Curierul Zilei - Folclorul nu moare
PRIMA PAGINA
Fapt divers*** ️ Femeie arsă, în incendiu!     Fapt divers*** ️ Patru tineri au ajuns la spital     Fapt divers*** ️ Evacuaţi din bloc de frica focului     Editorial*** ️ De ce urăsc cuvântul „Cex”     Sport*** ️ Victorie la scor de neprezentare!     Social*** ️ Tichetele de masă şi voucherele se impozitează!    
 Publicitate pdf
Folclorul nu moare
(1 vot)
Saturday, 05 September 2015

Folclorul nu moare

 

 Poezia şi artă populară, su­fletul poporului. Etno­grafia şi folclorul. De n-ar fi fost ele, n-am fi nici noi. Mitu­rile, credinţele, poveştile, istorisirile, obiceiurile, datinile, toate trepte ale evoluţiei şi civilizaţiei.

Dar aveţi de ce să mă contraziceţi! De treci azi prin satele noastre, nu te mai întîlneşti cu horele, şezătorile, povestirile, cîntecele, jocurile, portul popular. Nici satele nu mai sînt sate, nici sătenii nu mai sînt sătenii de odinioară.
Fenomen global. În satele Europei, dacă se mai pot numi aşa, faptele de etnografie şi folclor au dispă­rut de mult şi fenomenul se întinde, iată, şi pe alte continente.
Dar acest dar uman nu moare. Creaţia populară s-a mutat din casele ţărăneşti, de pe prispă, din curte, de pe uliţă, de la răspântie, din poiene, din pridvorul bisericilor în instituţii culturale. Ansambluri folclorice, case de creaţie, case de cul­tură, centre culturale, şcoli de artă po­pulară, asociaţii, tarafuri, fanfare...

Cu nume metaforice: „Dorul“, „Doina“, „Plaiuri argeşene“, „Ciuleandra“, „Plai de dor“… Asta la noi. Alte nume în alte părţi: „Baletul official al provinciei Santa Cruz din Argentina, Ansamblul de dans Sichuan din China, Ansamblul de dans folkloric Tbeti din Batumi - Georgia, Ansamblul Inetnon Gef Pă Go din Guam, Compania de dans Sunheon din Coreea, Grupul de Arte şi Tradiţii Populare „La Savoie“ din Franţa, Ansamblul de dans „Nakotne“ din Gluda - Letonia, Ansamblul de dansuri Pozarevac - Serbia şi Asociaţia de Artă şi Cultură din Mersină - Turcia.
Concursuri, festivaluri comunale, zonale, judeţene, naţionale, internaţionale. În Argeş, cea de-a 32- a ediţie a Festivalului de Folclor „Carpaţi“. Finanţat de Consiliul Judeţean Argeş, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, sub bagheta managerială a Maestrului Coregraf Cătălin Oancea, care este şi Vicepreşedinte Fidaf pe Europa. Cu participanţi din Argentina, China , Georgia, Coreea de Sud, Franţa, Letonia, Serbia, Turcia. Şi, că invitaţi speciali, un grup de copii din Ukraina şi un grup de eleve din Turcia. Deschiderea a avut loc la Teatrul Al. Davila, în prezenţa reprezentanţilor autorităţilor locale, a directorilor unităţilor de cultură, a artiştilor amatori din zona, a doritorilor de spectacole artistice.
Evenimentul, am putea spu­ne, este unul de-a dreptul istoric, iată, la această dată cînd par­că ar fi înnebunit lumea, cînd se sechestrează, cînd se răpesc, când se torturează, când se maltratează, când se împuşcă, când se decapitează oameni nevinovaţi, când populaţii întregi migrează părăsindu-şi casele, locurile de muncă, satele, oraşele, căutăndu-şi un loc sub soare, spre neştiut şi necunoscut, când se îneacă în valurile marilor necuprinse, când trec prin gardurile de sârmă ghimpată, când iau cu asalt trenurile, când invadează gările, când le mor copiii în braţe, când udă cu lacrimi drumurile, iată că de dată asta, aici la Piteşti, s-au întâlnit să cînte, să joace, să-şi arate portul şi datinile artişti amatori de pretutindeni.
Umăr la umăr în juriul de decernare a premiilor Festivalului Carpaţi 2015, secretarul ge­neral FIDAF , domnul Emil Dimitrov, domnii Daniel Uribe (Argentina), Zhu Guing (China), Zurab Zvanad­ze (Georgia), Vincent Reyes (Guam), Cha Su Jung (Coreea de Sud), doamnele Ilze Lomachina (Letonia), Marija Vlajonic (Serbia), domnii Yusuf Erkman (Turcia), Robert de Marchi (Franţa ) şi Cătălin Oancea (România).
Dacă ne gîndim că la această oră are loc tot în ţară noastră, la Bucureşti, Festivalul Internaţional de Muzică Cultă George Enescu, cu participarea celor mai renumiţi cîntăreţi, dirijori şi orchestre din lume, ne dăm seama că pe pămîntul românesc există şi un timp şi un spaţiu de armonie.
În vechime, cînd a­veau loc Olimpiadele, încetau răz­boaiele. Azi, a­gresiunile nu mai ţin seama de evenimentele cul­turale. Ce se întîmplă în România cu aceste momente sublime, se petrece şi în alte ţări ale lumii. Dar cine mai ţine seama de ele?
Poate că odată şi-odată nebunia care a cuprins, azi, minţile înfierbîntate se va potoli. Poate că vom a­junge din nou la o lume aşa cum trebuie să fie.
Ce se petrece, azi, aici sperăm să fie un semnal de bun augur...

Marin Ioniţă
Foto: Ion Tudor

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 2577

Fii primul care comenteaza articolul

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net


Zi record

Luni, 11.11.2019

--- 2.687 vizitatori unici ---

Flag Counter


PRchecker.info