

 Absolvenţii învăţămîntului superior pot să-şi perfecţio­neze pregătirea printr-o perioadă de stagiu chiar la locul de muncă. După terminarea acestei perioade, se susţine un examen, iar cei care-l iau pot să rămînă angajaţi, în caz contrar, salariatul este concediat pentru necorespundere profesională. 

Stagiul constituie o perioadă de timp, expres prevăzută de reglementările legale, în scopul adîncirii şi perfecţionării pregătirii profesionale prin muncă a anumitor categorii de absolvenţi, de regulă, ai învăţămîntului superior. Astfel, pen­tru absolvenţii instituţiilor de învăţămînt superior, potrivit dispoziţiilor art. 31 alin. (5) din Codul Muncii, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, primele 6 luni după debutul în profesie se consideră perioadă de stagiu.

Salariul se poate plăti şi din sponsorizări

Fac excepţie acele profesii în care stagiatura este reglementată prin legi speciale. La sfîrşitul perioadei de stagiu, angajatorul eliberează obligatoriu o adeverinţă, care este vizată de inspectoratul teritorial de muncă în a cărui rază teritorială de competenţă acesta îşi are sediul. Modalitatea de efectuare a stagiului este reglementată prin lege specială, şi anume Legea nr. 335/2013. Drepturile şi obligaţiile părţilor cu privire la e­fec­tuarea perioadei de stagiu se stabilesc prin contractul de stagiu în condiţiile prezentei legi şi se completează după caz cu prevederile din cuprinsul contractului colectiv de muncă aplicabil şi din regulamentul intern. El începe con­comitent cu încheierea contractului individual de muncă într-o funcţie corespunzătoare profe­siei dobîndite prin studii universitare de absolventul în cauză. Stagiul are ca potenţiale surse de fi­nanţare următoarele: bugetul propriu al angajatorului; fondul social european; bugetul asigurărilor pentru şomaj; sponsorizări ale persoanelor fizice şi/sau juridice; alte surse. La sfîrşitul perioadei de stagiu se susţine un examen/probă de verificare a cunoştinţelor profesionale. Ca urmare a susţinerii cu succes a examenului, contractul individual de muncă se continuă fără alte formalităţi suplimentare sau, în caz contrar, salariatul este concediat pentru necorespundere profesională.
În concluzie, scopul efectuării stagiului este de: asigurarea tranziţiei absolvenţilor de învăţămînt superior de la sistemul de educaţie la piaţa muncii; consolidarea competenţelor şi abilităţilor profesionale pentru adaptarea la cerinţele practice şi exigenţele locului de mun­că în vederea integrării în muncă; dobîndirea de ex­perienţă şi vechime în muncă şi, după caz, în specialitate.

A.Dumitru

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 1948

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net

******* Hotel ILA - telefon: 0747943375 *******

  CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
 
CurierTV - Televiziunea sufletului tau!
Intrebarea Curierului


Comentarii

Campioană naţională şi internaţională la înot!
D-na Deac imi aduc aminte ca l-ati dus la un stomatolog din Pitesti,un anume Marius,ce nume ingrozitor pentru mine in ac...
23/10/19 21:50 Mai mult...

Anchetatorii i-au sigilat magazinele
La Boteni e la fel.nici un magazin nu emite bon fiscal.cu toate că au case de marcat
23/10/19 21:09 Mai mult...

Badea: “N-am venit la Piteşti să fiu mediocru”
FC Argeș, o echipă lentă, cu un joc bătrânesc, par că nu sunt pregătiți fizic, senzație de joc la relanti, toat...
23/10/19 20:58 Mai mult...

Badea: “N-am venit la Piteşti să fiu mediocru”
sa vedem dk o aduci. la momentul asta nu cred.
23/10/19 11:32 Mai mult...

Badea: “N-am venit la Piteşti să fiu mediocru”
Bai Badea, demonstrezi deja ca esti mediocru jucand cu aceiasi gafeori sinistrii din perioada lui Dica! bai tu ai baut a...
23/10/19 11:30 Mai mult...

Exclusiv
 Prima Pagina Curierul Zilei
Fii reporter!
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zi record

Joi, 3.10.2019

--- 3.231 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

 
Flag Counter


PRchecker.info