Curierul Zilei - Ce mai fac doctorii noştri?
PRIMA PAGINA
 Publicitate pdf
Ce mai fac doctorii noştri? Imprimare E-mail
(2 voturi)
sâmbătă, 29 august 2015

CURIERUL ARTELOR

Ce mai fac doctorii noştri?

 

 Hai să nu mai vorbim, azi, de încăierare, de agitaţie, ordonanţă de urgenţă, de desconsiderare, ieşiri în stradă, pichetări, ameninţări cu greve, şpagă, impozit pe bacşiş, fugă peste hotare. Să vedem ce mai fac doctorii noştri dincolo de acest vacarm stupid.

 DIN NOU ÎN FRANŢA

Nu se află pentru prima dată în a­ceastă ţară doamna doctor Victoria Irimia. Şi nu în excursie. Nici în promenadă. Numele său rămîne în cronicile congreselor şi simpozioanelor europene şi mondiale de psihiatrie, ca al unui participant cu interesante şi foarte importante contribuţii la dezvoltarea acestei ramuri a ştiinţei medicale.
Renumită. Aleasă. „Asociaţia europea­nă de psihiatrie“ cu sediul la Stras­sbourg. În ţările europene, în Americi, pe alte continente, este binecunoscută printre specialiştii în domeniu. Nu întîmplător a fost invitată de ministrul Sănătăţii din Franţa să facă parte dintre specialiştii care să elaboreze “programul naţional de recuperare şi readaptare”.
Dar nu este singurul medic din Piteşti cu merite apreciate în ţară şi peste hotare. Colegi din toate domeniile medicale bat drumurile congreselor internaţionale cu prezentări de studii, comunicări, lucrări care sînt publicate şi citate în referinţe şi recomandări. Nenumăraţi medici argeşeni se specializează în universităţi şi centre de specialitate din străinătate, alţii chiar lucrează în clinici cu renume. Studenţi de la noi, cu burse, unde nu-i găseşti?
Dar la fel de importanţi sînt pentru sănătatea noastră de toate zilele medicii care lucrează în spitale, în policlinici, în cabinete de medicină de familie, în laboratoare, în investigaţii, la urgenţă, pe salvare...

ANGIOGRAFUL CLIPEŞTE LA PITEŞTI

La început, a fost necesitatea. Nenumăraţi oameni din Argeş şi din judeţele apropiate piereau sau rămîneau invalidaţi fără a avea parte de investigaţia şi tratamentul unui angiograf. Aparatul fusese inventat, se importă, funcţiona în cîteva exemplare la Bucureşti, la Cluj şi în alte oraşe, dar Piteşti nu-l avea. Dacă pacientul nu ajungea în cel mult o oră sub ecranul celui din Bucureşti, deplasarea putea să fie inutilă...
Medicii cardiologi din Piteşti, printre cei mai bine cotaţi din provincie, nu puteau să stea liniştiţi. Căutau tot felul de soluţii ca să achiziţioneze. Dar era vorba de bani mulţi...

În această lăudabilă iniţiativă s-a ivit, parcă providenţial, omul de afaceri Cristi Neguţ. Cu o strînsură de prieteni ai inimii, a bătut la toate porţile posibile, particulare şi oficiale. Cu succese, cu poticneli, cu încurajări, cu dezamăgiri, cu consum de timp şi energie, cu inima lor pusă la încercare, au reuşit să strîngă de la oameni generoşi şi cu dare de mînă o suma la care s-a adăugat alocaţia substanţială de la buget.
Am vrut să-i notăm, spre lauda lor, în aceste rînduri, ca să ştie lumea pe cei care au dat bănuţul. Dar sînt hotărîţi să păstreze anonimatul. Doctorul Adrian Tase, care a fost consilierul medical al acestei acţiuni, spune laconic: „Toţi colegii mei“. Nici o vorbă de la Cristi Neguţ. La această oră, ochiul angiografului clipeşte la spitalul judeţean din Piteşti. Medici specialişti pregătiţi la cel mai înalt nivel au intrat în sistem. Putem să nu ne mai facem griji. Angiograful ştie să pună diagnosticul şi să intervină cu tratament în mod rapid. Mulţi pacienţi, altfel condamnaţi fără drept de apel, după asemenea intervenţie rămîn la fel de valizi, ca şi cum nu ar fi fost niciodată atinşi de această boală care nu ştia să ierte.

„SĂ NE CULTIVĂM GRĂDINA NOASTRĂ“

Vremea trece şi peste doctori ca peste fie­ca­re fiinţă din univers. Doctorul Dicu, mulţi ani director al Spi­talului de Pediatrie din Piteşti, în anii glo­rioşi ai acestei uni­tăţi, a ajuns să-şi scoată şi el halatul alb, să-şi pună jos stetoscopul, să-şi ia rămas bun de la colegi şi de la patul bolnavilor, în buzunar cu decizia de pensie, în minte cu amintirile.
Dar nu a făcut din întîmplarea asta o dramă capitală. Medicii ştiu mai bine decît oricine care este mersul vieţii. Şi nu s-a resemnat. Bucuria medicului care vindecă copii s-a transferat în bucuria ancestrală a cultivatorului. S-a trezit în el ţăranul care putea să fie. A intelectualului care descoperă misterul faptelor simple. Să vezi cum dintr-o sămînţă pe care ai pus-o cu mîna ta în pămînt germinează o nouă formă de viaţă. Te poţi simţi fericit ca un mic dramaturg. Să-i torni apă la rădăcină, s-o îngrijeşti ca un copil care creşte, înfrunzeşte, îmboboceşte, înfloreşte şi rodeşte... „Să ne cultivăm grădina noastră“, ne învaţă din a sa înţelepciune un mare filozof.
Doctorul Dicu este de dimineaţă pînă seara în grădina lui de la Valea Ursului. Uneori stă şi noaptea pe pragul casei să se bucure de munca lui sub lumina stelelor.

Dar cea mai frumoasă floare din grădina sa este Ioana. Fata care a intrat fără examen de admitere la Facultatea de Medicină din Bucureşti, cotată drept cea mai bună elevă din acel an din toată ţara.
Şi ar fi fost primită la multe universităţi din lume. Este elevă care a publicat un român de pe băncile şcolii şi este gata cu al doilea pentru tipar. Şi va deveni, fără îndoială, un medic celebru.
Cu gîndul la asemenea doctori, parcă mai uităm de zăpăceala de azi din sistemul sanitar...

Cam aşa sînt doctorii noştri. Nu-i zăticniţi! Nu-i puneţi în situaţii conflictua­le! Nu-i umiliţi! Nu-i alungaţi! Lăsaţi-i să-şi facă liniştiţi meseria! Şi daţi Cezarului ce i se cuvine...

Marin Ioniţă

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 3170

Comentarii (1)
Scris de sorescu in 01-09-2015 10:00 - Vizitator
 
 
veniti la babana sa vedeti programul dr Tache: vine la 12 si pleca la 13.. intra in concediu si nu anunta pe nimeni.. 
in ultima zi din luna sedinta... 
nicio vizita la bolnavii cronici 
bolnav tensiunea 6/10, il trimite acasa, acesta cade si cetatenii suna la salvare si il duc la spital cei de la smurd 
cere 15 lei ptr orice adeverinta... 
CHIAR NU-I CONTROLEAZA NIMENI? 
DE CE NU AU PROGRAMUL AFISAT? 
DE CE NU LUCREAZA 8 ORE PE ZI?
 

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 
< Precedent   Următor >


embedgooglemap.net


Google Analytics

Zi record

Luni, 01.07.2019

--- 3.802 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info