Curierul Zilei - Iarna uitării noastre
PRIMA PAGINA
 Publicitate pdf
Iarna uitării noastre
(1 vot)
Saturday, 23 January 2016

Iarna uitării noastre

 

 Ninge. Demenţial. Drumuri înfundate. Peisaje fantastice. Co­pacii leagănă pe braţele crengilor mormane de nea. Iar­na acoperă sărăcia noastră. Frumosul se împleteşte cu grijile şi poverile. Zăpada acoperă gropile, gunoaiele, da­le­le, pavelele. Nostalgiile. Amintirile. Ziua Culturii şi Aniver­sării lui Eminescu. Rămîn manifestările bifate, înregistrate, fotografiate, publica­te. Pînă la anul. Cînd o vom lua de la început. La anul şi la mulţi ani...

Activităţile culturale de acum înainte rămîn pe seama unor personalităţi  pasionate, nestimulate şi nemotivate financiar.
Aflu că în multe alte ţări, dacă publici o carte bună, eşti scutit de impozite pe un an întreg. Ştiu că la noi, dacă scrii o carte, cum o fi, eşti scutit de o lună de temniţă. Nu întîmplător, producţia literară s-a mutat în penitenciare. Asta da stimulare! Şi motivaţie! Şi în asemenea condiţii nu e de mirare că se poate elabora o carte chiar în patruzeci şi opt de ore. Ceasuri în care autorul acela mai şi mănîncă, mai şi doarme şi mai trebuie să facă şi cîte altceva! Cinci sau mai multe volume într-un an. Adevărate avalanşe... Scriitorii autentici dau la iveală cîte o carte la cinci- şase ani.
E-adevărat, de valoare naţională! Cîte volume a publicat Caragiale într-o viaţă de om? Dar Creangă? Slavici? Eminescu? Blaga? Rebreanu? Hortensia Papadat-Bengescu? Bacovia? Marin Preda? Marin Sorescu ? Buzura? Nici chiar Mircea Cărtărescu, cel mai productiv din generaţia lui, nu-şi poate număra anii în cărţi!
Azi, ca să publici o carte, trebuie să ai bani! Ţi se tipăreşte pe comandă, ca la cooperaţia meşteşugărească, unde ţi se calculează consumul de hîrtie, de cerneală, de manoperă, impozitele, şi ţi se pune marfa în braţe, să te descurci. Dacă ai norocul să ţi-o publice o editură pe spezele ei, primeşti maximum şapte la sută din sumele obţinute prin vînzare, în timp ce, de plidă, librăria încasează treizeci la sută pentru că o ţin în raft şi taie bonul de casă, munca ta de zile şi nopţi de insomnie şi sacrificii, risipită în van.
În ţările europene, nici editurii care tipăreşte cartea nu i se percepe TVA. Alte legi, alte state, altă lume... În ţara în care directorii de instituţii culturale sînt plătiţi mai prost ca şoferii unor întreprinderi tot ale statului în care actorii şi alţi creatori de artă şi de cultură primesc salarii mai mici ca femeile de serviciu care mătură prin birouri, la ce poţi să te aştepţi?!
Aşa cum stau lucrurile pe la noi la această dată, situaţia culturii se află în punga bugetului. În voinţa politică, în hotărîrea parlamentarilor, în iniţiativa guvernatorilor. Nu se vor da bani, va intra în colaps cultura. Nu se poate merge la infinit pe improvizaţii şi cîrpeli!
   ... Frumos mai ninge... Dar Cenuşăreasa şi-a pierdut încălţămintea în nămeţi. Zăpada se aşterne peste drumuri, pe trotuare, pe dale, pe pavele...
Ce am eu cu ele? Da, domnilor şi doamnelor, iubite cititorule, dragi autorităţi, sînt împo­triva crustei de betoane care înăbuşeşte răsuflarea pămîntului.
Plesnesc mugurii pe ramuri sub zăpadă, răsar ghioceii, zumzăie albinele în stup... Va trece şi se va petrece iarna uitării noastre? 

   Marin Ioniţă

Scrie comentariu

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului sau stergerea integrala. Site-ul www.curier.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Nume:
Comentariu:Cod:* Code


Vizualizari: 2713

Comentarii (1)
Scris de ANA in 23-01-2016 10:29 - Vizitator
 
 
Multa stima si respect domnului Marin IONITA!Dureros de frumos s.adevarat!  
DUREAZA MULT TIMP PANA INTINERESTI!
 

Powered by AkoComment Tweaked Special Edition v.
AkoComment © Copyright 2004 by Arthur Konze - www.mamboportal.com
All right reserved

 


embedgooglemap.net


Zi record

Marţi, 03.09.2019

--- 4.591 vizitatori unici ---

Horoscop zilnic

Flag Counter


PRchecker.info