Curierul Zilei - Nu trageţi în Ionică!
PRIMA PAGINA
 Publicitate pdf
Nu trageţi în Ionică!
(1 vot)
Saturday, 31 October 2015

Cultura şi civilizaţia străzii

Nu trageţi în Ionică!

 

 „Nu trageţi în pianist!“ - zicală veche, mereu reactualizată. Născută în vestul sălbatic, pe vremea cabaretelor cu pistolari, înainte de modernizare şi care a trecut oceanul în sens invers.

Ionică. Pianist amator. Viceprimar. În ultimii ani ai tranziţiei, în cabaretele politice, în timpul pistolarilor din partide.
Ionică fără frică... Nu el a încurcat partitura. Nici nu doarme pe clapele pianului. Îşi aleargă degetele pe claviatură şi îşi modelează vocea după comanda superioară. Ar lua foc  dacă ar schimba un singur ton, dacă ar sări peste o singură octavă sau ar adăuga un semn în plus. Îi convine, nu-i convine, nu-i este permis să-şi exprime propriile idei în acest proiect. El este executantul legat la ochi cu forţa legii. Nu aruncaţi cu pietre în Ionică! Nu el este autorul acestui proiect - pe care unii dintre cetăţeni îl consideră monstruos - bătut în cuie pe fro­ntispiciul oraşului de pe malul drept al Argeşului. Porunca pe care a primit-o este să-l execute, pas cu pas, chiar de-ar fi din aberaţie în aberaţie. Şi nu are de ales. Este condamnat să o facă. Pentru orice abatere de la indicaţii, ar fi sancţionat. Viceprimar cu atribuţii delegate. Care nu are voie să calce decît pe linia marcată. De şovăie, de se clatină, cade în prăpastia de unde nu se mai poate ridica.

Nu-l faceţi ţapul ispăşitor pe Ionică pentru tot ce se întîmplă în acest oraş în ultima vreme. Nu-i atîrnaţi în păr toate păcatele primăriei. Toate păcatele care au căzut pe ur­be...
Proiectul de reabilitare nu este al lui. Dar este obligat prin funcţie, prin decizie şi prin lege să-l transpună în fapte. „Ordinul nu se discută, fără murmur şi fără şovăire!“. De ce îl acuzaţi că doboară copaci, că înnăbuşeşte iarba, că sufocă respiraţia pămîntului cu dale şi pavele? Este trecut în plan să facă o parcare în spaţiul verde? Ca un mecanism programat, surd şi orb, trece la treabă. N-are decît să plîngă în inima lui; tot trebuie să pună la pămînt tei şi castani, chiar în floare sau în scuturare, să omoare gazonul, să taie-n carne vie spaţiile verzi. Ies cetăţenii în stradă să protesteze? Chiar cînd este convins că au dreptate, nu are cum să le satisfacă doleanţele.
Îl învinuiţi că a construit şi construieşte un fel de cripte pentru care sapă şanţuri pînă la brîu şi le umple cu beton armat şi toarnă deasupra în cofraje altă tonă de beton în schelet de plasă de metal, din care rezultă ceva în formă de bancă de stat cu fundul pe ea? Şi chiar poposeşte, din cînd în cînd, trecător şi singuratic ca o cioară în par, cîte un călător, riscînd să înţepenească sau să se cocoşeze şi, mai rău, în lipsa de fireasca rezemătoare, dar compensat de becul care luminează pe dedesubt? „De ce era nevoie, domnule Ionică?“, este întrebat viceprimarul de aseme­nea monstruozităţi, cînd erau de ajuns nişte bănci simple şi elegante, din lemn, cum există şi la Bucureşti, şi în marile metropole ale lumii, de pildă pe „Strada albastră“ din Moscova, renumită pentru eleganţa ei. Sînt destinate pentru rinoceri, hippopotami şi elefanţi? Pentru arhe­ologii veacurilor viitoare Pentru bombardamentele atomice? Dar domnul Ionică şi-a tras fermoarul peste buze...
Şi îl acuzaţi pentru pubelele acelea din lemn bune numai de fotografiat înainte de inaugurare, pentru că altfel mirosul pestilenţial inundă străzile oraşului şi amenajările devin adevărate focare de infecţie.
Dale, pavele, pubele, oraş reabilitat, modernizat, ce nu vă convine? Oricum, nu-l legaţi la stîlp pe Ionică. Dacă vreţi altceva sau altcum, căutaţi-o pe şefa proiectului. Numai ea poate să schimbe sau să refacă ceva. Dar a avut grijă să se asigure cu un contract beton, în care nimic nu se poate schimba decît mai întîi în mintea ei, după care a încasat o sumă colosală de euro şi s-a topit în neant.
Nu-l puneţi pe Ionică la zid. Nu el a comandat proiectul, nu el a fost consultantul, nu el a avizat, nu el a acceptat, nu el a aprobat planul de reabilitare. Executant şi atît, risipiţi degeaba gloanţele pe el.
Nu trageţi în Ionică din partea asta. Dacă vreţi să-l eliminaţi din cursa pentru alegerea noului primar, căutaţi alte puncte, cu adevărat vulnerabile.
Pînă una-alta, tăvălugul reabilitării trece nepăsător peste faţa oraşului...

Marin Ioniţă

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 3031

Comentarii (3)
Scris de fles in 02-11-2015 00:43 - Vizitator
 
 
@Nick29 
DNA la Pitesti???????? 
ce e aia???????
 
Scris de pieptanari inainte de alegeri in 31-10-2015 12:15 - Vizitator
 
 
Aha! Ionica pare a fi omul de rezerva al PSD pentru alegerile locale din 2016, daca se intampla ca Pendiuc sa pice inainte de alegeri. 
 
Si iata ca i se pregateste terenul mediatic si lui Ionica!
 
Scris de Nick29 in 31-10-2015 08:11 - Vizitator
 
 
Daca responsabila de proiect (arhitect, proiectant sau ce o mai fi fost aceasta) elabora un proiect de demolare a intregului oras, cine ar fi aprobat aceasta aberatie ? :?  
In cazul concret, al acestui proiect de amenajare urbana, certificatul de urbanism si autorizarea de construire a dat-o Primaria Pitesti ! :(  
si acum Dumneavoastra spuneti sa nu tragem in pianist. Din pacate aici nu este vorba de nici-un pianist, nici de Ionica, este vorba de o entitate a statului, care prin colectivul de specialisti (arhitect sef, arhitecti executanti, inspectori etc etc), condusi de un Consiliu, Viceprimari si Primari trebuiau sa analizeze foarte bine acest proiect aberant, sa-l amendeze si sa aprobe o forma de bun simt, care sa nu jigneasca inteligenta locuitorilor acestui oras si sa nu greveze in acest hal bugetul Pitestiului. 
Aici este tot treaba DNA_ului, chiar daca multora nu le place.
 

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net


Zi record

Luni, 11.11.2019

--- 2.687 vizitatori unici ---

Flag Counter


PRchecker.info